17/02/2024
Dan is het tijd om ook de "elephant in the room" te bespreken, lijkt me.... hoefijzers.
De meest gekende, meest ingeburgerde vorm van hoefbescherming, helaas.
- Hoefijzers beperken de schokdemping enorm. Beelden zeggen meer dan woorden, daarom post ik in de comments een link naar een filmpje. Bekijk het zeker.
- Een ijzer creëert trillingen bij het neerkomen op de grond. Deze trillingsfrequentie kan zo hoog zijn, dat deze an sich schadelijk is voor levend weefsel. Ga je met je paard met ijzers graag wandelen? Zorg er dan voor dat je op asfalt en andere harde ondergronden niet sneller gaat dan een stap.
- Een hoefijzer beperkt de bewegingen van de hoef. Het hoefmechanisme wordt verminderd, en daardoor ook de bloeddoorstoming. Dit zorgt niet alleen voor koude voeten, die gevoeliger zijn voor blessures, maar ook voor levend weefsel en hoorn van mindere kwaliteit.
Hier hebben we ook meteen het enige voordeel van hoefijzers. Door de beperkte bloeddoorstroming, hebben ijzers een pijnstillend effect. Maar daar stopt het. Het lost geen problemen op, je paard voelt het alleen niet meer (of minder, of toch voor eventjes tot het probleem zo groot wordt dat ijzers niet pijnstillend genoeg meer zijn). Onthoud altijd "A HORSE THAT IS SOUND ONLY IN SHOES, IS NOT SOUND".
Dan hebben we ook nog de beweging van de beide helften van de achterkant in de hoeven, die er voor zorgt dat de bovenliggende gewrichten niet verkeerd belast worden. Deze beweging wordt door ijzers volledig beperkt.
- Het gewicht van het paard wordt door hoefijzers op de wand en witte lijn gedragen. De zool en straal krijgen geen tegendruk. Hierdoor krijgen we vervormingen van de hoef, en zien we vaak ongezonde stralen bij beslagen paarden.
- Een ijzer is glad, dat lijkt vanzelfsprekend. Daarom zijn mensen met beslagen paarden vaak heel voorzichtig op bv nat gras.
Maar heb je er al eens bij stil gestaan dat een beslagen paard bij elke stap een stukje doorschuift? Probeer je dat gevoel eens voor te stellen. Mentaal lijkt mij dat niet geweldig, maar ook naar blessures toe is dit niet wenselijk.
- Een hoefijzer wordt aan de hoef bevestigd aan de hand van nagels die recht in de witte lijn worden geslagen. Diezelfde witte lijn die voor een goede verbinding tussen hoefbeen en hoefwand moet zorgen.
Dit zorgt voor een perfecte ingang voor schimmels en bacteriën, die op hun b***t de hoefwand gaan verzwakken.
Heel vaak hoor ik "mijn paard kan niet zonder ijzers want zijn voeten brokkelen te hard". Daar denk ik het tegenovergestelde van.
- Een schop van een paard komt altijd hard aan. Maar een schop met ijzers kan nog heel wat meer schade verrichten.
Heb je hier verder vragen over? Twijfel je al langer over een overgang naar ijzerloos? Stel al je vragen hieronder ⬇️