Halt-HOUDEN of halt-VALLEN?
Halthouden aan de longe of leidtouw is een oefening waar weinig aandacht aan wordt besteed, en dat is jammer.
Waarom?
💥Ofwel gebruikt de trainer te veel hand, waardoor het hoofd van het paard ongewild naar binnen wordt getrokken en het paard niet anders kan dan zijn gewicht op de buitenschouder te verplaatsen.
💥Ofwel houdt het paard gewillig halt, maar laat het zich op de binnenschouder vallen, en sommigen laten het zelfs zover komen dat ze uiteindelijk dwars op de cirkel blijven staan.
Gevolg: in beide gevallen verstoor je de balans waar je (hopelijk toch😉) zo hard op gefocust hebt…
Enkele tips om dit te voorkomen👇
📍Tip 1: Leer je paard halthouden op de kleinst mogelijke aanwijzing (stem, lichaamshouding, energie). Gebruik je hand enkel als noodrem. Toegegeven, het vraagt geduld, oefening en herhaling, maar beschouw het als een kostbare lange-termijn investering💰
📍Tip 2: Sta niet toe dat je paard naar binnen valt of draait bij het halthouden! Lukt dat niet op een grotere cirkel? Verklein dan de afstand tussen jou en je paard, zodat jouw lichaamstaal meer impact heeft. Prijs hem uitbundig zodra het wel lukt!
📍Tip 3: Valt je paard stiekem toch naar binnen? Stel je beloning even uit en vraag eerst een pasje naar buiten.
▶ Beschouw het halthouden als de 🍒 op de 🎂!
"Spotting something new every day on our familiar walk is a reminder to keep our focus on that walk that we had taken yesterday, and the day before, and the day before that. It helps us to keep the freshness in each routine.
Truly noticing what's around us keeps our brain from shifting to autopilot.
By searching for the new, you are reminding your brain to pay attention and rewiring it to recognize that there's something to learn in everything.
To walk down on the same path and find a new stone is to open your mind."
(Think like a monk, Jay Shetty)
Ga naar je paard toe alsof het jullie allereerste ontmoeting is. Leid je paard alsof je dat nooit eerder gedaan hebt. Ga in het zadel zitten alsof je nooit eerder het voorrecht hebt gehad om de wereld vanop een paardenrug te aanschouwen.
Hoe zou je in 5 zinnen zijn bouw omschrijven? Hoe soepel en los ligt het leidtouw in je hand? In stap aan de lange teugel, welke verschillen capteert jouw zit tussen de rechter- en linkerkant?
Wat heb jij voor het eerst bij jouw paard ontdekt? Wat heb jij nog nooit eerder gezien, gevoeld of ervaren?
Nuno Oliveira : « L'épaule en dedans, c'est l'aspirine de l'équitation: elle guérit tout. »
Wat is er dan zo gewichtig aan schouderbinnenwaarts? Wel, het is een oefening waar het paard leert zijn binnenachterbeen niet alleen onder te treden, maar ook meer te buigen.
Op de cirkel leert het paard zijn lichaam te buigen, zijn bovenlijn te stretchen èn zijn binnenachterbeen onder zijn zwaartepunt te plaatsen, het ondertreden dus.
Zodra het paard zowel rechts als links goed buigzaam is op cirkel (en dat vraagt tijd en oefening), kan je tot schouderbinnenwaarts overgaan.
In schouderbinnenwaarts leert het paard meer gewicht te dragen op zijn binnenachterbeen. Hoe meer en beter het paard zijn binnenachterbeen kan buigen, hoe groter het dragend vermogen van dat been en de schoudervrijheid van de buitenschouder. En ook dit vraagt tijd en oefening.
In het filmpje demonstreert Dimon dat je geen dressurkanjer hoeft te zijn om profijt te trekken uit deze oefening. Dimon loopt van nature uit graag "voorwaarts-graswaarts", maar je kan goed zien welk bergopwaarts effect schouderbinnenwaarts kan hebben💪! Dus ja, ook voor ons werkt het aspirientje, en dit zelfs in vrijheid!
Waarom we dit in vrijheid doen, vertel ik je graag in een volgende post😉
Heb je het gevoel dat je training doelloos in cirkeljes draait? Wil je hogerop? Ik help jullie graag verder 🤗
Of ken je iemand in deze situatie? Delen is lief🙏