Echitație - Noua Generație

  • Home
  • Echitație - Noua Generație

Echitație - Noua Generație Relația om-cal poate fi guvernată de comunicare, respect, înțelegere, blândețe și perseverență.

Se vorbește despre licența socială când vine vorba despre practicarea echitației. „Licența socială” românească zice că a...
29/02/2024

Se vorbește despre licența socială când vine vorba despre practicarea echitației.

„Licența socială” românească zice că atunci când copilul nu reușește să ducă un cal în probă - nu e prima oară, ci o constantă în ultimul an - antrenorul întâmpină cuplul cal-călăreț la ieșirea din teren, îi dă calului câteva zbanțuri zdravene ca să îi scoată dinții din gură și problema e „rezolvată”.

Dacă lucrurile astea se întâmplă exact în dreptul intrării concurenților, vizibil pe camere și din turnul juriului și nimeni nu are nici o reacție, oare ar trebui să ne întrebăm ce se întâmplă în timpul antrenamentelor de acasă, unde nu există nici filtre, nici controlul teoretic din timpul competiției...?

26/01/2023
Nu fii "a jerk"!
03/01/2023

Nu fii "a jerk"!

Un 2023 minunat!
02/01/2023

Un 2023 minunat!

Happy New Year!

La mulți ani, 2023!
01/01/2023

La mulți ani, 2023!

Cum să eviți abuzul asupra calului?🐴Verifică istoricul și reputația antrenorului. Vorbește cu clienții și cu alți antren...
28/12/2022

Cum să eviți abuzul asupra calului?

🐴Verifică istoricul și reputația antrenorului. Vorbește cu clienții și cu alți antrenori. Întreabă care este filozofia de antrenament și cm sunt gestionate problemele legate de disciplină. Urmărește câteva sesiuni de lucru și observă dacă este urmărită o progresie logică. Un antrenor bun își adaptează programul de lucru la specificul calului, dar are întotdeauna o fundație la care să revină.

🐴Fii realist. Nu te lăsa captivat de renumele unui anumit antrenor sau de rezultatele pe care le are în concursuri. Nimic nu ar trebui să te determine să scuzi sau să accepți un comportament abuziv față de tine sau de cal.

🐴Urmărește modul de lucru al antrenorului în terenul de încălzire, inclusiv când acesta este călare. acordă o deosebită atenție modului în care lucrează și felului în care îi răsounde calul. Limbajul corporal al calului oferă o mulțime de informații. Cât durează o sesiune de lucru? Cât de mult se insistă asupra fiecărui aspect în parte? Se execută mai mult de 3 repetări pentru fiecare comandă? cât de critic este antrenorul? cât de des laudă calul? cât de des îl recompensează prin eliberarea presiunii? Oamenii sunt mai prudenți atunci când au public, deci gândește-te că orice urmă de duritate observi, este mult intensificată la antrenamentele de acasă și în condiții de presiune.

🐴Vizitează grajdul. Observă în ce măsură caii sunt relaxați, urmărește-le expresiile faciale și modul în care se comportă când antrenorul este în preajmă. Animalele sunt apatice și execută automat unele mișcări, sau par alerte, vioaie, voioase și doritoare de lucru? Fii atent la poziția urechilor: dacă una dintre ele stă obsesiv întoarsă către antrenor și dacă apar și alte semne de teamă, acesta poate fi un semn că animalul anticipează agresivitatea.

🐴Fii naiv. Discută, cu naivitate, despre scopul tău și despre nivelul de competitivitate pe care îl urmărești. Întreabă dacă e potricit calul pentru ceea ce dorești și care îți sunt opțiunile, chiar dacă deții deja răspunsuri la aceste întrebări. Spune că nu vrei să câștigi cu orice preț și enumeră lucrurile pe care nu vrei să le faci. O altă întrebare interesantă este „Ccum procedați când ajungeți într-un impas?” Ideal ar fi ca orice antrenor să aibă o rețea de profesioniști cu care să se consulte în acest caz.

Mai multe detalii, in articolul original:

The will to win in today's highly competitive show world can lead to brutality. Do you know how to protect your horse? Learn the warning signs of abuse.

