Ratsastus- ja hevospalvelut Sanna Eeva

  • Home
  • Ratsastus- ja hevospalvelut Sanna Eeva

Ratsastus- ja hevospalvelut Sanna Eeva Ratsastuksen opetusta, ratsastusta, koulutusapua, lomituspalvelua - yksilöllisesti ja ammattitaidol

Nyt on mielenkiintoista! Satulan valuminen vinoon hevosen selässä ei ole lainkaan harvinaista, ja v. 2013 tehty tutkimus...
02/12/2021

Nyt on mielenkiintoista! Satulan valuminen vinoon hevosen selässä ei ole lainkaan harvinaista, ja v. 2013 tehty tutkimus osoittaa, että syy voi olla ontumassa jota maallikon silmä ei erota. Etenkin takajalan lievää ontumaa on erityisen vaikea havaita. Toki myös voimakkaasti vino ratsastaja vetää ajan mittaan satulankin killiin, m***a kehotan pitämään aistimet avoinna, jos huomaat joutuvasi toistuvasti korjaamaan satulaa takaisin keskelle. Hevosellasi saattaa olla sinulle asiaa.

ONTUMINEN SYYNÄ SATULAN LUISUMISEEN SIVULLE

L. Greve ja S. Dyson ovat tutkineet syitä satulan valumiseen sivulle, jonka yleisimpinä syinä on pidetty ratsastajan, hevosen tai satulan rakenteellista epäsymmetrisyyttä. Monet ratsastajat ovat yrittäneet korjata tilannetta vaihtamalla satulaa useita kertoja ja/tai kokeilemalla erilaisia padeja tai palaromaaneja ilman toivottua tulosta.

2013 julkaistun tutkimuksen aineistossa oli 128 hevosta. Hevosista 71 ontui takajalkaa, joista 38:lla (54%) satula valui sivulle, 26 ontui etujalkaa, joista yhdellä (4%) satula valui sivulle. Hevosista 20:llä oli selkäkipua ja/tai kipua SI-nivelen alueella, joista yhdelläkään satula ei valunut, kuten ei myöskään yhdelläkään 11 terveestä hevosesta. Ontumisen lakattua satulan luisuminen loppui 37:llä 38 hevosesta (97%). Suurimmalla osalla satula valui nimenomaan ontuman puolelle (86%). Yhdelläkään hevosista, joilla satula valui sivulle, ei ollut selkeää epäsymmetriaa oikean ja vasemman puolen välillä tai selässä neljästä eri kohdasta mitattuna. Kahdella hevosella, joilla satulan valuminen ei loppunut ontumisen lakattua, oli epäsymmetrinen satula, ja tilanne korjaantui vaihtamalla satula sopivaksi. Satula valui eniten keventäessä ja leveäselkäisillä hevosilla, sekä halkaisijaltaan 20 metrin ympyrällä ontuvan jalan ollessa ulkolaidalla.

Tutkimuksessa kullakin hevosella oli vähintään kaksi ratsastajaa: hevosen omistaja ja vähintään yksi Animal Health Trustin kokenut ratsastaja. Ontumisen aste tutkittiin mm. kevyessä ja harjoitusravissa, sekä suoralla että kaarevalla uralla, ja myös eri kokoisilla ympyröillä. Huomioon otettiin myös ratsastajan oma suoruus (selkä ja lantio). Satulan valuminen arvioitiin markkereilla ja ilman markkereita kolmen eri arvioijan toimesta, ja tuloksista vallitsi yksimielisyys. Satuloiden runkojen ja paneelien symmetria oli tutkittu, samoin paneeleissa esiintyneet möykyt ja painaumat huomioitu.

Satulan valumisen asteikkona käytettiin: 0: satula ei valu, 1: satula valuu ravissa ja laukassa vasemman ja/tai oikeansuuntaisessa kaarteessa ja 2: satula valuu niin paljon, että ratsastajan on pysäytettävä hevonen suoristaaksensa satulan. 39:stä hevosesta 34:llä valuminen oli tasolla 1, viidellä tasolla 2 (sisältäen kaksi epäsymmetristä satulaa). Vain 33% ratsastajista oli itse havainnut satulan valumisen ennen tutkimusta, m***a Animal Health Trustin ratsastajilta vain yksi jäi huomaamatta. Mielenkiintoisena yksityiskohtana satula valui sivulle herkemmin kevyemmän ratsastajan alla silloin, kun syynä oli ontuminen, ja painavamman ratsastajan alla silloin, kun syynä oli satulan paneelien epäsymmetria.

