11/02/2024
De næste 4-5 uger vil jeg fortælle lidt om de forskellige terapiformer og deres principper, og har valgt at starte ud med Traditionel Hundemassage. Jeg ønsker alle nye som trofaste rigtig god læselyst 📖
TRADITIONEL HUNDEMASSAGE
Massage er en oldgammel terapiform, med mange forskellige teknikker, som kan udføres 100% manuelt eller med redskaber. Massage kan integreres sammen med andre terapiformer som; Bindevævsmassage, laserterapi akupressur herunder stresspunkter, zoneterapi samt forskellige osteopatiske teknikker.
Ved massage arbejdes der med blødvævsstrukturerne, som er huden, det underliggende bindevæv også kaldet fascia samt muskulaturen. Da hunde er lige så forskellige som os mennesker, sammensættes der et individuelt terapiforløb opbygget med forskellige greb og teknikker tilpasset hundens behov på dagen. Det afhænger igen af, om hunden kommer grundet spændinger, genoptræning, velvære eller noget helt fjerde.
MASSAGENS INDVIRKNING
Massage er med til at forbedre og øge hundens blod- og lymfecirkulation. Derudover forhøjer det hundens kropsvarme og sænker blodtrykket via det autonome nervesystem, og er herigennem med til at støtte hundens sundhed. Massagen er med til at øge elasticitet i muskler og sener, og kan være med til at forebygge problemstillinger i bevægeapparatet.
Massagens består af 3 grundprincipper;
- Opvarmning (Euphlage) lange glidende strøg med let tryk.
- Dybtgående massage (friktioner mv.) greb som har indvirkning på tværs af fibrene.
- Afslutning (dræning og stræk) greb og stræk som har indvirkning i fiberretningen.
INDIKATIONER FOR MASSAGE
Hvis du nogensinde har fået massage, ved du, hvor fantastisk det kan være. Lige som hos os mennesker kan det hos hunde fremme afslapning, muskelfleksibilitet, komfort og kan være med til at hjælpe ved;
- Velvære og forebyggelse.
- Muskelspænding og muskelkramper.
- Indskrænket bevægelse og stivhed.
- Manglende evne til at udføre en vant øvelse.
- Vedligeholdelse ifm. kroniske skader.
- Vedligeholdelse ifm. ortopædiske diagnoser.
- Adfærdsændring/problemer.
KONTRAINDIKATION
Det er ikke altid en god ide at give din hund massage, som fx. ved infektion eller feber, idet massage giver en forhøjet kropsvarme og øger blodcirkulationen. Derudover bør hunde der skal præstere ikke modtage massage 24-48 timer før opgaven/udstillingen/konkurrencen, idet der kan være risiko for en smule muskelømhed efterfølgende. Nedenfor nogle punkter hvor du bør afvente massage;
- Sygdom, feber, infektion og akut inflammation.
- Direkte på hævelser og fibersprængning.
- Lokalt på hudproblemer, flere medicinske påvirkninger.
- Cancer eller ikke-diagnosticerede knuder.
- Drægtighed generelt.
HJÆLP DIN HUND, TILVÆN DEN HJEMMEFRA
Det kan virke som en ’selvfølge’, at vores hunde elsker at blive kælet for og rørt ved, men det er ikke altid tilfældet.
Der er tre nemme trin til at tilvænne din hund til massage.
- Start med et enkelt blidt tryk for at se, hvordan hunden reagerer.
- Benyt derefter nogle lange, glidende strøg med let tryk.
- Glem ikke hunds poter, bevæg forsigtigt tæerne – sørg for at hunden er tryg.
- Hunden skal være glad for at tage imod dine berøringer.
Hvis din hund viser tydelig ømhed ved berøring eller i bevægelse, bør du kontakte din dyrlæge inden du at kontakter en dyrlægecertificeret fysiurgisk hundeterapeut.