Trainingsschool AW Oijen

  • Home
  • Trainingsschool AW Oijen

Trainingsschool AW Oijen Contact information, map and directions, contact form, opening hours, services, ratings, photos, videos and announcements from Trainingsschool AW Oijen, Dog trainer, .

22/01/2024

Altijd super leuk als we filmpjes krijgen van tevreden klanten!
Vroeger rende deze knappe labrador achter alles aan wat hem leuk leek! En nu kan hij die impulsen heel goed onder controle houden! Super mooie samenwerking!!

Wat een prachtig team! Allemaal super gemotiveerd om mensen te helpen met hun honden en andersom😉
26/03/2023

Wat een prachtig team!
Allemaal super gemotiveerd om mensen te helpen met hun honden en andersom😉

21 trainingsscholen in Nederland en België! 👏🏽Vandaag hadden we een hele leerzame en leuke kennis- en bijscholingsdag met alle franchisecollega’s bij Hondengedragscentrum AW & Trainingsschool AW.

Trainingsschool AW Heteren Trainingsschool AW Helden Trainingsschool AW Nootdorp Trainingsschool AW Katwijk Trainingsschool AW Diemen Trainingsschool AW Almere Trainingsschool AW Oijen Trainingsschool AW Beinsdorp Trainingsschool AW Lommel Trainingsschool AW Moerdijk Trainingsschool AW Eefde Trainingsschool AW Gent Trainingsschool AW Santpoort Trainingsschool AW Hazerswoude Trainingsschool AW Apeldoorn Trainingsschool AW Veldhoven Trainingsschool AW Enkhuizen Trainingsschool AW Nuth & 2 nieuwe locaties

Wat een mooi stukje!
12/03/2023

Wat een mooi stukje!

Van druk naar rust

Rust, dat is wat Bram nodig heeft. Bram slaapt namelijk de hele dag met één oog open, want hij moet vooral baasje Jan in de gaten houden. Staat Jan op, dan Bram ook!
Met zijn drukke gedrag liet Bram zien dat hij alle touwtjes in 'handen' moest houden. Tijdens de wandelingen was er ook weinig sprake van rust. Dat zorgde ervoor dat Jan en Bram niet echt samen aan de wandel waren. Want zodra Bram een andere hond zag, werd hij druk, onrustig en eigenlijk was hij dan erg gespannen. Het bleef niet altijd bij trekken aan de lijn, soms kon hij zelfs uitvallen.

Dit kon zo niet doorgaan. De rollen moesten duidelijk worden omgedraaid. Jan moest Bram het vertrouwen geven dat hij niet overal iets van hoeft te vinden. Jan kon het best zelf regelen.
Om Bram onder andere meer rust in en om het huis te geven, krijgt Bram nu regelmatig een taakje van Jan. Dat is bijvoorbeeld dat Bram op z’n plaats mag liggen en blijven. Dit is helder en duidelijk, zodat Bram weet wat er van hem wordt verwacht. Als Jan even wat moet doen en Bram wil achter hem aan lopen, stuurt Jan Bram weer terug. Zo gaat Bram leren dat hij de prikkel, in dit geval Jan die even wegloopt, best mag signaleren maar dat hij er vervolgens niets mee hoeft te doen. Hij mag gewoon lekker op z’n plaats blijven relaxen.
Zo komt er veel meer rust en kan Bram weer lekker slapen met twee ogen dicht.

Buiten zijn we ook aan de slag gegaan voor meer rust en daarmee meer verbinding aan de lijn. Daarmee bedoel ik dat Jan en Bram écht samen wandelen en dat Bram op z’n baasje mag vertrouwen. Jan heeft tijdens het consult geleerd hoe hij Bram kan kalmeren als hij heel gespannen en druk wordt aan de lijn als er een andere hond aan komt. Jan en Cathy wandelen nu als een echte leider: zelfverzekerd en kalm. Bram loopt lekker rustig mee.

De eerste mooie stappen zijn gezet naar meer verbinding en rust. Zowel buiten als binnen.

Deskundige Talina

- Ook hulp nodig? Neem een kijkje op onze website: www.hondengedragscentrumaw.nl of mail ons vrijblijvend op [email protected]

Heb jij nog een vraag over jouw hond?!?! Dan moet je morgen in Heteren zijn!
10/02/2023

Heb jij nog een vraag over jouw hond?!?! Dan moet je morgen in Heteren zijn!

Open dag: dé kans om al jouw hondenvragen te stellen!

