DAP Cuypers

DAP Cuypers Contactgegevens, kaart en routebeschrijving, contactformulier, openingstijden, diensten, beoordelingen, foto's, video's en aankondigingen van DAP Cuypers, Dierenarts, Bilzersteenweg, Tongeren.
(3)

Mijn naam is Bram, ik ben sinds een paar jaar dierenarts gespecialiseerd in runderen, kleinvee ( Schapen, geiten en alpaca's ) en pluimvee met een kleine uitbreiding richting kleine huisdieren zoals honden, katten en zelfs knaagdieren.

Nieuw huisje gezocht voor Bertje!  Wij zoeken een nieuwe thuis voor bertje. ik ga vanaf september op kot dus er kan jamm...
21/08/2023

Nieuw huisje gezocht voor Bertje!

Wij zoeken een nieuwe thuis voor bertje. ik ga vanaf september op kot dus er kan jammer genoeg niet (goed genoeg) voor gezorgd worden.
Bertje is een twee jarig kameroen schaap. Het is een mannetje, kan goed met andere dieren overweg, en grijpt alle kans wat hij kan om te knuffelen. hij begint te bokken wanneer hij zich bedreigd voelt. is snel angstig (uit zich in wegspringen) maar aan deze dingen went hij wel vrij snel. het is een heel blij maar soms ook ontdeugend beestje en is het gelukkigste wanneer je met hem gaat wandelen aan de lijband en wanneer hij veel aandacht krijgt. wil jij de nieuwe beste vriend(in) van ons bertje worden? stuur een mailtje naar [email protected] of stuur een berichtje naar 0478096219.

Delen aub!!Deze kat, genaamd Fenga is onlangs weggelopen van thuis en niet meer teruggekomen, in de buurt van Tongeren.W...
05/12/2022

Delen aub!!

Deze kat, genaamd Fenga is onlangs weggelopen van thuis en niet meer teruggekomen, in de buurt van Tongeren.
Wie meer informatie heeft over deze kat mag dit altijd melden.
Ze heeft een wit bolletje op haar staart en groene ogen, ze is weggelopen in de buurt van de Ambiorixstraat.

U kan de eigenaar altijd contacteren op nummer 0470064498 alsook mijzelf contacteren indien u meer informatie heeft.

Alvast bedankt!

UPDATE!2 mededelingen die ik met jullie zou willen delen:1) Ik ga deze maand op vakantie en zal dus niet beschikbaar zij...
06/08/2022

UPDATE!

2 mededelingen die ik met jullie zou willen delen:

1) Ik ga deze maand op vakantie en zal dus niet beschikbaar zijn van 22 augustus tem 26 augustus, normaal ben ik vanaf 27 augustus terug beschikbaar. U kan mij altijd nog contacteren met dringende zaken voor deze periode of eventueel hierna.

2) Ik zal ook verhuizen begin september, hierdoor ben ik niet beschikbaar in de periode van 1 september tem 4 september. Dit zal echter geen effect hebben op de regio's waar ik werk aangezien ik dierenarts aan huis blijf. ;)

Alvast bedankt voor jullie begrip!
Indien nodig, kunnen jullie mij altijd contacteren.

Delen mag!!!Deze 3 Serama haantjes zoeken nog een huisje ;)Ze zijn alle 3 zeer gezond en actief maar moeten helaas weg v...
01/02/2022

Delen mag!!!

Deze 3 Serama haantjes zoeken nog een huisje ;)
Ze zijn alle 3 zeer gezond en actief maar moeten helaas weg vanwege plaats tekort. 🐔🐔

Ben jij geïnteresseerd of ken je iemand die misschien geïnteresseerd is, men kan de eigenaars bereiken via het nummer +32497998630

Nu het jaar 2021 eindelijk officieel afgesloten is, zullen we 2022 maar eens beginnen met een positief nieuwtje voor de ...
11/01/2022

Nu het jaar 2021 eindelijk officieel afgesloten is, zullen we 2022 maar eens beginnen met een positief nieuwtje voor de verandering ;)
Voor diegene onder jullie die zich Boubou nog herinnert, de alpaca die vorige zomer sukkelde met recht te staan. Boubou doet het ondertussen fantastisch. Na voldoende fysiotherapie, mineralen, vitamines en vooral heel veel goede zorg van de eigenaars kan Boubou zelf terug individueel lopen.

