Avlsrådet for Norsk Bichon Havanais Klubb

  • Home
  • Avlsrådet for Norsk Bichon Havanais Klubb

Avlsrådet for Norsk Bichon Havanais Klubb Avlsrådet for raseklubben vår. Besvarer spørsmål

15/10/2021

Avlsrådet er så heldig å ha fått med seg Monika Soltvedt på laget🙏
Vi gleder oss til et godt samarbeid😊

01/10/2021
21/06/2021

Avlsrådet har jobbet med fargevalgene for registrering av valper for rasen vår.
Den er nå oppdatert hos NKK

Legger ut fargevalgene her.
Hvis noen har innspill,ta gjerne kontakt😊

Brindel/Svart

Brindel/Hvit

Brindel/Rød

Havannabrun

Havannabrun/Hvit

Grå/Hvit

Svart

Gylden

Gylden/Hvit

Hvit

Hvit/Beige

Krem

Krem/Hvit

Rød

Hvit/Rød

Rød/Hvit

Rød/Tan

Rødbrun/Hvit

Rød Sobel

Rød Sobel/Hvit

Rødbrun

Hvit/Sobel

Sobel/Hvit

Hvit/Svart

Svart/Hvit

Lys Sobel

Lys Sobel/Hvit

Mørk Sobel

MørkSobel/Hvit

Gråsobel

Gråsobel/Hvit

Svart/Tan/Hvit

Rød/Tan/Hvit

Rødsobel/Tan/Hvit

Rød/Svart/Hvit

Svart/Rød/Hvit

Svart/Grå/Hvit

Sjokolade

Sjokolade/Hvit

Sjokolade/Krem

Sjokolade/Sobel

Mvh Avlsrådet

01/06/2021
02/09/2020

Hei og god høst til dere alle
😊

Du som står på oppdretterlisten til Norsk Bichon Havanais Klubb skal nå ha mottatt en mail som Styret og Avlsrådet har sendt ut i samarbeid.

Vi håper på mange tilbake-
meldinger👍

Har du ikke mottatt mail så vær så snill å ta kontakt så vi får ordnet det.

06/07/2020

*****************
Retningslinjer for avl
*****************

Minstealder (nytt av 2020)
Klubben har som anbefaling at tisper har fylt 22 måneder ved første paring, og at hannhunder har fylt 18 måneder før første paring.

NKKs grunnregler
NKKs til enhver tid gjeldende «etiske grunnregler for avl og oppdrett» (revidert 2018) skal følges.

Gemytt
Bichon Havanais hengivne og sosiale vesen utgjør en viktig del av rasens særpreg. Avlshunder skal ha et rasetypisk gemytt og ikke vise overdreven nervøsitet eller aggressivitet. Det er den enkelte oppdretters ansvar å vurdere gemyttet til potensielle avlshunder og velge rasetypiske individer etter beste evne.

Generell helse
Alle avlshunder skal ha en generell god helse. I tillegg til å oppfylle de til enhver tid gjeldende helsekrav i NBHKs Retningslinjer for Avl, skal en avlshund også være fri for andre sykdommer og plager som kan ha en negativ effekt på hundens livskvalitet.

Øyelysning (obligatorisk ved avl)
Eiere av bichon havanais bør påse at egen hund blir øyelyst. Øyelysning anbefales ved fylte 2, 4 og 6 år. Det kreves at øyelysinger ikke er eldre enn 1 år (12 mnd) ved paringstidspunkt. Avlskrav for øyediagnoser:



Atresi Punctum Lacrimalis/manglende tårepunkt: Kan brukes i avl, men bør parres med hund som ikke har samme feil.

Distichiasis/ektopiske cilier/feilstilte øyehår: Hunder med mild eller moderat grad kan brukes i avl, men bør parres med hund som ikke har distichiasis/ektopiske cilier/feilstilte øyehår.

Katarakt (ikke medfødt): Skal ikke brukes i avl dersom det er krysset av for «affisert». Dersom det er krysset av for «usikker» eller «mistenkt», anbefales det at man ikke avler på hunden før øyediagnosen er ytterligere utredet.

Katarakt (medfødt): Skal ikke brukes i avl dersom det er krysset av for «affisert». Dersom det er krysset av for «usikker» eller «mistenkt», anbefales det at man ikke avler på hunden før øyediagnosen er ytterligere utredet.

Persisterende Pupillmembran (PPM): Hunder med små forandringer kan brukes i avl, men bør parres med hund som ikke har PPM. Dersom det er krysset av for «affisert», vurderer øyelyseren forandringene som så alvorlige at hunden ikke bør brukes i avl.

Primær Linseluksasjon: Bør ikke brukes i avl. Deres foreldre, søsken eller avkom bør brukes med forsiktighet.

Retinal Degenerasjon (PRA): Skal ikke brukes i avl. Deres foreldre, søsken eller avkom bør heller ikke brukes i avl.

Retinal Dysplasi (fokal, multifokal eller geografisk): Kan brukes i avl, men bør parres med hund som ikke har retinal dysplasi.

Retinal Dysplasi (total): Skal ikke brukes i avl.

Mer info om fremre y-søms katarakt og nedarving av katarakt her (oppdatert 2018)

Patellaluksasjon (obligatorisk ved avl)
Hundene skal undersøkes for patellaluksasjon. Patellaundersøkelse skal tidligst skje etter fylte 12 måneder. Undersøkelsen skal gjøres av en NKK-godkjent veterinær, og registreres på Dogweb. Kravet om NKK-attest gjelder ikke for utenlandske hannhunder som ikke bor i Norge. Disse må likevel ha en veterinærattest på at de er undersøkt for patellaluksasjon. Det kreves at avlsdyr er frie for patellaluksasjon (0/0).

