12/03/2023
Leader of the pack
De roedel/dominantietheorie komt voort uit een studie onder leiding van Rudolph Schenkel in de jaren 1934-1942. Men voerde dit onderzoek bij in gevangenschap levende wolven. Deze wolven waren een groep willekeurig bij elkaar geplaatste individuen en leefden in een veel te kleine omgeving met slechts 10-20meter tussen elkaar in de dierentuin van Basel.
Er ontstond een strijd om de macht waar de sterkste wolf als winnaar uit kwam. Schenkel noemde deze wolf de alpha, de leider van de roedel.
Nieuwe onderzoeken geven een totaal ander beeld.
De wolvenbioloog Dr. L. David Mech heeft 13 zomers lang (1986 – 1998) onderzoek gedaan bij in het wild levende wolven.
Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de wolvenroedels niet bestaan uit willekeurige bij elkaar gekomen individuen. De wolvenroedels bleken te bestaan uit een ouderpaar en hun nakomelingen van verschillende leeftijden. Binnen de roedels waren ook jongen die de volwassen leeftijd al bereikt hadden.
Het ouderpaar was niet het alfapaar dat door agressie aan de macht is gekomen zoals altijd aangenomen is. Zij hielden zich niet constant bezig met het overheersen van de roedel en het behouden van hun dominante positie, maar hoofdzakelijk met het verzorgen en beschermen van hun nakomelingen. Binnen deze roedel (familie) genoten de jongen van erg veel vrijheid, bijna alles werd geaccepteerd door de ouderdieren.
Gebeurde er iets binnen de roedel wat door een ander niet geaccepteerd werd, dan werd dat gecorrigeerd door middel van mimiek (gezichtsuitdrukking) of een grom. Nog nooit is in het 13-jarig onderzoek waargenomen dat binnen een roedel een dier werd gecorrigeerd door het toedienen van pijn. Ouders hebben vanzelfsprekend een leidinggevende rol binnen de roedel, maar het leiden moet men vooral zien als ‘het gidsen’, dus niet als overheersen.
Veel methodes die in de hondenopvoeding worden gebruikt blijken totaal niet aan te sluiten bij het natuurlijk gedrag van honden. Veel traditionele methodes blijken negatieve gevolgen te hebben op het gedrag en het welzijn van de hond.
Zo wordt beweerd dat honden elkaar straffen door in de nek te bijten (de slipketting zal dit gevoel moeten imiteren), maar in praktijk blijkt dit een vorm van prooiagressie te zijn, met het doel een ander dier te doden. Dit nekbijten gebeurt alleen bij soortgenoten uit een vijandige roedel, met het doel de ander uit te schakelen, dus om te doden. Dit nekbijten is nog nooit waargenomen bij leden binnen een roedel. Met dit gegeven kun je dus wel voorstellen dat wanneer je dit bij een hond doet, deze zich zo erg bedreigd gaat voelen, dat hij wel met agressie moet reageren. De vertrouwensband tussen mens en hond wordt daardoor behoorlijk geschaad, hoe zal u tegenover iemand staan die u met de dood heeft bedreigd?
Bron: https://www.hondenwijzer.com/dominantietheorie/