Balkh District ولسوالی بلخ

Balkh District ولسوالی بلخ شهرخوب ساختنی است نه یافتنی

بلخ پس از پیدایش اسلامنخستین بار نیرو های عرب به فرماندهی احنف بن قیس به بلخ راه یافتند و از آن به بعد بلخ جزئی از قلمرو...
04/04/2022

بلخ پس از پیدایش اسلام
نخستین بار نیرو های عرب به فرماندهی احنف بن قیس به بلخ راه یافتند و از آن به بعد بلخ جزئی از قلمرو اسلامی شد. در عهد اسلامی نیز بلخ جایگاه تاریخی خود را حفظ کرد و دانشمندان ، نوسیندگان ، شاعران و عارفان به شماری را تقدیم جهان بشریت نمود. در دوره امویان (660 میلادی – 749 میلادی) شورشهایی در برابر دولت اموی در بلخ روی داد که هر بار با لشکر کشی عربها فرونشانده می شد. یک تن از قهرمانان ملی بلخ در این دوره ابو مسلم خراسانی است که در شهر سرپل کنونی از مضافات بلخ آن روز در یک خانوادۀ تاجیک زاده شده بود. او در آوان جوانی برای برچیدن بساط ظلم عربها یااموی به مبارزه آغاز کرد و بالاخره بلخ و شهر های دیگر خراسان را یکی پی دیگری آزاد ساخت و سر انجام دمشق مرکز امویان را به تصرف در آورد و به تاریخ 28 نوامبر 749 امویان را سقوط داد و خانوادۀ عباسیان را به خلافت بر ناشد و خود والی خراسان شد. در دوره عباسیان خانوادۀ فرهنگ پرور برمکیان بلخی در دستگاه خلافت اسلامی نفوذ زیادی پیداکردند. این خانوادۀ در گسترش دانشهای انسانی و فرهنگ بومی خراسانی و هم خانواۀ برمکیان بلخی را با دسیسه ازبین بردند.
در سال 822 میلادی طاهر پوشنگی در هرات استقلال خراسان را اعلام کرد و از دورۀ طاهریان تا دورۀ سامانیان در بلخ فرمانروایان محلی یی بنام "آل داود" حکومت می کردند. شهر بلخ در سال 899 میلادی جزء قلمرو سامانیان شد.

سامانیان هم از مردم تاجیک بلخ بودند که در دورۀ حکومت خود بخارا را پایتخت خود انتخاب کردند. در زمان سامانیان بلخ از نگاه فرهنگی خیلی ترقی کرد و شاعران و نویسندگان و دانشمندان زیادی در آن به ظهور رسیدند که ابو شکور بلخی،رابعه بلخی، شهید بلخی، ابن سینای بلخی از آن جمله اند. بلخ در این دوره شهری بود با هفت دروازه و یکی از گذرگاههای کاروان های تجارتی شرق و غرب محسوب می شد.
بلخ از اوایل سدۀ11 تا آخر دهۀ 6 سدۀ مذکور جزء دولت غزنوی و از سال 1059 تا 1221 میلادی جزء دولت های سلجوقیان ، غوریان و خوارزمشاهیان بوده است. در دورۀ سلجوقیان در سال 1153 میلادی حادثۀ معروف حملۀ غزها در بلخ روی داده است که شهر بلخ در اثر آن به ویرانه مبدل شد. مولانا جلال الدین محمد بلخی در زمان خوارزمشاهیان در سال 1207 میلادی در دهکده یی که امروز به نام پدرش بهاوالدین ولد یاد میشود در حومه یی شرقی شهر بلخ زاده شد و بعد در خورد سالی همراه با خانوادۀ خود از این جا به قونیه مهاجرت کرد..

بلخ پیش از اسلام - قسمت دوملهر اسپ نخستن شاه اسپه است که حدود 1500 سال پیش از میلاد این سلسله را در بلخ بنیان گذاشت.  #ز...
21/03/2022

بلخ پیش از اسلام - قسمت دوم
لهر اسپ نخستن شاه اسپه است که حدود 1500 سال پیش از میلاد این سلسله را در بلخ بنیان گذاشت. #زردشت پیامبر بلخی در زمان فرمانروایی شاهان اسپه در بلخ ظهور کرد ودین زردشتی و کتاب مذهبی اوستا را به مردم عرضه داشت. دولت اسپه ها در بلخ با لشکر کشی دولت آشوری در حوالی هزار سال پیش از میلاد سقوط کرد. سرزمین بلخ در دورۀ شاهان هخامنشی (550-330 پیش از میلاد) از نخستین سال های فرمانروایی بنیانگذار این سلسه یعنی #کوروش کبیر در قلمرو هخامنشیان قرار گرفت.
بلخ در زمان #هخامنشیان بوسیله والیهایی که از طرف شاهنشاه مقرر میشدند و از خویشاوندان و نزدیکان او میبودند اداره می گردید. در اواخر این دوره، یک تن از حاکمان بلخ به نام "بسوس" در سال 330 پیش از میلاد در بلخ اعلان سلطنت کرد.

