06/03/2023
ROTURISTEYTYSPROJEKTI
Saimme hetki sitten aivan ihania terveisiä asiakkaaltamme. Asiakaspalaute kuvassa❤️
Nyt tutustummekin hieman erääseen koiranjalostuksen osa-alueeseen: roturisteytykseen.
Tässä projektissa pennut syntyivät siis yhdistelmästä Pomppuparran Tilkkutäkki "Ansa" ja Jettildan Casillas "Casi", tuoreelle kennelnimelle Anselinan. Kummatkin vanhemmat ovat kromfohrländereiksi rekisteröityjä, m***a Ansan isänä on punainen kääpiövillakoira. Normaali astuminen ei olisi ollut tässä yhdistelmässä mahdollista huomattavan kokoeron vuoksi ja siksi tehtiin keinosiemennys.
MIKÄ ON ROTURISTEYTYS?
Roturisteytys on kahden eri rodun välinen risteytyspentue, jolle Kennelliiton hallitus on myöntänyt poikkeusluvan. Roturisteytykseen on oltava aina perustelut ja risteytykseen haetaan lupaa Kennelliitolta. Hakemuksessa kerrotaan mikä/mitkä rodut risteytykseen on valittu ja miksi. Lisäksi käydään läpi mitä terveydellisiä tai muita riskejä kyseisessä vieraassa rodussa voi risteytystä ajatellen olla.
ROTURISTEYTYKSEN TARKOITUS?
Roturisteytysprojektin päämääränä on parantaa rodun terveyttä ja lisätä perimän monimuotoisuutta, mikäli rodun perimässä itsessään ei ole tarpeeksi vaihtelua tai rotu on hyvin pienilukuinen. Roturisteytyksillä tavoiteltavia asioita ovat Kennelliiton ohjeen mukaan esimerkiksi:
- Käyttöominaisuuksien lisääminen tai palauttaminen
- Rotukohtaisten perinnöllisten sairauksien, luonneongelmien ja/tai lisääntymisongelmien vähentäminen
- Normaalin alleelin tuominen rotuun, kun rotuun on fiksoitunut jokin ongelma-alleeli
- Liioitellun ulkomuodon tervehdyttäminen
- Rodun koirien yleisen elinvoiman nostaminen perinnöllistä vaihtelua lisäämällä (immunologisten sairauksien riskin vähentäminen
Kromfohrländerien kohdalla on ollut tavoitteena laajentaa rodun geenipohjaa rodun pienen koon vuoksi, m***a säilyttää rodun nykyiset ominaisuudet muilta osin samanlaisina. Roturisteytyskoiria ei ole tarkoitus tehdä lisää, vaan roturisteytysyksilöt takaisinjalostetaan rotuun käyttämällä niitä puhdasrotuisten yksilöiden kanssa.
PROJEKTIORODUN TAUSTAA
Kromfohrländer on vuonna 1955 FCI:ssä hyväksytty saksalainen seurakoirarotu. Rotu sai alkunsa kettuterrierille ja grand griffon vendeenille syntyneestä vahinkopentueesta, joka osoittautui huomattavan tasaiseksi. Suomeen ensimmäinen länderi tuotiin Saksasta vuonna 1962. Eli kromfohrländer on nuori ja myös lukumääräisesti pieni rotu. Ongelmana on siten pienelle rodulle tyypillinen jalostuspohjan kapeus ja kannan suuri sukusiitosaste. Kromfohrländereitä on rekisteröity Suomessa vuosien 2008-2017 aikana 24-53 pentua vuosittain. Viime vuonna (2022) rekisteröitiin vain 2 pentuetta, yhteensä 13 pentua.
Kromfohrländer-risteytyksiä on tehty Suomessa Kennelliiton poikkeusluvalla parson russelin, tiibetinterrierrin, keskikokoisen villakoiran ja kääpiövillakoiran kanssa.
ONKO ROTURISTEYTYKSET SIIS UUSI ASIA?