Aanstaande zaterdag zijn onze gedragsdeskundigen Ellen en Lisa aanwezig bij de open dag van Lingehoeve Diergeneeskunde Zetten en Heteren in hun nieuwe locatie in Heteren.
Van 11u tot 15u staan zij voor jullie klaar om jullie hondenvragen te beantwoorden! 🐶

Zien we je zaterdag?

Locatie: Het Kwadrant 6, Heteren

10/02/2023

Snuffelen aan de lijn

Een veel gestelde vraag aan onze gedragsdeskundigen: ‘Mijn hond snuffelt de hele wandeling en het schiet zo niks op want ik sta om de meter stil en te wachten totdat m’n hond klaar is met snuffelen. Help! Want hij moet toch snuffelen?’

We merken dat voor veel mensen het uitlaten van hun hond betekent dat ze een p**p-, plas- en snuffelrondje maken. Dat is helemaal prima, want dat zijn belangrijke behoeftes van een hond!

Echter, beweging is óók een belangrijke behoefte net zoals samenwerken met het baasje. Een wandeling is daar bij uitstek geschikt voor. Ten minste, als je dan ook lekker door kunt lopen.

Een hond heeft behoefte aan regels, grenzen en beperkingen. Met andere woorden: wat mag wel en wat mag niet. Je kunt niet van een hond verwachten dat hij die beslissingen zelf neemt, want dat kan hij eenvoudigweg niet. Als je een hond tijdens de wandeling laat snuffelen waar hij of zij wil, kom je bij sommige helemaal nooit verder dan de overkant van de straat.

Wanneer een hond nog als pup bij zijn moeder leeft, geeft de moeder heel duidelijk de kaders aan. Hierdoor weet de pup precies waar hij aan toe is en voelt hij zich veilig en zeker. Is hij te druk met drinken? Dan zal zijn moeder hem eerst kalmeren. Speelt hij te ruig met zijn broertjes of zusjes? Dan zal moeder ingrijpen. Zo werkt de natuur. Lekker duidelijk.

Onze gedragsdeskundigen zien bij veel klanten dat de hond (zeker) het begin van de wandeling mag doen wat hij of zij wil. En dan ineens wordt er verwacht dat de hond keurig naast hen loopt, doorloopt en niet steeds snuffelt in de berm. Gek eigenlijk he?! Eigenlijk zeggen we eerst: ‘Jij mag alle regels bepalen’. Maar plotseling kom je erop terug en wil je alles weer omdraaien. Dat is voor een hond lastig om te begrijpen. Onduidelijke mensentaal.

Onze tip in dit soort gevallen is dat je op een andere manier gaat kijken naar het wandelen met je hond. Help je hond door vanaf de start van de wandeling aan te geven wat wel en niet kan. Laat hem of haar snuffelen als jij dat aan geeft en ook zo lang jij daar ruimte voor geeft. Loop daarna lekker door. Meters maken. Samen werken.

Je zult merken dat je hond veel meer aandacht voor jou gaat hebben omdat hij meer van jou op aan kan vanwege het veilige en vooral duidelijke kader dat je hem biedt. Dit geeft vertrouwen, één van de sleutelwoorden voor de ultieme relatie met jouw hond.

18/01/2023

Positief Leiderschap

De effectiviteit van onze methode

Onze gedragsdeskundigen bekijken de problemen waar je met je hond tegenaan loopt vanuit twee belangrijke invalshoeken:

- de kant van de hond: wat heeft hij of zij nodig (hondenpsychologie)?
- de kant van de mens: hoe beïnvloed jij jouw hond en welk gedrag draagt bij aan het gewenste gedrag van de hond?

Zo komen we tot een totaalplaatje dat keer op keer bijzonder effectief is.

Positief leiderschap staat centraal; een zelfverzekerde baas die met liefde zijn hond door het leven begeleidt.

14/11/2022
09/11/2022

Zo trots op deze 2!

Een nieuwe Instagram pagina voor en gedragscentrum en de trainingsscholen. 🙌🏻👏🏻
19/10/2022

Een nieuwe Instagram pagina voor en gedragscentrum en de trainingsscholen. 🙌🏻👏🏻

Yesss, het werd echt tijd voor een apart Insta account. Volg ons nu op

www.instagram.com/hondengedragscentrum_aw

12/10/2022

Om een goede leider voor jouw hond te kunnen zijn moet je eerst weten wat de belangrijkste behoeften zijn van jouw hond.

-Op de eerste plaats komt beweging. Een hond heeft, afhankelijk van het ras, beweging nodig om zich goed te voelen en zijn energie kwijt te raken. Een wandeling zie ik dan ook als een training zowel voor mijn hond als mijn leiderschap. Samen aan het werk is een goede manier om een goede band met je hond te krijgen.

