Piia Laine - eläintenkouluttaja

  • Home
  • Piia Laine - eläintenkouluttaja

Piia Laine - eläintenkouluttaja Piia Laine, eläintenkouluttaja AT, EAT tarjoaa koirien koulutuspalveluita mm. Kanta-Hämeessä.

Luukku 9, metsä
11/06/2024

Luukku 9, metsä

Luukku 11, varusteet!
11/06/2024

Luukku 11, varusteet!

08/06/2024
Eläinten kipuasiat ovat minulle tärkeitä yhtäältä siksi, että minulla on ollut ainakin neurologisista ja ortopedisista k...
07/06/2024

Eläinten kipuasiat ovat minulle tärkeitä yhtäältä siksi, että minulla on ollut ainakin neurologisista ja ortopedisista kivuista kärsiviä koiria, hammaskipuja on varmasti ollut kahdella (yhdellä murtuneet takahampaat, yhdellä kodinvaihtajalla meni heti poistoon useita murtuneita ja katkenneita hampaita - myöhemmin kävi ilmi, että oli tullut osuma auton kanssa), venähdyksiä on ollut pari ja nivelrikkokipua on nykyisellä.
Toisaalta itse olen sairastanut yli 10v mm. hermokipua, joka ilman lääkitystä ja lääkkeetöntä hoitoa invalidisoi. Olen aiempien töideni kautta myös ollut paljon tekemisissä kipupotilaiden kanssa. Ihmisten kipuun, kokemuksiin ja hoitoihin tutustumalla oppii paljon eläinten asioista. M***a myös toisinpäin 🤎

Hyvä kivunhoito ei ole pelkkää kipulääkkeiden syöttämistä, vaan siihen kuuluu todella monia muitakin, vähintään yhtä tärkeitä osia, joihin syvennytään tarkemmin tässä jaksossa. Jakson vieraana kuullaan koirien kipukäytökseen ja kivunhoitoon perehtynyt eläinlääkäri ja eläinte...

👃LUUKKU 5 👃  👃Lajiesittely: Erikoisetsintä  👃 Erikoisetsintä tarkoittaa, että koiralle opetetaan jokin sellainen kohdeha...
06/06/2024

👃LUUKKU 5 👃


👃Lajiesittely: Erikoisetsintä


👃 Erikoisetsintä tarkoittaa, että koiralle opetetaan jokin sellainen kohdehaju etsittäväksi, joka ei kiinnosta sitä luontaisesti. Koiraa siis opetetaan etsimään jotain tiettyä hajua samalla tavoin kuin viranomaisten palveluksessa olevia koiria opetetaan etsimään huumeita, räjähteitä tai eritetahroja.

👃Kotikoiralle erikoisetsintä voi olla vaikkapa ruokasienten etsimistä tai nosework-harrastuslajin treenaamista.

👃 Videolla Liisa Tikka Koirakoulu Tmi Massetermasseter näyttää mallia oman Nasta-koiransa kanssa.

👃Koirakoulu Masseterilla on myös kesällä erilaisia hajutyöskentelykursseja, joilla voit opiskella koirasi kanssa nenänkäytön saloja!

👀 Kurkkaa kurssit kotisivuilta: https://www.masseter.fi/kurssit/hajutyoskentely.htm



06/06/2024
06/06/2024
Yhteistyökalenterimme jatkuu juhannukseen asti 😊Toisessa luukussa on arvonta, johon voi osallistua 5.6. saakka. Tässä as...
04/06/2024

Yhteistyökalenterimme jatkuu juhannukseen asti 😊
Toisessa luukussa on arvonta, johon voi osallistua 5.6. saakka.
Tässä asiaa autoilusta:

https://www.facebook.com/share/s7hzUQ8nYKdgQSbA/
21/01/2024

https://www.facebook.com/share/s7hzUQ8nYKdgQSbA/

Tällä kertaa artikkeli koiran käyttäytymistarpeista.

⭐ Koiran käyttäytymistarpeet, osa 1 ⭐

Eläinten hyvinvointilaki sanoo: ”Eläimellä tulee olla mahdollisuus toteuttaa liikkumiseen, lepoon, kehon huoltoon, ravinnon etsintään ja muuhun vastaavaan toimintaan sekä sosiaalisiin suhteisiin liittyviä olennaisia käyttäytymistarpeita.” Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

⭐ Mitä ovat käyttäytymistarpeet?

