Bunnies-Be-Loved

  • Home
  • Bunnies-Be-Loved

Bunnies-Be-Loved Welkom bij Bunnies-be-Loved! Wij zijn 3 studenten Dierenzorg met een hart voor langoren. TikTok/Insta:
Logo door:

Via deze en andere wegen willen wij jullie graag allerlei dingen bijleren over de zorg voor konijnen!

Onze weestrijd is officieel afgelopen!Eerst en vooral willen wij iedereen die mee heeft gedaan bedanken. We hebben zeer ...
18/04/2022

Onze weestrijd is officieel afgelopen!
Eerst en vooral willen wij iedereen die mee heeft gedaan bedanken. We hebben zeer mooie en creative foto’s binnen gekregen!

En hier zijn onze winnaars!

De winnaar van het pakketje is Lies Hermans

De winnaars van de pakketjes zijn Savanna Van den Branden en Alissia Van den Branden

De winnaars van de pakketjes zijn Marleen Van Hoof en de broertjes Laurens en Lionel

De winnaars van de pakketjes zijn Mathias Lybaert en Tinne Verbraeken

Het zijn nog maar 7 dagen tot de deadline van onze wedstrijd!!!
08/04/2022

Het zijn nog maar 7 dagen tot de deadline van onze wedstrijd!!!

Konijnen zijn groepsdieren en zijn niet graag alleen. Ze willen graag een ander konijn als maatje om mee te spelen, elka...
03/04/2022

Konijnen zijn groepsdieren en zijn niet graag alleen. Ze willen graag een ander konijn als maatje om mee te spelen, elkaars vacht te verzorgen of gezellig samen een blaadje sla eten. Maar is het ook mogelijk een ander dier in huis te hebben als maatje voor je konijn?

Vaak hangt dit af van het andere huisdier. Zouden zij het konijn kunnen/willen verwonden? Als hier enige twijfel over is dan kun je hen beter niet samen plaatsen. Een konijn kan zich ook niet op zijn gemak voelen in de buurt van jagers, zoals een hond of een kat. Het zijn natuurlijk prooidieren en zullen alles vermijden en wegvluchten van wat zij zien als een bedreiging. Ook jij kunt een bedreiging zijn. Jij kunt zonder enige kwade bedoeling het konijn willen optillen en langs boven benaderen Dit zien konijnen als bedreiging omdat ze in het wild langs boven worden benaderd door roofdieren.

Ook moet je erop letten dat je geen van beide te kort doet. Vaak houden mensen een konijn samen met een cavia. Maar de verschillen tussen deze 2 zijn veel groter dan de overeenkomsten. Hun voeding en dag/nachtritme verschilt enorm en dus kunnen ze niet samen eten, ze kunnen niet met elkaar communiceren en een konijn kan vaak de cavia onbewust verwonden.

Katten en konijnen kunnen goed samengaan. Het wordt aangeraden dat de kat van kitten af het konijn kent en weet dat hij niet te ruw mag zijn met zijn huisgenoot. Ze mogen wel nooit alleen gelaten worden! Katten zijn jagers en kunnen uit instinct het konijn aanvallen.

Honden en konijnen samen plaatsen is mogelijk, maar dit is afhankelijk van het ras. Jachthonden zoals een Weimaraner, Duitse Staander, Golden Retriever… kunnen best niet samengehouden worden met konijnen om logische redenen. Andere rassen kunnen succesvol met een konijn samenleven wanneer ze het gewend zijn en goed opgevoed zijn. Ga er niet vanuit dat het goed komt omdat je een bepaald ras hebt gekozen. Je konijn kan nog steeds stress ervaren door de aanwezigheid van de hond, of wanneer het konijn gaat rennen kan de hond de achtervolging inzetten en het dier verwonden, … Laat een hond en een konijn nooit alleen in een ruimte zonder toezicht.

Kortom, konijnen en andere dieren samen is mogelijk, maar ze verkiezen toch liefst een soortgenootje.

Het zijn nog maar 14 dagen tot de deadline van onze wedstrijd!!!
01/04/2022

Het zijn nog maar 14 dagen tot de deadline van onze wedstrijd!!!

