Piia Laine - eläintenkouluttaja

  • Home
  • Piia Laine - eläintenkouluttaja

Piia Laine - eläintenkouluttaja Piia Laine, eläintenkouluttaja AT, EAT tarjoaa koirien koulutuspalveluita mm. Kanta-Hämeessä.

📸 Katso tämä julkaisu Facebookissahttps://www.facebook.com/100064132298519/posts/725637676250636/
21/11/2023

📸 Katso tämä julkaisu Facebookissa
https://www.facebook.com/100064132298519/posts/725637676250636/

Tervetuloa Aulangon eläinlääkäritalolle harjoittelemaan hoitotoimenpiteitä, eläinlääkäritaitoja ja luomaan kivoja kokemuksia kissasi kanssa! ❤️😻

🧐 Vastaan mielelläni kysymyksiin [email protected]
040 220 3250 (myös Whatsapp)
🥰 Ajanvaraus Aulangon eläinlääkäritalon nettiajanvarauksesta

https://www.facebook.com/100063708594585/posts/823489419784670/
06/11/2023

https://www.facebook.com/100063708594585/posts/823489419784670/

60- ja 70 luvulla tutkittiin varsin epäeettisesti mm. opittua avuttomuutta tuottamalla koirille ja rotille sähköiskuja. Tiedon avulla voidaan onneksi edes nykyään lisätä hyvinvointia.

Tutkimussa havaittiin mm. seuraavaa:
🐕 Eläin, joka on kohdannut sähköiskuja joita se ei voi paeta, ei pakene sähköiskuja automaattisesti, vaikka nyt pystyisikin
🐕 Pakotetun sähköiskun saaminen triggeröi eläimessä passiivisuutta, joka on yksi kontrollin muoto
🐕 Huonot kokemukset, joita eläin ei voi välttää vähentävät operanttia oppimista, tutkimiskäyttäytymistä ja lisäävät masennusta, puolustautumiskäyttäytymistä, pelkojen esiintyvyyttä sekä heikentävät peloista luopumista.
🐕 Olennaista hyvinvoinnin kannalta on vuorovaikuttumisen mahdollisuus ympäristön kanssa, ja kyky vaikuttaa itselle epämieluisiin ja mieluisiin tapahtumiin
🐕 Yksittäisen serotoniinia vapauttavan (kyllä, vapauttavan, joka tapahtuu myös pelkoreaktioissa) pakote-tapahtuman jälkeen, neuronit ovat herkistyneet pelolle jopa 3 päivän ajan. Täyteen palautumiseen voi kulua kaksi viikkoa.
🐕 Kontrollin kokemus elämässä rajoittaa mm. keskiaivojen ja mantelitumakkeen reaktiota, jotka toimivat pelkoreaktiossa. Myös silloin, kun juuri tähän pelkotilanteeseen ei todellisuudessa ole kontrollia! Positiiviset ennakko-odotukset vaikutuksen mahdollisuuksista siis vähentävät pelon voimakkuutta myös muissa pelkotapahtumissa.
🐕 Aiemmin luultiin, että pakeneminen ahdistavista tilanteista on eläimen oletuskäyttäytyminen - neurotiede kertoo, että todennäköisempää on suurimmalla osalla eläimistä passiivisuus. Siksi pelkästään eläimen vapaavalintaista paikalle jäämistä ei voida käyttää mittarina mukavuudesta, vaikka se tietäisi "mikä pakote on tulossa".
🐕 Jos eläin oppinut selviytymään pakenemalla, se todennäköisimmin jatkossakin pakenee passiivisuuden sijaan.

Näissä tutkimuksissa havaittiin, että eläimen mahdollisuus vaikuttaa ja välttyä iskulta, lisää kuvassa esiintyviä positiivisia vaikutuksia. Onneksi niissä havaittiin myös, että nämä vaikutukset voidaan saada aikaan yhtä hyvin myös mahdollistamalla eläimen vaikutuskyky sen elämän positiivisiin asioihin, kuten sosiaalisuuteen ja leikkiin, ruokaan, tai ulkoiluun liittyviin asioihin!

