16/05/2018
Iniţiativa "Drepneaua neagră" România
Revenim cu mesajul din fiecare sezon : Ati gasit o drepnea neagra? Sunati de urgenta la numarul Centrului de reabilitare drepnele valabil 24/7 : 0730 366 428
- Drepneaua este un zburator prin excelenta, viata ei este dusa pe aripi ! In aceasta perioada pana la finele lui mai, inceput de iunie , este sezon exclusiv de adulti drepnea.
- Drepneaua trebuie tratata diferit de orice alta pasare salbatica, dat fiind specificul ei de viata aparte, are nevoie de ingrijiri specializate
- Fie ca este gasita la sol, ratacita intr-o scara interioara, curte interioara, in poduri in cautarea locului de cuibarit, in balcon,etc, are nevoie urgenta de ajutor
- In cazul in care este atacata de pisica/ caine trebuie intervenit rapid , orice amanare inseamna moartea pasarii
- Nu hranim, nu hidratam pasarea salbatica gasita ! Ciocul drepnelei este extreme de fragil si poate fi rupt in cateva secunde – astfel riscam sa lipsim posibilitatea primara a pasarii salbatice de a se mai hrani pe viitor – si riscam sa omoram pasarea salbatica exclusiv insectivora cu hrana neadecvata : paine, malai, carne si produse din carne, orice tipuri de larva /viermi, graunte, oua, insecte conservate, produse lactate , etc. In plus osul fragil al limbii se rupe f. usor.
- Nu hrana este panaceu pentru problemele medicale ale pasarii salbatice gasite, greseala care se intampla de prea multe ori atunci cand ne confruntam cu gasirea unei pasari salbatice in nevoie!
- Nu se cazeaza in colivie, in spatiul personal, etc , ci intr-o cutie foarte curata de carton ferita de zgomot, intruziune repetata ,de frig, mediu neadecvat – balcon, baie , bucatarie, etc. In niciun caz in cutia de carton foarte curata folosita pentru cazare / transport nu punem talas, vata, iarba, crengi, frunze, pene si puf, articole textile murdare, carpe de bucatarie, s.a.m.d. Nu dam gauri in capacul cutiei, ci intr-unul din laterale , cu un pix, 10-12 gaurele.
- Nu ‘’stimulam’’ drepneaua fortand-o prin aruncarea in aer, greseala fatala ! Nu degeaba nu este in mediul ei natural : pe cer sau la cuib!
- Nu o lasam drept jucarie sau in grija copiilor !
- Faptul ca aceasta migratoare nu cunoaste omul drept dusman si nu reactioneaza precum alte pasari salbatice la intalnirea cu omul , o face sa para ‘’docila’’ si de aici transferul emotional total periculos !
- Aceasta migratoare aparte are sistemul imunitar conceput pentru specificul ei de viata, in momentul in care nu mai este pe aripi , ci la sol, intervine stresul, sistemul imunitar nu mai functioneaza normal si este expusa la numeroase boli si infestari .
- De aceea functionam 24/7 !
Update 21.04 : din pricina conditiilor meteo dure, pana si acesti zburatori robusti care ajung si la inaltimi de peste 2000 de m pot deveni victime ale epuizarii ( sunt ''vanatori'' de insecte aeriene). De la natura drepnelele sunt inzestrate cu posibilitatea de a trece de conditii vitrege intrand intr-o stare de torpoare, insa daca vremea nefavorabila se prelungeste pentru mai mult de 3-4 zile, este o problema.
Este posibil sa ne intalnim in aceste conditii mai des cu drepnele aflate in situatii anormale : la sol, refugiate intr-un balcon ; agatate de ziduri pentru a-si conserva energia.
Ce este de facut? Ne contactati de urgenta.
Nu cedati tentatiei de a le hrani sau de a le da apa!