ZenKoira

ZenKoira ZenKoira-sivuston (aiemmin nimeltään Häntä Heilumaan) facebook-sivu, jossa jaan vinkkejä ja ajatuksia koirien käyttäytymisestä ja kouluttamisesta.

Tässä vielä blogimuodossa kirjoitus, jonka tein Koiramme-lehteen. 😊
15/07/2024

Tässä vielä blogimuodossa kirjoitus, jonka tein Koiramme-lehteen. 😊

Juttu on julkaistu Koiramme-lehdessä 6/2024. Koirien kognitiotestit, jotka mittaavat esim. sosiaalista kognitiota, itsehillintää ja ongelmanratkaisukykyä vaikuttavat tutkimusten mukaan lupaavilta v…

Uusimmasta Koiramme-lehdestä löytyy nyt juttua tuoreesta tutkimuksestamme. 🤩
09/07/2024

Uusimmasta Koiramme-lehdestä löytyy nyt juttua tuoreesta tutkimuksestamme. 🤩

Tiivistetysti tuloksia uusimmasta tutkimuksesta:Tutkimukseen osallistui 987 koiraa useasta eri rodusta. Koirat osallistu...
21/05/2024

Tiivistetysti tuloksia uusimmasta tutkimuksesta:

Tutkimukseen osallistui 987 koiraa useasta eri rodusta. Koirat osallistuivat Katriina Tiiran kehittämään Smartdog -testiin. Tarkoituksena oli selvittää, näkyvätkö koirien testitulokset arjen käyttäytymisessä - ja näkyiväthän ne!

Koirien arkikäytöstä selvitettiin kyselyiden avulla, eli koiranomistajat vastasivat kysymyksiin koiriensa käyttäytymisestä arjessa. Arjen tottelevevaisuus/koulutettavuus oli yhteydessä itsehillintään sylinteritestissä. Tämä tarkoittaa sitä, että koirat, joilla oli hyvä itsehillintä sylinteritestissä, tottelivat paremmin omistajan käskyjä ja kiinnittivät enemmän huomiota omistajaan eri tilanteissa. Sylinteritestissä menestyvät koirat olivat myös arjessa vähemmän impulsiivisia.

Arjen tottelevaisuuteen löytyi yhteys myös mahdottomasta tehtävästä. Siinä koiralle annetaan pulmatehtävä, jota ei ole mahdollista ratkaista. Ne koirat, jotka tukeutuivat paljon ihmiseen tehtävän aikana (esim. katsomalla ihmistä), olivat arjessa tottelevaisempia. Niillä oli myös vähemmän hallintaongelmia, kuten hihnassa vetämistä, ruoan varastamista, karkailua ja esineiden pureskelua, verrattuna koiriin, jotka pyrkivät suorittamaan tehtävän itsenäisemmin. Ihmiseen tukeutuvat koirat olivat myös vähemmän impulsiivisia ja niillä oli todennäköisemmin ihmisarkuutta.

Mielenkiintoista oli myös se, että koirilla, jotka olivat nopeita ratkomaan tilaan liittyvän ongelmatehtävän, oli enemmän hallintaongelmia arjessa. Tehtävässä koiran on kierrettävä V:n muotoisen aidan ympäri päästäkseen palkkion luokse.

Lisäksi koirat, jotka olivat taitavia loogisen päättelyn tehtävässä, oppivat arjessa nopeammin erilaisia temppuja ja tehtäviä.

Iso kiitos ohjaajilleni Katriina Tiiralle, Anna Valrosille ja Katariina Mäelle, smartDOG-testaajille, ja tietysti myös kaikille, jotka ovat testiin osallistuneet ja vastanneet kyselyyn! 😊

Tutkimuksesta voi lukea lisää täältä: https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/koirat/koirien-kognitiiviset-piirteet-ovat-yhteydessa-arjen-kaytokseen

Uusin tutkimusartikkeli on nyt julkaistu! Tutkimuksessa selvitimme, miten smartDOG-testitulokset ovat yhteydessä koirien...
20/05/2024

Uusin tutkimusartikkeli on nyt julkaistu!

