08/03/2021
Άλογα που ζουν έξω VS Άλογα που ζουν μέσα part 1.
´
Θέμα που προβληματίζει πολλούς ιδιοκτήτες αλόγων ειδικά εκείνων που ζουν και σταβλίζουν τα άλογα τους στα αστικά κέντρα! ´
- Το άλογο δεν είναι καμία ανακάλυψη που έγινε χθες. Πραγματικά η ανθρωπότητα έχει περάσει χιλιάδες χρόνια μαζί του, κάπου 5000 με 6000 (δεν είμαστε σίγουροι ακριβώς ). κανείς θα πίστευε πως μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια θα είχαμε λυμένες τις περισσότερες ερωτήσεις και όλες οι τεχνικές και επιστήμες γύρω από το άλογο θα είχαν κορεστεί. Και όμως τώρα περισσότερο από ποτέ ψαχνόμαστε να κατανοήσουμε αυτό το σύντροφο με τον οποίο εξελιχτήκαμε παρέα!
Η σχέση μας με τον ίππο στο σύγχρονο κόσμο σε σχέση με τα πρώτα χρόνια εξημέρωσης του έχει τεράστιες διαφορές που δημιουργούν προβλήματα στη μεταξύ μας συμβίωση. Ένα από αυτά είναι ότι ο άνθρωπος από νομάς που περιφερόταν άρχισε να εγκαθίσταται σε διαφορά σημεία. Το άλογο μέχρι τότε βέβαια περιφερόταν μαζί με τον άνθρωπο (κάποιοι ακόμα μετακινούνται μαζί με τα κοπάδια τους ,βλέπε σύγχρονους Μογγόλους ) κάτι που ήταν πολύ φυσικό και για το άλογο μιας και εκείνα μετακινούνταν νομαδικά. Ξαφνικά λοιπόν σε κάποια σημεία του κόσμου που ο άνθρωπος επέλεξε ως κατάλληλα προς τη δική του διαβίωση εγκαταστάθηκε μόνιμα και μαζί του εγκαταστάθηκε και το άλογο. Αυτόματα αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος έπρεπε να παρέμβει ώστε ότι έλειπε από το ζώο που δεν μετανάστευσε πια να το βρει και να το παρέχει ( καλύτερη βοσκή σε σχέση με τις εποχές ,μετακίνηση σε πιο ήπιο κλίμα κλπ) Έτσι το άλογο άρχισε να έχει ανάγκες άμεσα εξαρτώμενες από τη διαχείριση του ανθρώπου στην εκάστοτε περιοχή που βρισκόταν.
Το άλογο λοιπόν πχ του ανθρώπου που ζούσε σε ξηρό κλίμα, ξαφνικά δεν είχε βοσκή όλο το χρόνο και τρέφονταν και με ξερή τροφή που του παρείχε. Άλλα άλογα πάλι έπρεπε να περνούν πολύ βαρείς χειμώνες για μεγάλα χρονικά διαστήματα γιατί δεν μπορούσαν να μετακινηθούν μακριά από τα καιρικά φαινόμενα κλπ οπότε ο άνθρωπος έπρεπε να τους προσφέρει το κατάλυμα και οτιδήποτε χρειαζόταν.
Εγκαταστάθηκε λοιπόν ο ίππος και πολλά προβλήματα που μέχρι τότε δεν υπήρχαν εξελίχθηκαν εις βάρος του αλόγου που δεν ήταν σχεδιασμένο να ζει τόσο περιορισμένο (πεπτικά προβλήματα , προβλήματα στις οπλές , προβλήματα συμπεριφοράς χαμηλή ποιότητα φυσικής υγείας , αρρώστιες κλπ). Έκτοτε είναι το άλογο που προσαρμόζεται στις ανάγκες των ανθρώπων και όχι ο άνθρωπος που προσαρμόζεται στις ανάγκες που έχει το ζώο ( οι Μογγόλοι ζουν και προσαρμόζουν τις ζωές τους στις ανάγκες των μετακινούμενων κοπαδιών τους ακόμα και τώρα που μιλάμε ) ( θα ασχοληθούμε εκτενέστερα με τους Μογγόλους και τα άλογα τους σε παρακάτω αναρτήσεις .......)
Ας φτάσουμε λοιπόν σήμερα που το σύγχρονο άλογο έχει καθηλωθεί μαζί με τον δυτικό άνθρωπο ως συναθλητής / κατοικίδιο / μέσο αναψυχής / θεραπευτής/ σύντροφος και πολύ λιγότερο εργάτης και σύμμαχος. Ο άνθρωπος περισσότερο από ποτέ ζει τόσο συνωστισμένος σε μια περιοχή και το ίδιο και το αγαπημένο του τετράποδο.