Kokematon tarkkailija ei huomannut lievää ontumista niillä hevosilla joilla satula valui, vaan sen tunnisti vain kokenut kliinikko, mikä alleviivaa sitä, että satulan valuminen voi paljastaa lieväasteisen tai vähäoireisen ontumisen. Muita syitä ovat edelleen epäsymmetrinen satula tai hevosen lihaksisto, ratsastajan epäsymmetrinen asento tai hevosen epäsymmetrinen biomekaniikka, m***a nämä ovat selvästi harvinaisempia. Tutkijoiden mukaan ratsastajien olisi tarpeen opetella tunnistamaan satulan valuminen, ja hevosen omistajia, eläinlääkäreitä, fysioterapeutteja, valmentajia ja satulansovittajia pitäisi kouluttaa tietämään, että satulan valuminen sivulle on usein merkki ontumisesta, eikä epäsymmetrisestä satulasta tai hevosesta.

Vuonna 2015 julkaistussa tutkimuksessa Greve ja Dyson edellä mainitun lisäksi olivat huolissaan siitä, että peräti 30%:lla tutkimukseen osallistuneista oli huonosti istuva satula siinä ryhmässä, joiden satula oli tarkistettu vähintään kerran vuodessa. Huonosti istuvalla satulalla oli yhteys ratsastajan ratsastaessa paheneviin selkäkipuihin ja vinouteen ja pieniin epäsymmetrioihin hevosen lihaksistossa. He päätyvät suosittelemaan satulan istuvuuden tarkistusta useammin kuin kerran vuodessa sekä ratsastajan oman että hevosen hyvinvoinnin vuoksi.

Lähteet:
L. Greve & S. Dyson (2013) An investigation of the relationship between hindlimb lameness and saddle slip. Equine Veterinary Journal 45, 570-577.
L. Greve & S. Dyson (2015) Saddle fit and management: An investigation of the association with equine thoracolumbar asymmetries, horse and rider health. Equine Veterinary Journal 47, 415-421.

Välillä ei meinaa työnteosta tulla mitään kun koutsattavana on tämmöisiä Vilhoja, joiden mielestä opea voi ja pitää joka...
19/09/2021

Välillä ei meinaa työnteosta tulla mitään kun koutsattavana on tämmöisiä Vilhoja, joiden mielestä opea voi ja pitää joka käänteessä käydä pussaamassa 😘

Mitä omistautuneisuutta! Asiakkaalla oli mukana aidonkokoinen irtolantio, jonka avulla ihmettelimme, kuinka ne istuinluu...
27/06/2021

Mitä omistautuneisuutta! Asiakkaalla oli mukana aidonkokoinen irtolantio, jonka avulla ihmettelimme, kuinka ne istuinluut tulisi satulaan asettaa. Välillä toki piti raapata paarmoja ratsun mahan alta...

Hyvää huomenta, vanhat ja uudet asiakkaat! Vaatimattoman kahden vuoden (!!) hiljaiselon jälkeen Ratsastus- ja hevospalve...
19/05/2021

Hyvää huomenta, vanhat ja uudet asiakkaat! Vaatimattoman kahden vuoden (!!) hiljaiselon jälkeen Ratsastus- ja hevospalvelut Sanna Eeva antaa elonmerkin myös täällä FB:n puolella...

Laakereillani en suinkaan ole kahta vuotta lepäillyt, vaan kaikenlaista myllerrystä on elämään mahtunut. V. 2019 loppupuoliskolla työni tiivistyi ratsastuksenopetukseen pääasiassa vain yhden ratsastuskoulun palveluksessa, kunnes v. 2020 alusta sainkin yllättäen palkkatöitä hevosalan oppilaitoksesta. Siellä vierähti puoli vuotta tallimestarina ja tallityön ohjaajana, kunnes terveydentilani ja kasvava vatsanseutuni pakottivat jäämään sairausloman kautta äitiyslomalle. Kesällä 2020 lounainen Häme jäi taakse, kun muutin perheineni synnyinseudulleni Varsinais-Suomeen Mynämäelle, jossa nyt siis asun sukutilallani. Syksyllä 2020 syntyi perheemme kolmas lapsi, ja nyt kevään 2021 mittaan olen taas harrastusmuotoisesti palaillut opetustöihin uusilla kulmilla. Kiitettävästi onkin löytynyt asiakaskuntaa näiltä seuduilta lähes pelkän puskaradion voimin!