Hjerte
Ved den årlige vaksinasjonen vil hundens hjerte normalt undersøkes ved auskultasjon (veterinæren lytter på hundens hjerte med stetoskop). Eier kan da be om bekreftelse på at det ikke er oppdaget bilyder på hjertet, og denne kan sendes inn til klubben. Hunder med bilyd på hjertet skal ikke brukes i avl.

Eksteriør
Avlshunder bør være utstilt slik at man har en objektiv vurdering av om hunden har en sunn og rasetypisk konstruksjon. Utstillingskritikker kan være et godt hjelpemiddel for oppdretteren ved at de sier noe om hundens gode og mindre gode egenskaper. Dersom man skal bruke en hund i avl som ikke kan stilles ut, for eksempel på grunn av klippet pels, bør man likevel sørge for å få en objektiv eksteriørbedømming av hunden, enten i form av en uoffisiell beskrivelse fra en eksteriørdommer eller fra en erfaren oppdretter.



Ved valg av avlsdyr bør man etterstrebe å ikke parre to hunder med samme svakhet. Hunder med diskvalifiserende feil bør ikke brukes i avl. Dersom man skal bruke en hund med grove feil i avl, skal man velge en avlspartner som ikke har samme feil, og som heller ikke har nære slektninger med samme feil.

Retningslinjene til avlsrådet og målsetting kan lastes ned her. (PDF)


Copyright © Norsk Bichon Havanais Klubb 2009-2020

InfoNye anbefalinger om alder ved parring  fra NBHK
12/06/2020

Info

Nye anbefalinger om alder ved parring fra NBHK

Velkommen til Norsk Bichon Havanais Klubb. Informasjon om klubben og om rasen bichon havanais.

11/06/2020

Har du en drøm om å bli oppdretter?
Eller ønsker du bare å ha et kull fordi det er koselig? Uansett så er følgende ting viktig å vite og hva bør man kunne?
• Rasestandarden. For å kunne bedømme om en hund er egnet for avl, om den er rasetypisk. Ref. rasestandard på NBHK sine sider.
• Reglene og retningslinjene for avl og oppdrett som er satt av NBHK og NKK.
• Genetikk og avl.
• Gemytt og innavlsgrad bl.a.
• Drektighet og fødsel.
• Riktig foring av mor og valper og valpens utvikling videre...

-Oppdretterskolen i regi av NKK, er en god start og anbefales på det sterkeste. Ønsker du å bli oppdretter så kan det være lurt å knytte kontakter i miljøet, få seg en mentor som kan hjelpe i forhold til valg av avlsdyr, fødsel (om mulig) og andre spørsmål. En mentor kan f.eks. være oppdretteren din, eller en annen oppdretter med god erfaring innen rasen vår. - Å være oppdretter er dessuten forbundet med et stort ansvar både mot tispen, valpene og ikke minst valpekjøperne!
Det koster penger å være oppdretter og er uhellet ute får man kanskje ikke igjen det man legger ut for et kull. Gode forsikringer er viktig! Er uhellet ute og man får komplikasjoner med f.eks. keisersnitt kan dette bli en meget dyr affære!
Likevel ser mange på det som vel verdt alt arbeidet, det er mange herlige og fine opplevelser man får som oppdretter, se valpene vokse til, oppleve samspillet mellom mor og valpene hennes... og ikke minst kunne levere glade fornøyde og friske valper til sine nye hjem.
Har du tilstrekkelig med kunnskaper? Dette gjelder både kunnskaper om rasen din og hund generelt alt fra trening til pelsstell, kunnskaper om valpene fra parring til valpene er leveringsklare samt kunnskaper om hvilke formelle krav som stilles til en oppdretter.
Husk at valpekjøperne er like avhengig av din oppfølging som du er av oppfølging fra DIN oppdretter. Det minste en valpekjøper bør kreve av sin oppdretter er å få hjelp til pelsstell og vanlig hverdagsdressur, samt at valpene får den fôringen og det stellet de krever for å utvikle seg til sosiale og friske hunder.
Dersom du selv ikke klarer å stelle hunden du har, men er avhengig av andre for å få både hjelp til pelsstell og vanlig oppdragelse, er det alt for tidlig å tenke på valper… Bruk tiden til å lære mer om hund generelt og om den rasen du har. Da får du mye større glede av det første valpekullet ditt også!
MYTER at : det skal hjelpe tispen å ha et kull, for at hun ikke skal få flere innbilte svangerskap er en myte! At tisper trenger eller har behov å få et kull er også en Myte
Avlsrådet i NBHK kan kontaktes for hjelp og veiledning!

04/06/2020

Velkommen til Avlsrådet i Norsk Bichon Havanais klubb.

Avlsrådet i NBHK består av

Leder:
Berit Isebakke

Styrets representant :
Christin Åkvåg Duesund

Vi håper du som er interessert i avl, om du er nybegynner eller erfaren vil finne nyttig informasjon om rasen din.
Her ønsker vi å være inkluderende, og gi veiledning dersom du ønsker det.
Vi tar gjerne i mot tips og erfaringer knyttet opp til avl som kan være til nytte for andre. Vi ønsker en aktiv side.

Vi har taushetsplikt.
Ønsker du å poste et innlegg anonymt så kan du kontakte oss for det.
Ønsker du å drøfte/søke råd om noe med avlsrådet som du ikke vil skal deles, så er det bare å sende oss mail.
Avlsrå[email protected]

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Avlsrådet for Norsk Bichon Havanais Klubb posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Avlsrådet for Norsk Bichon Havanais Klubb:

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Contact The Business
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Pet Store/pet Service?

Share