Agapornis informatie

  • Home
  • Agapornis informatie

Agapornis informatie Voor al uw vragen over agaporniden!

01/09/2022

Speelgoed

Agaporniden zijn gek op speelgoed! Een agapornis is snel uitgekeken op zijn ‘oude’speeltje en zal na enkele weken zijn interesse verliezen, hierdoor is het verstandig vaak te wisselen met speelgoed, dit is verstandiger dan de kooi geheel vol hangen. (maak gebruik van 1 vast item in de kooi en daarnaast verschillend speelgoed wat gewisseld wordt) Zo kan de agapornis continue bezig blijven, dit vinden ze geweldig!

# Welk speelgoed is geschikt voor agaporniden?:
- Speelgoed speciaal gemaakt voor agaporniden, parkieten speelgoed is vaak in een mum van tijd gesloopt.
- Speelgoed voor agaporniden of papegaaien is vaak van veel sterker materiaal gemaakt waardoor het langer mee gaat.
- Speelgoed gemaakt voor papegaaien
- Speelgoed voor kleine kinderen (houtenblokjes die je van de ene kant naar de ander moet slepen)
- Speelgoed voor katten (kleine balletjes)
- Activiteiten speelgoed is bedoelt om te trainen met de agapornis. Dit is ook een goede bezigheidstherapie.

# Welk speelgoed is minder geschikt voor agaporniden?:
- Speelgoed zoals takjes bevorderen de potentie, waardoor de agapornis sneller broedneigingen krijgt. Het is afhankelijk van het doel waarmee u de agapornis houd of u dit wel of niet wilt geven.
- Spiegeltjes wel of niet? Dat is aan u de keus! Sommige mensen zeggen dat ze hun spiegelbeeld als beste vriendje kunnen gaan aanschouwen, en u bent dan automatisch uit beeld. De agapornis kan zijn ‘spiegelbeeld vriendje’ dan gaan beschermen en u hierdoor juist gaan bijten (hij wil niet dat u in de buurt komt bij ZIJN vriendje). Agaporniden zijn namelijk erg snel jaloers (hierom wordt soms beweert dat de vogels vals worden van spiegeltjes). Ook kunnen ze agressief worden als hun spiegelbeeld ze niet aanstaat. Ze willen dan de vreemde vogel zo snel mogelijk uit de kooi hebben.
- Speelgoed wat snel stuk gaat en dan scherpe randjes veroorzaakt, op deze manier kan de agapornis zichzelf verwonden.
- Sommige mensen maken zelf speelgoed, let hierbij goed op producten die zijn verwerkt in de materialen, lood is bijvoorbeeld giftig voor agaporniden. Het is dan ook niet verstandig je vogel een doosje spijkers te laten sorteren als je niet zeker weet dat deze geen lood bevatten.

Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen speelgoed voor in de kooi of speelgoed waar mee getraind wordt. Je kunt je vogel d.m.v. speelgoed trainen, heb je wel eens de leuke filmpjes gezien op youtube van agaporniden die kunstjes doen? Hiervoor heb je een vogel nodig die al tam is, en waarvan je weet waarmee je hem/haar kunt belonen (het favoriete snoepje) Dit snoepje geef je niet meer te pas en te onpas, maar daar zal je vogeltje voortaan voor moeten werken!

Trainen van vogels vergt veel inspanning van zowel de vogel als de verzorger. Geef heel kleine stukjes lekkers als beloning zodra je vogeltje iets doet wat jij graag wilt! Herhaal dit meerdere malen. Doe dit in kleine stapjes.

Zo kun je hem of haar bijvoorbeeld leren koppeltje duikelen op het schommeltje.

01/09/2022

De kooi

# Voor uw agapornis kunt u kiezen uit verschillende soorten huisvesting:
- Een ruime kooi
- Een mooie kamer volière (geschikter als uw vogel niet is gekortwiekt)
- Een volière voor buiten
- Een kooi is bedoeld als eigen plekje voor uw agapornis, hierin zit hij/zij veilig en kan zich veilig voelen, zorg er dus voor dat de kooi op een veilige plek staat.
- U dient er rekening mee te houden dat agaporniden een stevige snavel hebben en het liefst alles willen slopen, dit zien ze als spelen. In de broedtijd kan dit verergeren, omdat ze dan een nest willen bouwen van alle spullen die ze kunnen verzamelen. Door de sterk kromme snavel heeft hij net wat meer nodig dan een gewone parkiet.
- Agaporniden houden van klimmen, zorg voor voldoende materialen/speelgoed in de kooi waardoor de vogel kan klimmen. Heeft de kooi geen horizontale spijlen? Maak dan gebruik van trappetjes en ander klimmateriaal waardoor de vogel toch naar boven kan klimmen. (erg belangrijk voor het gevoel van een agapornis en als de vogel is gekortwiekt kan hij op deze manier de bovenste stokken bereiken)

