20/10/2024
Kuinka valita vastuuntuntoinen kasvattaja, kirjoittanut Satu Utriainen. Tämän olisi hyvä jokaisen pentua hankkivan lukea 👍🏼
Kuinka valita vastuuntuntoinen kasvattaja
OSA 1:
Nämä ohjeet ovat minun henkilökohtainen näkemys asiaan ja ensisijaisesti tarkoitettu näyttelylinjaisen kokkerin kasvattajan valintaan, metsästys tai seka -linjaisilla kasvattajilla voivat kriteerit olla vähän erilaiset.
Cockerspanieli on ollut aina ns.suosittujen rotujen joukossa. Tilanne "paheni" koronan myötä ja samalla joukkoon tuli kasvattajia joiden kasvatusperiaatteet ovat vähän kyseenalaisia.
Koska pennun saaminen voi olla haastavaa, ostaja saattaa ostaa pennun kasvattajalta joka ei täyttänytkään alun perin asetettuja kriteerejä ,joita ostaja asetti kasvattajalle.
Ensimmäinen ja tärkein ohje maltti on valttia pennun etsinnässä.
Moni lähtee ehkä etsimään kasvattajaa summittaisesti googlesta
hakemalla ja kotisivuja etsimällä. En myöskään luottaisi sokeasti jonkun suosituksiin. Silloin tällöin näkee keskustelupalstoilla aloituksia, jossa pyydetään suosittelemaan kasvattajaa. Lähes kaikki suosittelevat sitä kasvattajaa, josta itse pennun sattuivat saamaan. Suosittelun perustelu on ensisijaisesti se, että pentu ylipäätään saatiin. Keskusteluista on voitu poistaa kommentit , joissa varoitellaan jostain kasvattajasta, koska ne voivat täyttää kunnianloukkauksen määritelmän, vaikka varoitus olisikin aiheellinen.
Suosittelen ensin huolellisesti tutustumaan cockerspanielit ry kotisivuihin.
https://cockerspanielit.org/
Lue Jalostuksen toimintaohje , siinä kerrotaan minkälaiset terveys ja luonnesuositukset yhdistelmän tulisi täyttää
https://cockerspanielit.org/jalostuksen-toimintaohje/
Tutki Jalostuksen tavoiteohjelma, tässä kattava infopaketti, mitä kaikkea terveyteen ja luonteeseen liittyvää sinun tulisi ottaa huomioon ja kuinka yleistä ne rodussa ovat.
https://cockerspanielit.org/jalostuksen-tavoiteohjelma/
Ja sitten se tärkein. Opettele käyttämään ja lukemaan Suomen Kennelliiton jalostustietokantaa, sieltä on paljon pääteltävissä kasvattajasta.
https://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx?Lang=fi
Kun aloitat tutkimisen, määrittele oikealla olevasta laatikosta kohdasta muut rotukohtaiset----asetukset. Asetuksiin kannattaa asettaa, näyttelytulos , SPA (rodunomainen käyttötulos, spanielin taipumuskoe) , Terveystuloksia ( esim. lonkat ja lonkkaindeksi, selkä, polvet, sydän, silmät ja kyynärät).
Kun määrittelet haluamasi tiedot näet ne heti ensivilkaisulla, kun etsit kasvattajan tietoja, eikä sinun tarvitse klikkailla koirien tietoja erikseen auki.
Kohdassa Muut Rotukohtaiset ( oikealla yläreunassa oleva laatikko) on kohta: Kasvattajat, sitä klikkaamalla näet kaikki kasvattajat aakkosjärjestyksessä allekkain.
Nyt voitkin sitten aloittaa tutkimisen ja vertailun.
Hyvinkin nopeasti voit huomata kasvattajien välillä suuriakin eroja.
Älä takerru siihen seikkaan onko pentuja ollut vähän vai paljon. Tutki mieluummin sitä minkälaisilla yhdistelmillä pentuja on tehty. Ovatko vanhemmat laajasti terveystutkittu vai onko menty vain minimi tuloksilla eli sieltä missä aita on matalin. Nämä vaadittavat terveystutkimukset löytyivät siis jo sieltä jalostuksen toimintaohjeesta, eli millä tavalla vanhemmat täytyisi tutkia ennen pentujen teettämistä. Huomio, että kaikki eivät ole pakollisia tutkimuksia vaan perustuvat vapaaehtoisuuteen. Tässä siis jo tulee niitä eroja ja herää kysymys, miksi kasvattaja ei teetä kuin pakollisset minimi tutkimukset.