در بهار سال 392 پیش از میلاد #الکساندر مقدونی به بلخ حمله کرد و این شهر را به تصرف خود در آورد. الکساندر مقدونی در سال 327 پیش از میلاد با رخشانه (رکسایانا) دختر یک تن از بزرگان بلخ ازدواج کرد و خود به هندوستان رفت و بلخ زیر تسلط حکمرانی یونانی باقی ماند. در حوالی 250 سال پیش از میلاد یک تن از حکمرانان یونانی بلخ به نام " دیو دوت" اعلان استقلال کرد و دولت مقتدر یونانی باختری را در بلخ بنیان گذاشت. همزمان با دولت یونانی باختری در بلخ، در همسایه گی غرب ایالت بلخ شخصی به نام ارشک "یا" اشک بلخی، دولت مستقل پارت یا اشکانیان بلخی را به وجود آورد. بقایا، بناها و آثار تاریخی و سکه های دوره های یونانی- باختری و اشکانیان در بلخ کشف شده اند. در حوالی سال 70 پیش از میلاد کوشانیان در بلخ به قدرت رسیدند. از آن زمان به بعد بلخ گاهی جزء از قلمرو ساسانیان و زمانی بخشی از قلمرو کوشانیان بود.
دین #بودایی از همین دوره در بلخ در کنار دین زردشتی گسترش یافت و معابد بودایی در کنار معابد زردشتی در بلخ فعالیت داشتند که بزرگترین این معابد زردشتی – بودایی معبد نو بهار بلخ بود که خرابه های آن هنوز در جنوب این شهر باقیست. مورخ یونانی الکساندر پلی هیستور در حدود سال های 60 – 80 پیش از میلاد و هیون تسنگ زایر چینی در سال 630 میلادی از این معبد دیدن کرده اند.

زبان مردم بلخ در آغاز زبان اوستایی بود که از دوره های شاهان یونانی باختری و اشکانیان به بعد زبان مردم بلخ به زبان پارتی یا پهلوی اشکانی متحول شد و از عهد کوشانیان به بعد از آمیزش چندین زبان آریایی زبان فارسی دری به وجود آمد که تا امروز در بلخ به این زبان حرف میزنند. بلخ در مسیر شاهراه معروف ابریشم قرارداشت و مکرز داد و ستد و تجارت جهانی در آن روزگار و نیز محل تلاقی فرهنگ های گوناگون بود که هنر گریکوبودیک بلخ یکی از مظاهر آن است.

بلخ پیش از ظهور اسلام در دو قسمت1) بر بنیاد کتاب "تاریخ ادبیات بلخ" تألیف صالح محمد خلیق، سرزمین باستانی بلخ که در متن ه...
28/02/2022

