The power of positive reinforcement!
Nestor was altijd bang van het hondenluik. Hij durfde er niet door. Ik heb lange tijd de deur laten openstaan of open gedaan voor hem, maar ik vond het een fijn idee dat hij altijd de keuzevrijheid zou hebben, ook als ik niet thuis was.
First things first: antecedent arrangements. Wat kon ik aanpassen zodat ik drempels wegneem voor hem? Ik heb gekozen voor een zachte flap ipv een harde. Een hard Luik vond hij eng, te veel geluid én pijnlijk als het tegen hem aan botst. (believen me, I tried).
En nu met het zachte luik, eerst het een tijdje laten openstaan, zodat hij door het gat kon. Dan telkens een beetje lager opgehoffen. En dan telkens belonen voor een stapje dichter tot het aanraken met de neus, tot hij begon te duwen en tadaaaa!
Dus in 1 dag? Niet echt. Het was ook trial en error van mijn kant. En ik weet dat we er nog niet zijn. Hij durft nu al naar buiten en staat dan zielig opgesloten 🥲🫣😅 maar ik heb goede hoop nu!
Wat is jouw laatste positieve overwinning? 🥰
De wip is een heerlijke oefening! One of my personal favorites 🤩
Je oefent op
- proprioceptie: heeft je paard door waar haar hoeven zijn?
- balans: kan die zich recht houden op een wiebelende omgeving? En kan die haar gewicht verplaatsen?
- (kleine) communicatie: hoe kan je zorgen dat je paard niet verstapt en toch haar gewicht verplaatst?
- zelfvertrouwen: wat vindt je paard ervan dat het wiebelt onder zich?
Heb jij al eens met je paard op een wip geoefend?
En kijk eens hoe dapper Panda het doet! Zou ge ze niet opeeeeeten!! 😱😱😱
@elena.de.weerdt366 leerde het aan Panda op jongerenstage bij @horsepositivity (en mezelf) 👏
Wanneer je paard op je hoofd in slaap valt ❤️
De kracht van undemanding time is niet te onderschatten! Geniet jij ook soms van het niets-doen met je paard? Laat een ❤️ achter in de comments als je hier ook van kan genieten!
Vroeger 'had ik hier geen tijd voor', altijd als ik kwam bij Mila, was het om te rijden of te werken. Ik was ten slotte minstens een half uur onderweg dus ik moest het meeste uit mijn tijd halen. Maar dit is 1 van de key elementen om een mooie connectie op te bouwen met je paard en dat voel ik nu! Ze laat mij zo veel meer toe, zo veel zelfs dat ze haar hoofdje op mij laat rusten 🥹🥹
#positiveconnection #happyhorsehappyme #paardenliefde #hearthorse #paardendroom #paardentrainer #instructeur #sleepyhorse
Panda beet mij 😨
In dit filmpje zie je dat Panda mij beet tijdens de training. Op zo'n momenten ben ik dan extra blij dat ik mijn trainingen (bijna) altijd film. Door terug te kijken kan ik analyseren wat er gebeurt.
Ik train op haar hoeven geven, waarbij zij het initiatief mag nemen om haar hoef op te heffen. Dankzij de begeleiding van @horseswithchoices zijn we hier al mooi in vooruit gegaan! Panda is heel duidelijk wanneer ze ergens niet klaar voor is en ze bouwt snel frustratie op als we aandringen of als het te lang duurt.
In het filmpje zie je
A(antecedent)
Ik houd haar hoefje eerst iets te lang vast, waardoor ze vertraging heeft om haar hoefje nog eens te geven en vraagt ze even om bevestiging die ze niet krijgt van mij. Hierna leun ik naar voor om haar hoefje te nemen, vóór ze aangeeft dat ze er klaar voor is
B (behavior/gedrag)
Wanneer ik haar hoefje vastneel, bijt ze
C (consequence/gevolg)
Ik reageer eerst vanuit mijn reflex, met mijn stem en haar een beetje opzij duwen en dan vraag ik haar naar een positie waar ik haar kan belonen. Hierna kreeg ze van mij pauze, wat mijzelf ook even een pauze gaf om te kunnen nadenken.
Wat is hier dus gebeurd? Het bijten was waarschijnlijk een uiting van frustratie en zich niet gehoord voelen. Vroeger was het mijn reflex geweest om een tik op de neus te geven. Maar als ik dit had afgestraft, dan was die emotie nog groter geworden en dat had de situatie en onze relatie niet bevorderd.
