08/06/2022
Tässä hyvä paketti siitä, mitä kannattaa ajatella ENNEN kuin alkaa tosissaan täytellä kotiehdokaslomakkeita, jotta kaikkien etu, niin kotien kuin kissojen, olisi mahdollisimman suuri. Lisäksi vapaaehtoisena kun teemme, niin on kovin ikävää raivata tilaa usein muutenkin täydestä kalenterista ihmiselle, joka ei sitten oikeastaan halunnutkaan kissaa. 😔
Olen koordinoinut yhdistyksemme kissakyselyitä nyt kolmen vuoden ajan, ja käsitellyt sinä aikana useamman tuhat kissakyselyä. Itse en enää kotiehdokashaastatteluja tee, vaan siihen meillä on huikea tiimi, m***a minä olen se, joka lomakkeet vastaanottaa, tsekkaa ne siltä osin, keiden kyselyt ja kotiesittelyt vastaavat niitä kissoja, jotka meillä ovat kotia etsimässä, ja laitan kyselyitä eteenpäin soittoon kotiehdokashaastattelijoille. Toimin tiiviissä yhteistyössä kotiehdokashaastattelijoiden kanssa, ja ohjaan sopivat kotiehdokkaat eri sijaiskodeille haastattelujen jälkeen niin, että päästään sopimaan kissaan tutustumisesta.
Sormeni ovat jo pitkään syyhynneet kirjoittaa ajatuksia siitä, miten kissan adoptioprosessi etenee mahdollisimman onnistuneeseen lopputulokseen, ja kirjoitan nyt muutaman päivityksen sarjan, jossa nostan esille asioita, joita kannattaa kissan hankintaa käynnistellessä huomioida. Eka päivitys käsittelee kotiin sopivaa kissaa ja juuri meille sopivan kissan kartoittamisen vinkkilistaa.
Kun nelijalkaisen perheenjäsenen hankinta tulee ajankohtaiseksi, mieti tarkkaan seuraavat asiat, jotta mahdollisimman hyvä match-match kissan ja kodin kohdalla syntyisi:
1. Oletko rauhallista sohvaperunaa etsimässä? Meiltä kysytään toistuvasti rauhallisia pentuja, ja sellaisia meillä ei ole koskaan ollut – tai on, m***a ne ovat yleensä kuolleita. Mikäli etsit rauhallista kissaa, unohda pennut ja nuoret, aktiiviset kissat, ja harkitse jo selkeästi vanhempaa kissaa, joka on pahimmat riekkumisensa riekkunut. Toki myös seniori kaipaa aktivointia, eikä mikään kissa ole olemassa vain ollakseen ihmisen sohvan koriste, m***a energiatasoissa on vissejä eroja, jotka todellakin kannattaa huomioida.
2. Kodin sisustus, harmonia, järjestys ja pitkät verhot tärkeitä? Älä, herramunjee, hanki pentuja. :-D
3. Aktiivista ulkoilijaa etsimässä? Haluat valjastella kissan kanssa? Niin ihanaa kuin idealismi aran kissan kotiuttamisesta onkin, niin mikäli valjasulkoilu on sinulle the juttu, älä hanki arkaa kissaa. Joka vuosi karkaa valtava määrä kesyjäkin kissoja valjaista ulkoillessa, ja sitä suurempi riski karata valjaista on kissalla, joka pelkää kaikkea vierasta, uusia ihmisiä, uusia tilanteita eikä edes omistajaansa välttämättä luota yllättävissä tilanteissa. Aran kissan valjasulkoilu on erittäin riskialtista ja päätyy isolla todennäköisyydellä jollakin kerralla kissan karkaamiseen. Jos kissan valjasulkoilu on sinulle yksi tärkein asia, etsi sellaista kissaa, jolle se on helppoa ja luontaista.
4. Perheenlisäystä suunnitelmissa lähiaikoina lapsen muodossa? Harkitse hyvällä realismilla sitä, millainen kissa todennäköisimmin sopeutuu lapseen. Stressiherkkä, hyvin arka kissa ei välttämättä ole silloin se paras valinta, joskin, nekin voivat yllättää. Ne vaativat kuitenkin silloin paljon myös sinulta omistajana, mikä saattaa tarkoittaa tilojen eriyttämistä, lisää piilopaikkoja, lisää hiekkalaatikoita ja ylipäätään ympäristön uudelleen jäsentelyä sekä feromonituotteita, muutamia mainitakseni.
