02/11/2019
זהו מאמר מתוך הבלוג The Naturally Healthy Horse הסוקר את הספר Insight to Equus של דר' תומס טסקי (Tomas Teskey, DVM) וטרינר שהתמחה ברפואת שיניים וטילוף לסוסים, כותבת הסקירה קיבצה רשימה של מה שהיא תפסה כמשפטי המפתח מתוך הספר. אחרי שקראתי קצת יותר לעומק על האיש, פועלו ונסיונו מצאתי לנכון לתרגם (באופן חופשי) חלק מהם
1) האפשרות לנוע מגינה כמעט מפני כל מחלה שאנחנו רואים בעוד שחוסר בתנועה גורם או מחמיר כמעט כל מחלה, יש לאפשר לסוסים להיות בתנועה כל הזמן, אי אפשר להפריז בחשיבות הנושא.
2) כל אחד מחלקי הפרסה של הסוס שנמצאים בגובה הקרקע מותאמים היטב לשאת משקל, נהנים לשאת משקל וצריכים לשאת משקל.
3) סוכרים ועמילנים ממקור פחמימתי הם האשמים הגדולים ביותר בהרס פרסות וגורמים לסדרה של בעיות הורמונליות בגוף כולו.
4) "נעלי מתכת" בין כף הרגל לאדמה מנתקות את הקשר בין הטלף לקרקע ומביאות באיטיות אך בבטחה להתפתחותן של מחלות, תמיד! ללא יוצא מן הכלל!
5) שימוש בפרזול, תרופות רפואיות, זריקות או ניתוחים כאמצעי ל"ריפוי" של סוסים, פוגע ללא הרף בפוטנציאל הריפוי המקסימלי, אלו שיטות "ריפוי"
שפותחו ע"י בני אדם מתוך ראייה קצרת טווח וחד צדדית וכולן מנוגדות ללא יוצא מן הכלל לדרך בה הגוף מסוגל לזהות ולתקן חוסר איזון או מחלה.
6) מנעלים מגינים באמת על הפרסות, בעוד ש"נעלי מפלדה" (פרזול) רק מציעות אשליה של הגנה..”
7) תנו תמיד לבעלי החיים "ליהנות מהספק" וחפשו קודם כל סיבות פיזיות לבעיות התנהגותיות...
8) שהיה קבועה בתאי אורווה היא הסיבה העיקרית למגפת ה"סוסים שסובלים מכאבים בעקב" בעולמנו
9) אצל הסוס, כל לחץ מכל סוג שהוא - פיזי, רגשי, סביבתי ו / או תזונתי שיביא לעליה בייצור הקורטיזול (הסטרואיד של הגוף עצמו) בגופו, יעלה את הסיכון של הסוס לחלות בלמיניטיס!
10) מורסה (אבצס) היא דרך הטבעית של הגוף להתמודד עם רקמה מודלקת ו / או פגומה ע"י הבאת הרקמה הפגועה למצב נוזלי (מוגלה) והפרשתה החוצה מהגוף
11) בבתי ספר לווטרינריה משקיעים לעיתים פחות משבוע ללימוד תיאורטי ומעשי של רפואת שיניים לסוסים, בחלק מהם הלימוד תיאורטי בלבד ללא שלב מעשי.
12) אל תטעו! למראה השיניים והביצועים של הרופא שטיפל בהם יש קשר ישיר ובלתי ניתן להפרדה לאיך נראים ומתפקדים שאר חלקי הגוף."
13) וטרינרים שמתעניינים במיוחד ברפואת שיניים, שעסקו בנושא במשך מאות שעות בבית הספר, שנכחו במפגשים רבים ושונים של השתלמויות, שעובדים לצד רופאי שיניים לסוסים מבתי ספר שונים, שצברו ניסיון מעשי כשהכניסו את ידיהם לתוך מאות פיות של סוסים בשנה מתאימים יותר להתמודד ולסייע בהצלחה במקרים של בעיות שיניים.
14) פרוצדורה אחת יחידה כמו שיוף לצורך יצירת 'מושב למתג' יכולה להפחית את שטח הלעיסה ביותר מ-15%, להפחית את יכולת הלעיסה, לשנות את דרגת הלחץ של השיניים ולהביא לאובדן טונוס שרירים, תפקוד עצבי חריג וחוסר איזון פיזי של הגוף כולו.
15) שמתי לב, שהתפקוד של "שיני הלעיסה" שבצדי הלסת יהיה יעיל יותר וידרוש פחות תחזוקה קבועה כל זמן שהשיניים הקדמיות (incisors) יטופלו ויאוזנו בקביעות.
16) כל עוד נכפה על הסוס להמשיך לתפקד עם טלפיים ושיניים לא מאוזנים, נוכל לטפל בו באמצעות עיסוי, דיקור, לייזר, מגנטים, זריקות, ויברציות, טיפול קרניו סקרלי או פיזיותרפי, צמחי מרפא, הומאופתיה או תרופות אנטי דלקתיות כל כמה שנרצה ועדיין להישאר "תקועים" במצב של חוסר איזון בסיסי שרק יונצח ויוחמר בהדרגה.
17) בנושא הקשר בין חנק למתג - במהלך אימון, הפה של הסוס צריך להיות סגור ושפתיו 'חתומות' ((באופן טבעי!) במנח המאפשר קיום לחץ שלילי בתוך חלל הפה ובאזור הגרון האחורי מתחת לחיך הרך.
18) חשוב להיות זהירים ומודעים לכך שחיסון או חיסונים מרובים יכולים להכביד על גופם "המאותגר" של סוסים הסובלים מבעיות מטבוליות, הורמונליות ותזונתיות שנמצאים בתהליכי שיקום ולדחוף אותו "מעבר לקצה"
A couple months ago, I read the new book by Tomas Teskey, DVM–Insight to Equus: Holistic Veterinary Perspectives on Health and Healing. Having worked with Dr. Teskey some in the past, I knew the...