Tutkimuksessa selvitimme, miten smartDOG-testitulokset ovat yhteydessä koirien arkikäytökseen. Jaan tarkempia tuloksia lisää tulevina päivinä. 😊

Helsingin yliopistossa tehdyssä yli 900 koiraa käsittäneessä tutkimuksessa saatiin selville, että kognitiotestien tuloksilla on yhteyksiä koirien koulutettavuuteen, oppimiseen, impulsiivisuuteen ja käytösongelmiin.

Mtv:ltä pyydettiin kommentoimaan katsojien lähettämiä videoita koirien oudosta/hassusta käyttäytymisestä. Aina hauskalta...
18/01/2024

Mtv:ltä pyydettiin kommentoimaan katsojien lähettämiä videoita koirien oudosta/hassusta käyttäytymisestä. Aina hauskalta näyttävät eläinvideot eivät ole sitä miltä näyttää - m***a mahtuu väliin myös ihan aidosti iloisia eläimiäkin. :)

MTV Uutiset pyysi lukijoitaan ja katsojiaan lähettämään videoita hauskoista tai oudoista lemmikkiensä käyttäytymisestä. Asiantuntija analysoi eläinten käyttäytymistä MTV Uutiset Liven lähetyksessä tänään torstaina kello 16!

20/03/2023
Iso kiitos hesarille kun ottivat tästä aiheesta kopin!
27/01/2023

Iso kiitos hesarille kun ottivat tästä aiheesta kopin!

Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Saara Junttila selvitti, vaikuttaako koiran rotu siihen, miten se pärjää erilaisissa kognitiivisissa testeissä. Maailman medioissa mutkia vedeltiin surutta suoriksi.

Nyt olikin hyvä aika julkaista kirjoitus, jonka tein Kasvattaja-lehteen viime vuonna. :)
14/01/2023

Nyt olikin hyvä aika julkaista kirjoitus, jonka tein Kasvattaja-lehteen viime vuonna. :)

Julkaistu alun perin Kasvattaja-lehdessä. Välillä tuntuu siltä, kuin koira ymmärtäisi puhetta täydellisesti. Usein koira onkin äärimmäisen taitava tulkitsemaan tilanteita, äänensävyjä ja pieniä muu…

Tärkeitä pointteja liittyen jakamaani tutkimukseen koirarotujen välisistä eroista:Tulokset kertovat vain siitä, miten ro...
04/01/2023

Tärkeitä pointteja liittyen jakamaani tutkimukseen koirarotujen välisistä eroista:

Tulokset kertovat vain siitä, miten rodut pärjäsivät juuri näissä tietyissä testeissä. Esimerkiksi itsehillintä riippuu hyvin paljon kontekstista, ja tämä testi mittasi vain yhden tyyppistä (motorista) itsehillintää. Ei siis kannata tutkimustulosten perusteella vetää liikaa johtopäätöksiä siitä, millaista näiden rotujen käyttäytyminen on arjessa.

Yksittäisen rodun sijoittuminen riippuu siitä, miten muut rodut pärjäsivät samassa testissä. Esimerkiksi hyvin suuri osa roduista vaikutti olevan suhteellisen taitavia lukemaan ihmisten kommunikoivia eleitä (kun tuloksia verrataan aiempiin tutkimuksiin). Rodut, jotka menestyivät tässä tutkimuksessa heikommin eleiden lukemisessa, eivät siis välttämättä ole kaiken kaikkiaan huonoja eleiden lukijoita (hyvänä esimerkkinä saksanpaimenkoira).

Mikään rotu ei ollut "älykkäämpi" tai "tyhmempi" kuin muut, vaan sen sijaan jokaisella oli omat vahvuutensa ja heikkoutensa. On myös hyvä ottaa huomioon, että myös ominaisuudet, joita saatetaan ajatella heikkouksina, voivat olla vahvuuksia tietynlaisissa olosuhteissa.

Esimerkiksi kultainennoutaja ratkaisi V-aidan (tilaan liittyvä ongelmanratkaisutehtävä) hitaammin kuin kaikki muut rodut, todennäköisesti koska se käytti paljon aikaa pyytäen ihmiseltä apua tehtävään sen sijaan, että se olisi yrittänyt ratkaista sitä itse. Tämä ei välttämättä tarkoita, että kultaisetnoutajat olisivat tyhmiä, vaan että ne saattavat käyttää erilaista strategiaa ongelmanratkaisuun.

