Hoofscape - anatomisch bekapper & hoefschoenconsulent

  • Home
  • Hoofscape - anatomisch bekapper & hoefschoenconsulent

Hoofscape - anatomisch bekapper & hoefschoenconsulent Following my passion, making it my purpose.
(5)

Ook boerenpaarden kunnen gewoon goeie voeten hebben.Begin oktober kreeg ik een leuk mailtje van iemand die een goed half...
07/08/2024

Ook boerenpaarden kunnen gewoon goeie voeten hebben.

Begin oktober kreeg ik een leuk mailtje van iemand die een goed half jaar voordien een jonge Comtois gekocht had (inclusief hoefijzers).
Zoals vaak bij zware paarden worden deze bij hoefsmeden standaard in een hoefstal of travalje bekapt en beslagen. Hierin wordt het paard vastgezet en worden zijn voeten één voor één omhoog vast gebonden.
Nu ga je me niet horen zeggen dat ik dat bij sommige paarden niet handig zou vinden 🤭maar het gaat wel in tegen de manier waarop ik het liefst werk, vanuit een band met het paard.

Ook de eigenaar had hier na een aantal maanden genoeg van, en wou daar bovenop zijn paard eigenlijk het liefst blootvoets.
Hij vroeg of ik de uitdaging aan wou gaan om zijn lieve speelvogel uit de hand te bekappen. Daarbij werd mij verzekerd dat ook de eigenaar vaak zou oefenen op voetjes geven en geduld.
Daar kan je toch geen nee op zeggen?
En zo geschiedde...

Ook de mythe dat een boerenpaard hoefijzers nódig heeft, want dat hun voeten hun gewicht niet aankunnen, hebben we ontkracht. Paard en baasje gaan geregeld kilometers op stap, wat perfect lukt zonder enige vorm van hoefbescherming. Gewoon met goede voeten.

Morgen is het zover, dan start ik aan een nieuwe opleiding en stap ik in de fascinerende wereld van fascia! Allemaal met...
04/07/2024

Morgen is het zover, dan start ik aan een nieuwe opleiding en stap ik in de fascinerende wereld van fascia!

Allemaal met als doel jullie paarden nog vollediger te kunnen helpen.
Binnenkort meer hierover!

Gisteren de eerste stap gezet bij deze lieve, lieve schat.Op de foto zie je 1 niet-bekapte en 1 bekapte voet. De verande...
02/07/2024

Gisteren de eerste stap gezet bij deze lieve, lieve schat.

Op de foto zie je 1 niet-bekapte en 1 bekapte voet.
De veranderingen bij dit soort gevallen dienen langzaam te gebeuren. De pezen en spieren moeten immers de kans krijgen zich te ontspannen en terug aan te passen aan de nieuwe stand.
Ook hebben de eigenaars huiswerk gekregen in de vorm van stretchoefeningen, dewelke de pony goed liet gebeuren.

Maar bij deze vooral ook een oproep. Beweert je hoefverzorger keer op keer dat er niets te bekappen is, terwijl je de hielen alleen maar hoger en hoger ziet worden, verander ASJEBLIEF van professional.

Er werd alleen maar 'ja' geantwoord op de poll van een paar dagen geleden, dus daar gaan we!Of wacht, toch nog eerst een...
28/06/2024

Er werd alleen maar 'ja' geantwoord op de poll van een paar dagen geleden, dus daar gaan we!

Of wacht, toch nog eerst een kleine disclaimer: ik ben geen voedingsdeskundige. Dit is dus zeker niet de enige echte waarheid, gewoon wat werkt voor ons.

- Laag 1: 110g Victorious Secret Balancer, voor de dagelijkse portie vitamines en mineralen. De gronden in West-Europa zijn helaas uitgeput, waardoor ons gras en ons hooi niet voldoende voedingsstoffen meer bevatten. Daarom kies ik standaard om een balancer te voeren.