05/11/2023
 Helsingin avajaisissa eilen! eDOG on yhteistyökumppanina ja eilen pidimme Kysy kouluttajalta -pistettä sekä Koiran hyvi...
01/10/2023

Helsingin avajaisissa eilen!
eDOG on yhteistyökumppanina ja eilen pidimme Kysy kouluttajalta -pistettä sekä Koiran hyvinvoinnin kulmakivet -tietoiskuja Mika Ällin kanssa.

 .fi
02/09/2023

.fi

Helsingissä ja Porvoossa tarjolla alkusyksyyn niin ZEN-tapahtumia kuin yksittäisiä nosetunteja! Yhteistyössä Koira- ja k...
20/08/2023

Helsingissä ja Porvoossa tarjolla alkusyksyyn niin ZEN-tapahtumia kuin yksittäisiä nosetunteja! Yhteistyössä Koira- ja kissakoulu Heiluvan Hännän kanssa.

Haasteita liiallisten kierrosten kanssa arjessa tai harrastuksissa?

Tervetuloa Piia Laineen vetämiin vilkkaiden, innokkaiden ja kiihtyvien koirien ZEN-tapahtumiin Helsingissä ja Porvoossa!

Tapahtumat koostuvat etätapaamisesta ja kahdesta erillisestä käytännön harjoituskerrasta.

Helsinki: elo-syyskuu (etätapaaminen 24.8., käytännön harjoitukset 2.9. & 10.9.)
Porvoo: syys-lokakuu (etätapaaminen 24.9., käytännön harjoitukset 1.10. & 15.10.)

Ihana Källi-kelpie tuli tutustumaan noseworkin teoriaan ihan tosi läheltä 😍
11/05/2023

Ihana Källi-kelpie tuli tutustumaan noseworkin teoriaan ihan tosi läheltä 😍

08/05/2023

Pärjääkö lemmikki kivun kanssa?

Tapaan vastaanotolla toistuvasti koiria ja kissoja, joilta on aiemmin diagnosoitu nivelrikko, m***a joille ei koskaan ole kokeiltu kipulääkitystä tai muutenkaan tehty suunnitelmaa kivun hallitsemiseksi. Mahdollisesti ratkaisun taustalla on ajatus, ettei eläin ole kipeä, kun omistaja ei ole kipua havainnut. Yllättävän usein kuitenkin törmään ajatuksenjuoksuun, että katsotaan, kuinka pitkälle lemmikki pärjää ilman jatkuviin lääkityksiin turvautumista. Voihan ne lääkkeet tai muut hoidot aloittaa sitten myöhemmin, kun lemmikki ei enää pärjäile.

En allekirjoita tätä ajatuskulkua, sillä mielestäni kipuun tulee suhtautua aina vakavasti, vaikka lemmikki ei osaisi sitä meidän kielellämme ilmaista. Oikeastaan siihen tulee suhtautua vakavammin, jos on riski, ettei eläin voi kertoa kärsimyksensä määrästä. On nimittäin mahdollista (ellen sanoisi jopa todennäköistä), että eläin on paljon kipeämpi kuin tajuammekaan. Nivelrikko on tunnetusti parantumaton ja kipua aiheuttava sairaus, joten sen aikaansaamien muutosten havaitseminen röntgenkuvista tarkoittaa, että eläin yleensä kokee jatkuvaa tai toistuvaa kipua.

Toisin kuin muihin aistiärsykkeisiin, kipuun ei voi tottua. Tottuminen tarkoittaa, että emme havaitse tasaista liikenteen huminaa kaupungissa, vaan tajuamme sen olemassaolon vasta koettuamme täydellisen hiljaisuuden. Emme tunne tietoisesti vaatteita päällämme ja turrumme epämiellyttävään hajuun nopeasti, jos emme voi sitä välttää. Sen sijaan kipuärsykkeen aivomme kokevat yhtä voimakkaana minuutista ja tunnista toiseen, koska tottumista ei tapahdu. Sama pätee eläimiin.

