Dierenartsenpraktijk didden

Dierenartsenpraktijk didden Wij zijn een gemengde praktijk voor zowel kleine als grote huisdieren.
(2)

Voor kleine huisdieren kan u altijd bij ons terecht op afspraak (geen bancontact, enkel cash!)
Momenteel bestaat deze praktijk uit één dierenarts; Sofie Didden.

30/05/2021

Beste rundveehouder,

Opletten met het warme weer

Als de lichaamstemperatuur van koeien eenmaal verhoogd is, kan het tot wel 24 uur duren voordat deze temperatuur weer gedaald is naar een optimaal niveau nadat ze in een koelere omgeving zijn gekomen. De optimale temperatuur voor melkvee ligt tussen de 5 en 20 graden, praktisch gezien kan men zeggen dat in ons land temperaturen boven de 21 graden al voor enige hittestress kunnen zorgen.
Naast bekende effecten op productie en vruchtbaarheid van lacterende koeien, heeft hittestress ook een duidelijk nadelig effect op de gezondheid en dan vooral bij koeien in de transitiefase. Periodes met hittestress kunnen een negatieve energiebalans (verergeren) en een weerstandsdaling met nog grotere gevolgen. Waar een te diepe negatieve energiebalans het risico op onder andere slepende melkziekte en lebmaagverplaatsingen vergroot, leidt een verminderde weerstand tot ziektes zoals mastitis, baarmoederontsteking en aan de nageboorte blijven staan.
De gevolgen van hittestress blijven niet beperkt tot de warme periodes. Kalveren geboren uit koeien die in hun droogstand last hadden van hittestress:
-hebben een lager geboorte- en speengewicht;
- hebben 44 procent meer inseminaties per dracht nodig;
- produceren tot 5 kg melk per dag minder tijdens de eerste 35 weken van hun eerste lactatie

Enkele praktische tips kunnen al veel leed beperken/vermijden:

-Luchtverplaatsing:

• Gebruik thermostaat / timers om ventilatie aan te zetten vanaf 20°C.
• De ventilator in een hoek van 15 tot 30 graden naar de vloer gericht en minimaal 2,5 meter van de vloer, maar verder zo laag als mogelijk.
• Zorg voor een luchtstroom in de richting van de meest voorkomende windrichting.
• Onderhoud de ventilatoren goed, aangekoekt vuil kan de effectiviteit met 40 procent reduceren.
• Voorkom overbezetting in de stal, koeien kunnen de luchtstromen tegenhouden voor hun koppelgenoten.

-Water:

• Zorg voor voldoende (vers, schoon en smakelijk) drinkwater: reken hier op 8-10 cm drinkbaklengte per koe bij een open waterbak; of een waterdebiet van 20 l/min bij een sneldrinker.
• Sprinklers kunnen worden gebruikt maar niet zonder ventilatie, om sauna-effect te voorkomen.
• Sprinklers moeten afwisselend aan en uit worden gezet om de koe in staat te stellen het water van de rug weer te verdampen. (bijvoorbeeld 2 minuten aan elke 15 minuten)

-Voorkom dat droge koeien in de brandende zon liggen. Voorzie hen van schaduw buiten of haal ze naar binnen.
-Voorkom een daling in de voeropname door een continu smakelijk en vers rantsoen. Voer bij voorkeur tweemaal per dag of voer ’s avonds zodat het voer langer fris blijft.

Tijdens hittestress is preventie van ketose heel belangrijk. Uiteraard sta ik ter beschikking voor verder advies naar preventieve maatregelingen om ketose en de weerstandsdaling te helpen voorkomen.

Beste honden- en katteneigenaars,Vanaf 1 mei 2021 zullen i.v.m. de privacywetgeving de gegevens van de eigenaars geanoni...
29/04/2021