Tutki myös onko kasvattajan pentueet aikuisena terveystutkittu ja minkälaisille tuloksilla. Jos kasvatteja on tutkittu todella vähän, se on huolestuttavaa. Et voi millään tietää minkä tasoista pentuja kasvattajalta lähtee, jos tuloksia ei juurikaan löydy. Toki täytyy muistaa, että kasvattien terveystutkimukset perustuvat uuden omistajan aktiivisuuteen eli kasvattaja ei voi ostajaa pakottaa terveystutkimuksiin. On kuitenkin kasvattajia jotka jopa kieltävät menemästä virallisiin tutkimuksiin tai vähättelevät tutkimuksia joku jopa omaa röntgenkatseen ja tietää tutkimatta, että terveitä ovat. Se kertoo että jotain piiloteltavaa terveydessä voi olla.
Ne kasvattajat joiden pentuja on tutkittu ovat myös näistä terveys asioista puhuneet ostotilanteessa ja he yleensä myös itse niihin panostavat laajemmin.
Älä osta koskaan pentua pentueesta, jossa kummaltakin vanhemmalta puuttuvat näyttely tai koetulokset, vaikka ostat vain kotikoiran. Jos vanhemmilta puuttuvat tulokset kokonaan, et voi mitenkään tietää oikeaa syytä näiden puuttumiselle. Tulosten puuttuminen pitäisi herättää epäilykset kasvattajan tarkoitusperistä. Jos toiselta vanhemmalta tulokset puuttuvat niin kysy miksi. Älä usko koottuihin selityksiin: kasvatamme vain rakkauspentuja/kotikoiria, näyttelyt eivät ole eettisesti oikein, meidän koiralle ei ole turkki kunnossa, minulla ei ole autoa, työkiireiden vuoksi en pääse metsään, kun minulla on nuita selkävaivojakin jne..
Yleensä kasvattaja jolta näyttely tai koetulokset puuttuvat, ei ole tosissaan kasvattamansa rodun suhteen. Tässä on suurena vaarana, että tuet pentutehtailua, jossa pentuja tulee vain helpon rahan toivossa.
Tärkein pointti , miksi tällaisesta pentueesta ei pidä pentua ostaa, että vanhempien luonteesta ei ole mitään faktaa. Kun koiralla on näyttely- tai koetulos, niin arvostelussa on yleensä maininta luonteesta, varsinkin jos siinä on jotain huomautettavaa. Pelkkään kasvattajan kertomukseen luonteesta ei pidä uskoa, tukena pitää aina olla jotain "mustaa valkoisella".
Koiralle , joka syystä tai toisesta ei voi mennä näyttelyyn, voi aina pyytää jalostustarkastuksen. Jalostustarkastus on erittäin tarkka kuvaus koiran rakenteesta ja myös luonteesta.
koiran luonteen voi myös arvioida vaikka SmartDog-testillä, jos virallisiin tapahtumiin ei halua mennä.
Kannattaa muistaa, että aina, jos kyseessä on pentutehtaaseen verrattava paikka, niin todennäköisesti tulokset puuttuvat, m***a selityksiä löytyy mitä ihmeellisimpiä.
Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, että tuloksia löytyy Suomessa järjestetyistä tapahtumista. On hyvin outoa, jos kaikki tulokset ovat vinkuintiasta,montenegrosta jne , m***a suomesta tuloksia ei löydy. Suomessa ollaan hyvin tarkkoja , että näyttelytoiminta on eettisesti kestävää ja esim douping aineita ei sallita. Jos koirat ovat käyneet näyttelyissä vain ulkomailla, se kertoo vähintään siitä, että niiden taso on sitä luokkaa, etteivät ne tule Suomessa pärjäämään, eli sen kaltaisiin "multishampiooneihin" ei kannata kapsahtaa.