Rolul instructorului este să își susțină elevul, să îi inspire încredere, să își dezvăluie secretele în fața acestuia.In...
27/12/2022

Rolul instructorului este să își susțină elevul, să îi inspire încredere, să își dezvăluie secretele în fața acestuia.
Instructorul trebuie să își susțină discipolul inclusiv - sau mai ales - atunci când acesta îi depășește competențele și experiența.

A teacher dedicated to the student hopes and prays that student outgrows them.

A teachers job is to lead the student to themselves- to bring them confidence through experience, to provide information and to get them to connect dots on their own. A teachers job is not to create dependence on the teacher, but to create independence - to blossom the student into who they truly are, even and especially if the students confidence takes them beyond the teachers ability or onto new paths.

Photo by Melinda Yelvington

"Nu poți umple un pahar care e deja plin, chiar dacă e umplut cu orgoliu."
26/12/2022

"Nu poți umple un pahar care e deja plin, chiar dacă e umplut cu orgoliu."

“You can’t fill the cup that is already full, even if it is full with self importance.” -Tami Elkayam

25/12/2022

“No. 1. Get your tack and equipment just right, and then forget about it and concentrate on the horse.
No. 2. The horse is bigger than you are, and it should carry you. The quieter you sit, the easier this will be for the horse.
No. 3. The horse's engine is in the rear. Thus, you must ride your horse from behind, and not focus on the forehand simply because you can see it.
No. 4. It takes two to pull. Don't pull. Push.
No. 5. For your horse to be keen but submissive, it must be calm, straight and forward.
No. 6. When the horse isn`t straight, the hollow side is the difficult side.
No. 7. The inside rein controls the bending, the outside rein controls the speed.
No. 8. Never rest your hands on the horse's mouth. You make a contract with it: "You carry your head and I'll carry my hands."
No. 10. Once you've used an aid, put it back.
No. 11. You can exaggerate every virtue into a defect.
No. 12. Always carry a stick, then you will seldom need it.
No. 13. If you`ve given something a fair trial, and it still doesn't work, try something else—even the opposite.
No. 14. Know when to start and when to stop. Know when to resist and when to reward.
No. 15. If you're going to have a fight, you pick the time and place.
No. 16. What you can't accomplish in an hour should usually be put off until tomorrow.
No. 17. You can think your way out of many problems faster than you can ride your way out of them.
No. 18. When the horse jumps, you go with it, not the other way around.
No. 19. Don`t let over-jumping or dull routine erode the horse's desire to jump cleanly. It's hard to jump clear rounds if the horse isn't trying.
No. 20. Never give up until the rail hits the ground.
No. 21. Young horses are like children—give them a lot of love, but don't let them get away with anything.
No. 22. In practice, do things as perfectly as you can; in competition, do what you have to do.
No. 23. Never fight the oats.
No. 24. The harder you work, the luckier you get."
~Bill Steinkraus

Atunci când știi exact ce anume îți dorești :)
25/12/2022

Atunci când știi exact ce anume îți dorești :)

🤠🐴🎄❤️

Antrenament, antrenament, antrenament 😂
25/12/2022

Antrenament, antrenament, antrenament 😂

Iapă, armăsar sau castrat? O dezbatere veche de când lumea :)
25/12/2022

Iapă, armăsar sau castrat? O dezbatere veche de când lumea :)

TRUTH 😂
credits: OEQ

Deci ăsta e motivul....!
25/12/2022

Deci ăsta e motivul....!

Fiecare efort al calului trebuie recompensat prin renunțarea la presiune.Un cal abuzat poate fi reticent la atingere, re...
25/12/2022

Fiecare efort al calului trebuie recompensat prin renunțarea la presiune.
Un cal abuzat poate fi reticent la atingere, reacționând exagerat la atingerea in ofensivă a cravașei care este percepută ca presiune (factor de stres).
În clipa în care renunță să mai lovească și reacționează prin ferirea piciorului sau mutarea greutății jumătății posterioare pe celalalt picior, presiunea este retrasă. Nu e nevoie de altă recompensă.

Un cal poate fi învățat să adopte un anumit comportament, sau poate fi obligat în acest sens, caz în care face asta pent...
25/12/2022

Un cal poate fi învățat să adopte un anumit comportament, sau poate fi obligat în acest sens, caz în care face asta pentru că nu există alternativă.