Beste honden- en katteneigenaars,
Vanaf 1 mei 2021 zullen i.v.m. de privacywetgeving de gegevens van de eigenaars geanonimiseerd worden. Wij vinden het belangrijk dat iedereen hier de vrije keuze in heeft.
In de praktijk betekent dit dat u zelf toestemming dient te geven om uw gegevens (zijnde naam, voornaam, mailadres, telefoonnummer, maar bijvoorbeeld geen fysiek adres) openbaar te maken. Ga naar de website dogid.be of catid.be en geef het chipnummer van uw dier in. Voor katten is de koppeling met het rijksregister reeds gebeurd, voor honden zal u zelf de koppeling dienen te maken door uw rijksregisternummer in te geven. Hier kan u de privacygegevens op publieke status zetten. Uiteraard willen wij je hier ook bij helpen.
Indien u deze gegevens niet wilt delen, zal een dierenarts nog altijd aan deze gegevens kunnen, mits inloggen met de identiteitskaart.
Vanaf 1 mei zal de overheid een informatiecampagne over starten .
https://online.dogid.be/
https://online.catid.be/
Cat ID

Gooi je afval niet zomaar in velden en weiden!Elke dag sterven er nu namelijk koeien doordat zij stukjes ijzer of blik b...
23/01/2021

Gooi je afval niet zomaar in velden en weiden!

Elke dag sterven er nu namelijk koeien doordat zij stukjes ijzer of blik binnen krijgen. Wanneer deze stukjes ijzer, dus scherpe voorwerpen, in de netmaag van de koe terecht komen, kunnen zij door de pensbewegingen in of door de maagwand prikken, tot zelfs in de longen en hart. Dit kan chronisch ontsteken en uiteindelijk leiden tot de dood van dit dier.

Bij ernstige gevallen geeft dit als symptomen een wegkwijnend beeld van de koe; de koe blinkt niet meer en oogt niet gelukkig, ze ziet er echt ziek uit. Ze toont (lichte) koorts en zal soms knarsetanden.

Preventief brengt men vaak magneten binnen bij de koe, die ijzeren stukjes kan weerhouden van door de maagwand te gaan dringen. Echter blikjes zijn gemaakt van aluminium en zijn dus niet magnetisch, waardoor deze magneten geen effect hebben hierop.

Geen afval en blik weggooien is de beste oplossing! Bescherm de koe en de boer, en gooi uw afval gelieve in de vuilbak.

Wij doen mee met het pneumoNEE project!PneumoNEE is een 4 jaar durend VLAIO-landbouw traject van DGZ en de Faculteit Die...
15/01/2021

Wij doen mee met het pneumoNEE project!

PneumoNEE is een 4 jaar durend VLAIO-landbouw traject van DGZ en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. Het project zorgt voor de ontwikkeling en toepassing van hulpmiddelen om longontsteking (of pneumonie) bij kalveren op te sporen en gericht te behandelen, op maat van het individuele dier.
Binnen het PneumoNEE project wil de Gentse universiteit een groep dierenartsen trainen in deze snelscan longecho. Daarnaast worden binnen het project hulpmiddelen ontwikkeld die veehouder én dierenarts tijdig alarmeren om actie te ondernemen. Zo weet je beter wanneer het zinvol is om kalveren te onderzoeken en te behandelen op maat van het individu.

Belang van pneumonie!
Pneumonie (of longontsteking) op jonge leeftijd heeft veel gevolgen op latere prestaties, antibioticagebruik, dierenwelzijn en op de economie van het bedrijf.

En verder informeert het project de veehouder en dierenarts over de belangrijke rol die zij spelen in het onder controle houden van de gevolgen van pneumonie, zowel voor dier als mens.

01/01/2021

Wij wensen jullie van harte een gelukkig nieuwjaar en een gezellig 2021 toe!
🐮🐶🐱🐴🐷🐑🐐

Op vrijdag 13 november 2020 werd in een vogelopvangcentrum in Oostende een besmetting met het H5N8 vogelgriepvirus vastg...
15/11/2020

Op vrijdag 13 november 2020 werd in een vogelopvangcentrum in Oostende een besmetting met het H5N8 vogelgriepvirus vastgesteld bij drie wilde vogels. Daarom legt Minister van Landbouw David Clarinval, op advies van het voedselagentschap FAVV, vanaf zondag 15 november bijkomende maatregelen op die verplicht zijn voor alle particuliere houders van pluimvee en vogels. Nu het virus bevestigd is in ons land is het des te belangrijker om er uiterst alert voor te blijven en de bioveiligheidsmaatregelen zorgvuldig toe te passen op jouw bedrijf!

Op vrijdag 13 november 2020 werd in een vogelopvangcentrum in Oostende een besmetting met het H5N8 vogelgriepvirus vastgesteld bij drie wilde vogels. Daarom legt Minister van Landbouw David Clarinval, op advies van het voedselagentschap FAVV, vanaf 15 november bijkomende maatregelen op die verplich...