-Op de tweede plaats komt discipline. Dat zijn de regels, grenzen en beperkingen, dit zorgt voor duidelijkheid. Wij als gedragsdeskundigen merken dat baasjes daar moeite mee hebben om deze op te leggen. De hond ziet dit niet als iets negatiefs, integendeel! Het is iets wat hij nodig heeft, het zit in zijn DNA. Discipline is dat wat ons weghoudt van chaos. Het mag nooit verward worden met straf, want met goede discipline is straf volledig overbodig. De hond weet exact wat er van hem wordt verwacht en dat biedt rust en veiligheid. Het zorgt ook voor vertrouwen.

-Op de derde plaats kom affectie. Dat geven wij mensen vaak in overvloed. Wij merken dat dat in bepaalde gevallen ten koste gaat van de discipline.

Coco is een super knappe dame van bijna 2 jaar die de hele dag aanstaat als baasje Wendy thuis is. Coco loopt graag achter haar aan en reageert op elk geluidje. Mensen die langs lopen, postbode, deurbel enz. Wendy gaf Coco veel vrijheid wat dus voor veel onrust zorgt. Niet fijn voor zowel Wendy als Coco en ook niet nodig. Wat Coco wel nodig heeft zijn regels, grenzen en beperkingen.
Wendy heeft geleerd hoe ze Coco middels haar eigen taal, lichaamstaal, kan kalmeren en sturen. Zo mag Coco lekker op haar plaats blijven liggen terwijl Wendy naar de keuken loopt en wat drinken pakt. Gaat de deurbel? Wendy kalmeert Coco eerst en stuurt haar dan naar haar plaats. Nu kan Wendy rustig de deur open doen en de visite verwelkomen. Coco blijft netjes in haar mand liggen en snapt wat er van haar verwacht wordt. Als iedereen zit mag Coco er natuurlijk ook lekker bij. Nu begroet ze de visite kalm en wordt er niet geblaft en gesprongen.

Veel herhalen en oefenen is natuurlijk noodzakelijk. Maar met alle tools die Wendy nu heeft gaat dat helemaal goed komen!!

Deskundige Talina

-Ook hulp nodig? Mail ons vrijblijvend op
[email protected]

01/10/2022

Wat een mooie verbinding! Zonder woorden en met een ontspannen lijntje! 👏🏻

Wil jij dat ook? Schrijf je dan in via onze website www.trainingsschoolaw.nl

18/09/2022

Anniek Winters nu verkrijgbaar in E-book!!!

Persoonlijke ruimte is belangrijk bij mensen maar ook bij honden!  Komt jouw hond wel eens tegen jou aanhangen, of op je...
08/09/2022

Persoonlijke ruimte is belangrijk bij mensen maar ook bij honden! Komt jouw hond wel eens tegen jou aanhangen, of op je voeten zitten, of ongevraagd op schoot.. kortom komt jouw hond wel eens ongevraagd in jouw persoonlijke ruimte?! Wat doe je dan eigenlijk?! Aaien? Praten? Snoep geven?

Dieren communiceren met energie en lichaamstaal, voor honden, is het nemen en geven van ruimte heel belangrijk! Daarmee stellen ze vast wat bij wie hoort, en wie ruimte krijgt, krijg ook respect.
Klinkt zwart/wit, en dat is het ook voor een hond. En een hond heeft behoefte aan duidelijkheid.

In een roedel heeft iedereen zijn eigen persoonlijke ruimte. Het is een privé territorium en je kunt hierin worden uitgenodigd maar je moet het niet ongevraagd binnendringen! Het is dus belangrijk om rekening te houden met elkaar persoonlijke ruimte zowel voor honden als voor mensen.

Vanuit ons als mensen wordt dit vaak vertroebeld, omdat we de honden geen grenzen geven net zoals we dat bij mensen doen. Omdat het zo fijn is om altijd te knuffelen en ze te overladen met liefde. En dan staan we ervan te kijken dat de hond uiteindelijk blaft, tegen mensen aan springt, trekt of uitvalt aan de lijn, of hartstikke onzeker is, verlatingsangdt heeft. Een hond moet je ook opvoeden net zoals een kind.

Liefde is belangrijk, meer wederzijds respect en vertrouwen is net zo belangrijk! En wanneer je een hond voorziet in die 3 basisbehoefte zal je hond veel gelukkiger zijn omdat hij of zij dan precies weet wat er van ze verwacht wordt en wat de bedoeling is.

Toewerken naar de ultieme relatie gebaseerd op; liefde, respect en vertrouwen!
Dat leer je bij de trainingsschool AW!

Kijk op onze website voor meer informatie!

