23/08/2023
Nyt on tärkeä julkaisu! Käykää lukemassa!👍
Oletko joskus nähnyt sosiaalisessa mediassa videoita, joissa pieni lapsi ja koira leikkivät yhdessä? Usein tällaisissa videoissa lapsi makoilee tai kiipeilee koiran päällä ja halailee koiraa onnellisena. Kommenttikentässä ihastellaan koiran rauhallisuutta ja tilanteen suloisuutta.
Kovin usein kommentoijilta jää kuitenkin huomaamatta koiran elekieli.
Valaansilmät, jännittyneet korvat, lipova kieli tai jähmettynyt olemus eivät suinkaan kerro koiran ja lapsen välisestä rakkaudesta, vaan koira voi olla hyvinkin epämukavassa tilanteessa.
Onko koira siis kiltti, jos se sietää kovakouraisiakin leikkejä? Tai jos sitä pyydetään pysymään paikallaan lapsen rapsutteluhetken ajan, ja se tottelee?
Jos rauhoittavia signaaleja ei huomioida, eikä tilanteesta tehdä koiralle helpompaa esimerkiksi pyytämällä lasta antamaan koiralle tilaa, voi koiran kokema stressi pahentua nopeastikin. Koira yrittää eleillään kertoa, että nyt ei ole mukavaa, ja jos eleet jätetään huomiotta, joutuu koira ilmoittamaan stressistään selkeästi. Jos tottumattomallekin ihmiselle selkeät eleet, kuten murina, eivät toimi, tai koiraa on jopa toruttu niistä, voi koira joutua vaatimaan tilaa valehyökkäyksen tai pahimmillaan pureman avulla. Paikalleen jähmettynyt koira ei siis useimmiten ole onnellinen, vaan stressaantunut.
Toki on olemassa koiria, jotka nauttivat saadessaan lojua ihmislapsen kanssa viltillä, m***a silloinkin elekieleen on kiinnitettävä huomiota, ja koira on päästettävä pois tilanteesta heti, kun se tahtoo. Silloin lapsenkaan turvallisuus ei ole uhattuna.
Kannattaa siis katsoa huolellisesti koiran ilmeitä tilanteissa, joissa se vaikuttaa "kiltiltä", ja suloisten somevideoiden jakamisessa ja ihastelussa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, onko tilanne sittenkään niin autuaan herttainen, kuin miltä se näyttää.