# Als u een kooi aanschaft dient u te letten op:
- De spijl afstand, deze moet voldoende ruimte bieden om de snavel tussen te kunnen klemmen maar niet te blijven haken. (een parkieten kooi is dus minder geschikt) Indien u kiest voor een voliere is deze afstand minder belangrijk.
- De spijl afstand moet ook niet te groot zijn, dan kan de vogel ontsnappen (minimaal 1,4cm max. 2cm afhankelijk van de grootte van uw vogel)
- De kooi dient gemaakt te zijn van stevig materiaal, besluit u bijvoorbeeld om een houten kooi te bouwen, dan zult u deze aan de binnenkant geheel moeten afzetten met gaas om ontsnapping te voorkomen (ze zijn zo slim en sterk dat hout gemakkelijk versplinterd kan worden om mee te spelen/als nestmateriaal te dienen.
- De kooi moet groot genoeg zijn om in te bewegen. Minimale maten moeten daarom toch wel minstens uit 40x40x50cm zijn.
- Voorzie de kooi van zitstokken die net vergenoeg van elkaar liggen zodat de vogel moeite moet doen om van de een naar de andere te komen, d.m.v. vliegen, of klimmen. Dit is om te voorkomen dat uw vogel lui wordt, en een goede conditie behoudt.
- Ook zorgt dit voor de nodige bezigheidstherapie.
- Voor zijn pootjes is het goed om verschillende dikte takken (of touw) in de kooi te hebben hangen, de ene voetjes zijn ook groter dan de andere.
- Op de bodem maakt u gebruik van schelpenzand, houtsnippers (deze zijn speciaal ontwikkeld zodat er minder stof opwaait en dus geschikt tegen allergieën)
- Maak geen gebruik van kranten!! Deze zal de vogel gaan verscheuren / oppakken met zijn snavel, vaak is de inkt giftig voor agaporniden.
- Indien u een baby vogeltje heeft, maak dan geen gebruik van gedroogde mais bodembedekking zoals corbo ed. Door de pap gaan de gedroogde stukken uitzetten en raakt het vogeltje overvoed. Voor een oudere vogel die zelfstandig eet is deze bodembedekking een prachtige oplossing om stof zoveel mogelijk te beperken.
- Ook kun je voor de nageltjes speciale zitstokken of hulsjes kopen die je om de zitstokken heen schuift. Deze bevatten kleine zandkorreltjes, waardoor de nageltjes wat afslijten en niet zo scherp meer zijn. Let wel op dat je bijv. een puimsteenstok niet te lang in de kooi laat hangen, want ook de voetzooltjes worden ‘gevijld’
- Plaats geen waterbakjes in de kooi waar een baby agapornis in kan gaan zitten (geldt trouwens ook voor oudere agapornissen), de kleine vogel zal erin stappen en hierdoor bacteriën in het water verspreiden, zodra er van het water gedronken wordt kunnen deze in de voorhoofd holte terecht komen en gaat de vogel dood.
- Baad een baby agapornisje nooit! Deze heeft nog niet genoeg weerstand tegen de kou, en loopt hier snel een verkoudheid van op in de periode voordat hij droog is. Baby's die toch worden gebaad verliezen ook de vetten tussen de veertjes die nodig zijn zich goed warm te kunnen houden, hierdoor kan het voorkomen dat hij niet genoeg warmte vast kan houden waardoor de baby uiteindelijk zelfs kan overlijden.
- Plaats de kooi nooit in de buurt van de keuken!! Er komen voor de vogel giftige gassen vrij zodra u pannen verhit met een anti aanbak laag. De vogel kan hiervan komen te overlijden (lees hierover meer onder het kopje giftig/ziekte)
- Plaats de kooi nooit op de tocht! Hier kunnen agaporniden niet tegen, vooral in de winter zullen ze hier snel aan overlijden.
- Als u de kooi in de zomer maanden buiten plaatst zorgt u er dan voor dat u deze niet in de volle zon staat zonder schaduw, let op katten in de buurt en zet de kooi op een stevige ondergrond zodat deze niet om kan vallen.
- Hang een kooi niet te vol met speelgoed, een agapornis moet ook moeite doen om zijn speelgoed te kunnen bereiken. Zie voor geschikt speelgoed, de pagina speelgoed.

