Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu

  • Home
  • Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu Contact information, map and directions, contact form, opening hours, services, ratings, photos, videos and announcements from Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu, Veterinarian, .

Variola Ovina si Caprina
06/09/2024

Variola Ovina si Caprina

Pesta Micilor Rumegatoare
06/08/2024

Pesta Micilor Rumegatoare

Risipa alimentară, o problemă globală!Reciclarea hranei Care este situația în momentul de față la nivel european și nați...
02/08/2024

Risipa alimentară, o problemă globală!
Reciclarea hranei


Care este situația în momentul de față la nivel european și național în ce privește risipa alimentară?
Numai în Uniunea Europeană, se risipesc anual peste 58 de milioane de tone de alimente și anume aproximativ 131 kg pe cap de locuitor, cu o valoare de piață estimată la 132 de miliarde EUR.

Risipa alimentară este o problemă a societății noastre care preocupă întreaga Uniune Europeană; ea poate ajunge la aproximativ 10 % din alimentele puse la dispoziția consumatorilor din UE.

În același timp, peste 37 de milioane de persoane din UE nu își permit o masă de calitate o dată la două zile. De asemenea, irosirea alimentelor pune o povară inutilă asupra mediului și asupra resurselor naturale limitate, cm ar fi folosirea solului și a apei.

În 2021, gospodăriile au generat mai mult de jumătate din risipa alimentară totală din UE (54 % sau 70 kg pe cap de locuitor). Un procent de aproximativ 16 % este generat de restaurante și alte unități de alimentație publică, precum și de punctele de vânzare cu amănuntul, cm ar fi supermarketurile și magazinele alimentare. Restul reprezintă risipa din timpul producției și a fabricării.

UE s-a angajat să contribuie la reducerea la jumătate a risipei alimentare mondiale de la nivelul comerțului cu amănuntul și al consumatorilor până în 2030 și la reducerea pierderilor alimentare de-a lungul lanțurilor de producție și de aprovizionare cu alimente.

În ceea ce privește ponderile în risipa generală, consumatorii casnici reprezintă până la 40,78% din totalul risipei alimentare din România.

Unele studii relevă că principala cauză a risipei în alimentația publică este dimensionarea necorespunzătoare a porțiilor oferite clienților, care nu ajung să consume toată mâncarea oferită. Alte cauze semnificative sunt resturile rezultate prin pregătirea meniurilor, disfuncționalități în aprovizionare sau excesul de mâncare pregătită, care trebuie aruncată la sfârșitul zilei.

Analiza comportamentului consumatorilor, sugerează drept cele mai frecvente cauze incorecta programare a consumului de alimente și obiceiul de a nu lăsa de pe o zi pe alta mâncarea rămasă.



Cine este responsabil pentru reducerea risipei alimentare?
Toată lumea are un rol în prevenirea și reducerea risipei alimentare. Vorbim aici despre fermieri, producătorii de alimente, comercianții cu amănuntul, lucrătorii din sectorul HORECA și de noi toți în calitate de consumatori.

ANSVSA și EFSA urmăresc conștientizarea publicului românesc și a factorilor de decizie cu privire la necesitatea și posibilitățile de reducere a risipei alimentare, încurajând inovația în acest domeniu.



Ce reglementări există în domeniu și cm acestea își aduc contribuția la reducerea risipei alimentare?
Legislația privind risipa alimentară prevede, pentru operatorii de pe lanțul alimentar, în principal producătorii/procesatorii și distribuitorii, reguli clare privind ierarhia de prevenire a generării deșeurilor alimentare, după cm urmează:

dezvoltarea unui plan antirisipă,
vânzarea produselor alimentare la preț redus,
donarea alimentelor,
utilizarea și consumul produselor alimentare în hrana pentru animale, de exemplu la adăposturi de animale,
valorificarea prin transformarea în compost (produsele agroalimentare devenite improprii consumului uman),
valorificarea prin transformarea în biogaz (produsele agroalimentare devenite improprii consumului uman).


ANSVSA salută promulgarea Legii nr. 49/2024, care completează Legea 217/2016 privind diminuarea risipei alimentareprin care sunt reglementate aspectele menționate anterior și care include atribuțiile ANSVSA în ce privește participarea la elaborarea strategiei privind risipa alimentarăși la campaniile de conștientizare, materialele informative, alte măsuri de sprijin și promovare împotriva risipei alimentare.