Gedrag is altijd communicatie! Ik heb geleerd om hier niet meer boos over te worden en mijn aanpak te veranderen.
Ben jij wel eens tegen moeilijk gedrag aan gelopen met je paard?
Groetjes
Judith
#forcefreehorsetraining #paard #paardentraining #paardvriendelijk #gedragiscommunicatie #instructeur #paardbijt #cooperatievezorg
De allerbeste tip die ik jou kan geven om de verzorging van je paard vlotter te laten verlopen: oefen vóór het nodig is 😉
Mila heeft (gelukkig) nog geen oog verzorging nodig gehad, maar zoals je kan zien is ze er 'klaar' voor! 💪
Dat is ook fijn aan de mensen die gestart zijn met mijn traject over coöperatieve zorg: een deel heeft 'nog geen problemen' met verzorging maar wil het gewoon zo aangenaam mogelijk maken voor hun paard! 😍 Love it!
⬇️ Oefen jij wel eens op verzorging die (nog) niet nodig is bij je paard?
Hulp bij nodig? I'm here! 🙋🏻♀️
Groetjes
Judith
#paardentraining #paardvriendelijk #forcefreehorsetraining #positivehorsemanship #positievebekrachtiging #blijpaard #paardeninstructeur #gezondpaard
🦄 Mila en de roze pony
Soms moet je eens outside the box denken!
😬 Als je paard echt zijn hoeven niet wil opheffen, kan je eraan gaan sleuren, je kan trekken aan de vetlok, je kan touwen gebruiken,... Maar is het niet veel leuker als het met een roze pony kan? 😏
Hier zie je hoe ik Mila 'leer' hoeven te geven door middel van freeshaping. Ze mag gewoon haar gang gaan met de roze pony en kijk wat er gebeurt! Haar hoef komt in de lucht! Alleen is Mila dan misschien net iets te enthousiast want.. Kijk wat er op het einde gebeurt! 😂 (geluid aan!)
😎 In mijn videobibliotheek komt er een 'how to' afdeling met allerlei stappenplannen voor oa ontworming, Halsteren, startbuttons aanleren en dus ook voor het hoeven leren geven. Er zijn heel veel manieren! Door eens goed out of the box te denken én inspiratie te zien bij anderen, heb ik uiteindelijk 4 manieren gekozen! Er zijn er wellicht nog meer maar ik vond deze 4 wel handig voor zowel geoefende als onervaren trainers.
➡️ Hoe heeft jouw paard hoeven leren geven? En wat vind je paard ervan nu? Deel het met mij in de comments!
#paardentraining #paardvriendelijk #forcefreehorsetraining #positivehorsemanship #freeshaping #blijpaard #rozepony #instructeur #cooperatievezorg
"Aargh hou pff Mila grrr!!" 😤
Zo klonk ik toen ik net geleerd had om haar hoeven te vijlen en ze. maar. niet. stil. bleef. staan. 😫
Ik ging ervan uit dat ze het wel kon. Bij de hoefsmid lukte het toch?
En toen ging ik eens goed nadenken.. Lukte het eigenlijk bij de hoefsmid? Wel nee. Ik moest haar goed vasthouden. En de hoefsmid moest haar been goed vasthouden. En ja, dan lukte het, maar het moest snel genoeg gaan!
Dus ik ging de uitdaging aan, ik wou Mila zelf kunnen bekappen. En dan liefst in vrijheid, zodat ik rustig mijn werk kon doen en zodat zij ook oprecht de keuze kreeg.
Het is wat zoeken geweest voor ons. Maar ik ben blij waar we nu zijn gekomen! Ik heb een afspraak met haar dat ik nooit meer dan twee voetjes per keer doe (ook een afspraak met mijn rug eerlijk gezegd) en dat ze haar hoef terugkrijgt als ze het vraagt. En ze mag rustig verder knabbelen op het losse hooi.
Sinds we deze manier gevonden hebben, is het meestal echt zo chill om haar hoeven te doen! En als het eens niet chill is, weet ik dat er iets anders aan de hand is.
Door deze chille manier van werken kon ik een tijdje terug haar achterhoeven trimmen terwijl ze stond te dutten. Ik had gezien dat ze wat lang werden dus dacht, eens proberen en jawel ze bleef gewoon verder dutten! 😊❤️
⬇️ Hoe klink jij bij hoef verzorging? Laat het horen in de comments! Ik ben alvast benieuwd 😅
📸 @equifotografie.clara.pynaert
#paardentraining #paardvriendelijk #cooperatievezorg #dwangvrijtrainen #hoefsmid #bekappen
🤯 Wacht.. Dus je kan verzorging aanleren? En je paard werkt mee?