Päinvastoin kuin voisi kuvitella, pitkään jatkunut kipu herkistää elimistön kivun kokemiselle. Usein kroonisesta kivusta kärsivä potilas kokee kivun aiempaa voimakkaampana, koska sen hermosto on virittynyt kivun tunnistamiseen ja välittämiseen aivoille. Tämä voi näkyä ylimitoitettuina reaktioina pieniin vammoihin tai vaikkapa neulanpistoon eläinlääkärissä. Erityisen kipuherkät eläimet eivät ole draamakuningattaria, vaan ne kokevat kipua aidosti enemmän - usein pitkään jatkuneen kivun ja sitä seuranneen herkistymisen vuoksi. Kivulle herkistymisen äärimmäisin muoto on allodynia, josta kärsivä potilas kokee kaiken kosketuksen kipuna.

Toisekseen kipu aiheuttaa stressiä ja hankaloittaa stressistä palautumista monin tavoin. Uni ja lepo häiriintyvät kivun vuoksi, minkä lisäksi eläin voi luopua leikkimisestä tai muista hyvää oloa tuottavista toimista, jos ne tuottavat sille kipua. Stressinsietokyky vaihtelee hurjasti yksilöiden välillä, joten toisilla lemmikeillä pienikin kivun tuoma lisästressi purkautuu käytöshaasteina, pakko-oireisena käyttäytymisenä tai vaikkapa vatsavaivoina. Monet jaksavat kantaa kivun aiheuttaman lisätaakan paremmin, m***a tuskin nekään nauttivat ylimääräisestä kuormasta repussaan. Kivun sietämiseen käytetty energia on pois jostain muualta.

Mielestäni yhdenkään eläimen ei pitäisi pärjäillä kivun kanssa, jos kärsimystä voidaan helpottaa. Yleensä sitä voidaan ja vieläpä monin eri tavoin. Jatkuva lääkitys ei suinkaan ole ainoa vaihtoehto, vaikka lääkkeellisistä vaihtoehdoista löytyy apua suurimmalle osalle potilaista.

Muista, että kivun hoitaminen on paljon helpompaa, kun se aloitetaan ajoissa! Näin estetään hermoston ylivirittyminen kivun kokemiselle ja päästään tuloksiin kevyemmillä hoidoilla.

Vuoden 2022 noin kerran kuukaudessa kokoontunut Heiluvan Hännän Nosework valmennusryhmä 1-3lk nosettajille päättyi sunnu...
13/12/2022

Vuoden 2022 noin kerran kuukaudessa kokoontunut Heiluvan Hännän Nosework valmennusryhmä 1-3lk nosettajille päättyi sunnuntaina.

Jouluteemalla mentiin ja yhdellä alueella oli kätkö myös ohjaajalle. TuttiFrutti-patukan etsimistä siis samalla kun koira työskenteli vapaana 😊

Hyvä ja mielenkiintoinen jakso koirien oppimisesta ja hyvinvoinnista. Helena Telkänranta avaa hyvin, miksi koiralle kiih...
19/10/2022

Hyvä ja mielenkiintoinen jakso koirien oppimisesta ja hyvinvoinnista.

Helena Telkänranta avaa hyvin, miksi koiralle kiihdyttävien asioiden tekeminen, kuten pallon heittely, ei kokonaisuudessa teekään hyvää liiallisesti toteutettuna. Ja mitä tutkimukset sanovat oppimisesta.

Mukana myös Jari Parkkisenniemi ja Tiina Kuusisto.

Moni kouluttaa koiraansa rankaisemalla, eli tuottamalla sille negatiivisia tunteita. Äärimmillään koirankoulutuksen yhteydessä on koiriin kohdistunut väkivalta. Mitä koirien oppimisnopeudesta ja koulutuksen tuloksista sanoo tiede? Tieteessä on osoitettu jo kauan sitten, että toivotun käyt....

SmartDog-testit ovat mukava tapa oppia koiran persoonasta tai saada vahvistusta omille havainnoille. Yhden nykyisen koir...
05/10/2022

SmartDog-testit ovat mukava tapa oppia koiran persoonasta tai saada vahvistusta omille havainnoille.

