Floris

Floris Singurul armasar din Romania de rasa Friesian cu permis de m***a KFPS.

22/02/2015

The Friesian horse. There she is: fiery, strong, intelligent, and looking just a bit superior. As if she knows of his centuries-old heritage. As if she knows...

01/02/2015

The February issue of the KFPS magazine 'Phryso' arrives this weekend. In this month issue you can read everything about the 2015 Stallion Show.

Het februari nummer van de Phryso wordt dit weekend weer bezorgd. Belangrijkste onderwerp van deze maand is natuurlijk de Hengstenkeuring.

Photo: Overall Champion Jehannes 484 photographed by Jacob Melissen

01/02/2015

This is "It Swarte Goud HD trailer" by BW H ontwerpers on Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them.

10/01/2015
09/01/2015

Omrop Fryslân is de regionale stjoerder fan Fryslân. De omrop bringt nijs op ynternet, radio en tv.

03/12/2014

The Stallion Show: an event featuring many highlights Each year the ‘Koninklijk Friesch Paarden Stamboek’ gets ready to organise its most prestigious event, ...

Numaru din luna mai.
02/05/2014

Numaru din luna mai.

The May issue of KFPS magazine 'Phryso' arrives this weekend. On the cover Ykje Baron with De Mersken Wybren Vb Ster Sport (v. Maiko 373). In this months issue Friesian Grand Prix horses, KFPS history, breeding days in South Africa and more.

Het mei nummer van de Phryso wordt dit weekend weer bezorgd. Op de cover Ykje Baron met De Mersken Wybren Vb Ster Sport (v. Maiko 373). In deze Phryso KFPS historie, Grand-Prix paarden stellen zich voor, voorbrengen: een kwestie van gevoel, fokdagen Zuid-Afrika en meer interessante onderwerpen.

Photo cover: Karin Sevink

Paste Fericit!
19/04/2014

Paste Fericit!

FRIESIANUL         Friesianul este una dintre rasele cele mai vechi din Europa. Originar din Olanda, este faimos datorit...
06/04/2014