Käyttäytymistarpeet ovat sellaisia eläimelle luontaisia käyttäytymisiä, joiden toteuttaminen on pakollista eläimen hyvinvoinnille. Käyttäytymistarpeiden tyydyttämättä jääminen johtaa alentuneeseen hyvinvointiin, stressiin sekä käyttäytymisongelmiin. Tätä on eniten tutkittu tuotantoeläimillä, m***a sama pitää paikkansa myös lemmikkien kohdalla.

Käyttäytymistarpeilla on kolme piirrettä, joiden vuoksi ne ovat erityisen tärkeitä eläinten hyvinvoinnille:

⭐ Käyttäytymistarpeet ovat sisäisesti motivoituneita eli eläin kokee tarvetta kyseiseen käyttäytymiseen riippumatta siitä, onko käyttäytyminen mahdollista eläimen elinpaikassa. Motivaatio toteuttaa käyttäytymistarvetta ei katoa, vaikka eläin olisi ollut koko ikänsä paikassa, jossa käyttäytymistarpeen toteuttaminen ei ole mahdollista.
⭐ Käyttäytymistarpeet ovat itsessään palkitsevia eli aivoissa erittyy mielihyväkemikaaleja, kun eläin pääsee toteuttamaan käyttäytymistarvettaan.
⭐ Käyttäytymistarpeet ovat välttämättömiä ja niiden toteutumatta jääminen aiheuttaa turhautumista ja stressiä.

Tyypillisimpiä käyttäytymistarpeita kaikilla eläinlajeilla ovat eläinlajin luontaiseen ravinnonhankintaan liittyvät tarpeet sekä sosiaaliseen käyttäytymiseen liittyvät tarpeet.

⭐ Koiran käyttäytymistarpeet

Koira on petoeläin, jonka vuoksi koirilla ravinnonhankintaan liittyvät käyttäytymistarpeet ovat koiraeläimen metsästysketjuun liittyvät käyttäytymiset. Koirilla erityisesti laajalla alueella liikkuminen ja maaston tutkiminen, saaliin etsiminen, tuijotus, vaaniminen, takaa-ajaminen (saalistus), saaliiseen tarttuminen, pureminen (tappopuru), saaliin repiminen ja saaliin pureskelu.

Eri koiraroduilla on jalostuksen kautta saatu eri osia metsästysketjusta vahvemmaksi kuin toisia, esim. paimenkoirilla saaliin vaaniminen on vahvempaa, seisovilla metsästyskoirilla taas saaliin tuijotus, noutajille saaliiseen tarttuminen ja vinttikoirilla saaliin takaa-ajo. Laumanvartijoilla ei juurikaan ole metsästysketjun osia jalostuksen tuloksena jäljellä, koska niiden tehtävä on vartiointi, eikä metsästys, ja jalostuksella on panostettu siihen, että vartioiva koira ei yllättäen lähde jäniksen perään.

Vaikka koira onkin petoeläin, ei koiran tarvitse saada metsästää oikeaa saaliseläintä, vaan koiran aivoissa erittyy mielihyväkemikaaleja (dopamiini, serotoniini, yms.) myös silloin, kuin koira etsii nameja tai piilotettua lelua, repii ja riepottelee purutyynyä tai lelua ja pureskelee luita.

Kaikkiin metsästysketjun osa-alueisiin ei tarvitse käyttää yhtä paljon aikaa. Metsästyskäyttäytymisketjun tärkeimmät tarpeet löytyvät ketjun alku- ja loppupäästä, eli etsiminen ja syöminen, mm. näiden asioiden tarjoaminen eri muodoissa auttaa koiraa toteuttamaan luontaisia käyttäytymistarpeitaan ja parantaa koiran hyvinvointia. Luonnossa susi käyttää suurimman osan ajasta saaliin etsimiseen sekä syömiseen, itse saalistus ja saaliin tappaminen ovat vain lyhyt osa ketjusta. Samoin koirilla hyvinvointia ja matalaa stressitasoa edesauttaa ja ylläpitää erityisesti se, että koira saa viettää mahdollisimman paljon aikaa erilaisissa maastoissa liikkuen, nenäänsä aktiivisesta käyttäen sekä kotona luita pureskellen.

Muita koirien käyttäytymistarpeita ovat mm. reviirikäyttäytyminen ja vartioiminen sekä lisääntymiseen liittyvät toiminnat. Myös lepääminen, nukkumapaikan valinta ja petaaminen ja sosiaalinen kanssakäyminen ovat käyttäytymistarpeita.