🎉!AANDACHT THOMAS MORE STUDENTEN!🎉Vandaag zijn er op de campus 2 konijntjes verstopt!🐇Kan ij ze vinden?🤔Dan maak je kans...
30/03/2022

🎉!AANDACHT THOMAS MORE STUDENTEN!🎉

Vandaag zijn er op de campus 2 konijntjes verstopt!🐇
Kan ij ze vinden?🤔
Dan maak je kans op een leuke prijs!🎁

Veel succes en zoeken maar!!!

Wanneer je aan een asiel denkt: welke dieren komen dan in je op? Honden? Katten?  Misschien denk je niet meteen aan koni...
27/03/2022

Wanneer je aan een asiel denkt: welke dieren komen dan in je op? Honden? Katten?

Misschien denk je niet meteen aan konijnen. Maar jammer genoeg zitten er elk jaar nog veel te veel konijnen in asielen en opvangcentra. Uit statistieken betreffende asieldieren in het BHG (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) blijkt dat in 2019 206 konijnen zijn gepasseerd in de asielen. Hiervan zijn er 2 teruggegeven aan de eigenaar, 96 zijn er geadopteerd, 5 stierven een natuurlijke dood en er werden 77 konijnen ingeslapen.

131 van de konijnen die binnengebracht werden bij asielen werden afgestaan door hun eigenaar, 49 werden er achtergelaten/gevonden, 2 waren zwerfdieren en 8 dieren waren in het verleden al eens in het asiel geweest.

Dit waren cijfers uit 2019, de cijfers van 2020/2021/2022 zullen zonder twijfel hoger liggen. Door de Corona pandemie zijn er massaal huisdieren in huis gehaald zonder weet van de juiste zorgen die het dier nodig heeft. Wanneer men het dier beu is, het te veel moeite is, terug moet gaan werken, … dan eindigt het diertje jammer genoeg in het asiel.

Daarom roepen wij graag op om voor u een dier in huis haalt zeer goed na te gaan welke zorgen het dier nodig heeft en ook om eerst de asielen eens te bezoeken. Daar zitten ongetwijfeld lieve langoortjes die wachten op een gouden hokje.

Bron statistieken: https://document.environnement.brussels/opac_css/elecfile/IF_BEA_Statistiques_animauxderefuges_2019_NL

Volgende week hebben we het over: ‘Konijnen en andere dieren’

Het zijn nog maar 21 dagen tot de deadline van onze wedstrijd!!!
25/03/2022

Het zijn nog maar 21 dagen tot de deadline van onze wedstrijd!!!

Castratie en sterilisatie is vaak een standaard stap wanneer men een hond of kat in huis neemt. Maar bij konijnen wordt ...
20/03/2022

Castratie en sterilisatie is vaak een standaard stap wanneer men een hond of kat in huis neemt. Maar bij konijnen wordt dit vaak over het hoofd gezien. Waarom zou je ervoor kiezen je konijn te laten castreren/steriliseren? Ongecastreerde mannetjes kunnen agressief worden naar soortgenoten en/of naar de eigenaar toe. Ze kunnen onderling gaan vechten en hormonen gaan sproeien in huis. En natuurlijk kan het niet castreren leiden tot ongewenste nakomelingen.

Voordelen bij het steriliseren van vrouwelijke dieren zijn bijvoorbeeld: voorkomen baarmoedertumoren, voorkomen baarmoederontstekingen of cystes in de eierstokken en ook hier het vermijden van ongewenste nakomelingen.

Vanaf wanneer kan ik mijn konijn laten castreren/steriliseren? Een mannelijk konijn kan je vanaf een leeftijd van 4-5 maanden laten castreren. Hou er wel rekening mee dat het mannetje tot 2-3 weken na de castratie nog vruchtbaar kan zijn. Vrouwelijke konijnen wordt aangeraden vanaf 6 maanden te steriliseren.

Wat na de operatie? Zorg voor een warme rustige omgeving. Houd uw konijn de eerste dagen apart. Leg handdoeken op de bodem van het hok in plaats van de normale bodembedekking om infectie van de wonde te vermijden. Merkt u dat uw dier niet zelf gaat eten? Neem dan contact op met de dierenarts.

Volgende week hebben we het over: ‘Konijnen in asielen’

Het zijn nog maar 28 dagen tot de deadline van onze wedstrijd!!!
18/03/2022

Het zijn nog maar 28 dagen tot de deadline van onze wedstrijd!!!