Kesäkuun alusta polkaistaan sitten ihan kunnolla työmoodi taas päälle, eli tarjolla on lähinnä Vakka-Suomen alueella (Mynämäki, Nousiainen, Masku, Laitila, Uusikaupunki jne) ratsastuksenopetusta, ratsastusvalmennusta, ratsutusta ja erilaisten koulutushaasteiden purkua asiakkaan omalla tallilla. Teen myös lomituksia hevostiloille. Entistä pontevammin haluan olla hevosen asialla ja opastaa hevosihmisiä tasapainoiseen ja harmoniseen ratsastukseen ja hevosenkäsittelyyn. Älä epäröi ottaa yhteyttä, jos kaipaat jeesiä!
Iloista kesän odotusta ja kuullaan pian,
terveisin Sanna

19/05/2021
Tärkeää asiaa turparemmin oikeasta tiukkuudesta. Kehitys kehittyy ja tutkimusta tehdään jatkuvasti. Turpahihnan ja hevos...
28/11/2019

Tärkeää asiaa turparemmin oikeasta tiukkuudesta. Kehitys kehittyy ja tutkimusta tehdään jatkuvasti. Turpahihnan ja hevosen nenäpiin väliin tulee mahtua kaksi sormea, ja nimenomaan nenäpiin päältä mitattuna. Tätä tiukemmalle säädetty turpahihna aiheuttaa hevoselle painetta, joka voidaan määritellä sietämättömäksi. Jos turpahihna on sillä kireydellä, että sen alle mahtuu 1,5 sormea, se vastaa hevosen päässä jo kolmikertaisesti ihmisraajassa verenvuodon tyrehdyttämiseen käytettävän kiristyssiteen painetta. Tämä johtuu pään luisesta rakenteesta ja pehmytkudoksen vähäisestä määrästä turpahihnan alueella.

Satuloiden sovituksessa ollaan jo edetty sille tasolle, että liki kaikki valveutuneet hevosihmiset ymmärtävät, että mikä tahansa satula ei käy. Seuraavaksi toivoisin katseiden kääntyvän suitsien ja kuolainten oikeaan sovittamiseen. Monet ongelmat ohjastuntumassa voidaan ratkaista hevosen asiantuntevalla hammashoidolla sekä hevosystävällisillä suitsi- ja kuolainvalinnoilla.

17/10/2019

Tässä liikkuvana kuvana se, miksi ja miten ratsastajan käden tulisi käynnissä sallia hevosen pään ja kaulan liike. Joustamaton käsi vaikuttaa koko hevosen kehoon (etujalkojen liikerata, askelpituus, hännän asento, kaulan notko jne).

Lainalasten aamutarkastus suoritettu. Lähietäisyydeltä!
07/08/2019

Lainalasten aamutarkastus suoritettu. Lähietäisyydeltä!

Onko tämä nyt se tilanne, kun opelle pukkaa työt kotiin asti? 4 ratsastuskouluhevosta työpaikaltani tuli meille lomalle,...
04/07/2019

Onko tämä nyt se tilanne, kun opelle pukkaa työt kotiin asti? 4 ratsastuskouluhevosta työpaikaltani tuli meille lomalle, tai kesätöihin, kuinka sen nyt ottaa. Työtä vieroksumatta he ottivat haasteen vastaan ja alkoivat syödä ensimmäistä lohkoa matalaksi.

10/06/2019

Rento, muttei löysä. Jäntevä, muttei jännittynyt. Keskittynyt ja kuuliainen, muttei sulkeutunut tai pakotettu.
Siinä liuta teesejä, joihin pyrin. Ja kun vielä muistaisi ratsastaessaan pitää 75% huomiosta itsessään ja istunnassaan ja vain loput 25% hevosessa, niin olisi aika hyvä! Sen sijaan että vellaa ja korjaa hevosta, korjaisikin itseään jotta ei estäisi hevosta suorittamasta.

Hämeenlinna hoi, pääsiäisenä tarjolla istuntakurssia minun johdollani Saajan tallilla!
19/03/2019

Hämeenlinna hoi, pääsiäisenä tarjolla istuntakurssia minun johdollani Saajan tallilla!

Pääsiäisenä pe-la 15.-16.4. ohjelmassa Sannan istuntakurssi: Istunta ja ajatus. Tietoisen istunnan kurssi, jossa harjoituksia niin maassa kuin hevosen selässä. Ratsastukset 3 ratsukon pienryhmissä. Kurssipäivä klo 11- alkaen teoriaosuudella (noin 1h), ja kesto riippuu osallistujamäärästä iltapäivään. Mukaan mahtuuu 9 tasapainoisesta ja eleettömästä istunnasta kiinnostunutta ratsastajaa, perusratsastustaitoa tarvitaan vähintään alkeiskurssin verran (kaikki askellajit vapaana hallussa). Hinta maaliskuun loppuun mennessä varanneille 75€.

Tämän päivän reippaat ja pätevät!
11/01/2019

Tämän päivän reippaat ja pätevät!