- Laag 2: 100g Per Naturam Hunsrücker Trift, om massa toe te voegen zodat het geen onsmakelijk geheel aan poeders wordt. Zeer laag in suikers, zetmeel en energie.

- Laag 3: 20g Horseflex Glucose Support. Devia is helaas insulineresistent. Met de Glucose Support helpen we haar om haar bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden.

De volgende 3 lagen hebben te maken met het vermoeden van PSSM2. Bij een paard met deze aandoening worden suikers opgeslagen in de spieren, waardoor deze niet voldoende gevoed worden en er ook sprake kan zijn van chronische spierafbraak.
- Laag 4: 17g Horseflex Aminocomplex. Deze 3 aminozuren ondersteunen de spiergroei en de spierstofwisseling

- Laag 5: 8,5g Horseflex Natuurlijke Vitamine E. Vitamine E ondersteunt de afvoer van spierafvalstoffen.

- Laag 6: 30g Bulk Erwteneiwitisolaat. Om de afbraak van spieren te compenseren. Sinds ik dit bijvoer heeft Devia véél minder last van haar zwakke knieën.

-Laag 7: 80 g seizoenskruiden van de Okapi Season Fit Box. Elke 2 maanden verandert deze kruidenmengeling, waardoor je je paard (toch een beetje) de variatie aanbiedt die hij/zij ook van de natuur zou krijgen. Heel veel mensen voeren hun paard te eenzijdig.

Dan komt hier bovenop nog 20ml Heltie Horse Magnesiumchelaat , zowel ter ondersteuning bij de insulineresistentie als voor de spieren, en wordt alles nog een beetje nat gemaakt zodat het poeder niet wegwaait.

Et voilà, Devia's Lasagne!

31/05/2024

Geen mooie afbeelding deze keer (want gisterenavond nog ziek geworden ook 🥴), maar enkel de melding dat ik vanaf vandaag tot en met 16 juni in verlof ben.

Ik blijf uiteraard bereikbaar en verwijs je bij noodgevallen door naar 1 van m'n topcollega's 🐎

Tot binnenkort ☺️

Cutie-patootie-voetie 🤩M'n klanten weten dat ik heel blij kan worden van mooie voeten.Daar zit meer achter uiteraard. La...
21/05/2024

Cutie-patootie-voetie 🤩

M'n klanten weten dat ik heel blij kan worden van mooie voeten.
Daar zit meer achter uiteraard. Laten we het functionele voeten noemen. Voeten waarop het paard zo optimaal mogelijk kan beweging, en die helpen om de bovenliggende gewrichten, spieren, pezen (noem maar op) gezond te houden.

Dat ik dan héél blij wordt van deze voetjes die toebehoren aan een 38-jarige pony spreekt voor zich ☺️

Zonder handen hoefijzers verwijderen zou niet lukken, zonder hoofd blijkbaar wel 😂
09/05/2024

Zonder handen hoefijzers verwijderen zou niet lukken, zonder hoofd blijkbaar wel 😂

Tijd voor wat minder leuk nieuws... Vanaf 1 juli hanteer ik een nieuwe prijslijst. Een bekapping wordt dan €5 duurder.Ik...
07/05/2024

Tijd voor wat minder leuk nieuws...

Vanaf 1 juli hanteer ik een nieuwe prijslijst. Een bekapping wordt dan €5 duurder.
Ik breng iedereen nog persoonlijk op de hoogte bij onze eerstvolgende afspraak!

We zijn er nog bijlange niet, maar stap 1 is gezet 💪Dumbo is nog maar eens het bewijs van hoe sterk ezeltjes zijn. De pe...
04/05/2024

We zijn er nog bijlange niet, maar stap 1 is gezet 💪

Dumbo is nog maar eens het bewijs van hoe sterk ezeltjes zijn. De pezen in zijn achterbenen moeten onder een verschrikkelijke spanning gestaan hebben en Dumbo huppelde gewoon vrolijk door de weide.