Ce măsuri de prevenire și reducere a risipei alimentare ar trebui să luăm fiecare din noi ca și consumatori?
Acasă, oamenii pot lua măsuri simple, dar eficiente, cm ar fi planificarea meselor, folosirea resturilor, depozitarea adecvată a alimentelor proaspete și gătite, precum și deosebirea între datele indicate pe etichetele produselor alimentare sub forma „a se consuma până la” (sau “expiră la data de…”) și „a se consuma de preferință înainte de…”. În mod similar, obiceiurile de cumpărare judicioase, cm ar fi întocmirea unei liste de cumpărături și achiziționarea numai a ceea ce este necesar, pot contribui la reducerea risipei alimentare în magazine sau la piață. De asemenea, puteți face donații de alimente pentru persoanele aflate în nevoie sau vulnerabile, prin punctele de vânzare cu amănuntul și organizații caritabile.

Există 4 reguli de bază pentru consumatori:

– cumpărare inteligentă,

– depozitare corectă,

– alegerea porțiilor potrivite,

– folosirea resturilor (reutilizarea hranei).



Risipa alimentară poate fi redusă, economisind bani și contribuind la protejarea mediului.



Pe site-ul ANSVSA:

https://www.ansvsa.ro/informatii-pentru-public/risipa-alimentara/

pot fi găsite recomandări utile consumatorilor, pentru a pune în practică cele 4 reguli:

ACASĂ:

Planificați-vă mesele;
Puteţi să folosiți surplusul de la prepararea meselor anterioare;
Citiți informațiile despre data durabilităţii minimale a alimentelor. Aceasta poate fi exprimată în două feluri în funcţie de perisabilitatea alimentului, respectiv „expiră la data…” (ne informează despre siguranţa alimentelor) și „a se consuma de preferinţă înainte de data…” (ne informează despre calitatea alimentelor);
Puneți mai puțin în farfurie și reumpleți dacă este cazul;
Congelați! (porții gata făcute);
Depozitați alimentele în mod corespunzător (verificați etichetele pentru instrucțiuni de stocare, asigurați-vă că frigiderul este potrivit între 1 °C și 5 °C);
Cunoașteți permanent ce alimente aveţi în cămară și frigider;
Rotiți alimentele stocate acasă – „primul intrat, primul ieșit”!


LA MAGAZINE SAU PIAŢĂ:

Faceţi o listă de cumpărături;
Nu cumpărați când vă este foame;
Cumpărați doar cantitatea de care aveți nevoie (dimensiunea potrivită a ambalajului sau alimente vrac);
Puteţi alege fructe și legume imperfecte din punct de vedere al aspectului exterior (formă, dimensiune), aflate adesea la reducere;
Puteţi achiziţiona şi consuma produsele aflate la reduceri şi care sunt aproape de atingerea datei durabilităţii minimale.


LA SERVICIU/ȘCOALĂ:

Cereți să vi se servească porția potrivită pentru dumneavoastră (la cantină);
Fiţi atenţi la frigiderul din birou/coșul de fructe/cutia cu bomboane;
Diseminaţi către colegi recomandările despre cm putem preveni risipa de alimente.


ÎN CAFENELE, RESTAURANTE ȘI HOTELURI:

Puneți puțin în farfurie și reumpleți dacă este cazul;
Luați acasă ce vă rămâne;
Gestionați-vă apetitul și pofta de mâncare, în funcție de ora zilei.


– DE REȚINUT faptul că este esențială verificarea perioadei de valabilitate a produselor:



Există mai multe feluri de a exprima valabilitatea: de exemplu, expresia ”de preferat până la data de…” nu arată că acel aliment nu mai poate fi consumat după acea dată. Cea mai bună metodă de a ști dacă un aliment este comestibil, este aceea de a verifica direct alimentul, cu simțurile proprii (miros, aspect vizual).

”A se consuma de preferință înainte de…” indică data până la care se preconizează că produsul alimentar își păstrează calitatea.

Produsele alimentare pot fi consumate în siguranță după depășirea datei corespunzătoare mențiunii ”A se consuma de preferință înainte de…”, cu condiția ca instrucțiunile de depozitare să fie respectate și ca ambalajul să nu fie deteriorat, deși gustul și textura lor ar putea începe să se altereze. Înainte de a vrea să aruncați un produs alimentar după data corespunzătoare mențiunii ”A se consuma de preferință înainte de…”, verificați dacă ambalajul acestuia este intact și dacă produsul alimentar are aspect, miros și gust bun.

