23/03/2022
Verlatingsangst in het kort.
Verlatingsangst is een verzamelnaam voor verschillende gedragingen die de hond vertoont, als jij niet thuis bent, óf die hij veel heftiger vertoont als jij er niet bent.
Een mooi voorbeeld is krabben aan de deur en piepen. Dit is een "makkelijke". De hond raakt in de stress als jij van huis bent.
Of, hij blaft veel vaker en luider dan wanneer jij in de buurt bent. Misschien doet jouw hond het ook wel als je gewoon thuis bent, maar het gaat om de intensiteit. Vertoont de hond dit gedrag langer als hij alleen is? Vaker? Harder?
Dit is het begin van de zoektocht!
Gedrag wat jouw hond niet vertoont of gedrag wat anders is dan wanneer jij wel thuis bent, en wanneer hij superduper happy is.
Het is belangrijk dat jij als baasje zeker weet wat er gebeurd als de deur wordt dicht gedaan. Ik raad het altijd aan, om een camera neer te zetten of op te hangen. Alleen de buren als "hulpmiddel" gebruiken, om te weten of jouw maatje niet de buurt bij elkaar blaft, is niet genoeg.
Tijd om te observeren!
Wat zie je? Ligt hij lekker te chillen en is hij ontspannen? Of is hij bijvoorbeeld continu bij de voordeur aan het ijsberen, ligt alert bij het raam gefocust op jouw terugkomst, eet/drinkt niet?
Verlatingsangst wordt vaak zwart/wit gezien.. Extreem blaffen, het huis als toilet gebruiken, piepen en slopen.. Maar er zijn nog zóveel meer gedragingen die een hond met verlatingsangst kan uiten. Van minimaal en voor sommige mensen moeilijk te herkennen , tot zeer extreem.
Misschien:
-Verstopt jouw hond zich tot jij weer thuis komt.
-Is hij non-stop op het baasje aan het wachten ( maybe eyes open).
-Slaapt hij/zij niet.
-Eet/drinkt niet.
-Wordt er zachtjes gepiept.
-Is er onrust in de aanloop van jouw vertrek.
-Is de hond zich ontzettend druk aan het maken.
-Is jouw maatje toch een ijsbeer.
-Loopt jouw trouwe viervoeter graag achter je aan.. Maar doet ie dat àltijd??
-Is er sloopgedrag.
-Zijn er gedragingen uit frustratie.
-Kan er zelfs zelfverwonding optreden ( in subtiele, maar ook zeer extreme maten).
Dit waren er nog maar een paar..
Opnemen en meten is weten!
Hang en/of zet een camera neer. Met 2 telefoons is het ook mogelijk om 1 telefoon binnen op een goede plek neer te zetten, en met de ander buiten om het hoekje te videobellen. Het is wel belangrijk dat jouw hond je niet kan zien en horen!
Je zal er alleen achter komen door het op te nemen. Dan kan je vergelijken en kijken of je gedrag ziet, wat erop kan wijzen dat de hond angst/paniek of ongemak ervaart. Angst en paniek zijn vaak makkelijker te herkennen dan ongemak. Vooral bij ongemak, kom je er niet snel achter zonder een cameraopname! Vaak is het gedrag bij ongemak wat subtieler.
Verschillende vormen van verlatingsangst.
Er zijn een hoop verschillende vormen en het kan heel goed zijn dat de hond meerdere combinaties heeft. Elke hond is anders en het is een zeer complex gedragsstoornis.
Hier zijn de meest voorkomende:
-Hypergehechtheid/Hyperattachement
-Isolatiestress/ Isolation distress
-Frustratie/ deze is te raden🤣.
-Opsluitingsangst/ Containment phobia
-Bang om iets te missen/FOMO: Fear of missing out.
Hoe ziet dit eruit?
Hypergehechtheid /Hyper-attachment:
"50 shades of dog"...
Deze hond is extreem gehecht aan 1 of misschien 2 personen, en daar doet hij àlles voor. Vaak volgt hij zijn favoriete persoon overal heen.
Sta jij op om naar een andere kamer te gaan, (dacht je dat hij aan het slapen was,) maar komt hij als een gek achter je aan gestormd?
Hij doet er alles aan om jou/jullie niet uit het oog te verliezen. En als dat wel gebeurd, dan word hij onrustig en raakt misschien zelfs in paniek. Het maakt geen verschil als er iemand anders thuis is of met hem blijft, als jij/jullie er niet zijn. Zijn favoriete personen zijn weg, en dat is het meest beangstigende gevoel wat er is. Het maakt ook niet uit of er een andere hond bij is ( waar hij normaal dikke vriendjes mee is, als jij er bent). Deze angst en onrust stopt eigenlijk pas als zijn favoriete persoon weer thuis is. Dan pas kan hij weer ontspannen.