Trombofeet is een voedingssupplement dat heel gericht de bloedsomloop in de hoeven (en dus bevangenheid) gaat aanpakken....
01/05/2024

Trombofeet is een voedingssupplement dat heel gericht de bloedsomloop in de hoeven (en dus bevangenheid) gaat aanpakken.
Trombofeet is ontwikkeld door dierenarts Peter Weyts.

01/05/2024
Daar zijn ze dan... de 100% natuurlijke hoef- en beengerelateerde supplementen van HorseFlex!Vanaf morgen mee in m'n cam...
01/05/2024

Daar zijn ze dan... de 100% natuurlijke hoef- en beengerelateerde supplementen van HorseFlex!
Vanaf morgen mee in m'n camionette.

- Duivelsklauw werkt pijnverlichtend bij gewrichtspijnen, en helpt de gewrichten soepel houden.
- Jointpower + hyaluronzuur is een mix van glucosamine, MSM, chondroïtine en hyaluron. Voor soepele spieren en gewrichten.
- MSM in zijn pure vorm. Deze raad ik vooral aan om een snellere hoefgroei te bewerkstelligen.
- Hoef Support is een mix van MSM, biergist, rozenbottel, silicium, zinkcitraat, hyaluronzuur, natriumseleniet en biotine. Deze ondersteunt een gezonde groei van hoef en vacht.
- Glucose Support ondersteunt de suikerstofwisseling en helpt zo de glucosespiegel van je paard in balans te houden.

Ik informeer je graag!

📸💌
29/04/2024

📸💌

Veel schattiger dan dit wordt het niet.Dit voetje behoort toe aan kleine June. Toen ik haar begon te bekappen had June h...
19/04/2024

Veel schattiger dan dit wordt het niet.

Dit voetje behoort toe aan kleine June.
Toen ik haar begon te bekappen had June heel hoge hielen. Ze werd voordien slechts om de 12 weken bekapt, hoewel de bekapper wel elke 6 weken kwam om de grote paarden te doen.

Gelukkig was de eigenaar meteen akkoord toen ik vertelde dat ik iedereen op hetzelfde interval wil.
Want waarom zou een shetlander niet dezelfde verzorging verdienen als een groot paard? Zij moeten toch ook een hele dag op hun voeten staan? En een centimeter groei is voor hun kleine voetjes heel wat anders dan een centimeter groei bij grote voeten.

Dus kleine June en vriendinnetje Shimmer huppelen nu heerlijk happy rond met voetjes met een correcte hielhoogte. 🦄

Something's coming...En dat deed me denken. Zijn er dingen die JIJ nog zou willen zien in mn hoeven-en-benen-gerelateerd...
17/04/2024

Something's coming...

En dat deed me denken. Zijn er dingen die JIJ nog zou willen zien in mn hoeven-en-benen-gerelateerde-shop-camionette?
Let me know ⬇️

Van woensdag 3 april tot en met vrijdag 12 april bevind ik me zo'n 9000km zuidwaarts. Ik doe m'n best bereikbaar te blij...
02/04/2024

Van woensdag 3 april tot en met vrijdag 12 april bevind ik me zo'n 9000km zuidwaarts. Ik doe m'n best bereikbaar te blijven, maar dat zal niet altijd lukken, vrees ik.
Krijg je me niet aan de lijn? Neem dan voor noodgevallen rechtstreeks contact op met Jelka van On Happy Hooves via 0478 53 53 59.

Wil jij, net als Luna, extra veilig de baan op? Zowel bij Flex Boots als bij Evo Boots kan je kiezen voor een reflectere...
19/03/2024

Wil jij, net als Luna, extra veilig de baan op?

Zowel bij Flex Boots als bij Evo Boots kan je kiezen voor een reflecterende gaiter. Deze bieden naast een zachte bescherming voor de hielballen dus ook een verhoogde zichtbaarheid in het verkeer!