În engleză i se spune learned helplessness - neajutorare învățată - și e cam ca atunci când un copil perfect normal și sănătos e limitat în dezvoltarea sa de un părinte exagerat de cicălitor, care vrea să îl protejeze și, de fapt, îi subminează încrederea în sine.

Metodele de educare cu care rezonezi când vine vorba despre cai spun mai multe despre tine decât despre caracterul calului. 😉

Crăciun fericit, tuturor!Inimile să vă fie pline de bucurie, sufletele de bunătate, mintea de gânduri limpezi! Să vă urm...
25/12/2022

Crăciun fericit, tuturor!

Inimile să vă fie pline de bucurie, sufletele de bunătate, mintea de gânduri limpezi! Să vă urmați pasiunea legată de cai întreaga viață, citind, vizitând, privind, admirând, tratând, învățând, călărind. Și nu uitați: calul pe care îl descălecați e diferit de cel pe care l-ați încălecat. Aveți grijă, să fie mai bun!

La noi deja a venit Mosul. Singur 😂😂😂
24/12/2022

La noi deja a venit Mosul. Singur 😂😂😂

Dresajul natural - definiție și principii de bazăDresajul natural este un mod de lucru care se bazează pe instinctele și...
23/12/2022

Dresajul natural - definiție și principii de bază

Dresajul natural este un mod de lucru care se bazează pe instinctele și modul de comunicare natural al calului. Dresajul natural pornește de la înțelegerea faptului că nici un cal nu învață sub presiunea fricii sau a durerii, ci mai degrabă ca urmare a aplicării unei presiuni oarecare, urmată de eliminarea acesteia.

Mit: Dresajul natural NU se referă exclusiv la relația om-cal. Pur și simplu, în acest stil de dresaj, nu se folosește forța sau durerea pentru a motiva calul. Lucrul se face FĂRĂ a obliga calul să adopte o poziție umilă, supusă, inferioară călărețului sau intrenorului.

Principii de bază:
👉 Calul este un animal de turmă care a evoluat, ca specie, pentru interacțiune socială și pentru a supraviețui atacurilor prădătorilor. Sistemul de comunicare se bazează pe limbajul corporal și este foarte complex, implicând: poziția urechilor, poziția capului, viteza de deplasare, gesturile de amenințare, expunerea dinților, legănarea șoldurilor și multe, multe alte subtilități. Atunci când comunicarea nu este eficientă, lucrurile pot escalada rapid în sensul exprimării dominanței. Este posibil ca omul și calul să învețe să comunice, cheia acestei comunicări fiind reprezentată de FERMITATE și FAIRPLAY.

👉 Adepții dresajului natural consideră că durerea și frica nu sunt de natură să genereze o relație de dorit între om și cal. În timpul oricărui tip de antrenament, calul trebuie să fie calm și să se simtă în siguranță. Atunci când relația om-cal este definită de calm și siguranță, încrederea nu întârzie să apară, iar rezultatele pot fi absolut remarcabile.

👉 Dresajul natural presupune o bună cunoaștere a instinctelor naturale ale calului, a modului său de comunicare, ambele fiind folosite pentru a crește eficiența lucrului cu calul.

👉 Presiunea și eliberarea presiunii sunt conceptele principale în ceea ce privește lucrul. Tehnica de bază constă în aplicarea unei presiuni oarecare, în ideea de a genera o acțiune, și de a renunța la presiune imediat ce s-a obținut răspunsul dorit. Răspunsul dorit poate fi reprezentat de acțiunea finală urmărită, sau de un simplu pas premergător rezultatului final. Esențială este sincronizarea corectă a acțiunilor, deoarece CALUL NU ÎNVAȚĂ DATORITĂ PRESIUNII, CI ÎN MOMENTUL ELIBERĂRII PRESIUNII.

👉Utilizarea forței fizice este evitată din răsputeri.

👉Lucrul la sol este esențial pentru a stabili limitele și regulile comunicării cu calul.

👉 În dresajul natural se pune mult accent pe sincronizare, instinct, empatie și perseverență.

Dacă ceea ce îți dorești este o abordare bazată pe fermitate și comunicare, cu evitarea violenței, a pedepselor și a durerii fizice, dresajul natural este alternativa potrivită pentru tine. Da, se poate face performanță sportivă alegând metode de antrenament compatibile cu principiile dresajului natural!