Tämän vuoden opetusrupeama olisi viime silausta vaille valmis, ja sen kunniaksi sekalainen summaus päällimmäisistä miett...
21/12/2018

Tämän vuoden opetusrupeama olisi viime silausta vaille valmis, ja sen kunniaksi sekalainen summaus päällimmäisistä mietteistä. 


Palasin keväällä asteittain äitiyslomalta opetustöihin. Keväällä tuurasin muutaman kuukauden yhdellä ratsastuskoululla, kesällä opetin yksityisiä, kurssitin ja ratsutin, ja loppukesästä alkaen on sitten painettu töitä niska limassa ja ajettu kolmen ratsastuskoulun väliä. Laskin, että minulla on tämän syyskauden ollut +/- 100 oppilasta joka viikko. Opetan kaikentasoisia ja -ikäisiä ratsastajia, lapsia ja aikuisia, alkeista aina vahvalle heA-tasolle, koulua, esteitä ja maastoja. Työ ratsastuskoulussa on äärimmäisen palkitsevaa, vaikka härdelli-iltojen jälkeen pää humisee kuin suurkaupunki ja takki on aika tyhjä. Minulta kysytään melko usein, kuinka muistan kaikkien ratsastajien nimet, enkä oikein osaa vastata. Minä vain muistan. M***a kun oppilaani tulee vastaan ilman ratsastuskypärää, en välttämättä tunnista häntä, ja se suotakoon minulle anteeksi. Toinen kysymys jonka talviaikaan kuulen usein, liittyy pukeutumiseen ja lämpimänä pysymiseen pitkien maneesirupeamien ajan. Siihen yksinkertainen vastaus kuuluu: Siperia opettaa pukeutumaan. Ja kerrostaminen on tärkeää. Eikä vaatteiden laadusta ei parane tinkiä.

Tällaisella oppilasmäärällä uskallan allekirjoittaa sen, että motorisesti kömpelöiden ja kankeiden lasten ja nuorten osuus on koko ajan kasvussa. Kun tähän yhdistetään voimakkaasti lisääntynyt arkuus, on kombinaatio opettajalle aika pähkinä purtavaksi. Minusta ratsastus on laji, joka vaatii urheilullisuutta, m***a ehkä vielä enemmän tietynlaista henkistä kanttia - sisukkuutta, napakkuutta, halua oppia ja pärjätä hevosen kanssa. Tärkeässä roolissa ovat lasten vanhemmat ja heidän suhtautumisensa: jokainen pötkähdys tai varpailleastuminen ei ole maailmanloppu, ja shown sijaan voisi olla viisaampaa kehottaa jälkikasvua ravistamaan hiekat vaatteista ja kapuamaan takaisin kyytiin. Tyhmänrohkea ei pidä olla, m***a hevosten kanssa toimiessa ennemmin tai myöhemmin tulee kolhuja. Jos tämän faktan kanssa eläminen tuntuu ylivoimaiselta, kannattaa lajivalintaa vielä miettiä.

Itsenäisenä yrittäjänä koen haastavaksi sen, etten pysty juuri vaikuttamaan siihen, millaiset käytännöt ”työpaikallani” on, millaisissa oloissa opetushevoset elävät, millaisilla pohjilla ne liikkuvat ja miten niiden terveydestä, hyvinvoinnista ja varusteista huolehditaan. Voin välittää omistajataholle tietoa siitä mitä havaitsen, m***a loppukädessä minulla ei ole sananvaltaa mihinkään muuhun kuin omaan opetustyöhöni. Siksi yritän valita yhteistyökumppanini siten, että voin allekirjoittaa tallin turvallisuuskäytännöt ja arvomaailman.

Ensi vuonna lupaan itselleni puuttua havaitsemiini epäkohtiin entistä rohkeammin, vaikka se tuntuisi kiusalliselta niuhottamiselta. Ensi vuonna haluaisin myös satsata omaan työhyvinvointiini, jaksamiseeni ja osaamiseni kehittämiseen. Jotta voisin opettaa hyvin, on minun itsenikin saatava opetusta. Se tarkoittaa, että minun on raivattava aikaa ja järjestettävä mahdollisuuksia ratsastaa itse. Lisäksi se tarkoittaa sitä, että minun on tarkastettava ylöspäin hintaa, jolla myyn opetuspalveluitani, jotta minun olisi taloudellisesti mahdollista kouluttautua sekä levätä ja lomaillakin välillä. Pidemmän aikavälin tavoite on hakeutua suorittamaan ratsastuksenopettajan erikoisammattitutkintoa, m***a tässä ruuhkavuosien rutistuksessa se ei ihan vielä sovi aikatauluun. Koen opettamisen omaksi alakseni ja haluan tulla siinä koko ajan paremmaksi, jotta voisin olla joulukortissa saamani tunnustuksen veroinen jatkossakin.