Ken je dat, je moet je paard zijn ogen verzorgen, zijn hoeven uitkrabben, vasthouden voor de dierenarts of tandarts,... En het is 1 grote stress?
Wil jij
❌ Geen strijd meer hebben
❌ Hoge stress bij jullie beiden vermijden
❌ Het vertrouwen niet beschadigen
bij zorghandelingen?
Probeer dan eens te werken aan coöperatieve zorg!
Als je je paard goed voorbereid op verzorging, zoals hoeven trimmen, oogdruppels en zelfs vaccinatie, krijg je verzorging
✅ dat rustig verloopt
✅ dat in vertrouwen gebeurt
✅ dat vlot gaat
✅ met een welwillend paard
En vooral dus een mooie samenwerking dat bijdraagt aan jullie connectie!
🤠 Interessant? Ik deel de komende tijd regelmatig tips over coöperatieve zorg! Klik op 'volgen' om ze zeker niet te missen!
➡️ Binnenkort start ik met een online traject waarbij je input krijgt en begeleid wordt bij moeilijkheden die je ervaart bij zorgtaken! Klik hier op mijn website en plaats je alvast op de interesselijst! https://www.positiveconnection.be/trajectcooperatievezorg
Meer info volgt 🎉
#paardentraining #cooperatievezorg #forcefreehorsetraining #gezondpaard #dierenarts #starttocare #samenwerkenmetjepaard #hoefsmid #paard #grondwerk #instructeur
Vandaag eventjes stoefen op Lies & Fiona! Ik begeleid hen nu al een tijdje en zij zijn enorm gegroeid!
Fiona gedraagt zich vaak eerder pushy en dat is een uitdaging. Targets op een paaltje? Dat paaltje sprong van links naar rechts. Samen wandelen? Fiona liep Lies voorbij, trippelde of duwde met haar schouder. Het is niet zo dat Fiona geen respect had, dit kwam vanuit een emotie. Verander de emotie, verander het gedrag!
Fiona is vlug overspannen. Ze is verlekkerd op voer en wil er alles aan doen om dat te krijgen. De ideale motivator dus! Maar dan moesten we eerst heel goed werken aan het vinden van rust. Met het engelengeduld van Lies vindt Fiona die nu steeds vlugger. Het is echt mooi om te zien!
En omdat ze al een tijdje bezig zijn, kunnen we echt al goed vooruit gaan 🎉. In het begin van R+ training lijkt het soms alsof het enige wat je doet, voeren, voeren en voeren is. En dat is ook zo. Maar die basis breidt je dan stilaan uit tot je komt tot wat Lies en Fiona nu hebben: een fijne communicatie! Zie hier het verschil met het begin van de les en het einde 😍.
Wat heeft Lies aangepast?
✅ Stilstaan vanuit uitademen
✅ De overgang niet abrubt doen, tijd geven om mee te stoppen
✅ Voeren voor positie: op de plaats waar haar hoofdje moet zijn als ze mooi zou stoppen
En zo is het dat kleine aanpassingen een wereld van verschil kunnen maken. Doen ze het niet goed?
Merci @lies dat ik jullie mag begeleiden! Jullie zijn zalig!
#paardentraining #paardvriendelijk #forcefreehorsetraining #clickertraining #positivehorsemanship #positivereinforcement #roundpen #instructeur #lovemyjob
Connectie
Een aantal mensen waar ik langsga of mensen die mij contacteren, willen niets liever dan een mooie connectie met hun paard. Ik vind het geweldig wanneer mensen dit voorop stellen! Wanneer je de doelstellingen loslaat en echt wilt bouwen aan je relatie, sta je ook echt open om naar je paard te luisteren. En dan vragen mensen mij of ik daarbij kan helpen.
Daar wordt het soms wat moeilijker. Connectie met je paard is niet iets waar je oefeningen voor hebt, iets waar je een stappenplan voor kan maken, het is zelfs heel moeilijk zichtbaar te maken.
Wat ik wel weet is dat je om een oprechte connectie te hebben een aantal ingrediënten nodig hebt:
- vertrouwen
- wederzijdse communicatie
- (keuze)vrijheid
- geen prestatiedruk
- mogen zijn wie hij is
Hoe meer je paard jou associeert met aangename effecten, hoe meer je paard weet dat je niet over zijn grenzen gaat, hoe meer vertrouwen er gaat zijn om een connectie mee op te bouwen.