Mikään kognitiivinen piirre ei sinänsä ole ”hyvä” tai ”huono”, vaan jokainen niistä on arvokas omanlaisissaan työtehtävissä. Esimerkiksi itsenäinen työskentely voi olla hyödyllinen ominaisuus hajutyössä, kun taas kotikoiralta saatetaan toivoa enemmän ihmiseen tukeutuvaa käytöstä.

Jokainen koira on aina loppujen lopuksi yksilö. Rotujen sisällä oli myös runsaasti vaihtelua. Rotu on vain yksi käyttäytymiseen vaikuttava tekijä monien muiden joukossa.

Tässä linkki tutkimusartikkeliin: https://rdcu.be/c2rXl

Blogikirjoitus väitöskirjatutkimukseeni liittyen on valmis! Jos siis aihe kiinnostaa, kannattaa käydä lukemassa tarkemmi...
31/12/2022

Blogikirjoitus väitöskirjatutkimukseeni liittyen on valmis! Jos siis aihe kiinnostaa, kannattaa käydä lukemassa tarkemmin, mistä tutkimuksessa oli kyse. Kirjoitus on pitkä, m***a yritin tehdä siitä niin helposti luettavan kuin mahdollista. Sisältö on tiiviimpi ja yksinkertaistetumpi tutkimusartikkeliin verrattuna, m***a siitä löytyy myös asiaa, jota ei itse artikkelista löydy. :)

Ensimmäinen väitöskirjaani sisältyvä tutkimusartikkeli on nyt julkaistu! Tutkimuksessa selvitettiin koirarotujen välisiä eroja useissa kognitiivisissa ja käyttäytymispiirteissä, joita mitattiin sma…

Ensimmäinen väitöskirjaani sisältyvä artikkeli on nyt julkaistu! 🥳 Tutkimuksessa kävi ilmi, että koirarotujen välillä on...
29/12/2022

Ensimmäinen väitöskirjaani sisältyvä artikkeli on nyt julkaistu! 🥳 Tutkimuksessa kävi ilmi, että koirarotujen välillä on eroja useissa kognitiivisissa ominaisuuksissa, jotka mitattiin smartDOG-testien avulla. Rodut erosivat mm. itsehillinnässä (sylinteritestillä mitattuna), ihmisten eleiden lukemisessa (esim. sormella osoittaminen), tilaan liittyvässä ongelmanratkaisussa (V-aita), sinnikkyydessä sekä ihmiseen suuntautuvassa käytöksessä (ns. "avun pyytämisessä") kohdatessaan ongelman, joka on mahdoton ratkaista. Selviä eroja löytyi myös rotujen aktiivisuustasossa, uuden ympäristön tutkimisessa ja suhtautumisessa tuntemattomaan ihmiseen. Alla olevasta kuvasta voit nähdä, mitkä rodut olivat ääripäissä eri testituloksissa. Mukana oli 13 rotua ja 1002 koiraa. Tarkempaa tietoa rotujen sijoittumisesta löytyy itse artikkelista:

Breed differences in social cognition, inhibitory control, and spatial problem‑solving ability in the domestic dog (Canis familiaris): https://rdcu.be/c2rXl

Mikään rotu ei ollut "parempi" tai "älykkäämpi" kuin muut, vaan oli selvää, että jokaisella rodulla oli omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Tulokset eivät vielä kerro, ovatko rotujen erot geneettisiä vai mahdollisesti kasvatukseen perustuvia, m***a tutkimustulokset antavat joka tapauksessa mielenkiintoista ja tärkeää tietoa rotujen käyttäytymiseroista.