Tutki kasvattajan pentueita. Huolestu, jos on tehty uusinta yhdistelmä, eli on uusittu pentue jossa sama isä ja emä. Mitä annettavaa rodulle oli tällaisessa uusintayhdistelmässä. Onko vanhemmilla minimi terveystulokset ja edellisestä pentueesta ei ole yhtään tutkittua jälkeläistä. Tällainen uusinta on tehty todennäköisesti helppouden takia eli kasvattaja tai hänen kaveri omistaa molemmat koirat ja ei ole ollut aikomustakaan valita huolellisesti sopivinta yhdistelmää joka tuottaisi mahdollisimman terveitä kivoja pentuja. Uusinta yhdistelmä voi kyllä tehdä, m***a kysy perustelut jos tällaisesta pennun otat.
Kysy myös perustelut sille, jos nartulla tai uroksella on jo paljon pentuja, miksi heidän pentujensa terveystulokset puuttuvat.
Kasvattajan koirien terveystulokset listattuina näet, kun skrollaat kaikki kasvattajan pentueet läpi. Viimeisenä on taulukko mistä näkee esim. kuinka m***a prosenttia kasvattajan pennuista on lonkkakuvattu ja minkälaisilla tuloksilla. Mielestäni tutkimusprosentti lonkkien osalta tulisi vähintään olla yli 30 prosenttia, on meillä kasvattajiakin jotka yltävät lähes sataan prosenttiin lonkkatulosten osalta.
Taustatyön tehtyäsi, voit lähteä lähestymään sopivaa kasvattajaa. Jos laitat kasvattajalle tekstiviestin: "haluttas koiranpentu, paljon maksaa tv Maija," todennäköisesti vastuuntuntoinen kasvattaja ei vastaa sinulle ollenkaan. Jos vastausviesti kilahtaa takaisin, "on vielä yksi, jos oot nopee saat sen"...olet jo astunut ansaan.
Panosta esittelyyn, jolla kasvattajaa lähestyt, silloin myös on suurempi mahdollisuus löytää oikea kasvattaja. Hyvällä kasvattajalla on kriteerit ostajien suhteen, siksi hän haluaa tietää muutakin kuin etunimesi. Tee esittely rehellisesti, äläkä lupaa sellaista, mihin et voi sitoutua.
Jos saat pennun epäilyttävän helposti, joku voi olla pielessä. Kasvattajan tulee olla kiinnostunut, minkälaisiin koteihin pentunsa myy.
Kasvattajan tulee osata kertoa rodun huonot ja hyvät puolet, erityisesti silloin jos ostaja on kokematon tai ihan ensimmäistä koiraa ostamassa. Kasvattajan kuuluu kertoa rodusta ja pentueesta ennen kauppojen lukkoon lyömistä.
Jos sinulta vaaditaan nopeaa päätöstä, joku on vialla. Varausrahan vaatiminen on ihan ok, m***a jos et ole nähnyt vielä pentua, sinun kuuluu saada kirjallisesti sähköpostiin vakuus, että saat varausrahan takaisin, jos pentu ei ole annettujen tietojen mukainen. Kenenkään ei ole pakko sitoutua ostamaan "sikaa säkissä".
Sinun tulee saada kattavat kirjalliset ohjeet pennun mukaan, mieluummin etukäteen. Kokkerin turkinhoito ja mitä se vaatii sekä käsittelyyn opettaminen täytyy kasvattajan toimesta käydä läpi ennen kuin kauppoja varmistetaan.
On erityisen tärkeä siis, että kasvattaja varmistaa, että tiedät mihin olet ryhtymässä kun kokkerin ostat. On erittäin harvinaista, että pentu suoraan ensimmäisessä puhelussa sinulle luvattaisiin...jos näin käy, toivottavasti epäilyksesi heräävät.
Jos kasvattaja vakuuttaa, että hänen koirissaan ei ole koskaan ollut mitään luonne tai terveysongelmia, hän valehtelee. Pointti on se, miten hän jalostusvalinnoilla minimoi ongelmat.