Sursa foto: tarifahip. com

:)
23/12/2022

:)

"That's one Christmas present she won't break in a hurry" - Norman Thelwell

Cum îți înveți calul să vină atunci când îl chemi? Sigur, când e în boxă, calul va veni să te întâmpine. Dar cm faci să...
23/12/2022

Cum îți înveți calul să vină atunci când îl chemi?

Sigur, când e în boxă, calul va veni să te întâmpine. Dar cm faci să vină când îl strigi, când e afară pe pășune?

1. Dotează-te cu tratațiile preferate ale calului.
2. Alege un cuvânt - recompensă. „Bravo” este folosit cel mai frecvent, dar poți stabili un cod secret, numai între tine și cal.
3. Stai în fața calului și atrage-i atenția. De îndată ce vezi că e atent la tine, recompensează-l cu ceva bun și folosind cuvântul - recompensă. Gustarea și cuvântul-recompensă trebuie să se succeadă imediat, astfel încât calul să facă asocierea cuvânt - gustare.
4. Recompensează doar comportamentele dorite. Nu îi permite calului să devină insistent - lucru foarte posibil, atunci când mirosul îi spune că la tine în buzunar mai sunt câteva recompense delicioase.
5. Folosește-te de această ocazie pentru a-l învăța pe cal care îi este numele. Folosește-i numele doar asociat experiențelor plăcute, pozitive.
6. Folosește recompense cu valoare ridicată - asta înseamnă recompense pe care nu le primește în fiecare zi.
7. Treci la lucrul pe coardă și insistă până când calul răspunde la nume, venind spre tine atunci când îi ceri.
8. Exersează comanda în țarcul rotund, până când calul îți răspune. Ai grijă să îi menții concentrarea pe durata exercițiului. Atenția și puterea de concentrare sunt limitate, deci gestionează timpul cu respect pentru cal.
9. Exersează comanda în libertate, pe pășune.

Life goals:

This horse and little boy have an amazing bond. Whenever he calls to her, she comes running and follows him wherever he goes. Keep up with Maple on TikTok: h...

Încălecatul fără scărițe Încălecatul fără scărițe este o metodă excelentă de a-ți îmbunătăți poziția în șa. Cum te simți...
22/12/2022

Încălecatul fără scărițe

Încălecatul fără scărițe este o metodă excelentă de a-ți îmbunătăți poziția în șa. Cum te simți, odată ce renunți la scărițe?

Renunțarea la scărițe coboară, automat, genunchiul. Cum îți modifică asta modul de a călări și comunicarea cu calul? Simți că șezuta cobară mai adânc în șa? Cum îți schimbă asta nevoia de a aplica ajutoarele?

Unde stau picioarele, atunci când călărești fără scărițe? E o ocazie perfectă de a corecta poziția în șa și de a-i aduce mici modificări pentru o mai bună armonie cu mișcările calului.

21/12/2022
Cum îngrijești blana calului iarna? ☃️Menține sănătatea pielii curățând energic blana în fiecare zi.  Țesălarea și peria...
21/12/2022

Cum îngrijești blana calului iarna?

☃️Menține sănătatea pielii curățând energic blana în fiecare zi. Țesălarea și periajul regulate și efectuate corect îndepărtează murdăria și celulele moarte de pe suprafața pielii, reducând riscul de apariție a bolilor de piele. După curățare, pulverizează un spray pentru blană, coamă și coadă, FĂRĂ silicon, care va permite o curățare mai ușoară data viitoare.

☃️După curățare, aplică în zona călcâielor și a chișiței o cremă pentru prevenirea iritației de scutec de tipul baneocinului, pentru a menține zona uscată și ferită de noroi și umezeală.

☃️Fii foarte atent la curățarea copitelor, zilnic. Vremea rece și umezeala creează condiții excelente pentru dezvoltarea ciupercilor. O dată sau de două ori pe săptămână aplică un produs comercial pentru prevenirea micozelor.

Pentru mai multe detalii, poți accesa această secțiune:

Dive into the healthy practice of horse grooming with these articles and keep your horse looking his best.

20/12/2022

😂😂😂

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Echitație - Noua Generație posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Pet Store/pet Service?

Share