Wees niet bang om je plan van aanpak tussentijds aan te passen! Dat is toch wel een van de belangrijkste lessen die ik als revalidatietrainer heb geleerd.
Tijdens de les wilde Mickey niet rechtsom lopen zonder daarbij van de lijn af te bewegen. Meestal is hij daarin vrij makkelijk te corrigeren, maar toen ik hem overpakte bleef hij hard op de longeerlijn. Tijd voor een andere aanpak dus!
Door te spelen met mijn positie kon ik Mickey draaien op intentie en niet op druk. Zo kon ik iets meer zachtheid creëren. Wel is het goed om je bewust te zijn dat dit gedrag vaak een fysieke grondslag heeft en een combinatie van bodywork en training vaak de beste resultaten geeft.
Dahra en haar eigenaresse Andrea Brombacher-van Ginkel maken elke les weer grote stappen, en dat is voor mij als revalidatietrainer echt genieten! Dahra is een prachtige Schwarzwalder Fuchs, die vrij groen bij Andrea terecht kwam en daarna zijn zij samen voor een aantal uitdagingen komen te staan, zowel fysiek als mentaal.
Toen Dahra een peesblessure opliep, was het duidelijk dat zij erg aan het compenseren was in haar lijf in wat er van haar gevraagd werd. Na een herstelperiode met veel wandelen, besloten we het over een andere boeg te gooien. Alexandra van EquiPurus paardenrevalidatie is toen actief betrokken bij het herstel van Dahra door middel van myofasciale release therapie.
Nu zij stap voor stap meer ruimte krijgt in haar lichaam, ga ik tegelijkertijd hard met hen aan het werk om haar te leren in balans te lopen met én zonder ruiter. Of zoals Wietske van Allure Equus zo mooi zegt: "De behandeling maakt los, de training lost op".
Dahra heeft zowel links- als rechtsom meer gewicht op het binnenvoorbeen en haar hoofd-halshouding is dan ook bij voorkeur hoog en "naar buiten". Als we haar in die houding vragen om een overgang naar stap, kan dat best lang duren. Nu Andrea stap voor stap met haar aan het werk gaat, krijgen we deze overgang af en toe zelfs cadeau!
Zo zie je ook op dit filmpje dat door het contact aan te nemen, actief draaien en rechtuit af te wisselen, Dahra op zoek gaat naar balans en terugkomt in tempo. Als zij verticaal en wellicht ook deels horizontaal (gewicht uit de voorhand) meer balans krijgt, zal zij in tempo terugvallen. Dit is vraagt namelijk veel meer kracht. Knap paard!
Vraag en antwoord
Mag jouw paard antwoord geven als je een vraag stelt? En luister je ook naar dat antwoord? Of stel je geen vragen, maar doe je meer een mededeling en heeft het paard het daar maar mee te doen? Niet alle paarden reageren even duidelijk als Mickey op dit filmpje, aan ons de kunst om goed te luisteren.
Een paard in paniek leert niets, maar een paard wat volledig op rust staat ook niet, dus hoe vind je deze soft spot waarin jullie beide in de juiste state of mind zijn om iets nieuws aan te leren? Of het nou gaat om gewenst gedrag, een leuk trucje of een geheel ander bewegingspatroon?
Zorg ervoor dat je een duidelijke, maar ook flexibele gesprekspartner bent voor je paard. Het paard heeft voor vandaag geen "doel" voor ogen, zoals jij dit hebt, maar gaat mee in jouw energie en intentie. Wees dus niet bang om je tactiek tussentijds aan te passen, als deze keer op keer niet werkt of op weerstand duidt, al moet je daarvoor even je eigen trots opzij zetten.
Paarden zoeken altijd naar harmonie en patronen geven hen (en ook ons!) een gevoel van veiligheid. Vergeet in het proces dus voor jezelf en voor het paard je kleine succesjes niet te vieren tussentijds! Want dat fijne gevoel is wat jou en je paard uiteindelijk het meest bijblijft en waardoor het volgende stapje daarna weer nét iets makkelijker wordt.