Onko kasvattaja vaikeasti tavoitettavissa ja sanoo jatkuvasti olevansa "reissussa" tai pois kotoa. Kuka pennut hoitaa, miten hän tarkkaillee pentuja, ovatko ne yksinään pentuhuoneessa ilman ihmiskontakteja jne..
Hän vastaa huonosti kysymyksiin, saat huonosti informaatioita miten pentujen kehitys edistyy. Kannattaa kuitenkin muistaa, että suurin osa kasvattajista käy päivätyössä ja illat voi olla hyvinkin kiireisiä juurikin sen takia, että pentujen hoito vie paljon aikaa. Pennuista kuuluu kuitenkin saada sopivassa määrin kuvia ja kuulumisia sen aikana kun ne kasvattajan luona ovat.
Vältä kasvattajaa jolla on erittäin voimakkaat ja joustamattomat mielipiteet. Jos kasvattajan kanssa ei voi käydä vuorovaikutteista keskustelua ja vaihtaa erilaisia mielipiteitä, on jatkossa hänen kanssaan yhteistyö vaikeaa. Kasvattaja ei kuitenkaan ole joka alan asiantuntija, hyvä kasvattaja osaa esim. ohjata sinut tarvittaessa oikeanlaisen kouluttajan luokse.
Aina ei ole mahdollista mennä pentua etukäteen katsomaan, m***a koveta itsesi, jos paikanpäällä huomaat , että jokin on vialla, älä ota pentua. Jos huomaat, että kasvattajan aikuiset koirat ovat epäsiistissä trimmissä likaisia ja haisevia. Katso etukäteen kuvia, miltä trimmatun kokkerin tulee näyttää. Ei voi olla niin, että kasvattaja ajaa omat koiransa muliksi tai että ne ovat trimmaamattomia. Silloin hänellä on väärä rotu ja todennäköisesti hän lipsuu muistakin hoitotoimenpiteistä sekä aikuisten, että pentujen osalta.
Onhan pennun käsittelykoulutus aloitettu jo kasvattajan luona. Hän on sinulle varmasti siitä jo kertonut ja kenties laittanut infoa tai videoita, mitä pentujen kanssa on tehty. Kasvattaja myös korostaa, että sinun tulee jatkaa käsittelykoulutusta kotona. pentujen "vatulointi" pienestä pitäen on kasvattajan tärkein tehtävä. Jos tämä vaihe on laiminlyöty, voi olla suuriakin ongelmia edessä. Olen itse trimmaaja ja näitä pentuja ( rodusta riippumatta) , joiden käsittelykoulutus on laiminlyöty, näkee valitettavan paljon.
Tämä on sekä omistajan , että pennun kannalta todella surullista. Kokkeri on trimmattava rotu, joten se saa loppuelämän trauman jos sekä kasvattaja, että uusi omistaja laiminlyövät yhden tärkeimmistä asioista, mikä pennun pitää oppia.
Niin kauan kuin ostajat ostavat pentuja kyseenalaisista paikoista, niin kauan tällainen toiminta jatkuu ja on myyjälle kannattavaa bisnestä. Älä yhtään vähättele kasvattajan valintaa sillä perusteella, että "me halutaan vaan kotikoira". Haluathan silti mahdollisimman terveen ja kivan koiran, jos kasvattaja on näihin asioihin panostanut, niin sitä varmemmin myös itse sellaisen saat. Teet monelle pikkutassulle palveluksen, kun et kannata pentutehtailua ja valitset kasvattajan huolellisesti.
Jos pennun kanssa jokin menee vikaan, on vastuuntuntoisen kasvattajan kanssa huomattavasti helpompi hoitaa asia yhdessä, kuin kasvattajan jolla on ns. perävalo takuu. Oikeastaan hyvä kasvattaja mitataan siinä, jos niitä vaikeuksia sitten tulee. On todella tärkeää, että saat tukea ja apua mahdollisessa vaikeassa tilanteessa, eikä sinua syyllistetä. Vaikka kasvattaja kuinka parhaansa tekisi, on aina mahdollista että jokin menee vikaa, varsinkin silloin kasvattajan myötäeläminen nousee suureen arvoon.
Tsemppiä pennun etsintään.