01/09/2022

Een of meerdere agaporniden?

Dit is een heel persoonlijke vraag, en daarom ook voor uzelf een afweging of u voor één of meerdere agaporniden zult kiezen.

- 1 Agapornis zal u als partner bestempelen, waardoor deze zich meer naar u zal wenden dan wanneer er 2 agaporniden worden gehouden

- Bij 2 agaporniden, zal er 1 agapornis meer naar u neigen, de andere vogel zal er zijn in de tijd dat u afwezig bent, over het algemeen wordt 1 van de vogels tam naar u, de ander dus naar de andere vogel.

- 1 Agapornis heeft een zachter geluid dan 2 agaporniden wanneer ze samen een roep uurtje hebben.

- 1 Agapornis die zich eenzaam voelt zal vaker geluid maken (en harder roepen) om een maatje dan wanneer deze aanwezig zal zijn.

- 2 Agaporniden babbelen over het algemeen zachtjes met elkaar waardoor de hele schelle tonen vaker achterwege blijven.

- 1 Agapornis zal meer tijd van u vergen om aan voldoende aandacht te komen en zo n

- 2 Agaporniden zullen meer tijd van u vergen om beide tam te houden. (u heeft immers 2 agaporniden om tam te maken en te houden i.p.v. 1)

- 1 Agapornis kan zichzelf niet voortplanten, 2 agaporniden kunnen een nest krijgen ( tenzij u de eieren vervangt door nepeitjes)

- 2 Agaporniden zullen zich minder snel eenzaam voelen.

- 2 Agaporniden kunnen enorm met elkaar knuffelen, wat veel mensen een geweldig aanzicht vinden!

(Een agapornis wordt niet voor niets lovebird genoemd in het Engels, hij kan letterlijk ziek worden van eenzaamheid en hieraan sterven!)

Veel mensen denken dat 2 vogels niet tam kunnen worden, dit is niet waar, het is wel moeilijker om beide vogels even tam te maken, door het geheel eigen karakter zal de ene vogel tammer worden dan de ander of zal het karakter meer bij u passen. (Mits u voldoende tijd investeert in het tam maken en houden van de vogels)

OF 2 agaporniden met elkaar kunnen samen leven is net als bij mensen. De vogels moeten elkaar aardig vinden om vriendjes te kunnen worden. Vinden ze elkaar na een uur niet lief genoeg, dan vinden ze dit na een dag vaak ook niet en na een week al helemaal niet. Het kan zijn dat ze elkaar in de buurt dulden, maar echt gek op elkaar zullen ze dan ook niet zo snel worden.

Vogels die met elkaar gaan babbelen en kroelen zullen vaak de dikste vrienden worden.

Pop - Man > Dit gaat vaak goed samen.
Man – Man > Dit gaat vaak goed samen als ze jong zijn maar zodra ze hormonaal worden kan dit tegens problemen geven.
Pop – Pop > Dit gaat vaak niet goed samen omdat in de wereld van de Agapornis de pop dominant is en haar territorium probeert te verdedigen.

Als 2 vogels hun territorium verdedigen wordt dit afgedaan met pootje pikken. Het wordt gezien als niet verder, dit is mijn domein!
Dit kan er vrij heftig aan toe gaan, even in een pootje bijten om de ander te laten weten dat hij/zij niet te dicht in de buurt moet komen, echter agressief in de nek pikken heeft een ander doel, dit wordt gedaan om de vogel geheel te verjagen, hierbij wordt gedoeld op de halsslagader, als deze goed geraakt word zal de vogel dood bloeden door een slagaderlijke bloeding.

Een tamme en wilde agapornis kunt u beter niet bij elkaar zetten. De tamste toont voor de wat schuwere vogel onnatuurlijk gedrag.
Vogels welke onnatuurlijk gedrag vertonen worden in het wild door elkaar ‘opgeruimd’ dit wordt gedaan om de populatie gezond te houden. Zo worden zwakke/zieke of vogels die vreemd gedrag vertonen vermoord (ook door soortgenoten).
De tamme vogel delft hierbij dus vaak automatisch het onderspit, hij weet niet hoe hij moet reageren op dit gedrag, en wordt hierbij dus automatisch het slachtoffer.