Κρατώντας το άλογο σταβλισμένο το περισσότερο χρόνο έχει τα καλά του εκείνα ομως μόνο που βολεύουν τον άνθρωπο πχ άμεση πρόσβαση στο άλογο ,εξοικονόμηση χρόνου , εξοικονόμηση χώρου, 24αωρο έλεγχο , καθαριότητα , συνεχή επίβλεψη του ζώου , ελεγχόμενη διατροφή , ευκολία στη καθημερινότητα κλπ, δημιουργεί όμως ένα σωρό αλλά προβλήματα! Το άλογο στερείται βασικές ανάγκες της φύσης του που το καθιστούν υγιές. Και πραγματικά είναι ένα ζώο απίθανα απλό! Τι πραγματικά χρειάζεται :
-Πρώτον είναι η συνεχή πρόσβαση σε τροφή ( χορταράκι ) Το άλογο παράγει γαστρικό οξύ συνέχεια μέσα στο πολύ μικρό σε σχέση με το μέγεθος του στομάχι , αυτό το κάνει να περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του μασουλώντας αργά με μικρά γεύματα εδώ και εκεί. Κάπου 14-16 ώρες της ημέρας το άλογο τις περνά βόσκοντας!
-Δεύτερον η κίνηση και βασικά η αργή κίνηση, τα άλογα κινούνται στο μεγαλύτερο μέρος της μέρας ψάχνοντας την τροφή τους, βοσκή και κίνηση πάνε μαζί!
-Τρίτον η κοινωνία της αγέλης και η ασφάλεια που νιώθουν μέσα σε αυτή! Τα άλογα ως φυτοφάγα είναι άμεσα εξαρτώμενα από την αγέλη για την επιβίωση τους έναντι των θηρευτών. Μη έχοντας μάτια και στον πισινό εξαρτώνται ο ένας από τον άλλο όταν βόσκουν η κοιμούνται. Κάποιος να έχει το κεφάλι σηκωμένο να κοιτά γύρω - γύρω αν τους τη πέφτει κανείς.
-Θα βάλω και ένα τέταρτο αν και τα παραπάνω τρία είναι τα βασικά ! Το τέταρτο λοιπόν είναι το καθαρό δροσερό γάργαρο νερό και το καταφύγιο από πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες αν και γενικά τα άλογα ως ζώα της στέπας είναι σκληρά καρύδια και έχουν απίθανο ένστικτο επιβίωσης, μπορούν να μυρίζονται και να μετακινούνται μακριά από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Όσο και να προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τα παραπάνω με τεχνικούς τρόπους στο σταβλισμένο άλογο, εκείνο θα παραμένει πάντοτε ´ασθενικό´ και θα χρήζει 24ωρη φροντίδα προκειμένου να επιβιώσει στους περιορισμένους όρους που του θέσαμε. Το άλογο λοιπόν δεν μας έχει ανάγκη ούτε εμάς ούτε τη φροντίδα μας. Ανάγκη έχουμε εμείς να φροντίζουμε το άλογο όπως το εξημερώσαμε, αναπτύξαμε και φτιάξαμε ανά τα χρόνια προς το δικό μας συμφέρον. Ανάγκη έχουμε εμείς το άλογο να είναι καθαρό, να μένει μέσα σε μποξ , μόνο του , τρώγοντας μόνο τρεις τέσσερεις φορές τη μέρα , να κουρεύεται , να το φορτώνουμε κουβέρτες κλπ κλπ κλπ...
Λέγοντας όλα τα παραπάνω νομίζω δεν χρειάζεται να συγκρίνουμε από θέμα ευζωίας και υγείας τι είναι καλύτερο προς το συμφέρον του άλογου. Το μέλλον ακόμα και των αθλητικών στάβλων των αστικών κέντρων είναι ο χώρος !!! Προφανώς δεν μπορούμε να δώσουμε στα άλογα τον ατελείωτο χώρο της στέπας αλλά έστω και η συμβίωση μαζί η κοντά με αλλά άλογα σε ελεύθερους χώρους, πάντοκ η λιβάδια , η παροχή τροφής 24/7 με τρόπο που να ενθαρρύνει τη κίνηση και η κάποια παροχή καταλύματος ελεύθερης επιλογής είναι το μέλλον για τον πιο υγιή σωματικά και ψυχικά ίππο μας. Με αυτό θέλω να κάνω και μια πρόβλεψη ότι οι στάβλοι τύπου Paddock Paradise που ήδη έχουν αρχίσει να ανθίζουν σε πολλά μέρη της Δύσης σε μερικά χρόνια από τώρα δεν θα θεωρείται μια εναλλακτική αλλά mainstream ενώ η διαβίωση ίππων σε Μποξ χωρίς καθημερινή πρόσβαση σε αντίστοιχο paddock όπου το ζώο θα περνά τουλάχιστον το ήμισυ της μέρας θα διώκεται ποινικά ως κακοποίηση.
- Ε.Κορρέ
Σε επόμενη ανάρτηση θα προσπαθήσω να λύσω προβληματισμούς ιδιαίτερα προς αθλητικούς ίππους όπως ´όταν βγάζω το άλογο στο πάντοκ κάνει σα τρελό και φοβάμαι ότι θα χτυπήσει ´ Έβαλα το άλογο μου με άλλο άλογο και κοντέψανε να σκοτωθούν´ Το άλογο πηδάει τη περίφραξη του παντοκ και γυρνάει στο στάβλο ´ Στρεσάρεται όταν είναι ελεύθερο’ κλπ κλπ