13/10/2024
📣 Luonnonvaraiset eläimet ovat valtion omaisuutta, ja eläinten hyvinvointilaki vaatii, että luonnonvaraisia eläimiä autetaan. Lain mukaan loukkaantunut tai muutoin avuttomassa tilassa oleva luonnonvarainen eläin voidaan ottaa lyhytaikaisesti haltuun sille annettavaa ensiapua tai hoitoon toimittamista varten.
❗Jos hoitoa on tarkoitus jatkaa ensiavun antamisen jälkeen, laki velvoittaa viemään eläimen luonnonvaraisten eläinten hoitopaikkaan. Valtio ei kuitenkaan järjestä hoitoa, vaan loukkaantuneiden ja orpojen luonnonvaraisten eläinten hoito on Suomessa pitkälti vapaaehtoistoiminnan varassa.
➡️ Käytännössä vapaaehtoiset hoitavat valtiolle kuuluvia eläimiä omalla kustannuksellaan ja omalla ajallaan.
– Ne harvat eläinhoitolat, jotka on perustettu vapaaehtoisvoimin, ovat jatkuvan lakkauttamisuhan alla rahoituksen puutteen vuoksi. Lukuisat eläinsuojelijat hoitavat eläimiä lisäksi omissa tiloissaan. Esimerkiksi SEYn vapaaehtoiset hoitivat viime vuonna 2 700 loukkaantunutta tai emotonta luonnoneläintä, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati White.
➡️ SEYn näkemyksen mukaan luonnonvaraisten eläinten hyvinvoinnin turvaamiseksi on määriteltävä kunta- tai aluetasolla taho, joka on vastuussa apua tarvitsevien luonnoneläinten kiinniotosta, hoidosta, kuntoutuksesta ja mahdollisesta lopettamisesta.
Kuntien tulee sitoutua tukemaan alueella toimivia vapaaehtoisia taloudellisesti.
– Kunnan virkaeläinlääkärillä tulee olla velvollisuus antaa loukkaantuneille luonnonvaraisille eläimille muutakin ensiapua kuin ainoastaan eutanasia. Varsinaista hoitoa, kuntoutusta ja eläinten luontoon palauttamista varten eläimet tulee toimittaa hoitoon määrätylle asiantuntevalle taholle, Kati White sanoo.
📷 iStock