”A se consuma până la…” indică data până la care produsul alimentar poate fi consumat în siguranță. Nu consumați niciodată un produs alimentar după data corespunzătoare mențiunii ”A se consuma până la… ”!

Mențiunea ”A se consuma până la… ” figurează pe produse alimentare foarte perisabile, precum peștele proaspăt, carnea tocată proaspătă, etc.

Întotdeauna urmați instrucțiunile de depozitare, în caz contrar, produsul alimentar se poate altera mai rapid și vă expuneți riscului unei intoxicații alimentare!



Cum pot fi folosite resturile alimentare în mod eficient? Ce recomandări puteți da consumatorilor casnici pentru reciclarea mâncării?
Reutilizarea (folosirea repetată) a unui produs alimentar poate fi realizatăpentru a nu arunca acel produs, însă nu putem găsi întotdeauna utilizări pentru toate resturile alimentare.

Înante de a arunca resturile alimentare necomestibile, ar trebui să vedem cm acestea ar putea fi revalorificate (reciclare = transformarea deșeurilor alimentare în materiale sau produse noi).

Astfel, reutilizarea hranei (valorificarea resturilor) se poate realiza fie:

pentru a obține alte tipuri de alimente;
în alte scopuri decât pentru alimentația umană: industriale (biogaz), agricole (compost-îngrășăminte) sau hrană animală – reciclarea alimentară.
La nivel industrial, măsurile de reutilizare/reciclare pot reduce cererea pentru materii prime, minimiza consumul de energie și emisiile de gaze cu efect de seră, preveni acumularea de deșeuri; de asemenea, pot avea un impact semnificativ asupra mediului, durabilității și a dezvoltării sustenabile.

Ce recomandări puteți da consumatorilor casnici pentru reciclarea mâncării?
Pentru a nu arunca resturile alimentare, atunci când acestea rămân, pot fi aplicate măsuri simple și eficiente precum:

Crearea unei rețete cu resturi din timpul săptămânii (ex. salvează pâinea uscată, fă mini-pizza, supe din legume de a 2-a zi, omletă cu orice ingrediente rămase din ziua anterioară, etc.),
Transformarea cinei în următorul prânz,
Planificarea și porționarea (părțile rămase pot fi păstrate în congelator pentru a fi mâncate ulterior),
Donarea mâncării aflată în surplus,
Predarea deșeurilor pentru reciclat/valorificat; de ex:
uleiul folosit – Nu arunca uleiul gătit direct în chiuvetă,
fructe alterate.


Colectarea separată a deșeurilor provenite din mâncare poate ajuta la rezolvarea problemelor de mediu.

Zațul de cafeapoate avea mai multe utilizări în casă: elimină mirosurile nedorite, ajută la îndepărtarea murdăriei de pe vase, poate fi folosit ca și exfoliant pentru corp sau ca îngrășământ pentru plante.

Cumpărarea de produse care sunt marcate ca fiind reciclabile; poți contribui astfel la reciclarea selectivă,
Folosește compostarea pentru resturi organice și biodegradabile.(ex. coji de ouă, zaț de cafea, coji, cotoare de fructe, etc.).
La această dată sunt mai multe inițiative private în direcția reducerii risipei alimentare prin reciclare. Diverși consumatori încearcă să își construiască propriile facilități de compost pentru a-și recicla din proprie inițiativă deșeurile menajere în general și pe cele alimentare în special.

Compostul este o substanță închisă la culoare, sfărâmicioasă – materie organică ce s-a descompus în prezența aerului. Compostul e folosit ca fertilizator al solului în agricultură și pentru plante ornamentale; practic înlocuiește fertilizanții chimici, ceea ce este un mare avantaj al compostării; compostarea se poate realiza la bloc și la casă (aparate de compostare).

Actiuni de dezinsectie 10-15.08.2024
29/07/2024

Actiuni de dezinsectie 10-15.08.2024

Atentionare PESTA MICILOR RUMEGATOARE
26/07/2024

Atentionare PESTA MICILOR RUMEGATOARE

23/07/2024

Preluare site www.ansvsa.ro
Focar de pesta micilor rumegătoare la o fermă comercială din județul Tulcea

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezența virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oile dintr-o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, județul Tulcea.