Yhden nykyisen koiran mielenkiintoisin oppi tuli minulle tehtävästä, jota se ei ymmärtänyt. Hän valitsi väärin. Hänelle näytettiin oikea vaihtoehto ja sai siitä palkkion. M***a se, ettei hän ymmärtänyt, sai kuitenkin aikaan sen, ettei hän halunnut enää yrittää! Hän jäi vapautuksen jälkeen viereeni ja katsoi testaajaa. Kaikissa muissa tilanteissa hän meni reippaasti ja innokkaasti ratkomaan tehtäviä 😊

Koirakursseilla näkemäni mukaan samanlaiseen tilanteeseen voisi koira reagoida myös haukkumalla, hihnaa puremalla, muuten härväämällä, tai tilanteesta poistumalla. Koira ei siis olisi "tottelematon", vaan pikemminkin haluaisi onnistua, m***a ei tiedä, miten! Onnistumisen aikaansaaminen onkin sitten meidän ihmisten tehtävä, harjoitusta muuttamalla.

- -
Moni kyselee millainen smartDOG testi on? Mitä siellä tehdään? Ylen Ymmärrä Koiraasi -ohjelmassa koirien kognitiota ja persoonallisuutta testattiin juurikin smartDOG testeillä ja testaajana toimi testien kehittäjä Katriina Tiira. Ymmärrä Koiraasi -jaksot ovat vielä katsottavissa Areenassa, käy kurkkaamassa😊.



Koiratiedettä koteihin! Koiratkin ovat persoonia: arkoja, rohkeita, itsenäisiä, ihmiseen tukeutuvia, vilkkaita, rauhallisia, älykkäitä - tai sitten vähän höperöitä. Koiran mieleen sukeltavassa tiedesarjassa tutustutaan koirien luonteisiin testien avulla ja sovelletaan tieteen uusimmat tut...

Kahden viikon päästä, 8.-9.10.2022, pidetään Lemmikkimessut Tampereella. Olemme kollegani Saana Palkin kanssa messuilla ...
25/09/2022

Kahden viikon päästä, 8.-9.10.2022, pidetään Lemmikkimessut Tampereella.

Olemme kollegani Saana Palkin kanssa messuilla sunnuntaina 9.10. klo 15 esiintymislavalla "Arjen helpot harjoitukset ja palkkavaihtoehdot" -teemalla.

Kerromme ja näytämme omien koirien kanssa, mitkä taidot olemme todenneet tärkeiksi sujuvan arjen suhteen. Palkkauvaihtoehdoissa käymme läpi, miten monin tavoin koiraa voi palkata oikeasta käytöksestä ja miten selvitetään koiran tavoittelema palkkio?

Esitys: https://www.lemmikkitampere.fi/fi/program/arjen-helpot-harjoitukset-ja-palkkavaihtoehdot/

Messut:
https://www.lemmikkitampere.fi/fi/
Suomen Eläintenkouluttajat ry, Osasto C 412

Lomalta paluu tarkoitti tänä vuonna tietoliikenneyhteys- ja  ergonomiapäivitystä. Syksylle tulee vielä työkenkäpäivitys....
22/08/2022

Lomalta paluu tarkoitti tänä vuonna tietoliikenneyhteys- ja ergonomiapäivitystä.

Syksylle tulee vielä työkenkäpäivitys. Kengät ovat eläintenkouluttajalle tärkeät, kun työ on paljon jalkojen päällä tehtävää. Koirien omistajana jalkojen päällä tulee oltua tietysti lenkit ja treenitkin.

🚦Välillä kannattaa kontata. Kyykistyminenkin riittää 😄Eilen oli jälleen kisatavoitteellisten 1-3 luokkien nosettajien va...
08/08/2022

🚦Välillä kannattaa kontata. Kyykistyminenkin riittää 😄

Eilen oli jälleen kisatavoitteellisten 1-3 luokkien nosettajien valmennusryhmän tapaaminen. Kerran kuussa koutsaamme Miira Hellstenin (nw ylituomari, eläintenkouluttaja at) kanssa 16 nosettajaa pk-seudulla.

