💦 watergewenning gaat goed! Dankzij positive reïnforcement training 💪
Wintervoorraad is binnen 💪
Groomen is voor verschillende redenen heel belangrijk voor paarden! 🍀
🐴 Sociaal aspect 💞
Als paarden elkaar groomen ontstaat er een innige vriendschapsband. Ze verwennen elkaar! Dat is ook een van de redenen waarom het geen goed idee is om een paard alleen te zetten… deze sociale communicatie is heel belangrijk!
🐴 Tanden 🦷
Als paarden elkaar groommen, flossen en poetsen ze hun tanden tegelijkertijd!
🐴 Vachtonderhoud 🧽
Tijdens het groomen maken ze elkaars vacht proper, helpen ze elkaar in de rui en bestrijden ze parasieten!
🐴 Ontspannend 😴
Groomen werkt heel ontspannend. De hartslag gaat met 10% verlagen omdat belangrijke zenuwknopen gestimuleerd worden!
Paarden eten in het wild meer dan 100 soorten planten en kruiden. 🌿 Omdat wij onze paarden domesticeren zijn ze beperkt tot de planten en kruiden die groeien op hun weide. Om het assortiment te verruimen kan je een geneeskrachtige kruidenweide inzaaien op een klein stukje van uw grond. Of je kan ook gewoon kruiden gaan plukken voor jouw paard. 🍀
Probeer na te gaan welke kruiden goed zijn voor de noden van uw paard.
Zo heeft Mitcho bijvoorbeeld CPL en pluk ik kleefkruid in de periodes dat deze niet op de paddock Paradise aanwezig zijn. Kleefkruid ondersteund de vochthuishouding.🌱
Leren wijken door freeshapen…
Geen druk, touw, laat staan een zweep nodig!
Omdat hij intussen zo clickerminded is geworden zoekt hij naar het juiste antwoord op mijn vraag.
Eens het juiste antwoord gevonden, wordt dit vastgelegd dankzij Positive reïnforcement en heeft hij het onmiddellijk door wat hij moet doen! Zalig toch?
Let ook op het likken en kauwen, niet van de wortels maar van het leren en verwerken van de training!
Het hoefmechanisme
Er wordt wel eens gezegd dat paarden 5 harten hebben. 1 echt hart en hun 4 voeten. Omdat paarden geen vaatkleppen hebben in hun benen, is de terugkeer van het bloed naar het hart afhankelijk van het hoefmechanisme. De hoef fungeert dus als een pomp.
Op de animatie hieronder zie je hoe het hoefmechanisme werkt. Als het paard zijn voet neerzet, komt er meer ruimte door het gewicht van het paard. Hierdoor stroomt er meer bloed in de hoef. Als het paard het been opheft trekt de hoef weer samen en wordt het bloed uit de hoef geperst.
Dankzij het hoefmechanisme wordt het hart ondersteund en wordt het bloed rondgepompt waardoor voedingsstoffen en zuurstof naar de hoef geraken en de afvalstoffen weggevoerd worden.
Een van de gevolgen van hoefijzers is dat deze het hoefmechanisme stilleggen. De hoef kan door het ijzer niet meer uitzetten! Logische gevolgen van hoefijzers zijn dus HKO, artrose, oedeem, rotstraal, WLD, pees en spierproblemen, enzo verder.
Bedenk dat ELK paard prima ijzerloos kan lopen! Soms zijn hoefschoenen nodig in de overgang.
Aarzel niet om mij te contacteren bij vragen!
www.equisomnia.be
Meer informatie over het hoefmechanisme vind je op de website http://paardenhoeven.info/blog/2012/12/03/wat-is-hoefmechanisme/