Een andere vogel dan een vogel uit zijn eigen leefgebied ( lees een andere vogel dan dezelfde soort) zal een agapornis proberen te verjagen, als deze niet ver genoeg uit het gebied zal gaan zal hij deze willen vermoorden. Een Parkiet en een agapornis samen houden is dus geen goed idee, ook niet als de parkiet groter is dan de Agapornis.

U kunt het beste 2 vogels van dezelfde soorten samen houden.

Indien u meerdere vogels houdt kies dan altijd voor een even aantal, een 3e wiel aan de wagen wordt bij de leuk uitziende sociale agaporniden niet getolereerd (extreme uitzonderingen daar gelaten)

Zet niet zomaar een enkele agapornis in een al reeds bestaande groep agaporniden bijvoorbeeld in een volière, hier is de rangbepaling al bepaald en de nieuweling komt meestal erg snel aan zijn/haar eind.

01/09/2022

Kortwieken of vliegen?

- Kortwieken mag alleen gebeuren op een verantwoorde manier! In de vleugel zit leven, en u moet weten tot hoever u kunt knippen. Weet u dit niet? Laat dit dan aan iemand over die hierin gespecialiseerd is.

- Dit kan een vogelspecialist zijn, maar hiervoor kunt u vaak ook terecht bij een algemene dierenarts, medewerker van een dierenspeciaalzaak of een kweker bij u in de buurt.

- Kortwieken van de vleugel doet de vogel geen pijn, het voelt hetzelfde voor de vogel als voor ons nagels knippen. Wordt er te ver geknipt dan kunt u zich bedenken dat het voor u ook niet fijn is als een vinger wordt afgeknipt, het wordt dan snel leewieken.

- Kortwieken is dus NIET hetzelfde als leewieken! Leewieken van agaporniden is ten strengste verboden en tegen de Nederlandse wet!! U kunt hiervoor worden berecht.

- In tegenstelling tot leewieken (een techniek van knippen waarbij de vleugels niet meer aangroeien) groeien de vleugels bij kortwieken weer aan tijdens de rui- periode. (houdt dit in de gaten zodat uw vogel niet ineens toch weg vliegt)

- Kortwieken lijkt vaak alleen maar nadelen te hebben maar heeft zeker ook voordelen:
+ Indien u jonge kinderen heeft en deze graag buiten spelen in de zomer, bedenkt u zich dan dat een vogel kan vliegen, iedere vogel kiest vroeg of laat de vrijheid.
(Ik ken verhalen van mensen die hun vogeltje al 5 jaar mee naar buiten namen en toch vloog hij ineens weg, dat had hij nog nooit gedaan.. en kwam niet meer terug)
Zodra een deur open staat zal uw agapornis het niet levend uithouden buiten, tamme vogels zijn namelijk niet bang voor katten, ook jagen sommige soorten andere vogels kleine vogels, de agapornis wordt dan toch een prooidier. U kunt op zo’n moment misschien beter uw vogel laten kortwieken.
+ Het is gemakkelijker om een vogel tam te maken wanneer deze gekortwiekt is, omdat deze niet steeds weg kan vliegen zal de agapornis sneller aan u gewend raken om zo het tam maken te vergemakkelijken. Dit kan ook anders uitpakken met dat de vogel bang word van uw vingers. Plaats een stokje/vinger op de grond voor uw agapornis en probeer hem te lokken met een zonnebloempit. Bouw dit steeds op tot je agapornis gewoon op je vinger stapt. Hier kun je ook een 'code' woord aan toevoegen, bijvoorbeeld 'stap op'

01/09/2022

Natuurbroed of niet?

Met natuurbroed wordt bedoeld dat de ouders het jong opvoeden tot deze zelfstandig kan eten en daarna wordt weggehaald bij de ouders om tam te maken.
De agapornis rosecollis/fischeri/personatus moet minimaal 6,5e week oud zijn om zelfstandig te kunnen overleven.

Indien een vogel nog niet tam is of geen ervaring heeft met menselijk contact is het beter deze na 14 weken niet meer tam te willen maken (of te proberen). Dit kost de vogel teveel stress en de kans dat de vogel daadwerkelijk zo tam wordt als u zou willen is nihil.