Käyttäytymistarpeiden tyydyttymättömyys johtaa krooniseen stressiin. Myös useiden käytösongelmien taustalla on pakollisten käyttäytymistarpeiden tyydyttymättömyys.

Artikkelin seuraavassa osassa käydään tarkemmin läpi koiran yksittäisiä käyttäytymistarpeita ja miten niitä voi tyydyttää.

https://elainklinikkatsemppi.fi/artikkelit/koiran-kayttaytymistarpeet-osa-1/

💛⭐

📸 Katso tämä julkaisu Facebookissahttps://www.facebook.com/100064132298519/posts/725637676250636/
21/11/2023

📸 Katso tämä julkaisu Facebookissa
https://www.facebook.com/100064132298519/posts/725637676250636/

Tervetuloa Aulangon eläinlääkäritalolle harjoittelemaan hoitotoimenpiteitä, eläinlääkäritaitoja ja luomaan kivoja kokemuksia kissasi kanssa! ❤️😻

🧐 Vastaan mielelläni kysymyksiin [email protected]
040 220 3250 (myös Whatsapp)
🥰 Ajanvaraus Aulangon eläinlääkäritalon nettiajanvarauksesta

https://www.facebook.com/100063708594585/posts/823489419784670/
06/11/2023

https://www.facebook.com/100063708594585/posts/823489419784670/

60- ja 70 luvulla tutkittiin varsin epäeettisesti mm. opittua avuttomuutta tuottamalla koirille ja rotille sähköiskuja. Tiedon avulla voidaan onneksi edes nykyään lisätä hyvinvointia.

Tutkimussa havaittiin mm. seuraavaa:
🐕 Eläin, joka on kohdannut sähköiskuja joita se ei voi paeta, ei pakene sähköiskuja automaattisesti, vaikka nyt pystyisikin
🐕 Pakotetun sähköiskun saaminen triggeröi eläimessä passiivisuutta, joka on yksi kontrollin muoto
🐕 Huonot kokemukset, joita eläin ei voi välttää vähentävät operanttia oppimista, tutkimiskäyttäytymistä ja lisäävät masennusta, puolustautumiskäyttäytymistä, pelkojen esiintyvyyttä sekä heikentävät peloista luopumista.
🐕 Olennaista hyvinvoinnin kannalta on vuorovaikuttumisen mahdollisuus ympäristön kanssa, ja kyky vaikuttaa itselle epämieluisiin ja mieluisiin tapahtumiin
🐕 Yksittäisen serotoniinia vapauttavan (kyllä, vapauttavan, joka tapahtuu myös pelkoreaktioissa) pakote-tapahtuman jälkeen, neuronit ovat herkistyneet pelolle jopa 3 päivän ajan. Täyteen palautumiseen voi kulua kaksi viikkoa.
🐕 Kontrollin kokemus elämässä rajoittaa mm. keskiaivojen ja mantelitumakkeen reaktiota, jotka toimivat pelkoreaktiossa. Myös silloin, kun juuri tähän pelkotilanteeseen ei todellisuudessa ole kontrollia! Positiiviset ennakko-odotukset vaikutuksen mahdollisuuksista siis vähentävät pelon voimakkuutta myös muissa pelkotapahtumissa.
🐕 Aiemmin luultiin, että pakeneminen ahdistavista tilanteista on eläimen oletuskäyttäytyminen - neurotiede kertoo, että todennäköisempää on suurimmalla osalla eläimistä passiivisuus. Siksi pelkästään eläimen vapaavalintaista paikalle jäämistä ei voida käyttää mittarina mukavuudesta, vaikka se tietäisi "mikä pakote on tulossa".
🐕 Jos eläin oppinut selviytymään pakenemalla, se todennäköisimmin jatkossakin pakenee passiivisuuden sijaan.

Näissä tutkimuksissa havaittiin, että eläimen mahdollisuus vaikuttaa ja välttyä iskulta, lisää kuvassa esiintyviä positiivisia vaikutuksia. Onneksi niissä havaittiin myös, että nämä vaikutukset voidaan saada aikaan yhtä hyvin myös mahdollistamalla eläimen vaikutuskyky sen elämän positiivisiin asioihin, kuten sosiaalisuuteen ja leikkiin, ruokaan, tai ulkoiluun liittyviin asioihin!

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Piia Laine - eläintenkouluttaja posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Piia Laine - eläintenkouluttaja:

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Contact The Business
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Pet Store/pet Service?

Share