Tässä yhdessä osassa näkyy hyvin ihmisen ja koiran hahmottamisen ero. Alue näyttää aivan erilaiselta eri perspektiivistä. Meidän on helppo hahmottaa pöytäryhmät (liittyy osin myös muihin eroihimme koirien kanssa), m***a koiran näkökulmasta tilanne muuttuu ratkaisevasti.

Koirat parhaimmillaan menevät nenänsä perässä, m***a kyllä muitakin aisteja käytetään. Esimerkiksi tällaisessa tuolinjalkahässäkässä on hankala koiran erottaa, miten mennä vaikkapa järjestelmällisesti.

🚦Välillä kannattaa kontata. Kyykistyminenkin riittää 😄Eilen oli jälleen kisatavoitteellisten 1-3 luokkien nosettajien va...
08/08/2022

🚦Välillä kannattaa kontata. Kyykistyminenkin riittää 😄

Eilen oli jälleen kisatavoitteellisten 1-3 luokkien nosettajien valmennusryhmän tapaaminen. Kerran kuussa koutsaamme Miira Hellstenin (nw ylituomari, eläintenkouluttaja at) kanssa 16 nosettajaa pk-seudulla.

Tässä yhdessä osassa näkyy hyvin ihmisen ja koiran hahmottamisen ero. Alue näyttää aivan erilaiselta eri perspektiivistä. Meidän on helppo hahmottaa pöytäryhmät (liittyy osin myös muihin eroihimme koirien kanssa), m***a koiran näkökulmasta tilanne muuttuu ratkaisevasti.

Koirat parhaimmillaan menevät nenänsä perässä, m***a kyllä muitakin aisteja käytetään. Esimerkiksi tällaisessa tuolinjalkahässäkässä on hankala koiran erottaa, miten mennä vaikkapa järjestelmällisesti.

02/08/2022
23/07/2022

Uusi eläinaiheinen yritys, perustajana Helena Telkänranta, joka on monelle tietokirjailijana ja tutkijana tuttu. Sivustot ja some suomeksi ja englanniksi.

"Arador Innovations on mediatuotanto- ja tutkimusyhtiö, jonka erikoisalaa on tieteellinen tieto eläinten kokemusmaailmasta."

https://www.facebook.com/arador.innovations.fin/?ti=as

Suomalainen tiedeviestintä- ja tutkimusyritys. Erikoisalana eläinten kokemusmaailma ja hyvinvointi.

Rohkeutta on monenlaista! Varsinkin kodinvaihtajieni kanssa olen päässyt näkemään uuteen paikkaan  kotiutumisen jälkeist...
18/07/2022

Rohkeutta on monenlaista!

Varsinkin kodinvaihtajieni kanssa olen päässyt näkemään uuteen paikkaan kotiutumisen jälkeistä avautumista.

Aika usein muutos on tapahtunut noin puoli vuotta kotiintulon jälkeen. Ja aika usein ne asiat ovat sellaisia, joita ihminen ei aina arvosta: hälyttävä vahti alkaa haukkua kodin ulkopuolisille äänille, joku koira ryhtyy haukkumana muille ulkona, ruualle perso koira kerjätä tökkimällä jalkaan / koulutusliiviin tai istumalla eteen ja haukkumalla.

Samaan aikaan koirat esim. alkavat maata keskellä lattiaa eivätkä väistä tai aiemmassa kodissa kaukana porukasta ulkoillut alkaa liikkua muiden mukana ja tulla samalle sohvalle, mikä tietysti tuntuu mukavalta 🥰

Haukkumisen lisääntyminen voi olla myös kivun tai muun stressin ilmentymistä, m***a niidenkin ilmentämiseen tarvitaan luottamusta.

Kun luottamus lisääntyy, käyttäytyminen lisääntyy. Emme saa aina pelkästään meille ihmisille sopivaa käyttäytymistä 😊

Voimme toki positiivisen vahvistamisen keinoin lisätä toivottua käyttäytymistä ja vähentää ei-toivottua. Jos se ei onnistu, viimeistään silloin tsekataan hyvinvointiasiat, kivut ym.

https://www.facebook.com/1485170131710993/posts/3398969233664397/?sfnsn=mo

illainen on rohkea koira? Onko se sellainen, joka reippaasti kävelee uusien paikkojen ovista sisään ja empimättä laskee päänsä ventovieraan polvelle? Vai onko se koira, joka hyppää veneestä ja tuo rantaan veden varaan joutuneen ihmisen?