Www.trainingsschoolaw-Oijen.nl

Mooi stukje!
03/09/2022

Mooi stukje!

Probleemgedrag of onbegrepen gedrag?

Werken met je hond. Wat betekent dat en hoe doe je dat nou?

Wanneer je werkt met je hond denk je al snel aan allerlei trainingen en spelactiviteiten die je samen met je hond kunt ondernemen.
Maar wist je dat trainingen zijn bedacht door mensen?
Ja, logisch hoor ik je denken; zonder training geen goed opgevoede hond.
Toch neem ik je graag mee in het verschil tussen trainen op basis van hondenpsychologie en trainen op basis van menselijke psychologie.

Wanneer wij trainen op basis van hondenpsychologie zijn er een aantal elementen die hierin erg belangrijk zijn.
- Wederzijds respect
- Vertrouwen
- Communicatie

Wederzijds respect toon je door jouw hond te zien wie hij of zij daadwerkelijk is. Goed leiderschap is hier een voorbeeld van.
Jouw hond is op de eerste plaats een dier die nu eenmaal anders functioneert dan wij mensen. Dat je op den duur kunt lezen en schrijven met je hond geeft aan dat je elkaar begrijpt waarbij je een duo vormt en vertrouwen de boventoon voert.

Vertrouwen geef je door jouw hond de steun te bieden die hij nodig heeft. Inspelen op zijn behoeftes zorgt ervoor dat jouw hond zich veilig voelt en weet dat jij er voor hem bent.

Alles draait uiteindelijk om communicatie. Communicatie verloopt echter bij honden anders dan bij ons. Daar waar wij heel verbaal zijn, spreken honden zich uit middels lichaamstaal.
Deze taal herkennen en bewust zijn van jouw eigen houding en energie zorgt ervoor dat jij op een beter niveau kunt communiceren met jouw hond.

Training om bepaalde commando’s te leren is bedacht door ons mensen. Het zorgt ervoor dat jouw hond bepaalde vaardigheden of trucjes kan laten zien. Maar besef dat het nooit iets zal wijzigen in zijn gemoedstoestand.
Zelfs de best getrainde hond kan nog probleemgedrag laten zien.

Hoe kan dat dan?
Een hond leert door bepaalde zaken aan elkaar te relateren. Vaak staat daar een beloning voor tegenover. Wanneer je dit een paar keer zal herhalen zal de hond snappen dat door het tonen van een bepaald trucje hier iets lekkers voor tegenover staat.

In de natuur werkt dat iets anders. Immers hebben wij nog nooit een roedelleider met een zak brokjes op zijn rug horen zeggen tegen een andere hond dat hij ‘braaf’ is of iets goed heeft gedaan.

Wanneer wij consulten of trainingen geven, zullen wij hierin altijd teruggaan naar de basis.
En dat begint met het onderscheiden van het probleem. Want; zit het probleem in jou of in de hond?
Honden zijn meesters in het spiegelen van gedrag. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt om soms een diepgeworteld probleem van de baas te laten zien middels het gedrag dat ze vertonen.
Door met de eigenaar aan de slag te gaan komen we vanzelf uit bij het probleem wat de hond laat zien.
Mist de hond begeleiding en sturing? Door de eigenaar deze vaardigheid te leren zal de hond dit niet meer zelf op willen lossen en slechts volgen als resultaat geven.
Valt de hond uit naar andere honden? Door niet alleen te kijken naar leiderschap maar ook naar de mindset van de eigenaar zijn we veel beter in staat om de uitvallende hond te bieden wat hij nodig heeft; namelijk een baasje waar hij op kan vertrouwen.

Wat echter heel belangrijk is om te beseffen, is het feit dat het managen van bepaald (probleem)gedrag een proces kent. Wanneer je aan de slag gaat met het gedrag ga je oefenen, herhalen, fouten maken, herstellen, leren, geduldig zijn en vergeet niet te genieten. Te genieten van de vorderingen en stapjes die je maakt.
Immers; onderschat nooit de kracht van kleine stapjes!
Maar bovenal wil ik je het volgende meegeven;
‘De dag waarop je het za**je plant, is niet de dag waarop je zult oogsten.
Heb geduld en blijf het goede doen’.

03/09/2022

⚡️GEZOCHT ⚡️

Wil jij een consult tegen een gereduceerd tarief en vind je het geen probleem dat er een groep cursisten met jouw consult mee kijkt? Dan zou dit bericht wel eens voor jou kunnen zijn!