Op de foto links zag u een Boubou met een afhangende rug die veel moeite had met wandelen, zelfs met zijn aangepast karretje.
Op de foto rechts ziet u Boubou zoals die vandaag is, mooie rechte rug, staat vlot vanzelf en hij heeft zelfs als extraatje een mooiere vacht bijgekregen ;)

Boubou is dus letterlijk zelf het jaar 2022 kunnen binnenwandelen ;)
Veel succes nog verder aan de eigenaars en een leuke manier om 2022 te starten.

Wenst iedereen een vrolijke kerst en alvast een gelukkig nieuwjaar! 🥳🐮🐶🐱🐰🐸🙉🐥
25/12/2021

Wenst iedereen een vrolijke kerst en alvast een gelukkig nieuwjaar! 🥳🐮🐶🐱🐰🐸🙉🐥

Ontworming bij schapen en geiten!Vanwege de hoge resistentie van parasieten bij schapen en geiten is het zeer belangrijk...
22/10/2021

Ontworming bij schapen en geiten!

Vanwege de hoge resistentie van parasieten bij schapen en geiten is het zeer belangrijk om correct en voldoende te ontwormen. Dit houdt in dat men een correct ontwormingsplan aanhoudt, frequent mestonderzoek laat doen en uitkijkt naar eventuele symptomen zoals vermagering of diarree.

Het is ook zeer belangrijk dat men onderdosering van het ontwormingsmiddel vermijdt, dit is namelijk een van de grootste reden voor de hoge resistentie van de parasieten. Hierdoor raden ze aan alle dieren te behandelen aan de dosis gegeven aan het zwaarste dier dat behandeld werd uit de kudde.
Om resistentie tegen te gaan raden ze ook aan om 5% van de dieren niet te ontwormen, dit zijn namelijk de sterkste, beste en zwaarste dieren uit de kudde.

Soms kan men de dieren enkele uren voor ze ontwormt worden doen vasten, hierdoor worden de orale ontwormingsmiddelen beter opgenomen.

Zeer belangrijk om te weten is dat niet alle maagdarmparasieten bij schapen en geiten diarree kunnen geven, zo kan namelijk Haemonchus, een lebmaagparasiet, bloedarmoede geven. Deze geeft geen diarree als symptoom maar bleke mucosa, vermoeidheid en zwakte.

Laat dus zeker frequent een meststaal onderzoeken van uw dieren en contacteer uw dierenarts voor een correcte ontwormingsplan!

Onlangs een kip gehad met een zware oogontsteking, ogen waren volledig dichtgegroeid door de etter. Eigenaar vond het di...
04/10/2021

Onlangs een kip gehad met een zware oogontsteking, ogen waren volledig dichtgegroeid door de etter. Eigenaar vond het dier zo terug in het hok, de kip wou bijna niet meer rond bewegen en bleef bijna continu zitten ter plekke.
Na een zorgvuldige reiniging van de ogen en de zones errond, in combinatie met een korte behandeling van 5 dagen, was het mooi om te zien hoe vlot deze ontsteking genezen was en hoe terug levendig de kip rond liep en at.
De eigenaar was zeer content alsook deze dierenarts :D

Als je zelf ooit ook zo iets meemaakt bij een kip, aarzel niet te lang om je dierenarts te contacteren. Dit zijn vaak niet zo ernstige letsels die mooi en gemakkelijk te genezen zijn.
Maar indien geen behandeling kan dit tot erg lijden van de kip zorgen waarbij deze levenloos wordt, niet meer eet en beweegt en uiteindelijk zelfs kan overlijden.

Controleer dus goed de ogen en neus van je kippen op etter of snot en reinig dit indien nodig!

Jaarlijks verlof!Ik vertrek vrijdag 17 september tem 24 september op verlof.Laat zeker maar iets weten indien je nog med...
13/09/2021

Jaarlijks verlof!