Pitkästä aikaa meillä on asunut hetkisen tallissa kansallisaarre, suomenhevonen! Hurukka tuli treenaamaan laukkaamista j...
09/11/2018

Pitkästä aikaa meillä on asunut hetkisen tallissa kansallisaarre, suomenhevonen! Hurukka tuli treenaamaan laukkaamista ja laukannostoja vahvemmiksi, ja tehoperiodin päätteeksi otettiin hevosen ensimmäiset hypyt ratsastajan kanssa. Tämä(kin) suomenhevonen on maailman herttaisin, yritteliäin ja rehellisin kaveri tekemään mitä siltä pyydetään, vaikka sen(kin) taustalla on kokemuksia ja mielipiteitä että se olisi hankala tai jopa mahdoton käsitellä. Sitä saa mitä vahvistaa, siinä kouluttamisen ydin. Minä haluan palkita ja vahvistaa yritteliäisyyttä ja rentoutta, ja lempeällä määrätietoisuudella on tämänkin hevosen kanssa päästy hienoja harppauksia eteenpäin.
Lisään kommentteihin muutamia videoklippejä. Niissä näkyy entinen ravuri sen tämänhetkisessä kehitysvaiheessaan, ei suinkaan valmiina, vaan aihiona, joka koko ajan muuntuu ja kehittyy. Kuvista, videoista ja luottamuksesta kiitos hevosen omistajalle Marikalle!

Minä ja minun aarteeni! Tällä kertaa kuvissa esiintyy yrittäjän omat welshponit. Punainen paholaiseni on 12-vuotias hevo...
19/10/2018

Minä ja minun aarteeni! Tällä kertaa kuvissa esiintyy yrittäjän omat welshponit.
Punainen paholaiseni on 12-vuotias hevoskokoinen part bred-ruuna Pena (Donellis Paladin), jonka kanssa ollaan tahkottu yhdessä ratsastuksen ohella ihan normaaleja arjen pelisääntöjä viimeiset kahdeksan vuotta. Pena on erikoinen tyyppi: liian viisas, tosi mukavuudenhaluinen, yliherkkä, kiihkeä ja salamannopea (lähinnä pahassa mielessä). Sillä pyörii mörkötutka pään päällä ihan aina ja sen reaktiot vaaraan ja "vaaraan" ovat usein melkoisen ylimitoitettuja. Pena opettaa minulle jatkuvasti zeniläistä mielentilaa, keveyttä, täyden keskittymisen antamista ja sitä, että joskus kaikista paras koulutusmetodi on oikea-aikainen perkele. Ja että kantapäät on syytä pitää alhaalla jos aikoo pysyä kyydissä kun Pena ottaa pukkiritolat. Ehdottomasti elämäni hevonen.
Voipullanvärinen Sulo (Rei de Ouro) on 9-vuotias b-sektion ruuna, joka on kuulunut meidän kalustoon vasta puoli vuotta. Ratsastuskoulun vilinä ei sopinut herkälle Sulolle, ja entisestä äkäpussista on kuoriutunut yksityiskodissa äärimmäisen rakastettava, vekkuli poni, jossa on oppimestariainesta minun tyttärilleni kunhan tytöt vähän kasvavat. Sulo on todellinen työmyyrä: vapaalla ollessaan se voi kesselöidä ja poukkoilla, m***a kun se lähtee töihin, se pistää otsan ryppyyn ja antaa kaikkensa ihmiselle, jonka se on hyväksynyt piireihinsä. Sulo tekee minut joka päivä kovin, kovin iloiseksi, koska se vaan on niin mainio.

Kuvat on ottanut Minna Alaspää / https://instagram.com/paivakummunminna

No nyt!
08/10/2018

No nyt!

Upea Heli Hyytiäisen koulutuspäivä oli Oulussa lauantaina! Päivän aiheena oli ratsuhevosen selkä ja ratsastajan ja varusteiden vaikutus siihen. Heli on eläinfysioterapiasta väitellyt tohtori, ottaa hevospotilaita vastaan Helsingin Yliopiston, Hippomedin ja Hyvinkään hevossairaaloissa.

Heli kävi läpi lukuisia eri osa-alueita aiheen tiimoilta, biomekaniikkaa, lihavuutta, loimitusta, varusteita, ratsastusta, koulutusta... Tämä koulutus saa varmasti jatkoa!

Poimintoja päivän annista:

Tärkeintä ratsun selän toiminnan kannalta on kouluttaa hevonen kannattalemaan rintakehäänsä. Silloin takaosa pääsee alle ja kaula ojentuu ja kaartuu. Toisin päin tämä EI TOIMI: kaulan asentoa muuttamalla hevosen selkää ei saada ylös, vaan pää ja kaula voi olla missä tahansa asennossa ja rintakehä edelleen alhaalla. Opettele siis näkemään ja tuntemaan hevosen selkä satulan alla ja keskity siihen. Selkä ei tule myöskään olla jäykästi köyryllä vaan elastisesti toimiva vaikka tukeva.

