03/12/2023
Tärkeää tietoa!
Uskomus no. 3 Koiraa pitää torua
Jos koira tekee jotain meidän mielestämme ”väärää”, mitä se oikeastaan tekee? Mikäli koira avaa roskiksen ja levittää sen ollessaan yksin, se on oppinut, että sieltä saattaa löytyä herkkupaloja eli toiminta on hyvinkin kannattavaa ja koira yleensä tekee sitä, minkä kokee kannattavaksi.
Koiran toruminen harvoin opettaa, mitä me oikeastaan haluaisimme. Toruminen on ihmisille tyypillistä käyttäytymistä ja toruminen usein toimii ihmiselle positiivisena vahvisteena – ”toruin sitä ja se häpesi, eli asia meni perille”. Koirien ilmentämä ”häpeä” kuitenkin tarkoittaa useimmiten sitä, että koiraa stressaa. Koira huomaa ihmisen olevan ärtynyt ja alkaa esimerkiksi luimistaa korviaan, katselee kulmien alta, heiluttaa häntää jalkojen välissä jne... M***a koira ei tässä tilanteessa ymmärrä, minkä takia ihminen on vihainen.
Toruminen ylipäätään on kyseenalainen tapa opettaa koiralle arjen rajoja – jos toruminen toimii niin, että koiran toiminta vähenee, koira kokee sen silloin rankaisuna. Rankaisut taas johtavat mm. lisääntyneeseen stressiin ja heikentyneeseen hyvinvointiin.
Ihmiset ovat hurjan innovatiivisia keksiessään erilaisia tapoja rankaista koiraa. Markkinoillakin on iso määrä vempaimia, jotka hoitavat rankuttamisen puolestamme. Kuitenkin sen sijaan, että torumme ja nuhtelemme koiraa meidän mielestämme kielletyistä asioista, kannattaisikin katse suunnata kohti ajattelutapaa ”mitä haluan koiran tekevän tässä tilanteessa”. Jos koira vaikkapa hyppii päin ihmisiä, mitä haluaisin sen hyppimisen sijaan tekevän? Vaikka istuvan? Jos näin, ala vahvistamaan istumista. Monesti myös toimiva ratkaisu ongelmallisiin käytöksiin on ympäristön muokkaaminen – laita roskikseen lapsilukko, jotta koira ei pääse tonkimaan sitä, laita keittiön ovelle portti, jottei koira pääse surffailemaan tasoilla jne. Kun koira ei saa vahvistetta käyttäytymisestä, se ei ainakaan vahvistu.
✨Päivitetty muoto: Koiralle tulee torumisen sijaan opettaa, mitä haluamme sen tekevän.
Torumisella ja kiellettyjen asioiden ”opettamisella” rankaisun kautta on pitkä historia ja se istuu yhä meissä usein syvällä. Monesti auktoriteettina näkemämme kokeneet koiraihmiset ja televisio-ohjelmat tuottavat tätä samaa ajatusta, jolloin on vaikea erottaa, mikä on uskomusta ja mikä koiralle hyväksi (Todd, 2018). Ihmisten tavat, kuten vaikkapa roskien kerääminen ja hävittäminen roskapönttöön on ihan hölmöä hommaa koirien näkökulmasta. Siksi meillä on vähintäänkin velvollisuus opettaa koirillemme ihmisten tavat ohjaten, opastaen ja palkiten, luoden positiivisia tunteita ja mielleyhtymiä.
Oletko saanut rankaisuun perustuvia neuvoja koiran kouluttamisessa? Oletko osannut tai uskaltanut kyseenalaistaa niitä?
Lähde: Todd, Z. (2018) Barriers to the adoption of humane dog training methods, Journal of Veterinary Behaviour