Hundig

Hundig Hundinstruktör under utbildning�

Av olika orsaker kan jag inte fullfölja min utbildning till hundinstruktör just nu och fortsätta mot det målet. Jag har ...
12/08/2022

Av olika orsaker kan jag inte fullfölja min utbildning till hundinstruktör just nu och fortsätta mot det målet. Jag har därför beslutat mig för att lägga den här drömmen på is ett tag. Jag hoppas på möjligt att avsluta längre fram och ta nya tag. På återseende!

Det är viktigt med vila och avkoppling 🐶😴
17/05/2022

Det är viktigt med vila och avkoppling 🐶😴

17/05/2022

Ett djur som är rädd eller orolig kan se ut på många sätt. Ofta pratar man om något som kallas de 4F:en. Dessa är Fly, Frysa, Fjanta och Fäkta.
Fly är något alla känner igen och är relativt lätt att se. Hunden försöker ta sig därifrån och katten hoppar in i buren igen. Den bur den knappt gick att få in i hemma.
Frysa är svårare för oss att uppfatta. Den misstas lätt för den uppfostrade hunden som är lugn eller att den ”accepterar” det man gör. Men stressen är oftast stor på insidan för dessa djur, som stelnar till, bara stirrar, är svåra att få kontakt med. Hunden som står som en pinne eller katten som ligger som en sten i botten av buren.
Fjanta kan också vara en riktig klurig en. Här ser vi den missuppfattade ”ouppfostrade” hunden som kastar sig i kopplet eller som ”blir så glad” hos veterinären. Det är oftast ett sätt att dölja rädslan och att visa oss människor att de inte är ett hot. Här ser vi också många lugnande signaler som nosslick, tasslyft, gäspningar osv. Blir hunden som förbytt när du går innanför dörren till veterinären är det troligtvis stress och inte glädje.
Fäkta är dock en tydlig en att se. Djuret har troligtvis visat flera av de andra beteendena först men när hotet blir stort (enligt djuret) och/eller den känner sig trängd samt inte har några andra beteenden kvar att ta till så behöver den försvara sig. Den kan morra, nafsa, markera och bita för att få oss att sluta.
Hos veterinären kanske man inte alltid kan sluta i dessa situationer. Men man kan alltid pausa, göra om, göra på annat sätt och ta hjälp av preparat som lugnar djuret. Har du ett djur som blir rädd så kan man också få medicin man kan ge innan besöket för att alla ska få en så trevlig upplevelse som möjligt (detta kräver dock enligt lag att veterinären ska ha undersökt djuret innan).

Några snabba tips för att underlätta besöket för ditt djur:
- Lämna inte djuret om du inte måste
- Ta med något bekant hemifrån (ex. filt, leksak, eget vatten)
- Lär dig se när just ditt djur blir stressat
- Mata med godis
- Gör bara roliga saker innan besöket
- Träna hantering och veterinärbesök även fast ni kanske aldrig behöver gå dit

Text och bild: Jannice Kindsjö

Frågor? Maila [email protected]

Det här är jag och min första egna hund Batte. Det var lite av en tillfällighet som han kom till mig. En kompis hade han...
14/05/2022

Det här är jag och min första egna hund Batte. Det var lite av en tillfällighet som han kom till mig. En kompis hade hans pappa och det hade blivit valpar och så fanns han där. Han blev min bästa vän under en viktig del av mitt liv. Han var med mig när jag utbildade mig, blev ”vuxen” och bildade familj. Efter 12,5 år blev vi tvungna att säga farväl, men även om han fysiskt är borta sedan snart 20 år så är han fortfarande med mig i ♥️ och hans vita svanstipp skymtar jag ibland än idag på stigen framför mig i skymningen 😌En speciell hund var han och jag vet att många som träffade honom håller med mig. När Batte blev en del av mitt liv hade jag inget annat syfte med att skaffa hund än att ”ha hund”. Inga tävlings- eller tävlingsambitioner eller något sånt. Han var mitt sällskap, min vän och arbetskompis. Han var med mig jämt och vi blev som två delar av en enhet. Vi kommunicerade utan ord men han förstod nog mig bättre än vad jag förstod honom. Han lärde mig också mer än vad jag förstod då och nu när jag utbildar mig om hund och lär mig ännu mer så förstår och uppskattar jag mer och mer de lärdomarna han gav mig. Han var klok och han kom till mig för att jag behövde lära mig något. Det kanske tog lite tid innan jag förstod vad men nu vet jag ☺️ Tack min fina vän♥️🐶