Wij zoeken een hond met één van onderstaande gedragsproblemen buitenshuis:

✅ Uitvallen aan de lijn naar andere honden

✅ Uitvallen naar fietsers of skateboards

✅ Trekken aan de lijn

WANNEER?
Dinsdag 20 september om 10.45 of 13.00 uur

LOCATIE:
Hondengedragscentrum Anniek Winters - Boesingheliede

Opgeven kan via [email protected] o.v.v. de datum en voorkeurstijd

26/08/2022

Er wordt geen woord gesproken en toch zie je de communicatie tussen baas & hond! 👌🏻

Hondengedragscentrum Anniek Winters

20/08/2022

De sleutel tot succes zit in de mens!!
Wanneer jij leert leiden zal je hond volgen.

Hondengedragscentrum Anniek Winters

Een mooi consult uitgelegd door hondengedragsdeskundige Karin. Momenteel een veel voorkomend probleem nu we na die COVID...
19/08/2022

Een mooi consult uitgelegd door hondengedragsdeskundige Karin. Momenteel een veel voorkomend probleem nu we na die COVID periode weer met zijn allen aan het werk moeten en op vakantie willen gaan!

Verlatingsangst.

Marion riep onze hulp in voor Zoe, haar lieve Tibetaanse Terriër van 5 jaar.
Zoe heeft 4 jaar lang in België 'gewerkt' als fokteefje.
Gelukkig had Marion een gouden mandje voor haar en kwam Zoe een jaar geleden bij haar wonen.
Zoe knapte enorm op van alle liefde en rust die Marion haar gaf en zo werden ze een onafscheidelijk duo samen.

Zo onafscheidelijk dat Zoe geen moment meer zonder Marion kon functioneren.
Zoe liep continu achter Marion aan en had overdag geen moment rust.
Als Marion dan soms toch even alleen weg moest, raakte Zoe in paniek en ging erg blaffen.
Dit vond Marion zo sneu dat ze al vol schuldgevoel boodschappen ging doen.
Zoe mocht leren ook op haar eigen 4 pootjes te staan en Marion leerde om hier geen schuldgevoel over te hebben.
Elkaar ruimte geven is soms nodig om te kunnen groeien, waarbij vertrouwen in elkaar belangrijk is.

Marion geeft nu duidelijkheid in regels en grenzen waarbij ze haar eigen persoonlijke ruimte respecteert.
Zoe krijgt regelmatig de opdracht om Marion niet overal te volgen, maar bijvoorbeeld even lekker in haar eigen mandje te gaan liggen.
Op deze manier kan Zoe beter tot rust komen zonder zich zorgen te hoeven maken.
Als Marion nu eventjes weg gaat hoeft ze Zoe niet eerst uitgebreid gedag te zeggen, waar Zoe juist erg onrustig van werd.
Ze geeft haar rustig de opdracht om lekker op haar eigen plekje te relaxen en gaat dan gewoon weg.
Bij terugkomst kalm blijven en het weerzien niet te groot maken zodat even weggaan geen issue meer is.
Zoe ontspant en Marion kan zonder schuldgevoel eventjes weg.

Deskundige Karin

- Ook hulp nodig? Neem een kijkje op onze website: www.anniekwinters.nl of mail ons vrijblijvend op [email protected]

Mooi!
15/08/2022

Mooi!

LEZEN EN SCHRIJVEN MET JE HOND

Wanneer je een hond in huis haalt weet je dat je aan een nieuw avontuur begint.
Het opvoeden van een hond neemt een grote verantwoordelijkheid met zich mee.
Wie deze verantwoordelijkheid serieus neemt weet dat opvoeden een kwestie is van goed leiderschap, liefde, respect, geduld en vertrouwen.

Wat opvoeden vooral impliceert is leren.
Leren van en met elkaar.

Een belangrijk onderdeel binnen dit leerproces is het ontspannen wandelen met je hond.
Ontspannen wandelen betekent genieten en dat je lekker met je hond op stap kunt. Ontspannen wandelen betekent een hond in een kalme gemoedstoestand.

Er zijn drie elementen binnen het ontspannen wandelen welke een grote rol spelen;
-Vertrouwen
-Leiderschap
-Communicatie

Vertrouwen geef je door de hond veiligheid te bieden en jouw hond te zien wie hij of zij daadwerkelijk is.
Leiderschap geef je door jouw hond in zijn behoeften te kunnen voorzien waarbij je een kalme en assertieve houding aanneemt.
Uiteindelijk draait alles om communicatie. Communicatie gaat via je lichaamshouding en je lijn.

Hoe leer je nu om ontspannen te wandelen en wat is hiermee het beste hulpmiddel?
Laten we als eerste vooropstellen; het beste hulpmiddel bestaat niet.
Wel het meest passende hulpmiddel. Een hulpmiddel moet namelijk altijd passen bij het doel van je wandeling of activiteit.