En Candy, met haar halve moustache, is nummertje 2! 🧡Candy is van een heel goed jaar, 1990, en een superlieve dame.
16/03/2024

En Candy, met haar halve moustache, is nummertje 2! 🧡
Candy is van een heel goed jaar, 1990, en een superlieve dame.

Mistral, 38 jaar, en èèn van mijn projectjes in deze opleiding.Een pracht van een pony, met tonnen levensvreugde. Love h...
15/03/2024

Mistral, 38 jaar, en èèn van mijn projectjes in deze opleiding.
Een pracht van een pony, met tonnen levensvreugde. Love him 🧡

Lieve eigenaars van mijn lieve klanten,Door het startweekend van een nieuwe opleiding omtrent slijtagepatronen, zal ik d...
14/03/2024

Lieve eigenaars van mijn lieve klanten,

Door het startweekend van een nieuwe opleiding omtrent slijtagepatronen, zal ik de komende dagen moeilijker bereikbaar zijn.
Uiteraard altijd beschikbaar bij noodgevallen!

Ik denk dat het nodig was... 🤭Op welk interval staan jouw paarden, en waarom?
13/03/2024

Ik denk dat het nodig was... 🤭

Op welk interval staan jouw paarden, en waarom?

04/03/2024

Waarom ik zo overtuigd ben van Trombofeet?
Omdat ik het 3 jaar geleden van heel dichtbij z'n wonderen heb zien verrichten.

Toen enkel verkrijgbaar bij m'n dierenarts, maar die is zijn medicijn/supplement op grote schaal beginnen ontwikkelen. En dus binnenkort ook via mij beschikbaar!

Trombofeet is vooral inzetbaar bij hoefbevangenheid, maar ook bij bv hoefzweren en andere kwaaltjes in de hoeven.

Vragen?
💌

Goed nieuws, en slecht nieuws...We zullen met het goede beginnen. Flex Boots komt in 2024 met nieuwe kleurtjes voor hun ...
28/02/2024

Goed nieuws, en slecht nieuws...

We zullen met het goede beginnen. Flex Boots komt in 2024 met nieuwe kleurtjes voor hun neoprene gaiters!
Het slechte nieuws is dat er dan ook kleurtjes verdwijnen ☹️

De kleuren orange, yellow, cognac, lavender, pink, sky, royal purple en neon green (zie de bolletjes op de foto) verdwijnen uit het assortiment. Op is op.
Wil jij één van die kleurtjes graag aan je collectie toevoegen, bestel ze dan nu.

PS: je hebt nog enkele dagen de tijd om een hoefschoenenconsult met 30% korting te boeken!

18/02/2024

30% KORTING OP HOEFSCHOENPASCONSULTEN

Om deze themaweek af te sluiten heb ik nog iets voor jullie.

Voor alle hoefschoenconsulten die tussen vandaag en 3 maart worden geboekt betaal je slechts €45, ipv €65 (incl. voorrijkost).

Ideaal om het mooie weer in te zetten en je paard te trakteren op wandelschoenen! 🥾

💌

Following my passion, making it my purpose.

Dan is het tijd om ook de "elephant in the room" te bespreken, lijkt me.... hoefijzers.De meest gekende, meest ingeburge...
17/02/2024

Dan is het tijd om ook de "elephant in the room" te bespreken, lijkt me.... hoefijzers.
De meest gekende, meest ingeburgerde vorm van hoefbescherming, helaas.

- Hoefijzers beperken de schokdemping enorm. Beelden zeggen meer dan woorden, daarom post ik in de comments een link naar een filmpje. Bekijk het zeker.

- Een ijzer creëert trillingen bij het neerkomen op de grond. Deze trillingsfrequentie kan zo hoog zijn, dat deze an sich schadelijk is voor levend weefsel. Ga je met je paard met ijzers graag wandelen? Zorg er dan voor dat je op asfalt en andere harde ondergronden niet sneller gaat dan een stap.