5. Millainen on oma stressinsietokykysi? Entä kärsivällisyytesi? Oletko kovin hätäinen, nyt heti ja mieluummin jo eilen -ihminen? Toisinaan tulee vastaan tilanteita, joissa suurella idealismilla kotiutetaan arka kissa, ja todetaan yhteiseen tutustumiseen olevan aikaa vaikka koko elämä, m***a jo kuukauden päästä ollaan tosi turhautuneita, kun kissa ei yhäkään anna silittää, eikä ehkä vuoden päästäkään vielä anna ottaa syliin. Tiedosta siis omat luonteenpiirteesi ja mieti, millainen kissa mätsää sinun hermorakenteisiisi.
6. ”Haluan kissan, joka on mukana kaikessa touhussa.” Jotkut muuten todella ovat. Tästä mulla on ihan isosti omakohtaista, huonon omistajan kokemusta. Vuosikymmen sitten rotuun yhtään perehtymättä hankin sfinxin, meidän Nahkapatterin. Ihastuin sokeasti rotukuvailuihin siitä, miten aktiivisia, touhukkaita ja kaikessa mukana ne ovat. ”Apinan, pikkulapsen ja koiran risteytys.” Ai että, tällaisen mä haluan. Vasta, kun kissa asui meillä, ja ihan todellakin riippui jalassa 24/7 kaipaamassa aktiviteettia, seurasi perässä koko ajan, juoksi ihmistä pitkin kuin puunrunkoa kiikkuen niskaan kenottamaan osallistuen kaikkeen touhuun – vasta silloin tajusin, ettei mulla oikeastaan ollut mitään mielenkiintoa leikittää kissaa 24/7 ja olla kissa ihossa kiinni koko ajan. Oikeastaan tuo kissa oli rehellisesti ihan kaikkea muuta kuin mihin mun oma mielikuvitus riitti ja kaikkea muuta kuin sellainen kissa, joka mulle olisi sopinut – enkä minä todellakaan ollut se omistaja, jonka tuo maailman rakkain ja maailman rasittavin sähköjänis olisi ansainnut. Olisin tiennyt tämän, jos olisin yhtään ajatellut etukäteen, m***a en niin tehnyt. En minä ole koskaan halunnut apinaa, pikkulasta enkä koiraa, m***a wtf, hankin kissan, joka on kaikkea sitä? Sen kanssa on opittu elämään, ja tykkäämme kissan kanssa molemmat toisistamme ja elämme kumpikin varsin kelvollista, tyydyttävää ja sopivaa elämää, m***a fiksumminkin olisi voinut toimia.
7. Kotona on ennestään kissa, jolle etsitään kaveria? Asetu kissasi vinkkeliin ja mieti, millaista kaveria oma kissasi arvostaisi. Energiatasojen samanlaisuus on usein avain. Yleisin ongelmakohta on hankkia rauhallisen kissan kaveriksi erittäin energinen kissa. Tämä todentuu eniten siinä, että hankitaan seniorille kaveriksi pentu. Se saattaa joskus toimia, m***a erittäin usein ei toimi. Pentu kaipaa aktiviteettia 24/7, seniori taas on riehumisensa suurelta osin jo riekkunut, eikä kimpussa taukoamatta hyppivä ipana ole todennäköisesti sitä, mitä kissa kaipaa. Pahimmillaan tämä eskaloituu konflikteihin, vääriin paikkoihin stressipissailuun, jopa seniorin sairastumiseen ja lopulta toisesta kissasta luopumiseen – niitä esimerkkejä on some ja todellisuus valitettavan täynnä. Niin ikään perustelut tyyliin ”oma kissa on aika pullea, saattaisi alkaa laihtua, kun joutuisi vähän kilpailemaan ruuasta”, ”oma kissa on tosi rauhallinen, haluaisin vauhdikkaan pennun sitä aktivoimaan” tai ”nykyisillä kissoilla on tosi huonot välit, kolmas kissa voisi tasoittaa tilannetta” ovat perusteita, joita kannattaa erittäin suurella kritiikillä tarkastella. Uusi kissa saattaa olla hyvä ratkaisu, tai sitten isolla todennäköisyydellä ei.