Zo kan een tuig zeer effectief zijn wanneer je aan mantrailing doet, is een halsband passend wanneer je hond niet trekt en mocht je willen showen dan heb je een speciaal showlijntje waarmee je zo subtiel mogelijk de hond aan de keurmeester presenteert.

Echter moet je wel ergens beginnen.
En het begint met heel veel oefenen.
Verbinden aan de lijn, zodat je uiteindelijk kan verbinden zonder lijn.
Een slappe lijn is altijd het uitgangspunt.
Welk hulpmiddel je ook gebruikt; spanning op de lijn dient ten alle tijden voorkomen te worden.

Hoe leer je dan ontspannen te wandelen?
Gebruik als eerste het hulpmiddel wat het beste past binnen de situatie. Voorkom dat je hond ergens in gaat hangen. Immers draait alles om communicatie en ontspanning staat binnen het dierenrijk voor de beloning.
Het hulpmiddel is, zoals de naam reeds weergeeft, een middel wat je helpt. Niet het doel.
Boven je hulpmiddel staat jouw leiderschap; houding is het allerbelangrijkste en jouw hond heeft deze houding nodig om begeleiding te ontvangen. Zorg daarom altijd voor een houding die zelfverzekerdheid uitstraalt, je loopt rechtop, weet waar je naar toe wil en stuurt je hond hierin bij. Dit vergt oefening. Gun jezelf deze tijd om daadwerkelijk leiderschap aan de lijn over te brengen aan je hond.
Vervolgens zorg je ervoor dat er geen ruis zit op de communicatie. Je hand is open, je lijn is slap en jouw hond loopt naast je.

Besef dat het leren van ontspannen wandelen een proces is. Een proces waarin je evalueert, reflecteert en durft te leren. ‘Fouten’ zijn heel belangrijk binnen een leerproces. Fouten heb je nodig, je groeit ervan. Daarom noemen we het ook liever geen fouten, maar iets waarin je je nog te verbeteren hebt.
Want er komt een moment dat je het voor jezelf en je hond hebt neergezet. Dat je hond snapt wat de bedoeling is en ervaren genoeg is dat het type hulpmiddel niet meer van belang is. Sterker nog; dat jouw hond je zelfs volgt zonder lijn.
Het moment dat je kunt ‘lezen en schrijven’ met je hond.
Je bent een team, een eenheid, een duo wat onmiskenbaar een samenwerkingsverband is aangegaan met elkaar.

13/08/2022

Mensen komen vaak met de vraag; hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn hond luisterd als hij los loopt..

Dat is ongeveer hetzelfde als wanneer mensen zouden vragen hoe kan ik mijn kind laten starten op de universiteit als hij de basisschool nog niet heeft gehad!

Het bouwen van de ultieme relatie met je hond begint namelijk allemaal met het leggen van een goede fundering! De basis!

Een goede basis is gebaseerd op de 3 pijlers; liefde, respect en vertrouwen!
Wanneer je je hond voorziet in deze basisbehoeftes gaat de rest ‘bijna’ vanzelf!
Want dan is er verbinding!! Dan is er non-verbale communicatie, of je hond nu aan de lijn loopt of niet ze houden rekening met je en ze letten op je! Omdat jullie bij elkaar horen en er is niets waar een hond gelukkig van wordt als wanneer hij kan samenwerken met jou!!

Dus wil jij een goede basis leren leggen met jouw hond?! Kijk dan op onze website voor een Aw trainingsschool bij jou in de buurt!

Www.Trainingsschoolaw.nl
Hondengedragscentrum Anniek Winters

09/08/2022

Wanneer jij met je hond aan het wandelen bent is het belangrijk dat je je hond ten alle tijden beschermd tegen loslopende honden klein of groot!

Je hond kan immers niet vluchten als hij het spannend vind!

Maar wanneer jij hem laat zien dat je die bescherming kunt bieden! Zal jullie relatie alleen maar sterker worden omdat de hond leert om te kunnen vertrouwen op jouw leiderschap!

Hondengedragscentrum Anniek Winters

06/08/2022

LEIDERSCHAP EEN WERKWOORD OF EEN VAARDIGHEID

Er is al veel gezegd en besproken over leiderschap.
Wanneer we het woord nader bekijken kunnen we een splitsing maken van ‘leider’ en ‘schap’.

‘Leider’
Iedereen weet wat een leider is. Leiders heb je in alles en overal.
Kijk eens binnen het bedrijfsleven waarin je een team hebt met een teamleider. Een voetbalteam, je gezin, of simpelweg je eigen vak waarin je leider bent van jouw kundigheid.
Je zou leider ook kunnen vervangen voor coach of begeleider.
De meest belangrijke taak voor een leider is het voorkomen van chaos. Een leider zorgt voor structuur, rust, orde en overzicht.

