18/01/2023
De Australian Labradoodle is bij uitstek geschikt als therapiehond... is dit wel zo?
Het is natuurlijk geweldig...een hond die de mens kan helpen.
De naam therapiehond, coach hond, bezoek hond etc... zegt niet zo veel.
Iedereen kan zijn hond deze titel geven, dit komt omdat er voor de namen nog geen officiële regels zijn.
Deze is er trouwens wel voor de officiële ADL honden, deze honden worden ingezet ter ondersteuning van personen met een fysieke problematiek; zoals blindengeleidehond, of assistentiehond die ingezet wordt bij iemand die bv in een rolstoel zit.
Als wij het dus hebben over allerlei vormen van therapie, coaching, counseling, schoolhond of andere activiteiten waarbij je je hond bij inzet bestaat er wel een overkoepelende naam: Dog Assisted Interventie ( DAI)
Naast dat je je eigen vaardigheden goed moet kennen, en opleidingen moet hebben gevolgd is het van belang om te weten wat jouw Australian Labradoodle leuk vind en wat zijn of haar vaardigheden zijn. Er zijn grote verschillen in vaardigheden die van je hond worden verwacht als je deze beroepsmatig gaat inzetten, de voorleeshond moet vooral aaibaar zijn, de coachhond moet vooral zichzelf zijn en van een bezoekhond is het fijn dat deze rustig is .
Vaak wordt er vergeten dat elke hond een eigen individu is !!
De indruk wordt gewekt dat elke Australian Labradoodle geschikt is om in te zetten.
Er wordt vaak vergeten dat geen enkele Australian Labradoodle hetzelfde is, en dat als je je Australian labradoodle in wil zetten in de zorg, bedenk goed....wat voor een hond heb ik?
Een uitgebreide puppy gedragstest kan helpend zijn om te kijken welke pup misschien, ja misschien geschikt kan zijn zijn om op een volwassen leeftijd ingezet te kunnen worden in de "zorg".
Zodra de Australian labradoodle pup bij de baas gaat wonen heeft de baas een enorm belangrijke taak......het goed leren kennen van je pup, stressignalen, kalmerende signalen herkennen, het socialiseren van de pup zonder dat deze overprikkeld wordt.....en socialisatie bestaat uit meer dan het blokje om en 8 weken naar de puppycursus gaan.
Als je als nieuwe baas deze taken goed op je neemt en er veel liefde, tijd en energie insteekt dan groeit je Australian Labradoodle misschien wel uit tot een prachtige hond die stabiel, sociaal en een wil tot werken heeft, en misschien kun je dan je Australian labradoodle in gaan zetten om te "werken" als schoolhond, therapiehond, bezoekhond of dergelijke.....
Jij, als baas, hebt dan nog de taak om een opleiding te volgen over hoe jij je prachtige Australian Labradoodle veilig in kunt zetten zodat je hond ook die stabiele sociale hond blijft .
Kortom een Australian labradoodle kan geschikt zijn om in te zetten, als wij als baasje de juiste opvoeding geven, het karakter van je Australian labradoodle geschikt is, je hond mag doen wat bij hem of haar past, en jij de juiste opleiding als coach, vrijwilliger of juf hebt gevolgd.
Besef je ten alle tijden dat je hond een extra hulpmiddel is.....en niet de therapeut.