FRIESIANUL
Friesianul este una dintre rasele cele mai vechi din Europa.
Originar din Olanda, este faimos datorita robei sale negre si coamei dese si lungi, uneori ondulata. Este un cal robust, impunator si vioi, a fost utilizat in trecut, in special in perioada Medievala, ca si cal de razboi, in ziua de azi fiind folosit in special la dresaj, la atelaj si spectacole ecvestre. In aceasta rasa se disting trei linii:
-"baroc"- constructia mai robusta,
-"clasic"- imponent dar zvelt,
-"modern"- mai lejer.
Calul friesian descinde dintr-o rasa antica si s-a dezvoltat in Friesland, regiune din Olanda in care au fost gasite urme care dateaza circa 3000 ani in urma. Primele dovezi scrise dateaza din epoca romana, cand imperiul se extinse pana la coasta nord-atlantica a Europei: istoricul latin Tacito ìi evidentiaza valoarea si forta, dar si aspectul negratios, rezultatul selectiei care il indreptau in special catre muncile campului. In perioada Medievala era de diferite culori fiind apreciat ca si cal de razboi datorita robustetei si sobrietatii, putand astfel purta cavalerul cu tot cu armura. In secolul XVI, sub conducerea lui Carlo V, cuceririle spaniolilor ajunsera pana in Tarile de Jos, deci au fost importati foarte multi cai iberici care se incrucisara cu friesienii, dand origine unui model mai lejer folosit pentru a cara tunurile sau pentru ceremonii. Numeroasele tablouri pictate de catre artistii flamanzi din epoca respectiva confirma evolutia rasei. In aceeasi perioada friesianul este chiar importat, pe cai terestre chiar si maritime, in porturile Marii de Nord la randul sau imbunatatind multe rase europene, printre care Dales si Fell (asemanarea se vede in special la ochi), Shire, Wurtemberg si Oldemburg. In secolul XVII Tarile de Jos trec sub dominatia franceza. Oficialii apreciara mult comportamentul impunator si trapul elegant.
In secolul XIX ajunge in Europa moda curselor de trap, cu aceasta ocazie s-a incercat imbunatatirea prestatiilor deja bune de trap ale friesianului, incrucisandu-l cu cai lejeri precum Orlov. Aceasta ar fi fost cauza prin care friesianul a riscat estinctia. Din fericire, in anul 1879 douazeci si doi de crescatori se reunira pentru a determina elementele caracteristice rasei. In timpul primului razboi mondial au ramas doar trei armasari puri si cam o suta de iepe. Crescatorii, pentru a pastra patrimoniul genetic,au exclus absolut orice alta incrucisare cu alte rase. Al doilea razboi mondial, cu putinele mijloace de transport si carburant, a favorizat difuziunea rasei. La sfarsitul conflictului, in anul 1954 regina Giuliana a Tarilor de Jos, a inmanat asociatiei crescatorilor de cai friesieni titlul de "Asociatie regala" devenind astfel protectare. O a doua criza lovi rasa cand s-a dezvoltat saritura peste obstacole, conformatia calului nu permitea practicarea acestei discipline, decat la nivel slab. Aptitudinea sa pentru tractiunea atelajelor, de aceasta data la nivel sportiv si nu utilitar, a salvat rasa a doua oara. In zilele noastre friesianul nu este in pericol de estinctie,deoarece frumusetea si farmecul special au facut sa castige faima mondiala. Caii de rasa friesian au onoarea de a trage trasura regala olandeza, in afara celei care apartine magazinului englezesc Harrods. Incepand din anul 1980 circa, in dezvoltarea sa se cauta imbunatatirea galopului, punctul slab al rasei si dezvoltarea potentialului in dresaj..
Standardele rasei
Tip: mezo-brachimorf
Inaltimea la greaban: peste 1,53 m
Greutate: 350 - 550 kg
Roba: neagra.
Capul, uneori lejer carn are aspect nobil si ochi inteligenti. Urechile sunt mici si atente si sunt usor inclinate una spre cealalta. Gatul este usor arcuit, nu prea scurt, iar spinarea cateodata foarte lunga se termina cu o crupa nu foarte mica sau inclinata. Spatele este lung, oblic si puternic. Picioarele sunt robuste, avambratele dezvoltate si aplombul corect. Parul din coada si din coama este des si poate fi ondulat sau drept, fiind de obicei lung. Picioarele sunt acoperite cam de la genunchi in jos de par. Mersul este elastic, elegant si relevant. Aspectul general este nobil si impunator. Friesianul este un cal loial, caruia ìi place sa munceasca. Inaltimea de 1,60 m la greaban la varsta de trei ani e considerata ideala. Roba cea mai apreciata este neagra fara alte semne albe, chiar daca la iepe este tolerata o steluta mica alba. Se stie deja ca aceasta rasa ajunge maturitatea la varsta de sase ani, deci, mai tarziu decat la ceilalti cai. In zilele noastre friesianul este tutelat de catre asociatia olandeza KFPS, care gestioneaza integral rasa. Aceasta a creat standarde de selectie foarte rigidei. Exista un prim stud-book al manjilori (veulen-book) in care sunt inscrisi doar exemplarele care au parinti deja certificati. In cel de-al treilea an de viata manjii sunt supusi la examene diverse in functie de gen, care asigura ca nu au defecte de aplomb sau ereditare si ca au un pas si trap regulat. Cei care trec examenul sunt inscrisi in stud-book (studbook).
Iepele de reproductie, in afara de calitatile deja indicate, trebuie sa masoare minim 1,50 m la greaban. In acest mod se pot obtine altre trei grade valutare (in ordine crescatoare):
"Ster"- daca prezinta miscari foarte elegante(doar intre 25% si 30% dintre candidati);
"Model"- d**a proba de calarie sau atelaj;
"Preferent"- daca reusesc sa transmita calitatile la cel putin patru manji ster. Armasarii sunt supusi la examene mult mai selective.
Pentru a intra si a face parte din studbook trebuie sa masoare minim 1,59 m la greaban, sa aibe parintii deja inscrisi si sa nu aiba niciun semn alb (cu privire la aceste aspecte sunt controlate ultimele patru generatii). Morfologia si mersul trebuie sa fie perfecte si elegante, se fac radiografii ale oaselor si articulatiilor pentru a verifica absenta defectelor care ar putea fi transmise descententilor. Trecut acest test, candidatii sunt tinuti sub supraveghere timp de saptezeci de zile in care juriul le examineaza comportamentul si atitudinea la sa sau atelaj. Cei care trec examenul obtin un permis provizoriu pentru m***a care e valabil trei ani. Trecut acest timp, manjii sunt examinati: daca nu au inaltimea necesara permisul este anulat,daca sunt conform standardului, permisul e confirmat.
Toate aceste reguli fac sa se inteleaga cm de pe tot mapamondul sunt doar aproximativ saptezeci de armasari certificati (trei sferturi in Olanda un sfert in America). Fiind putini crescatori si neacceptandu-se incrucisari cu alte rase pot aparea probleme comportamentale, reproductive si sensibilitate la anumite patologii. Acestea sunt evitate printr-un sistem de calcul al coeficientului consagvin disponibil pentru fiecare cal inscris in studbook. In acest mod crescatorii au posibilitatea de a evalua riscul determinat de alegerea unui anume armasar, la ce se poate intampla.
Exista documente diverse eliberate pentru caii de rasa friesian:
documente verde/galben: mama si tata sunt inscrisi in studbook (cai autorizati pentru reproductie);
documente maro: unul dintre parinti nu e inscris in studbook (cai fara autorizare de reproductie);
documente albastre: mama si tata nu sunt inscrisi in studbook (cai fara autorizatie pentru reproductie).
Ca si regula, caii friesieni apartin unuia dintre urmatoarele registre:
Studbook: armasari reproducatori, iepe reproducatoare, armasari castrati (toti peste varsta de trei ani);
Veulenbook: manji (toti sub trei ani) inscrisi automat daca parintii sunt inscrisi in studbook;
Bijbook I si II: manji si adulti care au un parinte neinscris in studbook(dar sunt frizoni 100%).

04/04/2014
04/04/2014

Site-ul oficial al Asociației de Crescători de Cai Frizieni din România.

04/04/2014

Singurul armasar din Romania de rasa Friesian cu permis de m***a KFPS.

Singurul armasar cu drept de m***a din Romania.
04/04/2014

Singurul armasar cu drept de m***a din Romania.

Address


Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Floris posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Floris:

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Contact The Business
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Pet Store/pet Service?

Share