‘Schap’
Schap staat voor eigenschap. We noemen het ook een kernkwaliteit. Wanneer je deze kernkwaliteit bezit ben je in staat daadkracht te tonen.
Daadkracht staat voor doorzettingsvermogen, moed, beslissingen durven nemen; assertief zijn.

Laten we even teruggaan naar hoe het werkt in de natuur.
In de natuur leven honden van oudsher in een roedel.
In zo’n roedel zit structuur. Je hebt een roedelleider en volgers.
De roedelleider neemt de belangrijke taak op zich om te waarborgen dat de roedel in veiligheid kan leven.
Dat kan hij echter niet alleen. Daarvoor heeft hij zijn roedel nodig. Samenwerken zorgt ervoor dat een roedel in veiligheid blijft.
Daarom is samenwerken ook zo belangrijk. Het zit nog steeds verweven in hun DNA.

Wanneer wij een hond in huis nemen vorm je met je hond eveneens een roedel waarin grenzen en regels een belangrijk onderdeel zijn binnen het opvoeden en begeleiden van jouw hond.
Deze grenzen en regels maken het verschil of jouw hond zich kan hanteren binnen onze maatschappij.

Leiderschap staat voor het positief beïnvloeden van een ander en heeft daarmee een bedoeling. Je bent of wil graag invloed uitoefenen op iets wat nog niet is, of iets wat wel is, maar wat je graag in stand wil houden.

Vanuit de natuur zullen honden alleen de meest stabiele roedelleider volgen. Onstabiele leiders zullen nooit gevolgd worden.
Wanneer een hond merkt dat het aan leiderschap ontbreekt zullen ze dit zelf proberen op te lossen.
De meeste problemen ontstaan bij honden die ware volgers blijken te zijn en onbedoeld de verkeerde rol toebedeeld krijgen, de rol van leider. Een jas die ze niet past.

Aangezien wij oorzaak, gevolg en consequenties kunnen overzien is het onze taak om de hond hierin te begeleiden.
Leiderschap heeft daarmee niets met dominantie te maken. Integendeel, je zorgt ervoor dat iemand het beste van zichzelf kan laten zien.

Leiderschap biedt jouw hond structuur en veiligheid. Belangrijke aspecten; niemand kan zich ontwikkelen als er geen veilig leer-en leefklimaat is.

Een goede leider is zelfbewust, doelmatig en laat zich niet beïnvloeden door wat anderen van hem of haar denken.
Blijf daarom dicht bij jezelf. Jij kent immers je hond het beste en weet wat goed voor hem is.
Besef dat goed leiderschap betekent kunnen inspelen op de behoeften van jouw hond.

Leer een leider leiden en de hond zal volgen.
Leiderschap is daarmee een combinatie van dagelijks werken aan en met je hond en het toepassen van een al dan niet aangeleerde competentie.

31/07/2022

Gezellig koffie drinken in het tuincentrum tijdens de puppymodule terwijl de puppy’s leren om rustig te wachten!

Hondengedragscentrum Anniek Winters

20/07/2022

Als je bezoek krijgt is dat altijd super leuk!

Maar voor je hond kan het soms ook best spannend zijn! Het bezoek brengt altijd veel prikkels met zich mee en voor je hond is het belangrijk dat jij hem verteld hoe hij/zij daar mee om moet gaan. Want honden moeten leren dat ze mensen wel mogen begroeten als ze in een kalme gemoedstoestand verkeren.

Voor Diesel en zijn baasje is deze basismodule een echte eyeopener geweest. Diesel heeft in zijn jonge leven al meerdere baasjes gehad. Uiteindelijk werd hij door zen huidige baasje uit een stal op een boerderij gehaald en werd hem een warme mand geboden. Maar ze liepen wel tegen een aantal dingetjes aan. Zo viel Diesel uit aan de lijn naar andere honden en kon hij soms wat wantrouwend zijn maar mensen. Ook zijn huidige baasjes hebben met hem al het een en ander meegemaakt maar ze hebben nooit de de moed verloren en handdoek in de ring gegooid.
Gelukkig maar want nu zijn ze hier tijdens les 3 van deze basismodule, 1 les verwijderd van het eindexamen.

Als het eerste wat ik zou vertellen tijdens de eerste les was dat ze hem over 3 weken los durfde te laten in een ruimte vol met mensen en 3 andere honden had ze me nooit geloofd. Maar hier zijn we dan! We hebben dankzij de Anniek Winters methode een relatie ontwikkeld die gebaseerd is op liefde, respect en.. VERTROUWEN!