Sopiva satula on ehdottoman tärkeä! Kaikki satulan alle laitettava täytyy miettiä hyvin tarkkaan. Paras tilanne on sopiva satula ja ohut huopa, joka suojaa satulaa likaantumiselta. On erittäin tärkeää huolehtia, että hevosen selkäranka on vapaa. Mikään ei saa hevosen liikkuessa painaa sen selän luisia osia, eikä niiden päällä kulkevaa jännettä. Luisessa selässä ei kuulu myöskään istua ilman satulaa.

Anatomisina myydyt varusteet voivat olla kaikkea muuta. Käytetyn varusteen on oltava ennen kaikkea juuri tälle hevosyksilölle sopiva, sen keholle ja kehon kehittämiselle hyödyllinen. Kiinnitä huomiota myös siihen, ettei varusteissa ole kovia, teräviä reunoja, saumoja, koristeita, tms, jotka voivat olla kauniita ja kalliita tehdä, m***a hiertää ja häiritä hevosta.

Hevosen tulee saada liikkua, runsaasti, monipuolisesti kehoaan kehittäen. Isosti liikkumiseen ei riitä maneesi tai kenttä, hevosen tulee päästä maastoon ja liikkumaan koko kapasiteetillaan.

Erityisen ongalmallista kehon käytölle on kaikki staattinen pitely. On yksi lysti piteleekö hevosta ratsastajan ote, apuohjat (joiden käytössä Heli ei nähnyt juuri mitään hyödyllistä tekijää), epäsopiva varuste, opittu tapa, kipu, kireä, painava loimi, tms. Kaikki pitely ja liikkeen jäykkä rajoittaminen on ongelmallista ja aiheuttaa häiriöitä kehon toimintaan. Hevosen asentoa tulee vaihdella runsaasti ja ohjata joustavasti ratsastajan tai maastakouluttajan myötäilevällä ja tunnokkaalla otteella. Jo muutamien minuuttien staattinen sama asento ja sen aiheuttama lihasjännitys voi aiheuttaa ongelmia.

Hevosia loimitetaan liikaa ja se aiheuttaa monia ongelmia. Yksi ongelma on se, että loimet painavat paljon ja jo varsin vähäinen paine iholla saa kauan jatkuessaan aikaan paineen aiheuttamia häiriöitä ja vaurioita. Yksi pahimpia loimien aiheuttamia ongelmia tutkitusti on loimien sään eteen aiheuttama paine, joka voi saada alueen lihakset surkastumaan ja kaivaa kuopan kaulaan. Loimittaminen on toisinaan hyvinkin tarpeen, m***a vain tarpeellisen verran. Lihasten lämmittämisen ja suorituksen kannalta loimittamisen merkitys on mitätön. Lihakset lämmitetään liikkeellä, se on ainoa keino nostaa ydinlämpöä. Siihen eivät auta loimet, solariumit tms.

Jalkojen suojaamisessa on myös käytettävä järkeä. Jatkuva lämmittäminen ei tee hyvää, jännekudokset veltostuvat ja vaurioituvat herkemmin liian lämpiminä. Pelkkä liike varastoi jänteisiin valtavasti energiaa ja nostaa niiden lämpöä, ulkopuolinen lämmittäminen pahentaa tilannetta. Jännerakenteita on ulkopuolisilla siteillä mahdotonta tukea. Kaikkea turhaa suojaamista tulee siis välttää.

26/09/2018

Näin yksinkertaista se on. Apujen käytön tulee olla loogista: jos käytämme jotain apua, edellytämme reaktiota.
Kaikenlainen ylimääräinen nyplääminen, kaivaminen ja puristaminen tukkii viestiväylän eikä johda haluttuun lopputulokseen. Tykkään erityisesti centered riding -termistä CLEAR INTENT, " selkeä aikomus". Ratsastajan tulee tietää, mitä haluaa hevoselta; millaista reaktiota odottaa apuunsa. Ja kun ratsastaja sitten antaa avun, hän edellyttää hevosen reagoivan. Jos ratsastaja ei hellitä kun hevonen reagoi, hän opettaa hevoselleen, ettei reaktio poista painetta, ja turruttaa hevosen olemaan reagoimatta.