Wat ik zelf heel fijn en versterkend vind voor onze connectie is 'undemanding time'. Momenten waarop niets moet, alles mag. Dan zet ik mij in de buurt van Mila of Panda en mogen ze kiezen of ze blijven of weggaan. Sommige dagen gaan ze meteen weg en ja.. Dat piekt dan wel. Maar zelfs op een afstandje weet je paard heel goed dat je er bent. Ook dan is het goed om gewoon te genieten van het zicht en hun aanwezigheid.
Op andere dagen, zoals deze in het filmpje, krijg ik wat meer. Mila is totaal geen knuffelpaard. Om te kroelen moet je ofwel heel veel geluk hebben ofwel net het juiste plekje vinden (haar poep is wél altijd bingo). En terugkroelen, dat heb ik nog niet veel meegemaakt.
En natuurlijk is dit veel gemakkelijker en aangenamer voor beiden als het zonnetje schijnt!
#undemandingtime #paardentraining #paardvriendelijk #paardenliefde #connectie #forcefreehorsetraining #empoweredhorses #horsehumanbond
De kracht van labels
Is your horse.. Bucking, biting, rearing, protesting, running away, pinning ears,... There's a reason!
Behavior = communication!
Sticking labels isn't going to help you find the solution, finding the cause and working on that will!
NL
Vertoon jouw paard ongewenst gedrag? Bokken, steigeren, bijten, oren platleggen, weglopen,... Er is altijd een reden achter gedrag.
Gedrag is namelijk communicatie.
Als we zomaar stempels plakken, gaan we niet verder geraken. Labels en woorden bepalen hoe je kijkt naar iets en zijn statisch. Zoek de oorzaak en de reden van het gedrag, daar kan je tenminste aan werken. Als je dat kan verhelpen, dan pas geraak je vooruit! Vb. Als je paard wegloopt, kijk dan wanneer je paard wegloopt, waarvan je paard wegloopt en verander die reden of aanpak!
Zo heb ik een tijdje(een paar maanden/jaar) achter Mila aan mogen zitten op de wei, maar het is pas toen ik gestopt ben met denken 'Ach, de vosse merrie speelt weer met mijn voeten', maar ben gaan kijken met een andere bril: 'Mila loopt weg als ik afkom met het halster, ze heeft oorschuwheid én misschien vindt ze wat we doen samen niet altijd leuk' heb ik dat kunnen veranderen! Ik had opties om aan te werken. En nu staat Mila (misschien iets te 😅) ongeduldig te wachten aan de draad!
Vind je het soms moeilijk om te weten vanwaar gedrag komt of hoe je (onbewust) gedrag in de hand werkt? Onze gratis webinar gaat hierover! Schrijf je in via de link in bio.
In de reeks van 3 webinars die erop volgen geven we heel wat tools mee om je paard op een aangename manier gedrag aan te leren. Dus als je daarvoor wilt gaan, kan je dat ook meteen aanduiden!
Tot dinsdag!
Judith
Samen met De Paardenluisteraars (podcast op Spotify)
#paardentraining #paardvriendelijk #stubbornhorse #paardengedrag #dominantpaard #bokkendpaard #paardenwelzijn #paard
Sunset training met Mila ❤️
Een zondagse speelsessie met Mila ❤️
Doordat er zoveel is waar ik aan kan werken, vergeet ik soms te genieten van een beetje vrij spelen. Mila bood wat meer energie aan dus ik ben erin meegegaan en het was heerlijk! 😎 Wat een mooie zonsondergang kan doen ook!
Ik blijf mij verbazen in hoe Mila zo goed reageert op kleine signalen van mij en hoe ze mee nadenkt! Ze is echt een droom! 🐴 (Eigen kind, schoon kind hé 😏)
Gaat alles vlekkeloos dan? Nee, helemaal niet! Daarom dat ik er ook een paar 'bloopers' in heb gelaten. Mila wou vb. liever linksom en wisselde een paar keer van kant en ze had soms wat meer tijd nodig in rust. Gelukkig weet ik nu dat ik dat niet persoonlijk moet nemen en dan geef ik haar gewoon even een 'vrije bijdrage' of vraag even iets gemakkelijker. (oh ja dat was vroeger anders) Ook haar balans is nog niet dat, daar werken we aan. Maar het mag af en toe eens wat losser allemaal. 😊
Heb jij al genoten van de zonsondergang de voorbije week?
#paardentraining #libertyhorse #forcefreehorsetraining #positivehorsemanship #positivereinforcement #horsemanship #happyhorse