Van oud naar nieuw met je hond
Als je hoopte op tips om je hond met angst voor vuurwerk nog te kunnen “trainen”, dan moet ik je teleurstellen: daarvoor is het jammer genoeg te laat. Wel heb ik tips voor je om het je hond zo comfortabel mogelijk te maken. Ook voor honden die tot hiertoe nog geen stress vertoonden bij vuurwerk, is het belangrijk een aantal zaken in overweging te nemen om narigheid en negatieve ervaringen te voorkomen.
Vele honden hebben er in deze tijd van het jaar al een bewogen week op zitten na de kerstfeestjes met bezoek, veranderingen in hun routine en mogelijk ook minder slaap. De kans dat ze hierdoor alerter of gevoeliger reageren op nieuwe prikkels is dus groter.
Ga in de voormiddag of alleszins voor het donker met je hond wandelen. Hou het rustig en laat hem lekker snuffelen. Zo heeft hij alleszins zijn beweging al gehad voor de nieuwjaarsdrukte.
Ook thuis kan je wat activiteiten voor hem inlassen zoals zoeken naar snoepjes, karton verscheuren of kauwen op een lekker bot of ander natuurlijk kauwmateriaal. Dit werkt tegelijk kalmerend en mentaal verrijkend.
Verder is het allerbelangrijkst dat je zelf zo normaal mogelijk doet. Als jij je plots anders gaat gedragen, rusteloos rondloopt en je vreemd gaat gedragen, gaat je hond hier waakzaam op reageren.
Laat je hond uiteraard nooit alleen op avonden als deze!
Vóór 22 uur laat je je hond nog kort uit zodat je zeker weet dat hij zijn behoeften heeft kunnen doen. Doe dit uit voorzorg steeds goed aangelijnd en indien aangewezen met veiligheidstuig en dubbele leiband. Heb je een tuin, dan is het nog verstandiger om hem daar uit te laten om te voorkomen dat je toch al geconfronteerd wordt met vroege feestvierders die al aan de slag gaan met bommetjes en vuurwerk. Ook in de tuin is het aan te raden je hond aan te lijnen. Een hond die in paniek schiet, is niet voorspelbaar en tot atletische toeren in staat om weg te komen. Door de paniek zal hij niet in staat zijn de weg naar huis terug te v
Rustige activiteiten op warme dagen. Verstopte snoepjes zoeken. 🌞
Veel honden vinden nagels knippen eng. Zo ook mijn eigen hond. Als jonge hond vond hij het helemaal ok. Ik had hem hier van jong af gewoon aan gemaakt. Toen hij als puber een keer gromde toen de dierenarts zijn nagels trimde, corrigeerde zij hem door te roepen en zijn voorpoot zijwaarts te trekken (een beweging die bij honden maar beperkt mogelijk is bij gebrek aan een sleutelbeen). Sindsdien is nagels trimmen een ramp. Voor hemzelf en voor ons of de dierenarts.
Toen ik hoorde over een scratch pad waarbij de hond aangeleerd kan worden om zijn nagels te vijlen zonder dwang of restrictie, besloot ik dit uit te proberen. En wat een succes! Echt trainen was niet eens nodig. Na enkele secondes had hij door wat de bedoeling was.
Terzijde: Slijten de nagels van je hond niet gelijkmatig af, dan is het goed te bekijken wat de reden hiervoor is. Hij kan buitengewoon snelgroeiende nagels hebben door een fysieke aanleg of aandoening. Vaker nog zal de reden zijn dat je hond een fysiek ongemak of blessure in zijn lichaam compenseert waarbij hij zijn gewicht anders verdeelt over zijn voetjes of zijn voeten anders plaatst. Zijn nagels zullen bijgevolg niet gelijkmatig afslijten. Te lange nagels zijn overigens onaangenaam tot pijnlijk voor de hond om op te lopen, wat op zijn beurt weer kan leiden tot afwijkende positionering van zijn voeten en zelfs geïrriteerd gedrag.
Ze mogen dan wel geen chocolade eitjes zoeken, maar genieten evengoed van snoepjes zoeken op Pasen in een zogeheten "verrijkte omgeving".
Het snuffelend bewegen tussen allerlei voorwerpen stimuleert hun nieuwsgierigheid, vergroot hun zelfvertrouwen, biedt mentale uitdaging en geeft hen een moe en voldaan gevoel nadien omdat het hun denken stimuleert en het snuffelen hun hartslag vertraagt. Het is dus tegelijk een stimulerende als relaxerende activiteit.