- Een hoefijzer beperkt de bewegingen van de hoef. Het hoefmechanisme wordt verminderd, en daardoor ook de bloeddoorstoming. Dit zorgt niet alleen voor koude voeten, die gevoeliger zijn voor blessures, maar ook voor levend weefsel en hoorn van mindere kwaliteit.
Hier hebben we ook meteen het enige voordeel van hoefijzers. Door de beperkte bloeddoorstroming, hebben ijzers een pijnstillend effect. Maar daar stopt het. Het lost geen problemen op, je paard voelt het alleen niet meer (of minder, of toch voor eventjes tot het probleem zo groot wordt dat ijzers niet pijnstillend genoeg meer zijn). Onthoud altijd "A HORSE THAT IS SOUND ONLY IN SHOES, IS NOT SOUND".
Dan hebben we ook nog de beweging van de beide helften van de achterkant in de hoeven, die er voor zorgt dat de bovenliggende gewrichten niet verkeerd belast worden. Deze beweging wordt door ijzers volledig beperkt.

- Het gewicht van het paard wordt door hoefijzers op de wand en witte lijn gedragen. De zool en straal krijgen geen tegendruk. Hierdoor krijgen we vervormingen van de hoef, en zien we vaak ongezonde stralen bij beslagen paarden.

- Een ijzer is glad, dat lijkt vanzelfsprekend. Daarom zijn mensen met beslagen paarden vaak heel voorzichtig op bv nat gras.
Maar heb je er al eens bij stil gestaan dat een beslagen paard bij elke stap een stukje doorschuift? Probeer je dat gevoel eens voor te stellen. Mentaal lijkt mij dat niet geweldig, maar ook naar blessures toe is dit niet wenselijk.

- Een hoefijzer wordt aan de hoef bevestigd aan de hand van nagels die recht in de witte lijn worden geslagen. Diezelfde witte lijn die voor een goede verbinding tussen hoefbeen en hoefwand moet zorgen.
Dit zorgt voor een perfecte ingang voor schimmels en bacteriën, die op hun b***t de hoefwand gaan verzwakken.
Heel vaak hoor ik "mijn paard kan niet zonder ijzers want zijn voeten brokkelen te hard". Daar denk ik het tegenovergestelde van.

- Een schop van een paard komt altijd hard aan. Maar een schop met ijzers kan nog heel wat meer schade verrichten.

Heb je hier verder vragen over? Twijfel je al langer over een overgang naar ijzerloos? Stel al je vragen hieronder ⬇️

Plakbeslag, oftewel gelijmde kunststoffen hoefbescherming. Ik ga het hier enkel hebben over volledig kunststoffen exempl...
15/02/2024

Plakbeslag, oftewel gelijmde kunststoffen hoefbescherming.
Ik ga het hier enkel hebben over volledig kunststoffen exemplaren, en niet over varianten met metaal aan de binnenkant daar deze niet dezelfde voordelen bieden.

- Gelijmde hoefbescherming zit onder de hoef tot deze er door je bekapper de volgende keer weer wordt afgehaald, en biedt dus 24/7 bescherming.
Dit kan dus heel handig zijn bij bijvoorbeeld paarden die de overgang van ijzers naar ijzerloos niet volledig comfortabel doormaken, een paard dat moet wennen aan een verandering in zijn huisvesting,... .

- Doordat het plakbeslag volledig uit kunststof bestaat, en enkel aan de hoefwand wordt vastgemaakt, kan het hoefmechanisme (dus de beweging in de hoef en daaruitvolgende bloeddoorstroming en schokdemping) gewoon blijven werken.

- Door het kunststoffen materiaal biedt het plakbeslag zelf ook nog extra schokdemping, en grip.

Er bestaan reeds vele verschillende modellen.
Zelf werk ik met het plakbeslag van Goodsmith, en heb hier zowel qua applicatie als effect mooie resultaten mee.
Deze bieden door hun ontwerp ook het voordeel dat de laterale en mediale helft van de hoef (buitenkant en binnenkant) afzonderlijk van elkaar kunnen blijven bewegen, en hierdoor de bovenliggende gewrichten niet extra onder druk worden gezet (afbeelding hieronder in de comments).