Een grote danku aan een van onze sponsors Verdi CleanHeeft uw gevel een stoomreiniging nodig? Of moet uw dak ontmost wor...
16/03/2022

Een grote danku aan een van onze sponsors Verdi Clean

Heeft uw gevel een stoomreiniging nodig? Of moet uw dak ontmost worden? Misschien Moet uw gevel opnieuw gevoegd worden? Geen klus is te groot en geen man te klein bij Verdi Clean!

Verdi Clean

Een schattig snoetje, een zachte vacht, lange oortjes enzoverder. Konijnen stelen al jarenlang de harten van mensen. Ze ...
13/03/2022

Een schattig snoetje, een zachte vacht, lange oortjes enzoverder. Konijnen stelen al jarenlang de harten van mensen. Ze zijn lief, schattig en makkelijk te trainen. Maar dat wil niet zeggen dat ze ‘makkelijke’ huisdieren zijn. Dit is jammer genoeg wat veel mensen denken.

Een ‘makkelijk’ schattig huisdier. Is dat geen ideaal cadeau voor je kinderen? Je zus? Je broer? Of misschien iemand die je graag ziet? Het antwoord is nee.

Net zoals alle andere levende dieren is een konijn GEEN cadeau!

Het aanschaffen van een huisdier moet voorafgegaan worden door informeren, zoeken wat het best bij jou past en kijken of jij de juiste zorgen voor het dier kunt bieden. Je moet zelf opzoekwerk doen naar alle zorgen die in een dier kruipen. En dit verschilt voor een hond, kat, konijn of een ander dier. Elk dier heeft zijn specifieke noden.

Elk jaar belanden er te veel konijnen in een asiel, opvang of worden ze ergens op straat of in een bos gedumpt. Vaak omdat het dier meer werk bleek te zijn dan verwacht. Of men heeft het cadeau gekregen maar wilde het niet houden.

Geef nooit een dier cadeau. Ook al weet je 99,99% zeker dat deze persoon voor dat dier kan zorgen. Je kan nooit 100% zeker zijn. Laat hem of haar zelf beslissen of hij een dier in huis wil.

En wanneer je voor jezelf een dier in huis haalt een kleine tip: ‘ADOPT, DON’T SHOP’

Volgende keer hebben we het over: ‘Castratie en sterilisatie’
Cartoon door:

Het zijn nog maar 35 dagen tot de deadline van onze wedstrijd!!!
11/03/2022

Het zijn nog maar 35 dagen tot de deadline van onze wedstrijd!!!

Er zijn konijnenrassen: dwergrassen, reuzenrassen, langharig, kortharig, rechtopstaande oortjes, hangende oortjes, … Er ...
06/03/2022

Er zijn konijnenrassen: dwergrassen, reuzenrassen, langharig, kortharig, rechtopstaande oortjes, hangende oortjes, … Er is een grote variatie! Vandaag schenken we aandacht aan de vachtverzorging. Dit zal vooral van toepassing zijn voor langharige rassen. Maar onderschat de verzorging van een korte vacht ook zeker niet.

Vachtverzorging van langharige konijnen is een dagelijkse taak. Elke dag moet het hooi en de bodembedekking uit de vacht van het konijn gehaald worden zodat dit niet kan vervilten. Ook moeten langharige konijnen regelmatig geborsteld en driemaandelijks geschoren worden, ook om vervilten tegen te gaan. Kortharige konijnen kunnen hun vacht zelf verzorgen, maar deze af en doe eens borstelen met een zachte kam kan zeker ook. Ook de nagels van je konijn worden best regelmatig geknipt, dit kan je zelf doen met een speciale kniptang voor konijnen of bij de dierenarts laten doen.

