Puissance hippotherapie en ergotherapie

Puissance hippotherapie en ergotherapie ik geef hippo- en ergotherapie voor kinderen met een beperking, en ook kinderen/volwassenen na een k

28/10/2024

Ik maak niet zoveel reclame.... Maar ze zijn er weer, de verwarmingsdekens bij Action. Wil jij meer weten over het waarom en bij wie je dit kan uitproberen? Stel gerust je vragen hieronder. Voor diegene die het eens willen proberen dit is je kans...voor 18, 95€

Werelddierendag bij een therapeut met paarden en honden... Dan start je de dag met een zalige teamcoaching met de paarde...
04/10/2024

Werelddierendag bij een therapeut met paarden en honden... Dan start je de dag met een zalige teamcoaching met de paarden. Om nadien 5km te lopen met je therapie hond... En sluit je de therapie dag af op je eigen Rijpaard... Om neer te ploffen in de zetel met de liefste thuis....
Dieren zijn mijn collega's, mijn huisgenoten, mijn Hartendieven...
Maar dieren houden is ook soms zwaar, veel werk en soms afscheid nemen... Vandaag sta ik ook stil bij hen die ik heb moeten laten gaan.

Voor hulp bij keuze van babyspeelgoed, neem gerust contact op met een Kinder ergotherapeut
14/09/2024

Voor hulp bij keuze van babyspeelgoed, neem gerust contact op met een Kinder ergotherapeut

WAAROM LOOPSTOELTJES WORDEN AFGERADEN

Een loopstoel, ook wel 'babywalker' genoemd, is een stoeltje met daaronder een frame met wieltjes. Je kind zit in het stoeltje en de beentjes gaan via openingen naar de grond. Door met de voetjes af te zetten komt het loopstoeltje in beweging en kan de baby zelf gaan waar hij wil.

Het ziet er supergrappig uit, een baby die hiermee de kamer rondcrosst. Door de nieuwe ervaring voor dit kleintje en ook het plezier dat de ouders hieraan beleven, is het vaak voor beiden dolle pret. Maar heel prettig voor de ontwikkeling zijn deze loopstoeltjes niet.

Dat komt vooral omdat een baby in een houding wordt gezet waar het zelf nog niet aan toe is. Een baby ontwikkelt zich vanaf het horizontale vlak (de grond) via rollen, tijgeren, zitten en kruipen naar het verticale vlak (staan). En dat gaat niet voor niets stap voor stap en geleidelijk. Het kunnen staan, gewicht dragen en lopen op de eigen voeten vraagt namelijk nogal wat van het babylijf:

✅ De baby moet evenwicht hebben. Als dat niet zo is, gaat de baby in het stoeltje hangen en zo verkeerde spierspanning opbouwen.

✅ Evenwicht wordt beïnvloed door een goed ontwikkelde voet. Het zachte kraakbeen in de voet wordt in het eerste jaar langzaam omgezet naar bot en groeischijven en is dan sterk genoeg om gewicht te kunnen dragen. Vandaar dat baby’s pas tegen het einde van het eerste levensjaar zelf aanstalten gaan maken om te gaan staan.

✅ Pezen en spieren moeten sterk genoeg zijn. Tijgeren en kruipen geven al meer kracht in het babylijf, maar de echte oefening gebeurt als de baby zichzelf gaat optrekken tot staan. Het vele vallen en weer opstaan helpt een belangrijk handje om de benodigde kracht en stabiliteit te ontwikkelen om tot lopen te komen.

✅ Om een goed looppatroon te ontwikkelen, moet de baby in staat zijn de voet goed af te wikkelen. Dit gebeurt tijdens het tijgeren, mits de baby ook echt met de beide voeten om en om afzet en hierbij de voet vanaf de grote teen afwikkelt. Zo leert de baby de hele voet te gebruiken en worden ook de enkels al getraind.

Als niet aan bovenstaande voorwaarden is voldaan, dan gaat een baby compenseren om zichzelf in het loopstoeltje overeind te houden en vooruit te komen. En dat geeft reële risico’s voor de ontwikkeling:

❌ Ontwikkelen van een spitsvoet. Een spitsvoet ontstaat als de baby zich met de tenen afzet en zo verkorte kuitspieren krijgt.

❌ (Nog) meer overstrekken. Als het evenwicht niet goed is ontwikkeld, gaat een baby naar voren hangen waardoor de rugspieren in verhouding sterker worden. Dit verstoort een goede spierbalans in het lichaam en kan zorgen voor een slechte lichaamshouding later.

❌ Slechte zithouding. Bij onvoldoende balans wordt het be**en of sterk achterover of voorover gekanteld om stabiliteit te krijgen. Dit belemmert het ontwikkelen van een goede zithouding. Niet voor niets staat in de gebruiksaanwijzing dat een baby zelfstandig moet kunnen zitten.

❌ Het heupgewricht ontwikkelt niet optimaal, vooral als de baby zelf nog niet heeft getijgerd of gekropen.

Van loopstoeltjes wordt gezegd dat deze geschikt voor baby's zijn vanaf 6 – 8 maanden. Dat is echter vaak veel te vroeg. Zolang een baby niet aan bovenstaande voorwaarden voldoet, is het niet toe aan een loopstoeltje. En als een baby wel aan alle voorwaarden voldoet, dan is een loopstoeltje overbodig omdat de baby zelf al het staan en lopen aan het ontdekken is. Sneller leert je baby er in ieder geval niet van lopen, integendeel dus.

