--------------------YAŞAM ŞEKLİ-------------------------
Doğal ortamları olan Avustralya otlaklarında büyük sürüler oluşturan bu kuşlar, tohumla beslenir ve ağaç kovuklarında koloni halinde ürerler. Sıcakkanlı ve sempatik hayvanlardır
MUHABBET KUŞU HASTALIKLARI
SOĞUK ALGINLIĞI BELİRTİLERİ----Soğuk algınlığı muhabbet kuşlarında çeşitli derecelenmeler içinde görülür. Hafif geçen soğuk algınlıkları
nda, kuş tüylerini kabartır. Eskisi kadar hareketli oyuncu değildir. Çoğunlukla tüylerini kabartmış bir durumda, kafesin bir köşesine çekilip uyuklar. Daha aşırı durumlarda yeme karşı tümüyle ilgisizlik, soluk almada güçlük ve hatta kendini kaybetme durumları görülebilir. NEDENLERİ---Muhabbet kuşları, yüksek ve düşük ısıya karşı dayanıklı varlıklardır. Isı değişimlerine de ani olmamak koşuluyla tahammül gösterebilirler. Bununla birlikte, kafeslerin açık pencere ve kapılar arasında bırakılması, içinde bulunduğu sıcak odadan soğuk bir yere aktarılması, salmaların köşe köşe rüzgarlarına hava akımlarına açık yerlere kurulması, bütün bir geceyi ıslak tüylerle geçirmeleri gibi nedenlerle soğukalgınlığına tutulabilirler.
ÖNLENMESİ-- İlk önlem olarak kuş sıcak bir yere, tercihen özel donanımlı hasta kafesine alınmalıdır. İçme sularına damlatılacak bir iki damla eriyikle hafif durumlar için etkili tedavi sağlanmış olur. Muhabbet kuşlarının fazla su içmedikleri göz önune alınarak, onları susatmak amacıyla, ağızlarına bir damla bal damlatmakta yarar vardır. Kuş hastalığın belirtileri üzerinden atmaya başladığında, sevdiği yiyeceklerle güçlendirilmelidir.
-----NEZLE --------------
BELİRTİLERİ---- Muhabbet kuşunun aksırması, burnunda ve gözlerinde akıntının başlaması, nezlenin en bariz belirtisidir. Bu durum giderek kuşun burun deliklerinin tıkanmasına, solunum güçlüğü çekmesine neden olur. Eğer önlem kısa zamanda alınmazsa hastalık kafeste veya salmada bulunan kuşlarada kolayca yayılarak daha büyük boyutları ulaşır. NEDENLERİ--- Üşütmeyle büyük bir bağlantısı olmakla birlikte mikrobik bir hastalıktır. Soğuk algınlığını nedenleyen etkenler nezle yol açabileceği gibi, nezle bir kuşun kafes içinde bulunmasıyla, onun göz, burun veya ağız akıntısındanda diğer kuşlara geçmesi olasıdır.
ÖNLENMESİ-- İlk önlem olarak kuş diğerlerinden ayrılarak daha sıcak bir yere, tercihen bir hasta kafesine alınır.
İshal [değiştir]
---İSHAL*-----
-kuşlarda en büyük ölüm sebebidir.Genelde fazla sulu gıda yenmesi veya bakteri gibi parazitler tarafından sindirim sistemindeki meydana getirilen aksaklıklar sebebi ile olur.Hasta kuşlara eğer ishalleri hafif ise lif oranı yüksek meyveler verilebilir.(elma gibi)Ancak dışkısını normalinden farklı renkte atıyorsa muhtemelen bir zehirlenme belirtisi vardır.Bu durumda eğer kuşda büyük halsizleşme yoksa piyasada satılan diare ilaçlarından verilmelidir.Daha ağır vakalarda kuşlar mutlaka veterinere gösterilmelidir.
*----TÜY DÖKÜMÜ**------
Genetik özellikle bağlı şekilde oluşan sebebi tam olarak bilinmeyen bir tüy hastalığıdır.Bu hastalığa sahip kuşlar tüy çıkarmayabilir veya aksine tüy dökümü yapmadan sürekli tüy çıkarabilir.Genelde tüy çıkarma bozukluğuna sahip olanlar 1-2 yaşında vitamin ve mineral eksikliğine bağlı ölürken , tüy çıkaramayanlar eğer çok iyi bakılmazlarsa 1. ayı çıkaramadan ölürler.
**--- MANTAR*-----
MANTAR HASTALIĞI: Kuşlarda genel olarak mantarların yol açtığı deri hastalıklarına mantar adı verilmektedir , küçük asalaklara (mantar olmayan) direk olarak vazelin boğucu etki yaratmakta ve kısa sürede hastalıklı bölgenin yenilenmesine iyi gelmektedir.Ancak eğer mantar veya bir bakteri etkin bir şekilde deride , gagada veya tırnaklarda kanamalı yaralara yol açıyorsa toz veya aşı şeklinde antibiyotik veya anti-fungal ilaçlar kullanılmalıdır.Genelde insanlarda kullanılan ilaçlar hayvanlarda da kullanılabilmektedir. Muhabbet kuşunun gagası, dayanıklı kemiksi özlü madde etrafını çevreleyen keratinden oluşmakta, keratine rağmen de içinde hassas damarlar bulunmaktadır. Bütün papağanlar gibi, muhabbet kuşlarının da kavisli bir gagası var. Onların üst ve alt çeneleri birbirlerinden şekil ve uzunluk bakımından farklıdır. Çoğu zaman, sadece uzun olan üst çene görünür (Figür 1a). Alt çene (1b), çenekemiğe yapışık olduğundan hareketsizdir. Kuş, gagasını açtığında , üst çeneyi yukarı doğru hareket ettirdiğinde alt çene görülebilir. karakteristiğidir, patolojik değildir! bbet kuşu görülmektedir. Yarık, işaret ile gösterilmektedir.