Ook motorisch gezien zijn er heel wat voordelen. Het stimuleert de natuurlijke bewegingspatronen van honden, het traag voortbewegen, de extensie van hun nek door hun neus naar de grond te bewegen, moedigt laterale beweging aan, verbetert hun lichaamsbewustzijn en proprioceptie. Het activeert tevens de dieper gelegen spieren die het skelet en de grotere spieren ondersteunen en instaan voor stabiliteit.
Deze oefening is zowel geschikt voor puppies, volwassen honden als voor honden op leeftijd en honden met beperkingen. Weerhoud jezelf ervan je hond aan te moedigen, hem voortdurend toe te spreken of ergens heen of over te lokken. Zet je rustig neer, neem er een tasje thee bij en kijk en geniet!
Je kan gebruik maken van allerlei materialen en ondergronden. Combineer het met interessante geuren van andere dieren (zoals een voederbak van je konijn of een uitgeleend deken van een bevriende hond), kruiden of gedragen kledij, schoenen, fietshelm,... Maak cadeautjes door snoepjes in doosjes, toiletrolletjes, of krantenpapier te verstoppen. Gebruik oude kleding en ander wegwerpmateriaal. Of haal wat natuurlijk materiaal mee naar huis vanuit het bos of park. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Belangrijk is dat deze oefening steeds op een niet gladde ondergrond gebeurt en er steeds drinkwater beschikbaar is. Je kan zowel met als zonder snoepjes werken. Zorg dat je geen snoepjes laat zoeken met een nuchtere of hongerige maag om frustratie en overhaast zoeken te vermijden.
Ben je geïnteresseerd om dit samen met je hond te on
Ik laat wel eens vaker een aankoop thuis leveren en omdat ook onze verse hondenvoeding aan huis wordt geleverd zijn onze honden altijd benieuwd wat er uit de doos tevoorschijn zal komen.
Vandaag zat er niets voor hen bij dus maakte ik twee dozen klaar waarin ik snoepjes verstop. Tussen een snuffelmat, in een opgerolde handdoek die ze moeten uitrollen, in een doosje dat ze moeten openen, in een leeg keukenrolletje, een kleine brain puzzle en dat alles verstopt tussen repen gescheurd papier. Ik stop er ook weleens een stuk karton bij dat ze graag gaan verscheuren.
Pret verzekerd! Wist je dat ontdekken en oplossingen zoeken onze honden helpt om hun zelfvertrouwen te versterken? Daarnaast vergt het coördinatie, motorische vaardigheden en creativiteit.
Wil je hier samen met je hond mee aan de slag, bouw het dan rustig op qua moeilijkheid, help of doe voor als je hond hulp vraagt. Voorkom frustratie door het te moeilijk te maken of door te laten spelen als hij honger heeft. Belangrijk is ook dat je niet op een gladde ondergrond laat spelen.
Is je hond klaar, wissel de doos of puzzel dan voor iets anders om "bezitsdrang" te voorkomen.
#treatsearch
#snuffelspel
Dingen verscheuren is een natuurlijk instinct van honden. Door hen de mogelijkheid te geven om zich uit te leven met kosteloos materiaal, kom je tegemoet aan deze natuurlijke behoefte en verminder je de drang om aan de slag te gaan met jouw mooie schoenen.
Scheuren en verscheuren is een erg vervullende bezigheid en kan frustratie helpen verlichten. Denk aan de puppy die na een wandelingetje wat overprikkeld is geraakt en zijn rust niet vindt. Enkele minuten scheuren kan zijn emoties helpen te reguleren.
Bij puppy's helpt deze activiteit om hun blijvend gebit stevig in te bedden in hun kaken wat op de lange termijn voor een gezonder gebit zorgt.
Het is tevens een goede oefening voor o.a. de kaken, de nek en de spieren errond. Ook de spieren in de voeten, tenen en wolfsklauw worden erdoor versterkt.
Het zorgt wel voor wat rommel maar geef toe, het is fijn om hen zo aan het werk te zien en nadien is het zo weer opgeruimd.
Belangrijk is om steeds toezicht te houden!
#natuurlijkhondengedrag
#natuurlijkspelenhonden