8 tips om een besmetting met spoelworm te voorkomen!<Toxocarose behoort tot de top 5 van de meest onderschatte parasitai...
24/07/2020

8 tips om een besmetting met spoelworm te voorkomen!<

Toxocarose behoort tot de top 5 van de meest onderschatte parasitaire aandoeningen bij mensen. Vooral kinderen lopen risico op een besmetting. De ziekte kan gepaard gaan met vage klachten (buikpijn, hoofdpijn,...) tot zeer ernstige complicaties (epilepsie, vertraagde hersenontwikkeling, blindheid,...).

Pups en jonge honden scheiden in verhouding de meeste Toxocara-eitjes uit. Kinderen geïnfecteerd met Toxocara spp. hebben meer kans op astma dan niet-geïnfecteerde kinderen. Door pups maandelijks te ontwormen wordt de ei-uitscheiding virtueel geëlimineerd.

Bescherm de pup en zo ook het gezin door maandelijks te behandelen met NexGard® Spectra !

Hoe kan je een besmetting met spoelworm voorkomen ?

Wist u dat 1 op de 6 honden last heeft van reisziekte?Verre reizen maken zal misschien niet mogelijk zijn deze zomer. He...
30/06/2020

Wist u dat 1 op de 6 honden last heeft van reisziekte?

Verre reizen maken zal misschien niet mogelijk zijn deze zomer. Het ideale moment dus om te genieten van mooie plekjes in eigen land! Mag uw trouwe kameraad ook mee op ontdekkingsreis? Maar wat te doen met honden die last hebben van reisziekte? Veel huisdiereigenaars zien hiervoor geen andere oplossing dan hun viervoeter thuis te laten. Typische symptomen van reisziekte zijn braken, misselijkheid, kwijlen, onrust, angst en trillen. Hieronder vindt u enkele tips om reisziekte te voorkomen:

- Vooral jonge honden moeten wennen aan de auto. Zorg er daarom voor dat de eerste autoritjes voor uw hond een positieve ervaring zijn.

- Rijd rustig en voorkom onnodig remmen of gas geven.

- Zorg voor een aangename temperatuur in de auto. Honden kunnen niet zo snel hun lichaamstemperatuur aanpassen.

- Neem tijdens een lange rit regelmatig pauze.

- Geef 2 uur voor vertrek geen maaltijd meer.

Indien deze tips niet voldoende werken, kunt u medicatie geven die reisziekte voorkomt. Uw hond kan zo zorgeloos met u mee op stap, zonder dat hij er slaperig van wordt.

Maak een afspraak in de praktijk, we geven u graag het juiste advies. Tevens kunnen we op dat moment ook nakijken of uw hond beschermd is tegen parasieten en of zijn vaccinatie in orde is.

07/06/2020

Melding!

Voor zowel jullie als onze veiligheid vragen we jullie beleefd om mondmaskers te dragen wanneer u naar de praktijk komt met uw huisdieren.
Voor diegene die geen mondmasker bij zich hebben, zal er voorzien worden van een mondmasker in de wachtruimte. Verder zal er ook ontsmettingsalcohol en papieren doekjes voorzien worden in de wachtruimte.

Alvast bedankt voor jullie begrip.

Blijf alert voor wormbesmetting bij de schapen op de wei! Naarmate het weideseizoen vordert, neemt de mate waarin schape...
26/05/2020

Blijf alert voor wormbesmetting bij de schapen op de wei!

Naarmate het weideseizoen vordert, neemt de mate waarin schapen in aanraking komen met wormen alsmaar toe. Dit hoeft niet altijd meteen voor problemen te zorgen, zolang er een evenwicht is tussen besmettingsdruk en weerstand zullen de schapen geen hinder ondervinden. Vooral schapen die lange tijd op dezelfde weide staan, zullen het na verloop van tijd moeilijk krijgen.

Om te weten of de schapen besmet zijn met wormen is het belangrijk om regelmatig een mestonderzoek uit te (laten) voeren. In de mest van de schapen wordt gezocht naar de eitjes van de wormen. De bepaling van het aantal eitjes (EPG= eieren per gram mest) is nodig om te kunnen beslissen of een ontworming nodig is of niet.