# Voordelen
- Er hoeft geen tijd vrij gemaakt te worden om overdag een aantal maal te voeden.
- Een jonge zelfstandige vogel heeft de gehele socialisatie periode doorgemaakt waardoor hij later makkelijker herplaatsbaar of samen te zetten zal zijn met soortgenoten.
- U kunt op uw eigen tijd tijd vrij maken om de vogel op te voeden en tam te maken.

# Nadelen

- Als de vogel te oud wordt aangeschaft zal er heel veel geduld moeten worden opgebracht om deze tam te kunnen maken
- Als er een aantal dagen geen tijd vrij gemaakt kan worden voor het tam maken van de vogel zal deze snel weer terug bij af zijn.
- De vogel kan al hard bijten, dit is zijn enige verweer op gevaar waardoor hij zijn snavel snel zal gebruiken.

01/09/2022

Handvoeding of niet?

Hier kunnen we kort over zijn, sinds 01 juli 2014 is het niet meer toegestaan agaporniden met een jongere leeftijd dan ongeveer 8 weken (per soort verschillend) van de ouders te scheiden.
Tenzij er een gegronde aannemelijke reden is waardoor de ouders van de jongen gescheiden moeten worden met oog op de gezondheid en het het welzijn van het dier of het ouderdier.
Handvoeding kan uiteraard worden gegeven indien een dier (ver)zwak(t) is,
Als extra lekkernij of als nood oplossing indien de ouders het jong verstoten/dreigen te vermoorden door bijv. extreem pluk gedrag/ verwaarlozing.

Met handvoeding wordt bedoeld dat het jong bij voorkeur met een leeftijd van tussen de 4 en 4,5e week bij zijn/haar ouders vandaan wordt gehaald om verder op te groeien in de huiskamer en zo al op jonge leeftijd leert omgaan met alle gewoonten binnen het huishouden. Vogels welke jonger zijn dan 3,5e week als deze bij de ouders vandaan worden gehaald zullen hun socialisatie missen met andere vogels, na deze periode hebben ze over het algemeen een goede socialisatie meegekregen.

# Voordelen
- Een baby vogel opvoeden schept een band met de eigenaar
- De baby heeft alle tijd om van heel jonge leeftijd af aan te wennen aan zijn nieuwe omgeving
- Door het met de hand te voeden wordt u gedwongen tijd te besteden aan de vogel
- De baby kan nog niet bijten maar voelt al aftastend wat hij wel en niet kan eten.

# Nadelen
- Als de vogel te vroeg wordt weggehaald bij de ouders mist deze een stuk socialisatie waardoor deze moeilijker samen met andere vogels te plaatsen zal zijn op latere leeftijd.
- Er moet een aantal maal per dag tijd vrij gemaakt kunnen worden om de baby te voeden.
- Als de pap te heet of te koud gegeven wordt kan de baby een beschadiging aan de ledematen oplopen.

01/09/2022

Testen: Mannetje en/of vrouwtje?

Een mannelijke agapornis heet een man.
Een vrouwelijke agapornis wordt een pop genoemd.

Helaas is het niet bij alle agaporniden soorten te zien of het om een man of pop gaat.
(enkel de taranta en canus hebben hier een voordeel in)
Bij roseicollis, fischeri, personatus is NIET aan de buitenkant te zien of het een man of pop betreft.

Er zijn verschillende (onbewezen) methoden waardoor kwekers/kenners toch beweren een man of pop in handen te hebben.

Manieren om te weten te komen of je een man of pop bezit:

Pendelen met een loodje -> 50% kans op een goede gok

Bekkentest -> ongeveer 60% kans op een goede gok maar pas voelbaar vanaf 9 maanden, voor deze tijd is de be**entest veel te onbetrouwbaar, het be**en kan nog naar elkaar toe groeien, of van elkaar af gaan staan, en van vorm veranderen.

DNA test -> 99.9% kans op een correcte uitslag zowel bij baby als oudere vogels, een DNA test kan worden afgenomen door bloed of veder monsters

De aanschaf/verkoop van vogels gebeurd geheel volgens de eigen voorwaarden van de desbetreffende kweker.

Pop - Man > Dit gaat vaak goed samen.
Man – Man > Dit gaat vaak goed samen als ze jong zijn maar zodra ze hormonaal worden kan dit tegens problemen geven.
Pop – Pop > Dit gaat vaak niet goed samen omdat in de wereld van de Agapornis de pop dominant is en haar territorium probeert te verdedigen.

