01/09/2022
Speelgoed
Agaporniden zijn gek op speelgoed! Een agapornis is snel uitgekeken op zijn ‘oude’speeltje en zal na enkele weken zijn interesse verliezen, hierdoor is het verstandig vaak te wisselen met speelgoed, dit is verstandiger dan de kooi geheel vol hangen. (maak gebruik van 1 vast item in de kooi en daarnaast verschillend speelgoed wat gewisseld wordt) Zo kan de agapornis continue bezig blijven, dit vinden ze geweldig!
# Welk speelgoed is geschikt voor agaporniden?:
- Speelgoed speciaal gemaakt voor agaporniden, parkieten speelgoed is vaak in een mum van tijd gesloopt.
- Speelgoed voor agaporniden of papegaaien is vaak van veel sterker materiaal gemaakt waardoor het langer mee gaat.
- Speelgoed gemaakt voor papegaaien
- Speelgoed voor kleine kinderen (houtenblokjes die je van de ene kant naar de ander moet slepen)
- Speelgoed voor katten (kleine balletjes)
- Activiteiten speelgoed is bedoelt om te trainen met de agapornis. Dit is ook een goede bezigheidstherapie.
# Welk speelgoed is minder geschikt voor agaporniden?:
- Speelgoed zoals takjes bevorderen de potentie, waardoor de agapornis sneller broedneigingen krijgt. Het is afhankelijk van het doel waarmee u de agapornis houd of u dit wel of niet wilt geven.
- Spiegeltjes wel of niet? Dat is aan u de keus! Sommige mensen zeggen dat ze hun spiegelbeeld als beste vriendje kunnen gaan aanschouwen, en u bent dan automatisch uit beeld. De agapornis kan zijn ‘spiegelbeeld vriendje’ dan gaan beschermen en u hierdoor juist gaan bijten (hij wil niet dat u in de buurt komt bij ZIJN vriendje). Agaporniden zijn namelijk erg snel jaloers (hierom wordt soms beweert dat de vogels vals worden van spiegeltjes). Ook kunnen ze agressief worden als hun spiegelbeeld ze niet aanstaat. Ze willen dan de vreemde vogel zo snel mogelijk uit de kooi hebben.
- Speelgoed wat snel stuk gaat en dan scherpe randjes veroorzaakt, op deze manier kan de agapornis zichzelf verwonden.
- Sommige mensen maken zelf speelgoed, let hierbij goed op producten die zijn verwerkt in de materialen, lood is bijvoorbeeld giftig voor agaporniden. Het is dan ook niet verstandig je vogel een doosje spijkers te laten sorteren als je niet zeker weet dat deze geen lood bevatten.
Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen speelgoed voor in de kooi of speelgoed waar mee getraind wordt. Je kunt je vogel d.m.v. speelgoed trainen, heb je wel eens de leuke filmpjes gezien op youtube van agaporniden die kunstjes doen? Hiervoor heb je een vogel nodig die al tam is, en waarvan je weet waarmee je hem/haar kunt belonen (het favoriete snoepje) Dit snoepje geef je niet meer te pas en te onpas, maar daar zal je vogeltje voortaan voor moeten werken!
Trainen van vogels vergt veel inspanning van zowel de vogel als de verzorger. Geef heel kleine stukjes lekkers als beloning zodra je vogeltje iets doet wat jij graag wilt! Herhaal dit meerdere malen. Doe dit in kleine stapjes.
Zo kun je hem of haar bijvoorbeeld leren koppeltje duikelen op het schommeltje.