03/10/2023
𝗦𝗜Ğ𝗜𝗥𝗟𝗔𝗥𝗗𝗔 Ş𝗔𝗣 𝗛𝗔𝗦𝗧𝗔𝗟𝗜Ğ𝗜
Ruminant ve domuzlarda apthovirus familyasına ait bir virüs tarafından oluşturulan akut seyirli bulaşıcı ve zoonotik karakterde bir hastalıktır. 🔸Hastalık klinik olarak yüksek ateş, iştahsızlık, süt veriminde azalma ile başlar ve karakteristik olarak ağızdan sicim tarzında salyalar akar. 🔸Enfekte hayvanlar kontamine hayvansal ürünler virüsün yayılmasını sağlar.
🔸İnkübasyon süresi 3-8 gündür.
🔸Hastalığı geçiren sığırlar 2 yıl, koyunlar 9 ay süreyle orofarinks ve tonsillerde virüsü taşırlar.
𝗛𝗮𝘀𝘁𝗮𝗹ı𝗸 𝗻𝗮𝘀ı𝗹 𝗴𝗲𝗹𝗶ş𝗶𝗿?
🔸Etken sindirim yada solunum yolundaki mukozal sıyrık, yara ve berelerden vücuda girer. İlk olarak mukoza ve lenfoid dokularda ve solunum yolları mukozasında çoğalır.
🔸Bu giriş bölgelerinde ancak histolojik olarak görülebilen bir şişkinlik - değişiklik görülür. Virüs burada çoğalarak viremiye yıl açar ve vücuda yayılır.
Makroskobik lezyonlar ;
🔸Özellikle ağız mukozası, çatal tırnaklar ve laktasyondaki hayvanlarda meme başı gibi travmaya maruz kalan bölgelerde veziküllerin görülmesiyle karakterizedir.
🔸Bir taşına kadar olan hayvanlarda hastalığın malign formu gözlenir. Bu hayvanlarda akut miyokarditis sonucu ölüm görülür.
TEDAVİ;
Şap hastalığının özel bir tedavisi yoktur.
🔸Ağız lezyonlarının tedavisi için sfomatitis tedbir ve tedavilere başvurulur. Ayak ve mee lezyonlarının enfekte olmasını önlemek için ayaklar ve memeler sk sık dezenfektan solüsyonlarla yıkanır.