Ik vertrek vrijdag 17 september tem 24 september op verlof.
Laat zeker maar iets weten indien je nog medicatie nodig zou hebben voor deze periode.
Vanaf 25 september ben ik terug bereikbaar!
Tot dan. ;)

Update!Sinds kort beschikt DAP Cuypers over een microscoop, waardoor het mogelijk is om meststalen, huidstalen en zelfs ...
07/09/2021

Update!

Sinds kort beschikt DAP Cuypers over een microscoop, waardoor het mogelijk is om meststalen, huidstalen en zelfs oorstalen te laten onderzoeken. (Deze post zal voornamelijk gaan over de voordelen van een meststaal te laten onderzoeken).

Voor welke type dieren kan ik zo'n meststaal laten nemen?
Deze stalen kunnen gedaan worden op een grote diversiteit aan dieren. Van uw standaard huisdieren zoals hond, kat, konijn tot zelfs schapen, geiten en paarden. Ook voor pluimvee kan u een meststaal of huidstaal laten onderzoeken.

Waarom zou u een meststaal laten onderzoeken?
- Verschillende redenen zoals een jaarlijkse standaard controle van uw dieren om te zien of ontworming effectief nodig is
- Een specifieke behandeling aangaan bij dieren waar er hoge resistentie is bij parasieten (bv schapen en geiten)
- Om een controle uit te voeren na een ontwormingsbehandeling om na te gaan of deze succesvol was.

Op de rechterfoto ziet u bijvoorbeeld een vergroot beeld van een meststaal bij een paard, een routine onderzoek zonder dat er echt klachten waren van de eigenaar over het dier.
Uit het meststaal kwam alsnog te blijken dat dit paard last had van een te hoge aantal parasieten (Cyathostominae) en moest dus ontwormd worden.

Stalen laten nemen geeft een brede vorm van informatie over uw dier, ook als deze geen tekenen vertonen.

Wacht zeker niet af tot de dieren er al last van hebben en laat ze regelmatig controleren op mestonderzoek!

Preventie is beter dan behandelen!

25/07/2021

Boubou in actie!
(vervolg van het bericht hieronder)

Dit is Boubou, de alpaca.Boubou was al een lange tijd aan het sukkelen met zijn achterpoten, waardoor hij zo goed als ni...
25/07/2021

Dit is Boubou, de alpaca.

Boubou was al een lange tijd aan het sukkelen met zijn achterpoten, waardoor hij zo goed als niet meer kon wandelen. De eigenaars moesten 20 tot 30keer per dag manueel met hem gaan lopen terwijl ze zijn achterpoten ondersteunde. Antibiotica / therapie, vitamine kuur, acupunctuur, RX foto's waar niks op te zien was , niks hielp bij Boubou jammer genoeg.

Voor de rest was Boubou een perfect gezonde alpaca, goeie eetlust, frisse kop en heel stevig op de voorpoten. Maar dit manueel wandelen voor de eigenaars was uiteraard zeer vermoeiend, uit zichzelf kon Boubou ook niet opstaan en ondanks veel zin om vooruit te willen stappen, lukte dit niet vanzelf.

Daarom voor Boubou te willen helpen en alsook de eigenaars ben ik op zoek gegaan voor een comfort oplossing, namelijk een 'rolstoel' voor Boubou. Na wat knutselen aan een bestaand model dat bedoeld was voor honden en dit persoonlijk aangepast werd aan de afmetingen van Boubou kan ik u met plezier deze foto's en video tonen waarbij u ziet dat Boubou eindelijk terug kan staan en zelfs vanuit zichzelf terug kan lopen.

Voorlopig doet Boubou het heel goed, loopt en staat zeer stevig en is soms ook wel iets te enthousiast ;) :D De eigenaars zijn ook heel tevreden , alsook deze dierenarts zelf 😊

Alpaca's (en Lama's) zijn steeds meer en meer populair aan het worden als huisdier.Hier alvast een paar tips waarbij u m...
08/07/2021