Het is goed te weten dat dit soort loopstoeltjes in verschillende landen al verboden zijn. Ze veroorzaken ongelukken, vertragen de motorische ontwikkeling en zijn simpelweg niet nodig. De Consumentenbond en VeiligNL zien dan ook graag dat loopstoeltjes in Nederland uit de handel worden genomen. Het loopstoeltje is daarmee weer een mooi voorbeeld van babymateriaal dat niet per definitie veilig en verantwoord is omdat het wordt verkocht.

Tot slot: geef je baby de tijd om zich te ontwikkelen en zet het niet te snel op de voeten. Bovenstaande geldt dus ook voor baby bouncers, jumpers en activity centers. Met al deze (onnodige!) verticale activiteit loopt je kindje het risico om het kruipen over te slaan, een mijlpaal die belangrijk is voor onder andere de hersenontwikkeling. Kruipen doe je immers alleen in de babytijd, lopen kun je de rest van je leven nog 🤗

Hartelijke groet,
Ellen Bulder
Baby- en kindertherapeut
www.Adem-ruimte.nl

26/08/2024

Vandaag is het wereld hondendag...
En naast de paarden doen deze twee knapperds ook heel vaak mee met therapie.

https://www.psy-ovl.be/groepsaanbodWie doet nog mee?Een fijn groepstraject in kleine groep waar we werken rond emotiereg...
12/08/2024

https://www.psy-ovl.be/groepsaanbod
Wie doet nog mee?

Een fijn groepstraject in kleine groep waar we werken rond emotieregulatie.
Veiligheid, plezier en verbinding, leren over jezelf en je eigen lichaam. Het leren uiten en verwoorden van emoties en dat onder begeleiding van therapeuten.
Multidisciplinaire groepspraktijk Corligo

09/08/2024
Veilige plek creëren voor de paarden en voor therapie.... Dromen van een time out project en zoveel meer. Grote dank aan...
16/06/2024

Veilige plek creëren voor de paarden en voor therapie.... Dromen van een time out project en zoveel meer. Grote dank aan VRDS fencing voor het mooie resultaat

27/05/2024

Vandaag gaven we les aan de opleiding Dieren in de zorg. .. een beeld zegt soms meer dan woorden.
DIDZ Vives hogeschool

Gelukkige moederdag aan alle mama's. Mama ben je niet voor even.... Mama ben je voor het leven.
12/05/2024

Gelukkige moederdag aan alle mama's. Mama ben je niet voor even.... Mama ben je voor het leven.

Wereld autisme dagKom jij volgende week donderdag 11 april meedoen aan de oudercursus autisme? 11 april 9u-16u te Oudena...
02/04/2024

Wereld autisme dag
Kom jij volgende week donderdag 11 april meedoen aan de oudercursus autisme?
11 april 9u-16u te Oudenaarde

Workout done
13/03/2024

Workout done

08/03/2024

Heb jij zin in een sensorische spelnamiddag op 9 april?
Wat mag je verwachten... Een prikkelende namiddag waar alle zintuigen centraal staan. Samen met je kind nieuwe spelvormen ontdekken en lekker kliederen met die handen, je evenwicht, gehoor en ogen worden op de proef gesteld. We gaan ruiken voelen en proeven.
Waarvoor het goed is? Sensorische integratie, samen ontdekken wat je kind nodig heeft om tot rust te komen. Samen iets doen.de wereld gaan ervaren en ontdekken...
Voor wie? Alle kinderen met of zonder extra noden.
Onder begeleiding van twee therapeuten die Julie graag meenemen in de wondere wereld van de zintuigen

Waar? Oudenaarde Tivolistraat 121
Prijs. 35€ per kind ( met ouder)
13u tot 15u30

Zorgboerderijen zijn hip en in, maar bovenal zijn ze van onschatbare waarde voor veel kinderen en jongeren... Nu nog de ...
20/02/2024

Zorgboerderijen zijn hip en in, maar bovenal zijn ze van onschatbare waarde voor veel kinderen en jongeren... Nu nog de overheid overtuigen van die waarde

De populariteit van zorgboerderijen bij jongeren is in stijgende lijn. Het hoge aantal aanvragen vanuit de onderwijssector is opmerkelijk, stelt provincie Antwerpen. “Via

Adres

Baaigemstraat 249
Gavere
9890

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer Puissance hippotherapie en ergotherapie nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Contact

Stuur een bericht naar Puissance hippotherapie en ergotherapie:

Video's

Delen

Puissance -kracht- Paardenkracht

Hallo, ik ben Benedicte, een ergotherapeut, gebeten door de paardenmicrobe.

In mijn werk wil ik de kracht van paarden inzetten voor mensen met een specifieke zorgvraag. Hippotherapie doet bij velen wel een belletje rinkelen. Zo werk ik als ergotherapeut graag met de paarden voor het inoefenen van motorische vaardigheden, stimuleren van evenwicht, spiertonus, rompcontrole, inoefenen van sociale vaardigheden, executieve functies, grenzen stellen, zelfbeeld en zelfvertrouwen vergroten... enz.

Daarnaast ben ik ook equicoach, waarbij we paarden inzetten als spiegel, metafoor en medecoach. We werken vanuit het hier en het nu, gaan niet op zoek naar antwoorden in het verleden, maar we gaan samen met het paard op pad naar een nieuw leven. ( vb. na een burnout, twijfelen over je werksituatie,.....)

Heb je zin om de interactie met de dieren te ervaren? neem gerust contact op voor een eerste kennismaking. Kennis van paarden is helemaal niet nodig.