Yritän saada lähiaikoina vielä kirjoitettua blogikirjoituksen tutkimuksesta, että saatavilla olisi jotakin hieman helppolukuisempaa (ja suomenkielistä) pelkän tieteellisen artikkelin sijaan. :)

Iso kiitos kaikille niille omistajille, jotka jakoivat koiriensa tulokset tutkimuskäyttöön, ja vielä isompi kiitos niille, jotka vastasivat kyselytutkimukseen - tähän liittyen tuloksia tulee toivon mukaan ensi vuoden aikana. :)

Kuvassa olevat rodut: AK=australiankelpie, AP=australianpaimenkoira, BC=bordercollie, BM=belgianpaimenkoira malinois, CS=cockerspanieli, EV=espanjanvesikoira, HV=hovawart, KN=kultainennoutaja, LN=labradorinnoutaja, SL=suomenlapinkoira, SP=saksanpaimenkoira, SR=sekarotuinen.

Vielä ehtii vastata kyselyyn ja osallistua tutkimukseen, jos olet käynyt koirasi kanssa smartDOG-testissä! 😊
01/09/2022

Vielä ehtii vastata kyselyyn ja osallistua tutkimukseen, jos olet käynyt koirasi kanssa smartDOG-testissä! 😊

Oletko käynyt koirasi kanssa smartDOG testissä? Entä oletko vastannut kyselyyn?
Ei hätää - ehdit vielä! Jos siis et ole vielä vastannut kyselyyn ja omistat koiran, joka on käynyt smartDOG-testissä, käy täyttämässä tämä kysely. Jokainen vastaus on tärkeä ja lisää tutkimuksen laatua ja luotettavuutta. Kysely löytyy täältä (linkin löydät myös smartDOG nettisivujen ajankohtaista osioista):
https://redcap.helsinki.fi/redcap/surveys/?s=X8WHL4LC8RHLKRCP

Tähän mennessä vastauksia on kertynyt jo yli 1000! Tämä on aivan mahtavaa, ja haluankin kiittää jokaista, joka on osallistunut tutkimukseen ja auttanut tällä tavoin lisäämään tutkimustietoa koirien käyttäytymisestä. 😊

Kyselytutkimuksen tavoitteena on tutkia yhteyksiä koirien kognitiivisten ominaisuuksien ja arjen rutiinien, koulutusmenetelmien ja pentuajan sosiaalistamisen välillä. Tärkeimpänä tavoitteena on selvittää, liittyvätkö tietyt kognitiiviset piirteet esimerkiksi impulsiivisuuteen, pelokkuuteen, eroahdistukseen, aggressiivisuuteen, ylivilkkauteen tai koulutettavuuteen. Tällä tavoin kognitiotestien tulosten perusteella voidaan mahdollisesti paremmin arvioida tai jopa ennustaa koirien arkikäytöstä, mistä voi olla hyötyä mm. jalostuksen ja työkoirien valitsemisen kannalta. Lisäksi tulokset auttavat ymmärtämään koirien käyttäytymisongelmia ja niiden taustoja entistä paremmin.

Saara Junttilan väitöskirjatyö käsittelee kokonaan smartDOG dataa, ja muita tutkimuskysymyksiä on mm. mitkä tekijät vaikuttavat kognitiivisten piirteiden yksilölliseen vaihteluun, ja miten kognitiiviset ominaisuudet mahdollisesti liittyvät koiran käyttäytymiseen arjessa. Tällä hetkellä on juuri valmistumassa on tutkimus, jossa selvitetään koirarotujen välisiä kognitiivisia eroja. Tähän liittyen on tarkoitus selvittää myöhemmin, missä määrin kognitiiviset ominaisuudet ovat perinnöllisiä.

ZenKoira-verkkokouluun liittymällä saat kuukausimaksua vastaan pääsyn näihin ja moniin muihin verkkoluentoihin, artikkel...
23/05/2021

ZenKoira-verkkokouluun liittymällä saat kuukausimaksua vastaan pääsyn näihin ja moniin muihin verkkoluentoihin, artikkeleihin, verkkokursseihin ja koulutusvideoihin.

Voit olla verkkokoulun jäsenenä juuri niin kauan kuin itse haluat. Tervetuloa mukaan! :)

Lue lisää verkkokoulusta:
https://hantaheilumaan.teachable.com/courses/zenkoira-verkkokoulu

Address


Alerts

Be the first to know and let us send you an email when ZenKoira posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to ZenKoira:

Shortcuts

  • Address
  • Alerts
  • Contact The Business
  • Claim ownership or report listing
  • Want your business to be the top-listed Pet Store/pet Service?

Share