Varmasti rohkea koira on juuri edellämainitunkin kaltainen, m***a meille rohkeita koiria ovat näiden lisäksi kaikki ne koirat, joita maailmassa on. Jokainen kun on rohkea tavallaan. Rohkea koira on sellainen, joka vuosien tarhaelämän jälkeen uskaltaa vihdoin ja viimein kotiin päästyään nukkua levollista unta. Rohkea koira uskaltaa ylittää ison pellon sen jälkeen, kun sitä on harjoiteltu sen kanssa m***a kuukautta - takapakit poislukien.

Rohkea koira uskaltaa luottaa sen jälkeen, kun sille on kerta toisensa jälkeen ihmisen toimesta osoitettu, ettei luottaminen kannata. Rohkea koira ottaa pihan nurkassa olevan pallon ja leikkii sillä, elämänsä ensimmäistä kertaa. Rohkea koira tekee valintoja, ilmaisee itseään ja on oma itsensä.

Rohkea koira on jokainen koira maailmassa. Joskus rohkeus on niin pientä, ettei ihmissilmä sitä huomaa, m***a se on siellä. Ja sitä rohkeutta meidän tulee ruokkia, jotta se kasvaa ja koira uskaltaa olla jokaisena huomisena hiukan rohkeampi. Ja siten elää elämää, jossa hyviä asioita on koko ajan enemmän.

Eilen pidin Hämeenlinnassa noseworkin 1lk kokeenomaisen treenin ja oli kyllä hieno päivä! Porukan mahtava tunnelma parkk...
17/07/2022

Eilen pidin Hämeenlinnassa noseworkin 1lk kokeenomaisen treenin ja oli kyllä hieno päivä! Porukan mahtava tunnelma parkkipaikalta välittyi myös navetan toiselle puolelle, jossa etsintäalueet olivat. Sääkin oli otollinen, kun satoi ja paistoi vuorotellen - tuli harjoiteltua sitäkin, eikä etsimistä aina vain ihmisen mielestä hyvällä säällä.

Nimeän nämä treenit tällä tavalla, koska en jaa palkintoja, kuten möllikokeissa tehdään, paikalla ei ole muuta henkilökuntaa, ja koirakole varattu aika on pidempi.

Puhumme suoritusten väleissä ja jälkeen, tarvittaessa ohjaan myös kesken suorituksen, jos koiranohjaaja pyytää tai näyttää siltä, että koiralla vahvistuu ei-toivottu käytös. Tein osallistujille kyllä tulostaulukon, m***a jokaisen suoritus oli tarpeenmukainen ja ohjaaja sai luopua kokeenomaisuudesta ja ottaa ohjattuna treeninä haluamansa alueet.

Päivä alkoi alkupuheenvuorolla, kuten kokeissa ja suorituksista nappasin muutamia yleisiä asioita läpikäytäväksi yhteisessä loppupuheenvuorossa.

Kiitos osallistujille 🤩

Tänään töihin valmistautuminen näytti tältä!Jokaiselle koiralle maapähkinävoita palkkioksi pikkurasiasta. Useampikin omi...
12/07/2022

Tänään töihin valmistautuminen näytti tältä!

Jokaiselle koiralle maapähkinävoita palkkioksi pikkurasiasta. Useampikin omista koirista on tykännyt tästä - yksi jopa valitsi maapähkinävoin jauhelihan edestä!

Mukana myös perinteinen kongi, jossa todella herkullisen tuoksuista märkäruokaa. Kongilla tai pienellä West Paw Toppl astialla tykkään palkkailla Esim muuten vaan märempää ruokaa, kiihtyviä koiria (ei osu sormiin ja kun palkassa kestää hetki, kiihkeys laskee) ja sellaisia, jotka ei välttämättä kädestä suuhun palkoista niin perusta.

06/07/2022

Tämä rally-tokotuomarin postaus on todella hyvä!

Sama oppiminen koskee mm nosework-kokeissa sitä, miten toimitaan löytymättä jääneen kätkön kanssa.