De tanden van een konijn slijten vanzelf af. Als je merkt dat dit niet gebeurt, moeten deze geknipt worden door de dierenarts zodat er geen eetproblemen of ernstige bijtwonden ontstaan. Als de tanden te lang uitgroeien kan dit namelijk voor pijn zorgen. En zal het konijn stoppen met eten. Let op voor knaagstenen. Vaak hoor je dat deze essentieel zijn voor een gezond gebit. Maar dit is jammer genoeg onjuist. Knaagstenen bestaan vooral uit calcium. Een konijn krijgt door zijn voeding al genoeg calcium binnen. Te veel aan calcium kan leiden tot calciumkristallen en dat leid tot blaasgruis of uiteindelijk ook blaasstenen die alleen operatief kunnen verwijderd worden.
Kort samengevat dus: Je konijn minstens 1 keer in de week borstelen, langharige konijnen iets vaker en ook driemaandlijks laten knippen/scheren, nageltjes om de 2/3 maanden knippen en tanden in het oog houden!

Volgende week hebben we het over: “Een konijn is geen cadeau’

Het zijn nog maar 42 dagen tot de deadline van onze wedstrijd!!!
04/03/2022

Het zijn nog maar 42 dagen tot de deadline van onze wedstrijd!!!

Een grote danku aan een van onze sponsors dierenspeciaalzaak Thisa Zoo!Voor al u benodigdheden voor dieren groot en klei...
02/03/2022

Een grote danku aan een van onze sponsors dierenspeciaalzaak Thisa Zoo!
Voor al u benodigdheden voor dieren groot en klein moet u bij Thisa Zoo zijn!

Zoals we in eerdere posts vermeld hebben, is een konijn een prooidier. We hebben het vluchtgedrag van konijnen al vernoe...
27/02/2022

Zoals we in eerdere posts vermeld hebben, is een konijn een prooidier. We hebben het vluchtgedrag van konijnen al vernoemd en besproken. Maar wat als je dier ziek is? Een konijn zal vaak symptomen van ziekte of pijn verstoppen. Het mag namelijk geen tekenen van zwakte uiten. Anders zou een roofdier hen direct in hun vizier nemen.

Hoe kan je dan zien wanneer je langoor zich niet goed voelt? Het eerste waar je op moet letten is het gedrag van je dier. Als je jouw konijn goed kent, is het makkelijker op te merken wanneer het zich plots anders gedraagt. Komt je konijn je normaal begroeten maar nu blijft hij gewoon op zijn plek zitten? Laat hij zich normaal aaien maar nu loopt hij weg? Dit kunnen allemaal signalen van ziekte of pijn zijn.

Wanneer je konijn tekenen van ziekte vertoont, is het aangeraden zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Er is namelijk een grote kans dat het diertje al een tijd ziek is maar het gewoon niet laat zien. Een dagje wachten om te zien ‘of hij zich morgen beter voelt’ kan fataal zijn voor je konijn.

Hier zijn wat algemene ziektesymptomen: zware of piepende ademhaling, kopje achterover houden, geen eetlust, stil in een hoek zitten zonder reactie op geluiden of beweging, jeuk, vaak aan oren krabben, …

Als je konijn pijn heeft, kan het volgende dingen vertonen: traag of met moeite bewegen, trillen, lusteloos zijn, ongewone of plotse agressie, tandenknarsen, voedsel uit mond laten vallen (tandpijn), hyperventileren, hijgen, zichzelf niet meer verzorgen, …

Volgende week hebben we het over: ‘Vachtverzorging’
Cartoon door:

Het zijn nog maar 49 dagen tot de deadline van onze wedstrijd!!!
25/02/2022

Het zijn nog maar 49 dagen tot de deadline van onze wedstrijd!!!

22/02/2022

Wie een konijn in huis heeft, zal vroeg of laat het konijn een keer optillen en vasthouden om bijvoorbeeld naar de dierenarts te gaan. Het is belangrijk dat je jouw konijn op de juiste manier benadert en hanteert. Een konijn is een prooidier met veel natuurlijke vijanden. Dit heeft tot gevolg dat een konijn snel vluchtgedrag vertoont.

In deze tik tok tonen we enkele ‘DO’s’ en ‘DON’Ts’ bij het optillen en hanteren van je dier.

Volgende week hebben we het over 'Ziekte'. (Hoe zie je dat je konijn ziek is?)

Het zijn nog maar 56 dagen tot de deadline van onze wedstrijd!!!
17/02/2022

Het zijn nog maar 56 dagen tot de deadline van onze wedstrijd!!!

