25/04/2024
Het FAVV roept op: “Bereid je kat of hond nu al voor op een veilige zomervakantie en vaccineer ze tegen hondsdolheid.”
Nu de zomer nadert, bereiden de meeste mensen stilaan hun zomerreis voor. Wie zijn kat of hond meeneemt naar het buitenland is verplicht zijn dier te vaccineren tegen hondsdolheid. Zelfs voor korte uitstapjes naar bijvoorbeeld Frankrijk of Nederland, is deze voorzorgsmaatregel een absolute must. Dit moet ruim op tijd gebeuren omdat het vaccin pas na 21 dagen geldig is. Tijdig een afspraak maken bij de dierenarts is dus cruciaal.
Omgekeerd kan het op vakantie zeer nobel lijken om een straatdier te redden en mee te nemen naar huis. Maar weet dat dit zeer gevaarlijk kan zijn voor je eigen gezondheid, die van je kinderen en je huisdieren! Door de strikte Europese vaccinatieregels rond hondsdolheid kan het daarom tot zelfs 4 maanden duren voor het dier legaal naar België mag komen. Indien het dier niet correct is gevaccineerd, kan het zelfs geweigerd worden aan de grens. Bij vermoeden van besmetting met hondsdolheid is er dan weer geen andere keuze dan het dier te laten inslapen.
Hoewel hondsdolheid volledig te voorkomen is, blijft het is één van de dodelijkste virussen ter wereld voor mens en dier. Jaarlijks sterven zo’n 60 000 mensen aan de ziekte. Je kan het virus oplopen nadat je wordt gebeten, gekrabd of zelfs gelikt door een besmet dier. In 99% van de gevallen lopen mensen het virus op via een besmette hond. 40% van deze slachtoffers zijn kinderen jonger dan 15 jaar. Eens er symptomen van hondsdolheid optreden – verhoogde speekselproductie, agressiviteit, verlamming, koorts, hoofdpijn, verminderde eetlust – is er geen enkele genezing meer mogelijk. Een besmetting met de ziekte loopt dus helaas altijd dodelijk af.
85 uitbraken van hondsdolheid in Europa in 2023
Hondsdolheid blijft een risico, zelfs op populaire vakantiebestemmingen in Europa. In 2023 werden maar liefst 85 uitbraken van hondsdolheid bij dieren gemeld in Europa, voornamelijk in Roemenië en Moldavië. In Turkije – een populaire vakantiebestemming - werden 240 uitbraken gemeld.
Dichterbij huis werd in oktober 2022 in Frankrijk hondsdolheid vastgesteld bij een hond die vermoedelijk illegaal uit Marokko werd meegenomen. In oktober 2017 overleed een 10-jarig Frans jongentje aan hondsdolheid, twee maanden nadat het op vakantie in Sri Lanka op het strand door een besmette hond werd gebeten. De hond vertoonde op dat moment geen enkel symptoom.
Aai of voeder nooit straatdieren in het buitenland
Hondsdolheid komt nog steeds voor op heel wat toeristenbestemmingen. Wees dus extreem voorzichtig met straathonden en -katten in het buitenland! Het FAVV raadt dierenliefhebbers af om onbekende straatdieren te aaien of voederen. Een dier dat met hondsdolheid besmet is, vertoont namelijk in het begin geen enkel teken van de ziekte maar kan wel andere dieren en mensen al besmetten. Let er op dat jij of je kinderen geen contact maken met zwervende of wilde dieren in het buitenland.
Het is van groot belang dat reizigers zich bewust zijn van de risico’s en gepaste maatregelen nemen om zowel henzelf als hun huisdieren te beschermen tijdens hun verblijf in het buitenland. Preventie is altijd beter dan genezen, en het tijdig vaccineren tegen hondsdolheid is een onmisbare stap om een veilige en zorgeloze vakantie te verzekeren.
Hondsdolheid. Ook al bestaat er een vaccin en is de plaag uitgeroeid in onze regio, het blijft wel een dodelijke ziekte. Misschien bent u het vergeten, maar ...