Koetilanne on yksi voimakkaimmista oppimiskokemuksista niin koiralle kuin ihmiselle, koska siihen yleensä aina liittyy jännitystä, enemmän ja vähemmän.

Jännitys voi olla myös positiivinen asia, sillä se on stressireaktio, joka saa ihmisen keskittymään käsillä olevaan tehtävään, sulkemaan ympäristöhäiriöitä pois ym. M***a sama tila voi olla koiran kannalta huono, jos ei ole etukäteen miettinyt omia toimintaperiaatteita ja eettisiä valintoja erityistilanteissa. Puhunkin usein yhteistyökuplasta, joka eläimen kanssa luodaan, jotta eläimen kokemus on läsnä, eikä ohjaaja operoi vain omassa kuplassaan.

Itse entisenä kilparatsastajana ja myöhemmin koirien kanssa harrastaneena, mietin milloin pysähdyn tarkastelemaan tilannetta tai keskeytän suorituksen. Olen näin onnistunut tekemäänkin, ja ollut kaikkein tyytyväisin niihin valintoihin, tyytyväisempi kuin koulutustunnuksiin.

Jännitys, eli stressi, on fysiologisesti samanlainen, kuin mikä tahansa muu stressi. Ja tiedämme, että silloin kokemukset tallentuvat mieleen vahvimmin. Sekä hyvässä että huonossa.

monissa lajeissa on möllikokeita, joissa käydä harjoittelemassa juuri koetilannetta ja niitä omia suuntaviivoja. Rally-mölleihin voi mennä treenaamaan kävelyä radalla, nakkiluokassa palkaten kontakteista eikä yritäkään tehtäviä. Nosemölleihin voi mennä harjoittelemaan siirtymiä autolta suoritusalueelle ja lähtörutiineja. Mm näitä olemme kollegan kanssa tehneet. Olin alkukesästä sihteerinä mölli-rallyssa, johon eräs koirakko tuli treenaamaan lähtöä. Hän sai tuomaripalkinnon tästä mahtavasta oivalluksesta käyttää möllikokeita hyvään asiaan ❤️

02/07/2022

Kipuasiat eläimillä ovat minunkin sydäntä lähellä ja kokemusta on valitettavasti kertynyt monenlaisista tilanteista.

Anne ottaa vastaan Vaajakoskella!

🚦VinkkiKouluttaminen – ja pennun kasvattaminen – helpottuu huomattavasti, kun lähestyy asioita sen kautta, mitä haluaa k...
30/06/2022

🚦Vinkki
Kouluttaminen – ja pennun kasvattaminen – helpottuu huomattavasti, kun lähestyy asioita sen kautta, mitä haluaa koiran tekevän, sen sijaan, että keksii asioita, jotka ovat kiellettyjä.

Tämän näkökulmaeron toimivuus tulee siitä, että pystyt valitsemaan asian, jota voit palkitsemalla vahvistaa.

Jos koira ei saa ottaa ruokaa kädestä, se voi tehdä sen sijaan m***aa kymmentä asiaa, m***a nekään kaikki eivät välttämättä ole toivottuja valintoja. Kannattaa siis miettiä, mikä omassa perheessä on se, mikä on toivottavaa.

Meillä saa olla lähellä ja kerjätä, m***a paikallaan ja rauhassa. Niinpä eri asentoihin (istuminen, seisominen, makuu) on koulutettu kestoa, häiriönsietoa ja taitoa yleistetty. Rauhassa kerjäämisen paras palkka on yleensä pala siitä ihmisen syötävästä, tai lautasen putsaus aterian jälkeen 😉 Kerjäämisellä on muuten varmasti meillä helpoiten paikallaan pysymiset vahvistettu!

Paikallaan pysyminen on muutenkin näppärä taito niin arjessa kuin harrastuksissa!

🚦VinkkiKoirien perusulkoilutus helteellä on suhteellisen helppoa järjestellä sopivaksi ja siihen löytyykin paljon vinkke...
27/06/2022

🚦Vinkki
Koirien perusulkoilutus helteellä on suhteellisen helppoa järjestellä sopivaksi ja siihen löytyykin paljon vinkkejä. M***a jos on vaikkapa koirakoulun kurssi kesken ja helleaalto yllättää?

