11/10/2023
Lændehvirvler
Hesten har 6 stk. lændehvirvler. De sidder i forlængelse af ryghvirvlerne, lige efter det sidste ribben. Det er faktisk de sidste hvirvler inden halen, hvor der er individuelle knogler. Disse hvirvler har torntappe, ligesom ryghvirvler, og disse hælder forover for at holde styrken og trækket fra bagparten af. Det er vigtigt at lændehvirvlerne arbejder optimalt således at bagpartens kraft kan føres frem til forparten.
Faktisk har lændehvirvlerne også ansvaret for at hesten bærer sig korrekt. Modsat ryghvirvlerne har lændehvirvlerne ikke nogen ribben, hvilket gør lænden til et mere udsat område, da der ikke er noget til at stabilisere dem.
Netop derfor er meget vigtigt at hesten ikke har en sadel der er for lang. En sadel skal max. slutte ved det 18. ribben. Dette har jeg skrevet mere uddybende om i et opslag d. 30/6 i forbindelse med ryghvirvler og sadelleje.
Lændehvirvlerne arbejder primært op og ned, men kan også arbejde lateralt, dvs. fra side til side.
Af muskler, der hæfter direkte på lændehvirvlerne, er der faktisk kun én og det er den store rygmuskel, Longissimus Dorsi. Dog synes jeg også at den anden rygmuskel, Latissimus Dorsi, også skal nævnes idet den hæfter på bindevævet hen over lænden.
Jeg har vedhæftet billede af disse to muskler og deres funktion.
Problemer med lænden er ikke ualmindeligt, og resulterer ofte i nedsat præstationsevne. Problemerne kan sidde i knoglerne og/eller i musklerne samt ligamenter. Ved smerter i lænden kan musklerne reagere med at svinde ind så torntappene tydeligt ses, eller de kan blive for kraftige så hesten får forstørrede muskler på lænden. Når de svinder ind, er det fordi de ikke bruges og når de bliver for store, er det fordi musklerne er på overarbejde for at beskytte et smertefuldt område.
Symptomer på smerter i lænden kan f.eks. være:
- Musklerne vil ofte være ømme og evt. fylde for meget eller for lidt
- Lændens smidighed vil være nedsat
- Hesten kan have svært ved at løfte lænden op, ned eller til siderne
- Ofte står heste med lændesmerter med sænket ryg og bagbenene bagud
- Under ridning vil hesten være tung på forparten, lægge sig på biddet, have manglende bæring og være svær at samle bagfra
- Hesten kan have svært ved den ene volte samt sidebevægelser til den ene side
- Hesten kan virke halt uren på det ene bagben
- Hvis hesten har smerter midt i lænden, vil den hellere galoppere, specielt i opvarmningen
- Hvis hesten har smerter i overgangen mellem ryghvirvler og lændehvirvler, eller mellem lænden og korsbenet, vil den ofte have problemer i galop, f.eks. krydsgalop
- En springhest med lændesmerter kan have svært ved at løfte bagbenene over springet, den kan springe skævt, den kan svinge bagbenene ud til den ene side eller altid lande i samme galop
- Oftest vil heste med lændesmerter sænke og måske endda helt låse i ryggen, så de bliver ubehagelige at sidde på
- Sidst men ikke mindst, kan det ske at sadlen glider til den ene side bagtil eller rytteren føler, at hesten ikke bærer sig ordentlig under rytterens ene sædeben
Årsagen til problemer i lænden kan være mange. Det kan være et styrt, at hesten har ligget fast i boksen eller et skred på folden.
Oftest ses lændeproblemer også hvis sadlen ikke ligger korrekt. Dette kan være at sadlen er for bred og dermed ligger for lavt fortil og vipper. Har man en hest med kort ryg, kan det også skyldes at sadlen er for smal, hvilket vil få sadlen til at tippe bagover og dermed placere hele rytterens vægt bagtil.
En anden årsag kan også være forkert ridning. Hvis rytteren f.eks. har hård tøjleføring eller en meget urolig hånd. Hvis rytteren ikke er i balance eller ikke kan følge hestens bevægelser, kan dette også give smerter i lænden. Oftest ses det også at heste med lændeproblemer, har en rytter med lændeproblemer. Rytteren kan have roterede lændehvirvler og/eller et skævt bækken, hvilket betyder at h*n sidder skævt på hesten. Det påvirker desværre hesten meget, samtidig med at sadlen også nemt kan blive skæv, hvilket kun forværrer problemet.
Et godt råd er at alliere sig med en staldkammerat, og så hjælp hinanden med at se om I sidder lige på hesten.
Dernæst kan der opstå lændesmerter hvis hesten har ondt i andre områder og dermed kompenserer med lændemusklerne. Det kan f.eks. være problemer i lændehvirvlerne, i halshvirvlerne, i munden eller benene.
Ligesom halshvirvlerne og ryghvirvlerne kan sætte sig i uhensigtsmæssige positioner, så kan lændehvirvlerne også gøre det, hvilket gør at bevægeligheden i lænden bliver nedsat. Det er ikke ualmindeligt med lændeproblemer hos rideheste. Det ses dog også hos ungheste og plage, der ofte leger voldsomt og dermed kommer til skade.
Når hvirvlerne roterer, er de ikke ude af led, men de er ganske let drejet og bliver fastlåst i den position pga. de omkringliggende muskler. Dette gør at nerveforsyningen fra de nerver, der kommer ud fra rygmarven mellem hvirvlerne, bliver påvirket.
Nerverne og blodkarrene forsyner hud, muskler og de indre organer. Det betyder at hesten kan have smerter i flankerne eller at den altid skal tisse når den rides, hvilket skyldes påvirkningen af nyre og blære. Hopper kan i nogle tilfælde have problemer med at komme i fol.
Når lændehvirvlerne er roterede, vil der ofte komme en kraftig sammentrækning i musklerne inde i lænden i den ene side, så den kommer til at bue. Samtidig vil disse muskler trække bækkenet frem og ned i den anden side, så bækkenet bliver skævt. Dette vil give forskellig belastning af bagbenene og oftest vil hesten få smerter i det ene bagknæ og dermed blive halt. Grundet skævheden i bagparten vil rygsøjlen derfor kompensere for at holde balancen og det kan resultere i at den første halshvirvel, Atlas, også bliver roteret.
Som jeg har sagt før – alt hænger sammen. ;)
Så problemer fortil kan stamme bagfra og omvendt. Det er lidt ligesom hønen og ægget – hvad kom først? Det kan være svært at konstatere, derfor arbejder jeg altid med hesten som helhed. :)
Er du i tvivl om din hest har ondt eller er den halt, så kontakt altid en dyrlæge.
Jeg samarbejder gerne med både smed og dyrlæge om at give din hest de bedste forudsætninger for at være velfungerende. :)