Isolatiestress/ Isolation distress:
Isolatiestress en de syptomen zijn te vergelijken met hypergehechtheid. Het grote verschil is, dat als er een persoon bij deze hond is, hij hier ok mee is en kan ontspannen. Als het gezin van huis is, en hij helemaal alleen is, dan schiet hij in de paniek, de onrust in de hond is groot. Als er 1 familielid thuis is en de rest van huis, dan is alles helemaal goed! Hondenoppas? Ook goed!
Frustratie:
Dit is een zeer vaak voorkomende vorm van verlatingsangst. Het hoeft niet, maar vaak gaat frustratie samen gepaard met hypergehechtheid en/of isolatiestres. Belangrijk bij deze vorm is om langzaam en geleidelijk, kleine stappen te nemen om de acceptatie en tolerantie van het alleen in huis blijven, op te bouwen. Mini stapjes..
Het is goed om te kijken of het niet ontbreekt aan voldoende:
1-beweging
2-verrijking
3-verwachting
Want hier zit meestal iets niet goed, als er verlatingsangst ontstaat vanuit frustratie.
1- Word er genoeg bewogen?
Zijn de wandelingen niet te kort, of juist te lang? Zijn de wandelingen afgestemd op wat de hond nodig heeft? Zijn het korte plas rondjes van een kwartier, of word er lekker een uur rond gestruind, mag er heerlijk gesnuffeld worden? Lange lijn?
Kortom, mag jouw hond even echt hond zijn?
2-Krijgt jouw hond wel voldoende mentale uitdaging? Wordt hij mentaal gestimuleerd? Enkel een kauwkluif of een Kong met lekkers, is niet genoeg om de hond aan zijn trekken te laten komen in dit geval. Wordt zijn leven verrijkt, door bijvoorbeeld denkwerk( hersenwerk), speuren, detectie, nieuwe dingen te leren?
Zet die neus en dat koppie maar lekker aan het werk! Bovendien ook superleuk om te doen!
3- Jouw hond wilt dolgraag altijd met jou mee. Maar dit kan natuurlijk niet. Het is dus belangrijk om de verwachtingen bij te stellen. Ook wel bekend als expectation management. Het is belangrijk om mini stapjes te maken, om zo de acceptatie geleidelijk te vergroten. Stapje bij beetje!
Opsluitingsangst/ Containment phobia:
In deze situatie gaat het om een hond die in een bepaalde kamer, ruimte of bench blijft zolang jij weg bent. Honden met opsluitingsangst, vinden opgesloten zitten zo vreselijk, dat hij er alles aan zal doen om de situatie te ontvluchten. Pure paniek. Hij zal blijven proberen om te ontsnappen, zelfs als hij daarbij zichzelf pijn doet of verwondt.
Een paar voorbeelden:
Door de bench heen wurmen, de bench kapot bijten, door een muur heen proberen te kauwen, door de deur heen vreten.
Je zou denken dat als je in dit geval de hond meer ruimte geeft, hij zo van die angst af zal komen. Maar niets is minder waar.. Er zijn op dit moment zoveel nare ervaringen opgebouwd. Allemaal traumatische ervaringen, aan het alleen thuis zijn. Het kan goed zo zijn dat deze hond zal blijven proberen uit te breken en dat dit zijn copingstrategie is geworden. Het is bijna alsof zijn brein geprogrammeerd is om te ontsnappen.
Bang om iets te missen/FOMO/fear of missing out 1:
Vaak zie je dat dit een geval "haantje de voorste" is. Hij wilt absoluut geen enkel feestje missen. Bij deze vorm van verlatingsangst, is het belangrijk om terug naar de basis te gaan, en om net zoals bij frustratie, te kijken of er wat aangepast kan worden in de beweging, verrijking en de verwachting van de hond. Dit is voor elke hond anders, en is dus maatwerk, wat afgestemd moet worden op de hond.
Verlatingsangst is een complex gedragsstoornis, en kan alleen verholpen worden door:
-geduld
-tijd
-begrip
-sturing
-coaching
-regelmaat
-kennis
-liefde
Hoe wordt het erger?
Door jouw doodsbange rakker alleen thuis te laten, en het te laten uitblaffen. Want misschien stopt jouw hond wel met blaffen... Maar dat wil niet zeggen dat het net zo goed weer een traumatische ervaring erbij is. Direct voor een bench kiezen is voor veel honden met verlatingsangst ook een no-go!
1 klein voorbeeld :
Als jouw grootste angst spinnen zijn, dan zou het niet eerlijk zijn om jou een paar uur alleen in een kamer vol met spinnen te laten..
Dit was de korte versie! Ik hoop dat dit genoeg info is om te bepalen, of jouw hond lijdt aan verlatingsangst. Dan kunnen jullie z.s.m aan de slag! Iedereen wilt toch een !?