Alpaca's (en Lama's) zijn steeds meer en meer populair aan het worden als huisdier.
Hier alvast een paar tips waarbij u moet opletten bij deze diertjes:
- Qua voeder eten alpaca's voornamelijk gras en hooi, belangrijk is om op te letten om geen overmaat aan eiwit te voederen aangezien dit voor problemen in het darmstelsel kan veroorzaken. (Bij het controleren van het voer moet per kilo ongeveer 128 gram aan ruwe eiwitten zitten).
- Qua huisvesting zitten alpaca's graag buiten, veel open ruimte is dus aangeraden. Het beste is ook om een open stal te hebben die zorgt voor onderdak in de winter en schaduw in de zomer. Verder zijn omheiningen van ongeveer 1m40 is voldoende voor deze diertjes. Alpaca's zijn ook kuddedieren en zitten graag in gezelschap, dit kunnen andere alpaca's zijn maar ook geiten of schapen zorgen voor een goed gezelschap.
- Problemen die voorkomen bij alpaca's zijn voornamelijk tandabcessen, wormbesmettingen (coccidiose voornamelijk) en ulcers van de magen. Een snelle vermagering of vermindering in opname van het voeder is dus vaak te wijten aan een van de bovenstaande oorzaken. Snel handelen is dus belangrijk! Hiervoor kan u best zo snel mogelijk een dierenarts voor laten langskomen.
- Als laatste is het ook zeer belangrijk om uw alpaca's te laten vaccineren tegen Clostridium! Deze bacterie zorgt voor sterfte en is zeer moeilijk tot niet te behandelen, vandaar dat frequent vaccineren hiertegen uiterst belangrijk is!

Hopelijk vinden jullie deze tips informatief en voor verder vragen kan u mij altijd contacteren.

01/07/2021
De rode vogelmijt ook bekend als de bloedluis is een veel voorkomend probleem bij kippen! Dit zijn hele kleine mijten di...
29/06/2021

De rode vogelmijt ook bekend als de bloedluis is een veel voorkomend probleem bij kippen!

Dit zijn hele kleine mijten die bloed zu**en bij kippen en zorgen voor irritatie , jeuk en stress. Verder zorgt dit ook voor een daling in eierleg, verlies van pluimen en soms zelfs open wonden.

Deze mijten veroorzaken bloedarmoede wat resulteert in bleke kammen, let hier dus heel goed op! Indien uw kip bleke kammen heeft is het zeer belangrijk om uw hok te controleren aangezien deze mijten enkel 's nachts op de kip zitten en overdag zich verschuilen in het hok.

Het is zeer belangrijk om dit vroegtijdig op te merken en grondig te behandelen, aangezien dit op langere termijn kan leiden tot sterfte van uw kippen.

Deze mijten leven ook graag in temperaturen boven de 20 graden, waardoor zomer een cruciaal seizoen is om oplettend te zijn voor deze beestjes. Hebt u dus kippen, kijk dan vooral deze maanden geregeld de hokken eens na voor deze mijten.

Bij twijfel of meerdere vragen, kan u altijd mij contacteren!
Alles voor de goede gezondheid van uw kip.

Hallo iedereen! Ik ben een eerstelijnsdierenarts gespecialiseerd in rundvee, kleinvee (Schapen, geiten, alpaca’s) en plu...
23/05/2021

Hallo iedereen!
Ik ben een eerstelijnsdierenarts gespecialiseerd in rundvee, kleinvee (Schapen, geiten, alpaca’s) en pluimvee. Mijn praktijk ligt momenteel in Tongeren en ik werk ook in de regio’s van Riemst, Bilzen en Diepenbeek.
U kan mij altijd bereiken voor vragen ivm uw schapen, geiten en alpaca’s. Verder voor dergelijke problemen met diarree of wormbesmettingen onderzoek ik persoonlijk meststalen van uw dieren voor een correcte en grondige behandeling uit te voeren.
Ook voor uw problemen met pluimvee (Van kippen tot andere hobbyvogels zoals papegaaien, parkieten,…) kan u altijd bij mij terecht.
Verder kan u ook altijd terecht bij mij voor uw kleine huisdieren zoals honden, katten en knaagdieren.
Ik ben bereikbaar via gsm nummer 0474013332.

Adres

Bilzersteenweg
Tongeren

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer DAP Cuypers nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Contact

Stuur een bericht naar DAP Cuypers:

Delen


Andere Dierenartsen in Tongeren

Alles Zien