Als 2 vogels hun territorium verdedigen wordt dit afgedaan met pootje pikken. Het wordt gezien als niet verder, dit is mijn domein!
Dit kan er vrij heftig aan toe gaan, even in een pootje bijten om de ander te laten weten dat hij/zij niet te dicht in de buurt moet komen, echter agressief in de nek pikken heeft een ander doel, dit wordt gedaan om de vogel geheel te verjagen, hierbij wordt gedoeld op de halsslagader, als deze goed geraakt word zal de vogel dood bloeden door een slagaderlijke bloeding.

Een tamme en wilde agapornis kunt u beter niet bij elkaar zetten. De tamste toont voor de wat schuwere vogel onnatuurlijk gedrag.
Vogels welke onnatuurlijk gedrag vertonen worden in het wild door elkaar ‘opgeruimd’ dit wordt gedaan om de populatie gezond te houden. Zo worden zwakke/zieke of vogels die vreemd gedrag vertonen vermoord (ook door soortgenoten).
De tamme vogel delft hierbij dus vaak automatisch het onderspit, hij weet niet hoe hij moet reageren op dit gedrag, en wordt hierbij dus automatisch het slachtoffer.

Een andere vogel dan een vogel uit zijn eigen leefgebied ( lees een andere vogel dan dezelfde soort) zal een agapornis proberen te verjagen, als deze niet ver genoeg uit het gebied zal gaan zal hij deze willen vermoorden. Een Parkiet en een agapornis samen houden is dus geen goed idee, ook niet als de parkiet groter is dan de Agapornis.

U kunt het beste 2 vogels van dezelfde soorten samen houden.

Indien u meerdere vogels houdt kies dan altijd voor een even aantal, een 3e wiel aan de wagen wordt bij de leuk uitziende sociale agaporniden niet getolereerd (extreme uitzonderingen daar gelaten)

Zet niet zomaar een enkele agapornis in een al reeds bestaande groep agaporniden bijvoorbeeld in een volière, hier is de rangbepaling al bepaald en de nieuweling komt meestal erg snel aan zijn/haar eind.

01/09/2022

Informatie over de Personatus

- Deze soort kenmerkt zicht door zijn aanwezige zwarte kopje. Bij de wildkleur varianten ( groen en geel) is de rode snavel in samenstelling tot de felle diepe kleuren van de vederen prominent aanwezig.

- Ook de personatus wordt gekenmerkt door een duidelijk witte oogring.

- Tevens bestaat de personatus in verschillende kleur mutatie’s. Groen, geel, blauw, pastel, de personatus bestaat evenals de fisheri uit veel minder kleur variatie’s dan de roseicollis.

- Deze heeft het schelste toongeluid van alle 3

- Is een meester in het begrip ‘slopen’ dit is over het algemeen extremer dan bij de andere 2 soorten.

- Deze soort is de meest schuwe van alle 3. En wordt hierdoor meer gehouden onder kwekers dan in de huiskamer.

- Door zijn schuwe karakter (uitzonderingen daar gelaten) wordt deze vogelsoort het minst in de huiskamer gehouden. Deze soort kan over het algemeen samen gehouden worden met de fisheri. (de jongen worden wel steriel)

- Is samen met de fisheri een iets duurdere variant dan de roseicollis (hierbij wordt uitgegaan van de wildkleur)

01/09/2022

Informatie over de Fischeri:

- Deze soort is naast de roseicollis waarschijnlijk de meest herkenbare agaporniden soort. Hij deelt dan ook een goede 1e plaats als het gaat om vogels die in de huiskamer gehouden worden.

-De fisheri wordt gekenmerkt door een grijzig kopje, duidelijke witte oogring, de wildkleur en lutino hebben een rood kopje met tevens een rode snavel.

- Ook de fisheri bestaat in verschillende kleur mutatie’s. Groen, geel, blauw, pastel, de fisheri bestaat uit veel minder kleur variatie’s dan de roseicollis.

- De fisheri is vaak iets kleiner dan de roseicollis.

- Ook heeft deze een iets schellere geluidstoon.

- Deze soort is ongeveer even schuw als de roseicollis.

- Deze soort zou over het algemeen samen gehouden kunnen worden met de personatus. (de jongen worden wel steriel)

- Is samen met de personatus een iets duurdere variant dan de roseicollis. (hierbij wordt uitgegaan van de wildkleur)

01/09/2022

Informatie over de Roseicollis:

- Deze soort is waarschijnlijk de meest herkenbare agaporniden soort.