Een grote danku aan een van onze sponsors Horta Beveren-Waas!Horta is uw trouwe partner voor alles van tuin tot dier!
16/02/2022

Een grote danku aan een van onze sponsors Horta Beveren-Waas!

Horta is uw trouwe partner voor alles van tuin tot dier!

Voeding is een basisonderdeel van het leven. Een correcte voeding is een basisonderdeel van een goede levenskwaliteit. E...
13/02/2022

Voeding is een basisonderdeel van het leven. Een correcte voeding is een basisonderdeel van een goede levenskwaliteit. Er zijn 3 belangrijke onderdelen in de voeding van konijnen. Het grootste deel is hooi en gras, daarna groenten en kruiden en dan pellets. Je kunt hier ook nog een klein stuk fruit en snoepjes aan toevoegen. Een onbeperkte hoeveelheid hooi is van belang om een gezonde darmwerking te stimuleren. Een goede maat is elke dag evenveel hooi te geven als je konijn groot is.

Wat belangrijk is om te weten is dat konijnen hun eigen keutels vaak opnieuw opeten. Dit is omdat ze na een eerste vertering nog niet al de voedingstoffen uit hun voer gehaald hebben. Deze ‘blindedarm keutels’ eten ze dus nog een keer op. Dit heet caecotrofie. Keutels die een tweede keer verteerd zijn zien er ook anders uit.

De aangeraden hoeveelheid biksvoer (konijnenvoer/pellets) is 20g/kg lichaamsgewicht per dag. Een te grote hoeveelheid biksvoer kan tot gevolg hebben dat uw konijn niet genoeg hooi meer eet of zijn blinde darmkeutels niet meer opeet. Ook kan dit leiden tot een verhoogd calciumgehalte, wat tot blaasstenen kan leiden.

Per dag is er een maximum van 50-100g groenten/kg lichaamsgewicht. Let er ook op dat je je konijn laat wennen aan elke nieuwe groente.

Een konijn mag fruit hebben maar met mate. Te veel fruit kan leiden tot diarree. En dit moet je absoluut vermijden bij konijnen.

Vaak wordt er gezegd dat het lievelingseten van een konijn wortel is. Maar ook hiermee moet je opletten. Er zit namelijk veel suiker in wat ook tot diarree kan leiden.

Volgende week hebben we het over: Hanteren

Het zijn nog maar 63 dagen tot de deadline van onze wedstrijd!!!
11/02/2022

Het zijn nog maar 63 dagen tot de deadline van onze wedstrijd!!!

Een grote danku aan een van onze sponsors Aveve!Aveve levert alles voor tuin, dier en bakplezier!   Aveve
09/02/2022

Een grote danku aan een van onze sponsors Aveve!
Aveve levert alles voor tuin, dier en bakplezier!
Aveve

Vaccinatie is een belangrijk om bepaalde ziektes in uw huisdier te voorkomen. Voor een konijn zijn de belangrijkste vacc...
06/02/2022

Vaccinatie is een belangrijk om bepaalde ziektes in uw huisdier te voorkomen. Voor een konijn zijn de belangrijkste vaccins die tegen myxomatose en VHS/RHD (Viral Haemorrhagic Disease). Een konijn kan het myxomatose-virus oplopen door een beet van een mug. Symptomen zijn etterende ogen en neus en huidverdikkingen. Dit virus heeft vaak dood tot gevolg. VHS/RHD wordt verspreid door direct contact tussen konijnen maar ook via mest, insecten en besmet materiaal. Hier kan men symptomen waarnemen waaronder benauwdheid, hoge koorts en tandenknarsen (reactie op pijn). Ook dit virus loopt vrijwel altijd fataal af. Deze vaccinaties kunnen toegediend worden vanaf 12 weken en moeten om de 6 maanden herhaald worden. Er bestaan nog vaccins voor konijnen die een mindere bescherming bieden. Vraag hierover meer info aan je dierenarts.

Volgende week hebben we het over: Voeding
Cartoon door:

Het zijn nog maar 70 dagen tot de deadline van onze wedstrijd!!!
04/02/2022

Het zijn nog maar 70 dagen tot de deadline van onze wedstrijd!!!

Address


Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Bunnies-Be-Loved posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Bunnies-Be-Loved:

Videos

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Contact The Business
  • Videos
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Pet Store/pet Service?

Share