8. Puolipitkäkarva, lyhytkarva? Mieti tämä ratkaisu sen kannalta, mihin olet valmis sitoutumaan. Pitkä turkki on kaunis, m***a kissan turkinlaadusta riippuen saattaa vaatia paljonkin päivittäistä hoitoa, tai se alkaa tuottaa kissalle kivuliaita takkuja. Mikäli olet laiska harjaamaan, valitse lyhytkarvainen kissa.
9. Kissan ulkonäköön saa ihastua. Ole kuitenkin realisti. Meille tulee yllättävän paljon kyselyitä, joissa ihastutaan kissaan ulkonäön perusteella, m***a kun jutellaan tarkemmin, odotetaan luonteelta aivan muuta ja yritetään sitkeästi istuttaa toivotut luonteenpiirteet siihen kissaan, jonka ulkonäkö viehättää. Mikäli kissan kerrotaan olevan hyvin arka, ja etsit nimenomaan sylikissaa, se tosi söpö tyyppi ei valitettavasti välttämättä vain ole se oikea valinta, olkoon miten sievä tahansa. Mikäli etsit lapsiperheen vauhdikkaaseen ja eläväiseen menoon sopivaa, reipasta ja sopeutuvaa, touhukasta ja rohkeaa kissaa, me emme voi luovuttaa sinulle niitä kahta hyvin stressiherkkää, rauhallisen aikuistalouden puolipitkäkarvaista daamia, vaikka ne olisivatkin juuri sen näköisiä, mistä olet aina haaveillut. Kissan hankinta on vuosikymmenten sitoumus, ja toiveita saa aina esittää, vaan mikäli etsii kesyä, lapsiperheeseen sopivaa sylikissaa, joka sopeutuu hyvin autossa matkustamiseen, mökillä usein käymiseen, valjasteluun, usein hoitoon tulevaan naapurin kissaan ja on tottunut jo sijaiskodissaan koiriin, voi olla, että mikäli tähän lisää sen, että kissan tulee olla puolipitkäkarvainen oranssi kollipentu, jolla on nenässä valkoinen viiru, voi joutua etsimään kissaa tosi pitkään.
10. Haussa entisen kissan kopio? Tämä on kipeä asia. On ihmisiä, joille on tärkeää, että uusi kissa jollain tavalla muistuttaa edesmennyttä, rakasta kissaystävää. Se on tosi ok, m***a muistathan, että kissa on aina yksilö. Meille on muutamia kertoja palautunut kissa, joka otettiin korvaamaan kuollutta kissaa, ja se palautui, kun se ei ollutkaan samanlainen. Se oli energisempi kuin se aiempi / seurallisempi kuin se aiempi / vähemmän seurallinen kuin se aiempi / tuli viereen sänkyyn toisin kuin se aiempi / ei tullut viereen sänkyyn toisin kuin se aiempi, jne. Uusi lemmikki voi auttaa surutyössä, kun huomiota voi suunnata uudenlaiseen tekemiseen. Kuitenkin, mikäli surutyö on kesken ja keskeinen ajatus on löytää se oma menetetty kissa uudelleen ihan toisesta kissasta, ei aika todennäköisesti ole vielä sopiva uudelle lemmikille.
Kissan hankinta on usein uskomattoman ihana ja odotettu asia. Tärkeintä on, että koti löytää sellaisen kissan, jota sinne on toivottu, ja että kissa löytää juuri sellaisen kodin, joka vastaa parhaiten sen tarpeisiin. Mitä huolellisemmin ja realistisemmin kissan hankintaa mietittäessä pohditaan se, millaista kissaa me oikeastaan etsimme, millainen koti meillä on kissalle tarjolla, millainen kissa meidän kodissamme parhaiten viihtyy ja millaista kaveria mahdolliset kodin nykyiset eläimet arvostaisivat, sitä paremmin löytyy juuri se oikea match.