- De wildkleur variant is een fleurige vogel met zijn groene lijfje en knal rode kopje, met aanwezige oranje snavel.

- De roseicollis bestaat in veel verschillende kleur mutaties. Zo heb je de groen variant, gele, blauwe en pastel tinten. De wetenschappelijke namen voor al deze kleuren zijn voor een leek en sommige kenners moeilijk te onderscheiden. Daarom is er vaak verwarring over welke kleur iemand nu echt voor zich heeft.

- Er worden continue nieuwe kleuren vogels gekweekt, hoe aparter de kleur, hoe duurder de vogel. Prijzen van de vogels kunnen daardoor variëren van 15 euro tot meer dan 2000 euro.

- Door het verschil in kleur mutaties en zijn over het algemeen sociale karakter wordt deze vogelsoort vaak gehouden als huiskamer vriendje.

- De roseicollis is de grootste soort.

- Het stem geluid van de roseicollis is het minst schel.

- Baby’s hebben nog zachte ‘pastel’ tinten welke op latere leeftijd fel en kleurrijk kunnen worden.

- Deze soort kan over het algemeen (uitzonderingen daar gelaten) alleen worden samen gehouden met andere roseicollis.

01/09/2022

Gedrags- kenmerken van een agapornis

- Groepsdieren, deze volgens worden niet voor niets lovebirds genoemd in het Engels. Ze worden daarom het liefst met meerdere, waarbij een altijd even aantal centraal staat, gehouden.
- Sociale dieren.
- Goed tam te maken.
- Redelijk makkelijk te kweken in gevangenschap.
- Bij de meesten soorten kam niet gezien worden of het een man of pop is (mannelijk of vrouwelijk).
- Staan bekend om het 'slopen' van wat voor hen als speelgoed gezien word.

Send a message to learn more

01/09/2022

Uiterlijke kenmerken van de agapornis

- Worden gemiddeld 13-17 cm lang (afhankelijk van de soort)
- Hebben een gewicht van ongeveer 50-80 gram.
- Hebben een korte stompe staart, geen ontzettend lange staartveren zoals een ara.
- Hebben een brede kop waarbij de ogen aan de zijkant zitten.
- Alle wildkleur agaporniden worden gekenmerkt door de felle groene kleur, in sommige gevallen gecombineerd met rood.
- Hebben een vriendelijk uitstraling en lijken altijd nieuwsgierig.
- Hebben een aanwezige snavel.

Send a message to learn more

01/09/2022

Soorten agaporniden.

Er zijn ontzettend veel verschillende 'onderrassen' bij agapornides. Hieronder zal ik de voor mij bekende soorten plaatsen, indien er eentje mist volgens jou, laat het mij weten, dan plaats ik hem erbij.

Roseicollis
Fischeri
Personatus
Lilanea
Canus
Nigrigenis
Taranta
Pullarius
Swindernianus

Niet alle agapornidensoorten zijn in gevangenschap te vinden. Zo werd er dus van de Swindernianus gedacht dat hij uitgestorven was, maar dat schijnt niet zo te zijn.

Het kan ook zijn dat er 'onderrassen' gecombineerd worden om zo een nieuwe soort te krijgen. Hierdoor kan het ook zijn dat je een bastaard krijgt. Een bastaard is gewoon een agapornis maar word vaak geboren met een afwijking waardoor verdere voortplanting niet altijd mogelijk is.

Iedere soort agapornis heeft een aantal kleurmutaties, zo kunnen ze dus in alle kleuren voorkomen.

De agapornis zijn oorspronkelijke leefgebied is in Africa. Iedere soort heeft zijn eigen leefgebied.

Niet alle agapornides kunnen tam in de huiskamer gehouden worden, omdat ze niet allemaal even geschikt zouden zijn.

De roseicollis, fischeri en personatus worden voornamelijk thuis gehouden om tam te maken.

Ondanks hun papegaaiachtige achtergrond kan de agapornis niet praten.

Send a message to learn more

31/05/2021

Nuttige informatie voordat je een agapornis koopt/adopteert. Heb je een tip die hier niet tussen staat? Stuur mij even een persoonlijk bericht, dan zet ik de informatie erbij.