Primele cazuri de îmbolnavire au apărut în data de 11.07.2024, urmate de mortalități în zilele următoare. Medicii veterinari au suspicionat evoluția unor afecțiuni pulmonare de origine bacteriană exacerbate de temperaturile extrem de ridicate din această perioadă.

Au fost recoltate probe pentru examen de laborator la Laboratorul Sanitar Veterinar Județean Tulcea, iar pentru extinderea investigațiilor pentru boli virale au fost trimise probe la IDSA, care a diagnosticat prezența virusului PMR.

În data de 19.07.2024 a fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegătoare din România.

Imediat a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor constituit la nivelul Instituției Prefectului Județului Tulcea, în care s-a prezentat planul de acțiune pentru combaterea bolii și măsurile de prevenire a extinderii acesteia cu stabilirea responsabilităților instituțiilor care vor colabora pentru îndeplinirea acestuia.

Conform legislație în vigoare s-a decis uciderea imediată a întregului efectiv de ovine, urmat de ecarisarea cadavrelor prin îngropare pe teritoriul fermei, într-o locație avizată de Garda Națională de Mediu și Sistemul de Gospodărirea a Apelor Tulcea.

În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecţie (3km) şi de supraveghere (10km) și s-au luat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport. Toate exploatațiile comerciale de ovine și caprine din județul Tulcea, au fost notificate și verificate în vederea respectării măsurilor de biosecuritate.

Au fost notificate județele limitrofe Constanța, Ialomița, Brăila, Galați, Călărași, precum și Comisia Europeană și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală.

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.

ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene.

ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre suspiciunile la animale şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre.

La această oră, situația este sub control, au fost luate toate măsurile adoptate în cadrul CLCB pentru gestionarea unui focar de PRM și nu există posibilitatea afectării sănătății populației.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

*Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) este o boală virală foarte gravă, care afectează mai multe specii de rumegătoare mici, domestice şi sălbatice, foarte contagioasă şi cu o evoluţie foarte severă, terminată prin exitus în proporţie de 70 %. Clinic, boala se caracterizează prin evoluţie de la supraacută la subacută, cu manifestări de febră şi tulburări generale, digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin hemoragii, leziuni ulcerative, eroziuni sau necroze pe mucoasele digestive şi respiratorii, în unele cazuri prin pneumonie sau bronhopneumonie. PMR a fost descrisă pentru prima dată în anul 1942 de L. Gargadennec şi A. Lalanne în Coasta de Fildeş, care au sesizat că maladia studiată de ei prezenta unele diferenţe clinice şi epidemiologice faţă de evoluţia pestei bovine la ovine, cu care se asemăna într-o oarecare măsură şi cu care putea fi confundată. Studiile care au urmat s-au axat în special pe proprietăţile agentului etiologic, demonstrând că acesta este asemănător, dar nu identic, cu virusul pestei bovine, de care se deosebeşte genetic şi antigenic. Este un virus ARN anvelopat, cu geometrie sferică, diametru de 150 nm şi genom linear. Este foarte asemănător antigenic cu virusul pestei bovine. Are o rezistenţă relativ redusă la acţiunea agenţilor fizici şi chimici, fiind distrus în 60 minute la 50°C, cu o perioadă de înjumătăţire de 2 ore la 37°C. Este distrus de ph-ul ≤4 sau ≥11. Este foarte sensibil la alcool, fenol şi majoritatea substanţelor dezinfectante. Hidroxidul de sodiu 2% îl distruge în 24 de ore. Refrigerarea şi congelarea îl conservă.

În Europa, la această dată (20.07.2024) sunt confirmate mai multe focare de PMR în exploatații mixte de capre și oi din Regiunea Thessalia, Grecia. PMR a fost semnalată prima dată pe continent, în anul 2018, când a fost diagnosticat primul focar în Bulgaria, în localitatea Bolyarova, aproape de graniţa cu Turcia.

DSVSA Giurgiu - Campanie de informare a populației pentru cunoașterea simptomelor Rabiei
20/03/2024

DSVSA Giurgiu - Campanie de informare a populației pentru cunoașterea simptomelor Rabiei

18/11/2021

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Pet Store/pet Service?

Share