Päivän ratsut! Valkoinen suomikaunotar sai useamman ruudun, koska pelkkä korvakuva ei tee sille oikeutta. Olen työskenne...
30/08/2018

Päivän ratsut! Valkoinen suomikaunotar sai useamman ruudun, koska pelkkä korvakuva ei tee sille oikeutta. Olen työskennellyt sen kanssa enemmän ja vähemmän säännöllisesti puolentoista vuoden ajan, ja aina olen yhtä otettu kun saan sillä ratsastaa. Se on hyvin herkkä, hyvin viisas, omanarvontuntoinen lady, enkä aina ole ihan varma, kumpi meistä opettaa kumpaa - minä sitä liikkumaan itsensä kantaen, sopivasti odottaen, vai se minua olemaan vielä kevyempi, nopeampi, ja vastaamaan vetämisen ja puristamisen sijaan hellittämällä.

23/07/2018

Kävin harjoituttamassa tasapainoa! PS. Ratsutuspaikka vapautumassa, lisää infoa luvassa. Voi liittyä tai olla liittymättä videoon 😄

Ei tullut opellekaan vilu viikonlopun istuntakurssin aikana! On ilo opettaa innostuneita ja rohkeasti mukaan heittäytyvi...
15/07/2018

Ei tullut opellekaan vilu viikonlopun istuntakurssin aikana! On ilo opettaa innostuneita ja rohkeasti mukaan heittäytyviä ratsastajia. Iso peukku osallistujille!
PS. Haluatko tällaista menoa tallillesi? Tai koota oman porukan? Ota yhteyttä niin räätälöidään tarpeisiin sopiva kurssi!

Miltä näyttää naama silloin kun on ensimmäistä kertaa mennyt ravia 3-vuotiaan sisäänratsastettavan kanssa?No tältä.
03/07/2018

Miltä näyttää naama silloin kun on ensimmäistä kertaa mennyt ravia 3-vuotiaan sisäänratsastettavan kanssa?
No tältä.

Ei riemulla rajaa kun suokilla ajaa! Ammatinvaihtaja Hurukka on oikea hyvänmielen hevonen. Siitä on tullut oikein pätevä...
01/07/2018

Ei riemulla rajaa kun suokilla ajaa! Ammatinvaihtaja Hurukka on oikea hyvänmielen hevonen. Siitä on tullut oikein pätevä nostamaan laukkaa, m***a nyt sen mielestä pelkkä nostaminen ja yksi pitkä sivu laukkaa riitti ja sitten sai ruveta ravaamaan, vaikka omistaja pyytäisi jatkamaan. Tämän korjaamiseksi minä pääsin pitkästä aikaa puikkoihin. Oma virneeni paljastaa että kivaa taisi olla ja tavoitteeseenkin päästiin - Hurukka laukkasi pontevan kannustuksen saattelemana useampia kierroksia putkeen. Taiiiiiitava poika, niin kuin kommentteihin lisäämästäni videosta kuulee ;)

25/06/2018

Tällaista kurssia tarjolla Hämeenlinnassa heinäkuun puolivälissä!

17/06/2018

RUNKOSATULA VS. RUNGOTON SATULA

Usein kysytään, kumpi on hevosen selälle parempi, rungoton satula vai perinteinen runkosatula. Aiheesta on tehty muutama tieteellinen tutkimus, joiden tulokset on julkaistu vertaisarvioiduissa journaaleissa. Tässä alla on lyhyt yhteenveto tutkimusten tuloksista. Artikkelit: B. Belock et al. Comparison of pressure distribution under a conventional saddle and a treeless saddle at sitting trot, The Veterinary Journal 193 (2012) 87-91; S. N. Latif. Saddle pressure patterns of three different training saddles (normal tree, flexible tree, treeless) in Thoroughbred racehorses at trot and gallop, Equine Veterinary Journal 42 (2010) 630-636; Conny Herholz et al. Preliminary field study on saddle pressure distribution in horses without back pain, Pferdeheilkunde 31 (2015) 2 (March/April) 145-152.

Käynnissä ratsastajan hevoseen kohdistama paine on jokseenkin sama kuin ratsastajan kehon massa, kun taas ravissa paine jopa kaksinkertaistuu. Perinteisen satulan rungon ja paneelien tarkoituksena on nimenomaan jakaa tämä paine mahdollisimman tasaisesti koko paneelien alalle, jottei paine nouse paikallisesti haitallisen suureksi. Myös rungottoman satulan idea on sama: on ajateltu, että satulan mukautuessa hevosen selän muotoon jakaisi tämä painon tasaisemmin kuin huonosti istuva runkosatula. Tutkimusten tulokset eivät tätä väitettä tue. Belock kuitenkin toteaa myös, että olisi mielenkiintoista tutkia, onko rungoton satula joillekin selkätyypeille parempi kuin toisille, ja erityisesti tapauksissa, joissa on vaikea löytää hyvin istuvaa runkosatulaa.