OUDERE AGAPORNIDEN - VERDIEP JEZELF
- Welk voer heeft de vogel al die tijd gehad?
- Wilt u hem/haar zaden geven of pellets?
- Welke kooi wilt u gaan gebruiken?
- Was hij gewend om los te vliegen? Ja? Kan dat bij u ook?
- Zit de vogel veel op de bodem als een pluizige bol? De vogel kan ziek zijn.
- Kunt u de vogel genoeg aandacht geven?
- Heeft u genoeg geld voor voedsel, vogelarts en genoeg speelgoed? (Probeer altijd naar een vogelarts te gaan, die weten meer als een dierenarts)
- Een popje kan broeds worden, bent u bekend met complicaties? Nepeitjes? Legnood? Wat te doen bij jonkies?
- Wilt u één of twee agaporniden? Twee? Doe een DNA test! Goede combinaties zijn: pop/man en man/man. Pop/pop loopt vaak af in elkaar aanvallen wanneer ze broeds zijn.

Neem bovenstaande informatie mee om uit te zoeken wat jij wil. Vragen mogen altijd in deze groep gesteld worden! Neem niet alles serieus, iedereen voed een agapornis anders op!

Liefs ♡

31/05/2021

Nuttige informatie voordat je een (baby) agapornis koopt/adopteert. Heb je een tip die hier niet tussen staat? Stuur mij even een persoonlijk bericht, dan zet ik de informatie erbij.

JONKIES > VERDIEP JEZELF
- Let goed op de leeftijd, sommige mensen willen ze eerder als 8/9 weken verkopen. Dit is niet goed voor ouders en kind. Dat is juist de leeftijd dat het kind de ouders gaat kopiëren.
- Eet het jong zelfstandig? Nee? Niet kopen.
- Wilt u het jong laten kortwieken?
- Heeft u voldoende tijd om het jong aandacht te geven u hem tam wilt maken? (Sporadisch even een beetje trainen werkt niet. Maak een trainschema! Tam trainen kan soms erg lang duren - kan soms wel één jaar duren)
- Wat gaat u doen als het tam maken niet lukt naar uw wens.
- Welke kooi gaat u aanschaffen?
- Een agapornis kan veel herrie maken, kunt u hier tegen?
- Een popje kan broeds worden, bent u bekend met complicaties? Nepeitjes? Legnood? Wat te doen bij jonkies?
- Er zijn veel discussies over pellets of zaden. Gewoon beide geven, zaden wel in een kleine hoeveelheid. En geregeld fruit/groente. Zo zit u altijd goed!
- Als het jonkie van een officiële kweker komt moet het jonkie een ringetje dragen. Op het ringetje staan gegevens van welk jaar het jong is en zijn/haar kwekernummer. Ook hobbykwekers hebben soms ringetjes liggen voor jonkies.
- Heeft u genoeg geld voor voedsel, vogelarts en genoeg speelgoed? (Probeer altijd naar een vogelarts te gaan, die weten meer als een dierenarts)
- Wilt u één of twee agaporniden? Twee? Doe een DNA test! Goede combinaties zijn: pop/man en man/man. Pop/pop loopt vaak af in elkaar aanvallen wanneer ze broeds zijn.
- Er zijn verschillende soorten agaporniden. De een is makkelijkere tam te maken, de ander krijst/roept/fluit scheller.

Neem bovenstaande informatie mee om uit te zoeken wat jij wil. Vragen mogen altijd in deze groep gesteld worden! Neem niet alles serieus, iedereen voed een agapornis anders op!

Liefs ♡

31/05/2021

Leuke speeltjes voor je agavriendjes:
• Gaaien frutsels (zelfgemaakte producten)
• Avonturiashop.nl

31/05/2021

Hoe ik zoveel informatie weet?
9 jaar geleden, toen ik nog bij mijn ouders woonde, kochten hun een baby ara, die nog met de hand gevoerd moest worden. Tegenwoordig mag dat niet meer. Mijn vader was bang zijn nekje te breken door hem te voeren, mijn broertje had er niets mee en iemand moest het arme beestje voeren als mijn moeder moest werken. Ik heb toen heel veel boeken en artikelen op internet gezocht en veel heb er ik er nog van onthouden.

Eigenlijk is wat voor een ara goed is, ook goed voor een agapornis. Het is alleen stukken moeilijker om de houding van een agapornis te zien dan van een ara omdat er qua grootte een groot verschil zit!

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Agapornis informatie posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Pet Store/pet Service?

Share