Krig är vidrigt och meningslöst.
20/03/2022

Krig är vidrigt och meningslöst.

Drömmar, planer, visioner! I utbildningen hos  fick vi kursdeltagare i läxa att skapa en visuell bild av våra framtida v...
21/02/2022

Drömmar, planer, visioner! I utbildningen hos fick vi kursdeltagare i läxa att skapa en visuell bild av våra framtida verksamheter. Det var många fantasifulla, proffsiga och spännande visionboards som blev till. Detta är min som blev till under en kvälls klippande och klistrande. Kul att få vara lite kreativ och samtidigt fundera på och visualisera mina drömmar. Vi får se vad framtiden ger☺️

13/12/2021
09/12/2021

🎄LUCKA 9 – Val av träningsmetod påverkar hundens välfärd🎄

I den här studien ville man undersöka hur hundar påverkades, både fysiologiskt men även beteendemässigt, beroende på hur de tränades. 92 hundar ingick i studien och de tränades antingen med aversiva metoder (positiv bestraffning och negativ förstärkning) eller med belöningsbaserade metoder (positiv förstärkning och negativ bestraffning) eller med en blandning av de två metoderna.

Hundarna filmades när de deltog i en träning på det ställe där de brukade gå på kurs med sin ägare. Man samlade även in saliv från hundarna efter avslutat träningspass och slutligen testades hundarna i ett test där man undersökte om hunden var positivt eller negativt inställd i en tvetydig situation. Man kan säga att man testade om hundarna upplevde att glaset var halvfullt eller halvtomt. Ägarna fick även fylla i ett formulär med frågor om hundens bakgrund.

Resultaten visade att hundarna som tränades belöningsbaserat hade en betydligt högre välfärd, både när de tränades men även i vardagen, än hundarna som tränades med aversiva metoder eller en blandning av båda metoderna.

Beteendemässiga skillnader som sågs var t.ex. att hundarna som tränades med aversiver hade ett mer spänt kroppsspråk, gäspade mer och slickade sig om läpparna mer - beteenden som alla indikerar stress, jämfört med hundarna som tränades belöningsbaserat. Hundarna som tränades med aversiva metoder visade även mer tecken på stress ju fler olika aversiver som användes.

Det här är den första studien som systematiskt jämför beteende och fysiologiska responser bland hundar som tränas med olika metoder, men flera av deras resultat är samstämmiga med tidigare, liknande studier.

Om du vill vara säker på att din hund har en hög välfärd både under träning och i vardagen är det belöningsbaserade träningsmetoder du ska använda dig av!

Text: Emelie Deboussard, Kognitionsetologerna
Foto: Canva

Källa:
Vieira de Castro AC, Fuchs D, Morello GM, Pastur S, de Sousa L, Olsson IAS (2020) Does training method matter? Evidence for the negative impact of aversive-based methods on companion dog welfare. PLoS ONE 15(12): e0225023. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0225023

Här kommer mitt första inlägg på min Hundig-sida med bild på mina två nederlandse kooikerhondje. Layka 2,5 och Teddy 4 å...
06/12/2021

Här kommer mitt första inlägg på min Hundig-sida med bild på mina två nederlandse kooikerhondje. Layka 2,5 och Teddy 4 år.

06/11/2021

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Hundig posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Hundig:

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Contact The Business
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Pet Store/pet Service?

Share