Risteytysprojektit Suomessa on saanut alkunsa jo vuonna 1997. Tällöin risteytysprojekti toteutettiin pinserillä, johon risteytettiin snautseria.
KASVATTAJAN HAASTATTELU. Haastatteluun vastasi Elina Tefke, kennel Anselinan.
1. Miten te päädyitte roturisteytysprojektiin?
"Minulla on ollut kromfohrländer, yksi tai useampi, vuodesta 2001 alkaen. Ajatus rodun geenipohjan laajentamisesta ja terveysominaisuuksien vaalimisesta vastasivat omia arvojani koirajalostusta ajatellen. Aiemmista kromfohrländerien roturisteytyksistä oli jäänyt positiivinen mielikuva, ja niinpä halusin itsellenikin roturisteytyskoiran viitisen vuotta sitten. Narttuni on pentueesta, jossa emänä oli kromfohrländer ja isänä punainen kääpiövillakoira. Olen pitänyt koirastani kaikin puolin, ja koin sen omaavan sellaisia ominaisuuksia, joiden voisin mielelläni nähdä siirtyvän myös eteenpäin. Kun projektin tulevaisuutta pohdittiin yhdessä narttuni kasvattajan kanssa, heräsi vanha haave kasvattajaksi ryhtymisestä ja pentueen teettämisestä omalla nartullani. Koin sen myös olevan velvollisuuteni rodun risteytysprojektin jatkumiseksi."
2. Minkälaisen vastaanoton projekti on saanut mielestänne?
"Olin ilahtunut siitä, miten positiivisella tavalla projekti otettiin vastaan länderi-yhteisössä. Olen saanut onnitteluita, ihasteluita ja kiinnostuneita yhteydenottoja pentueeseen liittyen. Myös sellaiset tahot, joilla ei ole ollut rodusta aiempaa kokemusta, ovat olleet kiinnostuneita nimenomaan roturisteytyskoiran hankkimisesta. Sain paljon kysymyksiä siitä, miten narttuni eroaa ominaisuuksiltaan puhtaasta kromfohrländeristä. Yksiselitteistä vastausta on vaikea antaa, m***a koen narttuni olevan hieman avoimempi vieraita ihmisiä ja koiria kohtaan. Se on myös itsenäisempi, tekee enemmän tuhmuuksia ja on erittäin nopea agilityradalla."
3. Onko jotain erityistä mitä toivot juuri tämän pentueen tuovan tähän maailmaan?
"Toivon näiden kolmen pennun olevan ensisijaisesti rakkaita perheenjäseniä, m***a toimivan myös terveinä ja hyväluonteisina rotunsa edustajina. Toivottavasti he ovat myös hyvä esimerkki onnistuneesta roturisteytysprojektista, joka jatkuu myös tästä pentueesta eteenpäin."
4. Terveisiä muille roturisteytyksiä harkitseville?
"Suosittelen rotuyhdistyksiä ja kasvattajia harkitsemaan kaikkia niitä toimia, jotka lisäävät koiraystäviemme terveyttä ja koirajalostuksen kestävää tulevaisuutta. Mikäli hyvä suunnitelma roturisteytyksestä on tehty, se voi parhaimmillaan tuottaa loistoyksilöitä niin jalostukseen, harrastamiseen kuin myös perheenjäseniksi. Roturisteytysten kohdalla terveysasiat on usein mietitty tarkkaan, ja yksilöiden ominaisuuksia tarkastellaan osana pitkäaikaista suunnitelmaa rodun kehittämisestä. Roturisteytysten kohdalla kyse on kymmenien vuosien projektista, kun roturisteytyskoirat takaisinjalostetaan rotuun neljän sukupolven aikana. Projektiin lähteminen vaatii siis myös sitoutumista niin kasvattajilta kuin myös pennun ostajilta."
Kiitos kasvattajalle kokemuksen jakamisesta ja onnea kasvattamiseen! :)