Bij Diesel kan er nu ook gerust bezoek over de vloer komen! Want zijn baasje zal hem altijd blijven helpen en beschermen.

Tot volgende week! 💪🏻

Hondengedragscentrum Anniek Winters

22/06/2022

Een time out of juist een time in?

Je bent met je hond in huis, gezellig. Dat vindt jouw hond ook!
Totdat hij ineens iets hoort. Van de rustige kalme hond verandert hij ineens in een blaffend wezen. Hij is met geen mogelijkheid meer te bereiken.

Wat zou je kunnen doen om dit gedrag te stoppen?
Even uit de situatie halen, de bench in, of afleiden? Het zijn bekende methodes om je hond ander gedrag te doen inzien dan het ongewenste gedrag. Je haalt hem als het ware uit de situatie weg om het probleemgedrag te stoppen. Maar weet hij daardoor wat dan wél de bedoeling is in bepaalde situaties?
Als hij echt zijn stinkende best voor je doet en jij dit ritueel honderd keer herhaalt, dan heb je geluk als hij na heeeel veel oefenen snapt wat je bedoelt.
Maar hoe mooi zou het zijn als jij hem kan helpen en jullie elkaar nóg beter begrijpen?

Wij geloven erin dat wanneer jouw hond probleemgedrag vertoont, jouw hond op dat moment juist ‘een helpende hand’ van jou nodig heeft en meer verbinding. In contact blijven in plaats van hem te verwijderen uit de situatie.

Je kunt het brein van jouw hond vergelijken met dat van een klein kind. Zij kunnen de consequenties van bepaald gedrag niet overzien en beseffen soms nog niet volledig wat ze doen. Dit kan voor moeilijkheden zorgen. Ditzelfde geldt voor jouw hond. Hij denkt niet na over de gevolgen van zijn acties en handelt puur en alleen vanuit zijn instinct.

Achter probleemgedrag zit echter meer en het heeft altijd een oorzaak.
Tijdens een ‘time-out’ leer je jouw hond niet om de volgende keer ander gedrag te vertonen omdat hij niet leert wat hij dan beter wél zou kunnen doen in die situatie.

Wat dan wel te doen?
Geef je hond als het ware een ander alternatief voor het ‘slechte’ gedrag, zodat hij ook weet hoe hij met moeilijke situaties op de juiste manier om kan gaan. Blijf in contact!
Zo kan hij bij voorbeeld van jou leren hoe hij weer kalm en rustig kan worden of hoe hij weer kan ontspannen wanneer hij bang of onzeker is.
Zorg dat je in zijn taal spreekt (lichaamstaal), zodat hij veel sneller snapt wat je van hem wilt. Woorden zeggen immers op het moment dat jullie verbinding volledig weg is niks meer.
Visualiseer voor jezelf wat je zou willen dat je hond wél doet in plaats van niet. Hoe zou je willen dat hij zich gedroeg? En vraag jezelf vervolgens af of je hem dat wel duidelijk gemeld hebt.
Wil je dat hij rustig ergens gaat liggen? Stap op hem af en drijf hem door middel van je lichaamstaal richting zijn plek en wanneer je daar bent geef je hem wanneer hij jou weer ziet staan aan wat je van hem verlangt.
Wil je dat hij weggaat voor het raam waar hij voorbijgangers weg blaft? Probeer eens te zien wat hij doet: hij staat van jullie 2 het dichtst bij het raam en vertelt iedereen dat het zijn huis is door zich groot te maken. Draai de rollen eens om; ga tussen hem en het raam staan en drijf hem weer wat verder de kamer in, precies zoals hij zelf bij een andere hond zou doen wanneer hij de rol wil overnemen.

Het mooie van in contact blijven is dat de verbinding tussen jou en jouw hond behouden blijft. Op het moment dat het misgaat leer je jouw hond dat jij er ook dan bent om veilige kaders aan te geven en dat hij op jou kan vertrouwen als leider.
Door te kijken naar wat jouw hond werkelijk nodig heeft op een moeilijk moment, kan je ook veel beter vooraf leren inschatten wat er nodig is om de volgende keer zulke situaties te voorkomen doordat je hem al eerder kunt bijsturen.
Het is van belang om samen te kalmeren, zelfverzekerd en assertief aan te geven wat je van je hond verwacht en dan vanuit veiligheid en rust te herstellen, repareren en te leren…

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Trainingsschool AW Oijen posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Trainingsschool AW Oijen:

Videos

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Contact The Business
  • Videos
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Pet Store/pet Service?

Share