Riskiraja hevosen selkäkivuille aiemmin tehtyjen tutkimusten mukaan on 11 kPa:n keskipaine (eli vastaa n. 1 kg:n painoa mittauslaitteen yhden sensorin alalle, joka on 9,375 neliösenttiä). Rungottomilla satuloilla tämä raja ylittyi askeleen joka vaiheessa selän lihasten päällä, jotka ovat erityisen herkät paineen aiheuttamille vaurioille. Paine keskittyi pienemmälle alalle selän keskimmäiselle kolmannekselle, eli ratsastajan istuinluiden alle. Tulos ei siis tue väitettä, jonka mukaan rungoton satula jakaisi ratsastajan paineen tasaisesti.

Perinteisen rungollisen satulan kanssa paine jakautui tasaisemmin ja huomattavasti laajemmalle alalle, keskipaine oli pienempi ja korkeimman paineen alueilla paine oli matalampi, kun taas rungottoman satulan painearvot olivat kaikilla tarkastelutavoilla korkeammat. Tulokset olivat samat tutkimuksessa, jossa vertailtiin kolmea eri satulaa: perinteinen puurunko (normal tree), muovirunko (flexible synthetic tree) ja rungoton (treeless). Tässä tutkimuksessa tutkittiin myös väitettä, jonka mukaan puurunkoinen satula aiheuttaisi kriittistä painetta taemmas selkään ravissa ja laukassa. Mittauksissa tästä ei kuitenkaan näkynyt viitteitä. Herholzin tutkimuksen mukaan paine jakautuu runkosatulalla tasaisimmin, kun käytetään tavallista satulahuopaa verrattuna erilaisiin ”pädeihin” (tässä testattuna geeli, nahka, foam, karva).

Kuva on B. Belockin tutkimuksesta, jossa satuloita testattiin kahdeksalla eri hevosella. Oikeanpuoleiset painemittaukset on rungottomista satuloista, joissa jokaisessa korkeimmat arvot ylittävät 20kPa:a.

16/06/2018

Työntäyteinen päivä! Olin pitämässä tunteja ihan uusilla huudeilla ja siellä(kin) oli tosi reippaita ratsastajia ja mukava, positiivinen meininki. Kiitos asianosaisille! Illemmalla sutinat jatkui omassa pihassa kun meidän laumaan saapui kesävieras, kolmevuotias satulaanlaitettava ratsunalku.

Opintiellä taas! Eka päivä ratsastuksenopettajien ja -ohjaajien centered riding -klinikkaa takana. Kovasti olisi poltell...
06/05/2018

Opintiellä taas! Eka päivä ratsastuksenopettajien ja -ohjaajien centered riding -klinikkaa takana. Kovasti olisi poltellut osallistua hevosen kanssa, m***a piti tyytyä kuunteluoppilaan rooliin tällä kertaa. Huomenna jatketaan.

Address


Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Ratsastus- ja hevospalvelut Sanna Eeva posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Ratsastus- ja hevospalvelut Sanna Eeva:

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Contact The Business
  • Videos
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Pet Store/pet Service?

Share

Ideologia, palvelut ja hinnasto

Jokainen hevonen ansaitsee tulla hyvin kohdelluksi ja hyvin koulutetuksi. Jokainen ratsastaja voi oppia lisää. Minulle sydäntä lähinnä on työskennellä aivan tavallisten ihmisten ja tavallisten hevosten kanssa - halu kehittyä ja halu sitoutua oppimaan riittää. Ihanteeni on mielellään työskentelevä, tyytyväinen hevonen joka tietää mitä siltä pyydetään, sekä ratsastaja joka osaa käyttää apuja tehokkaasti, m***a pienieleisesti. Agrologi - ratsastuksenohjaaja - 1-tason valmentaja Sanna Eeva. Ratsastuksen opetusta yksityisille ratsukoille sekä toiminimellä laskuttaen ratsastuskouluille. Ratsuhevosen peruskoulutusta (sisäänratsastus, jatkokoulutus) joko hevosen omalla tallilla tai kotonani Forssan Matkussa. Lomituspalvelut pitkällä kokemuksella ja työhön tarttuvalla asenteella.

Hinnasto:

Yksityiset ratsukot (opetus, ratsutus, maasta työskentely tms.) 35 e/kerta sis. alv. 24% + matkakulut 0,41 e/ylimenevä kilometri jos edestakainen matka ylittää 60 km kotiosoitteestani Kuumantie 846, Matku. Useampi ratsukko samassa osoitteessa / samalla tunnilla / useampi ratsastettava hevonen samassa osoitteessa - kysy räätälöity hinta.

Ratsutuspaikka 620 e/kk sis. alv 24%