Heb je vragen over plakbeslag, of over hoefschoenen, stel ze hieronder ⬇️

Eens gekend is welk model hoefschoen voor jouw paard of pony het meest geschikt is, begint het leukste.... kleurtjes kie...
14/02/2024

Eens gekend is welk model hoefschoen voor jouw paard of pony het meest geschikt is, begint het leukste.... kleurtjes kiezen.

Effen zwart kan natuurlijk, but where's the fun in that? 😉

Sorry jongens, ik heb een nieuw favorietje 🤫 ❤️sneaky shot, door Statera
13/02/2024

Sorry jongens, ik heb een nieuw favorietje 🤫
❤️

sneaky shot, door Statera

Vandaag wat over de voor- en nadelen van hoefschoenen. - Hoefschoenen gebruik je alleen wanneer je ze nodig hebt. Bijvoo...
13/02/2024

Vandaag wat over de voor- en nadelen van hoefschoenen.

- Hoefschoenen gebruik je alleen wanneer je ze nodig hebt.
Bijvoorbeeld als je gaat wandelen, of als je paard op de trailer gaat.
Kan je paard perfect blootvoets op de weide? Dan kan dat.
Je trekt ze aan als je paard ze nodig heeft, en doet ze weer uit als je paard zonder kan.

- In een hoefschoen kan het hoefmechanisme gewoon blijven werken.
Een hoef is geen keiharde, onbeweeglijke massa. Als de hoef neerkomt, opent deze, waardoor bloed wordt aangezogen in de hoef. Wanneer de hoef van de grond komt sluit deze terug wat meer, en wordt de grootste hoeveelheid bloed terug weggepompt.
Dit noemen we het hoefmechanisme, en dit gaat dus hand in hand samen met een goede doorbloeding én schokdemping.
Héél belangrijk voor gezonde weefsels.

- Daarnaast kan de hoefschoen zelf ook voor extra schokdemping zorgen, als het paard dit nodig zou hebben. Sommige modellen bieden dit meer dan andere.
Zo zijn er ook revalidatieschoenen met dikke inlegzolen, die bij bijvoorbeeld hoefbevangen paarden voor een hoge demping zorgen, zodat het paard durft bewegen. Deze beweging is heel belangrijk voor het genezingsproces.
Ook is er bij hoefschoenen sprake van een verhoogde grip, door het kunststoffen materiaal. Niet te veel, en niet te weinig.

Nadelen aan hoefschoenen?
Sommige modellen kunnen schuurwondes creëren.
Ik heb er bewust voor gekozen deze modellen niet aan te bieden, omdat dit een ongemak is dat tijdens een pasconsult niet voorzien kan worden.

Verder moet een schoen passen, bij het paard, zijn bewegingen, en bij het gebruik. Anders kunnen vooroordelen als "hoefschoenen blijven niet zitten" helaas worden bevestigd.
Past je schoen? Dan heb je er alleen maar de voordelen van!

Een eerste themaweek.De komende dagen zullen we het hebben over hoefbescherming, want helaas doet niet elk paard het alt...
12/02/2024

Een eerste themaweek.
De komende dagen zullen we het hebben over hoefbescherming, want helaas doet niet elk paard het altijd en overal even goed blootvoets.

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan bijvoorbeeld ziekte, revalidatie, de omstandigheden bij bepaalde activiteiten,... .

Hoefbescherming heeft naast de voor de hand liggende invloed op slijtage en beweging, ook een invloed op het mentale welzijn van het paard. En die willen we allemaal zo goed mogelijk, toch?

Address


Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Hoofscape - anatomisch bekapper & hoefschoenconsulent posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Hoofscape - anatomisch bekapper & hoefschoenconsulent:

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Contact The Business
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Pet Store/pet Service?

Share