05/02/2024
Wanneer de boeren staken...
..dan hebben ze een punt.
Momenteel ligt er enorm veel op de stikstoftafel dat ook ons - als paardenhouder, -liefhebber en -eigenaar - zal treffen.
Enige tijd terug is er een ruitertornooi afgelast omdat 'de impact ervan te hoog zou zijn op het natuurgebied'. Een week later mocht er op dezelfde locatie wel een veldrit doorgaan. Iets met 2 maten en gewichten wegen denk ik dan.
Dit is echter nog maar het begin.
Het zal zo ver komen dat de droom van velen om hun dieren aan huis te hebben staan, zal worden verpulverd.
Hippotherapie? Niet meer mogelijk.
Een pensionstal of fokkerij starten of overnemen? Vergeet het maar...
De onmogelijke vergunningen, impactscores, natuurherstewetten, blue deal,...worden ook door de strot van paardensector gedrukt.
Om nog maar te zwijgen over (landbouw)grond die opgekocht wordt door natuurorganisaties die op een berg geld zitten door boetes en dwangsommen onder het mom van 'natuurherstel en compensatie'.
Dit met hulp van Raad van State en departement Omgeving.
Wij - de (para)agrarische sector - hoeven niet op te draaien voor wat de industrie / chemie / KMO aan natuur vernielt en vol beton stort.
Ze leveren werkgelegenheid, ja. Maar hun impact op het milieu wordt onderschat.
Kijk naar Ineos. Amerikaans schaliegas wordt hier geïmporteerd om te verwerken. Onderzoekers en dokters waarschuwen al voor de gevolgen voor de volksgezondheid.
Kijk naar de petrochemie die hun methaan lekkende boorgaten maar laten voor wat het is omdat het probleem oplossen teveel geld kost.
Maar de schuld ligt bij de Vlaamse boer omdat ze teveel koeien hebben die scheten laten waardoor de natuur het lastig heeft...
Zonder boer hebben wij, maar ook onze paarden geen voer.
De prijzen van paardenvoeders swingen de pan uit. Op 10 jaar tijd is alles enorm duur geworden.
Als paardenhouder schrik ik zelf van de stalprijzen. Waar ik vroeger aan de hogere kant van de markt zat, merk ik dat ik momenteel aan de lage kant van de middenmoot zit.
En als je het al kan betalen om je paard in pension te plaatsen, waar moet je het nog doen? De ene na de andere stalling stopt ermee, wordt gedwongen om de boeken neer te leggen of moet afgebroken worden. Te hoge impact op de natuur, weet je wel. Of te hoge kostprijzen en niet rendabel meer.
Ook maneges geven er de brui aan. Cijfers staven dit. De maneges die nog wel verder doen, zitten vaak volgeboekt. Wachtlijsten zijn hun antwoord op de massale vraag naar lessen.
Lessen die overigens ook enorm in prijs gestegen zijn om toch maar het hoofd boven water te kunnen houden.
Ja, maar: natuur is toch ook belangrijk?
Tuurlijk! Wij willen ook groen! Bossen, heide, vennen, ... waar we met onze dieren kunnen vertoeven. (Lees: we willen meer ruiterpaden!)
Wij kunnen zelfs meewerken aan duurzame vergroening. Maar zorg dat er dan een draagvlak voor is.
Momenteel moet je schrik hebben om ook maar een boom, wat bosjes en enkele hagen op je erf of weide te planten. Want dan moet je vergunningen hebben.
Of nog beter: dan is het een bos. En dan mag je je spullen pakken. Want dieren in een bos, nee dat kan niet.
Mijn botten staan als kleine 'paardenboer' ook tot aan rand vol water. Als ze ondertussen al niet overlopen.
Bij nieuwe acties van de boeren doe ik opnieuw mee. Mijn steun hebben ze.
https://lrv.be/nieuws/paarden-en-ponyliefhebbers-opgelet?fbclid=IwAR2gj3d5NoQ8lLkiGrDp9C8rliD01FOsDD0pLI8jSy5VImTTz_0udqtQuz4
Moeten wij met onze vrachtwagens en trailers ook mee autostrades blokkeren? Beseffen we als paardensector wat er boven onze hoofden en dat van onze paarden en