بلخ پیش از ظهور اسلام در دو قسمت
1) بر بنیاد کتاب "تاریخ ادبیات بلخ" تألیف صالح محمد خلیق، سرزمین باستانی بلخ که در متن های کهن، بخدی، بلهیکا و باختر نیز یاد شده است از قدیمترین شهر های افغانستان است. بر پایه پژوهشهای باستان شناسیک انسان ها مراحل زنده گی نخستین خود را در این مرز و بوم گذرانده اند، چنانکه دکتر دانشمند امریکایی در نتیجۀ کاوشهای که در سال 1965 میلادی در یکی از مناطق کوهستانی در کنار رود بلخی انجام داده است، آثاری از قبیل آیینه #برنجی ، #انگشتر ، #دستبند ، #اسلحه و #نیزۀ اسپ و #نگین لاجوردین انگشتر و دیگر شواهد به دست آورد که همه مربوط به دوره جدید سنگ از 200 تا 900 سال پیش از میلاد می باشد.
همچنان بلخ در ساحه یی واقع شده است که در آن نخستین بار کاشتن دانه های غذایی و اهلی کردن جانورانی مانند بز و گوسفند صورت گرفته است. تاریخ مدون بلخ به حیث یک #شهر بزرگ از حدود 6000 سال پیش آغاز می یابد که در آن #سلالۀ پیشدادیان یا تاجیکان اولیه نخستین سنگبنای تمدن و دولت آریایی را گذاشته اند. از این سرزمین در بسیار متن های کهن از جمله در سروده های #ریگویدا ، #اوستا، کتیبه های #داریوش و کتیبه #خشایارشا، آثار مورخین قدیم #یونانی و #ارمنی، آثار کهن #چین و #سفرنامه های زایران چینی یاد شده است. #بلخ نخستین پایتخت آریانای بزرگ و خاستگاه کهنترین جهان بینی های جهان و دین های #آریایی "مهر"، "زردشتی" بوده با پیشکش کتاب #اوستا نقشی جاویدانه در تاریخ فکر و فرهنگ بشریت بازی کرده است. با جاگزین شدن آریاییها در بلخ جمشید یا یما نام داشته است. پس از #پیشدادیان ، کیانیان فرمانروای بلخ شدند و بنیانگذار این سلسه ، کیقبادیا "کواکواتا" نام داشت.
آریاییها در حوزه بلخ، در آغاز مظاهر طبعیت را پرستش می کرد و به رب النوع ها باور داشتند از جمله رب النوع "اناهیتا" یا الهۀ #آب از رب النوع های بسیار کهن بلخی است که مجسمه هایی از دوره های پیشین از آن در سرزمین بلخ کشف شده اند. این مجسمه ها که از گل پخته ساخته شده و همه به سیمای زنی نیم برهنه اند از ویرانه های "شهر بانو" در هژده کیلومتری شمال ولسوالی خلم ولایت بلخ بدست آمده اند. همچنان "مهر" یا میترا نیز از رب النوع های بسیار کهن مورد پرستش در بلخ بود که آن را خدای آفتاب می پنداشتند. آیین مهر بعد ها به تدریج از بلخ به کشور های دیگر آسیایی و اروپایی سرایت کرد و حتا در سال 66 میلادی "مزون" امپراتور #روم به این دین در آمده و امپراتوران روم در مناطق مختلف معابدی به نام مهر بنا نهادند. در میان سالهای 2000 تا 1000 پیش از میلاد نخستین دوران ادبی در بلخ گذشته است و شاعران که همه زن بوده اند دست به آفرینش های ادبی زده اند. پس از کیانیان، #اسپه ها در بلخ فرمانروا شدند.

پیشینۀ تاریخی نام بلخدر ادبیات  #سانسکریت به شکل (بالهیکه) آمده است اصل و ریشه این کلمه (بهلی یا با باهلی) است. در  #اوس...
11/02/2022

پیشینۀ تاریخی نام بلخ
در ادبیات #سانسکریت به شکل (بالهیکه) آمده است اصل و ریشه این کلمه (بهلی یا با باهلی) است. در #اوستا به نام بخدی آمده که با صفت (بخدیم سریرام اردو درفشام) که به معنی (بلخ زیبا و دارای پرچم های بلند) است آمده و جزء سرزمین‌های اهورامزدا آفریده است. در #پارسی پهلوی بامیک صفت آن است که به معنی درخشان و باشکوه و زیبا و روشن آمده و بنابر عقیده پرفسور دارمستتردرزند اوستا ریشه این کلمه (بامیه) است که به معنی درخشان است. بختری در اوستا (بخگی) است و این واژه در پارسی میانه بخل و در پارسی دری بلخ شده و در پارس قدیم در زمان هخامنشیان در سنگ ‌نبشته بیستون #داریوش بزرگ (بختریش و بختریا) آمده و در #ایلامی (بکه شی اش و یا بکتوری ایش) خوانده شده و نیز در زبان آکادی که آنهم بصورت خط میخی است بصورت (باهاتر) آمده و در #یونانی بکترا آمده است و از آن بکتریا ساخته شده است. در زبان #چینی بلخ را (باهی هی) و بنابرگفته هیوان تسنگ زائر چینی که درسال 629 میلادی که به بلخ آمده بود (پوهو) نامیده شده است و در تاریخ #هان وی بصورت کشور (تاهیا) آمده است البته بیشتر این نام به بدخشان گفته می‌شد. #یونانیان بلخ را به صفت (پیلوتیمی تیوس یا پولی تیمی تیوس) می نامیدند که به معنای گرانبهاترین است. یعنی گوهر ایران. در نوشته‌های موسی خورنی مورخ #ارمنی که در قرن پنج- شش میلادی می زیسته از بلخ با نام (باهلی) یاد شده است. در کتاب وندیداد در فرگرد اول آمده است: کشورهای آریائی واقع درشمال و مشرق ایران باستان یا ائیریَنَم وَئجَه: سغد، مرو، بخدی و...است و در قسمت هفتم می‌گوید: چهارمین کشور با نزهت که من اهورامزدا آفریدم بلخ زیبا با درفش های برافراشته است.

Address

Balkh, Mazar
Balkh
1702

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Balkh District ولسوالی بلخ posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Balkh District ولسوالی بلخ:

Videos

Share

Category

Nearby pet stores & pet services