- treenit pidetään lyhyenä / sopiva tauotus
- mietitään treeniaiheet sopiviksi (esim perustaitokurssilla mieluummin hoitotoimien tai paikallaan pysymisen opettelua kuin hurjasti luoksetuloja)
- käytetään vaikkapa kosteita nameja tai tuubipalkkoja, jotka maistuu kuivaa ruokaa paremmin helteellä
- huolehditaan viilennyksestä esim. märän pyyhkeen avulla, jota kylmäkallet pitävät viileänä käytön välillä. Itsellä on vuorattu reppu, jota on helppo kantaa koiran kanssa. Myös geelipussit ovat käteviä.

- tehokkain viilennys koiralle tulee samoista kohdin kuin ihmisellä, eli sieltä missä suonet ovat pinnassa: kaula, kainalot, vatsa, nivuset. Tuuheaturkkisella varsinkin alaosan karvojen lyhennys auttaa.
- markkinoilla on myös tuotteita viilennykseen, esim alustoja ja koirille takkeja/huiveja
-taukoalustalle meno on hyvä taito, jolla saa koiran pysymään varjossa/viileällä alustalla. Kaikki koirat eivät tosin pidä märästä alustasta, m***a sitä voi kokeilla ja harjoitellakin.

- koiran suihkutus/uitto/kahlaus ennen lähtöä ja treenin jälkeen
- kylmä taukosyöminen paitsi viilentää, myös nesteyttää: makuvesi koiralle, joka ei helposti juo vieraassa paikassa (herkkuruokaa liotettuna veteen) tai jäädytetty herkku

- auton päälle iso foliopeite, joka päästää ilman läpi ja heijastaa auringon säteitä pois (sopii myös terassille/parvekkeelle ripustettavaksi 😉 paras ostokseni ikinä tuollainen 3mx4m peite). Jos koira ei ole häkissä tai kalterin takana eikä ikkunoita voi pitää auki, ikkunaan on olemassa ritilöitä, joiden avulla ikkunan saa noin puoliksi auki, m***a siitä ei pääse läpi (kaikkea muoviritilä ei toki kestä)

- joskus on mahdollista vaihtaa treenipaikkaa (sisälle / ulos). Tietyissä lajeissa harjoitukset siirretään.

https://www.instagram.com/p/CfTqGEnLpqv/?igshid=MDJmNzVkMjY=

Eläintenkouluttaja Sofia Haapanen keskustelemassa Areenan Urheiluhullut-ohjelmassa eläinten ja ihmisten valmentamisen er...
11/05/2022

Eläintenkouluttaja Sofia Haapanen keskustelemassa Areenan Urheiluhullut-ohjelmassa eläinten ja ihmisten valmentamisen eroista ja onko niitä? Mitä syitä voi olla, että eläin käyttäytyy eri tavoin eri tilanteissa, kuten kilpailuissa?

https://areena.yle.fi/audio/1-62255975

Jussi Paasin vieraina ovat eläintenkouluttaja Sofia Haapanen ja uintivalmentaja, työnohjaaja Marko Malvela. Pakinasta vastaa kirjailija Minna Lindgren.

08/05/2022

Olen eläintenkouluttaja (AT, EAT) ja työskennellyt päätoimisesti yrittäjänä vuodesta 2016. 2023 suoritin erikoisammattitutkinnon eläinten ongelmakäytöksen hoito ja käytösneuvonta -osiosta. Keväällä 2023 aloitin psyykkisen valmennuksen opinnot ja syksyllä 2023 starttaa työ- ja kilpailueläinten erikoisammattitutkinto (aiheena nosework).

Arjen perustaitojen lisäksi koulutan noseworkia, rally-tokoa, harrastuskoirien ja koiran ohjaajien taitoja sekä autan ratkomaan ongelmallisia tilanteita.

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Piia Laine - eläintenkouluttaja posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Piia Laine - eläintenkouluttaja:

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Contact The Business
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Pet Store/pet Service?

Share