Omwille van de hoge resistentie tegen ontwormingsmiddelen bij schapen is het belangrijk om hier verantwoord mee om te gaan!

Nog enkele tips bij wormbesmettingen:
- Ontwormen op vaste tijdstippen van het jaar zonder voorafgaand mestonderzoek is uit den boze! De enige uitzondering zijn de ooien kort na het aflammeren.
- Probeer onderdoseren zoveel mogelijk te vermijden door enkele van de zwaarste dieren te wegen en het doseerpistool goed af te stellen.
- Overweeg steeds 2% tot 5% van de sterkste dieren niet te ontwormen zodat resistente wormen niet de overhand krijgen.
Zorg, indien mogelijk, voor voldoende weiderotatie zodat de besmettingsdruk zo laag mogelijk blijft.
- Tracht het aantal ontwormingen te beperken tot maximum 3 per jaar en laat af en toe resistentie-onderzoek uitvoeren zodat eventuele resistentie tijdig gedetecteerd wordt.

De risico’s en gevolgen van een Toxocara-infectie worden onderschat Kinderen lopen het grootste risico op een besmetting...
23/05/2020

De risico’s en gevolgen van een Toxocara-infectie worden onderschat Kinderen lopen het grootste risico op een besmetting met wormeitjes: ze spelen graag buiten, in de tuin, het park, de zandbak,....

Toxocara-infecties bij kinderen kunnen verschillende aandoeningen teweeg brengen zoals onder andere:
- Allergische reacties zoals astma en eczeem
- Epileptische aanvallen, vertraagde hersenontwikkeling, neurologische schade, gedragsafwijkingen en hoofdpijn
- Ook unilaterale oogproblemen met kans op verminderd zicht of blindheid en buikpijn kunnen mogelijk zijn.

Pups en jonge honden scheiden in verhouding de meeste Toxocara-eitjes uit Door pups maandelijks te ontwormen wordt de ei-uitscheiding virtueel geëlimineerd.
Bescherm de hond door maandelijks te behandelen tot de leeftijd van één jaar!

23/05/2020

Bij deze willen we jullie informeren dat er momenteel werken bezig zijn aan de praktijk.
Echter, dit hindert niet om nog steeds met uw kleine huisdieren langs te komen bij de praktijk. Al moeten we jullie wel vragen om vroeg vooraf (indien mogelijk) een afspraak te regelen.
Alvast bedankt voor jullie begrip, en voor meer vragen kunnen jullie ons altijd bereiken op het telefoonnummer +32 496 42 16 92.

Alsjeblieft delen!!!Deze 2 koeien lopen op dit moment los aan de verbindingslaan te Diepenbeek.Oornummers zijn 9997 en 9...
26/04/2020

Alsjeblieft delen!!!
Deze 2 koeien lopen op dit moment los aan de verbindingslaan te Diepenbeek.
Oornummers zijn 9997 en 9985.
Wie meer weet van wie deze dieren zijn, gelieve de eigenaar te contacteren.

Nobivac Myxo-RHD PLUS = Het eerste, unieke vaccin tegenMyxomatose, RHD1 en RHD2!!Myxomatose en RHD (Rabbit Haemorrhagic ...
21/04/2020

Nobivac Myxo-RHD PLUS = Het eerste, unieke vaccin tegen
Myxomatose, RHD1 en RHD2!!

Myxomatose en RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease) zijn 2 dodelijke virussen die voorkomen bij de konijnen. Omdat er helaas geen geneesmiddelen bestaan hiertegen wordt vaccineren sterk aanbevolen voor een goeie bescherming van uw huisdier.
Dus wacht niet te lang en vaccineer tijdig uw konijn!

20/03/2020
15/03/2020

Beste klanten, naar aanleiding van COVID-19 (het zgn. corona virus) nemen ook wij extra maatregelen
wij werken altijd al enkel op afspraak, om het aantal wachtende te beperken, dit gaan we ook blijven doen, maar bijkomend:
- Gaan wij in de planning extra tijd uitrekken zodat er zo min mogelijk contact is tussen de verschillende afspraken en zodat er voor ons voldoende tijd is om de praktijk extra te ontsmetten tussen de afspraken door.
- Indien u zelf ziek bent, kom dan liever zelf niet met uw geliefde viervoeter, meld ons dit, dan kunnen wij hiermee rekening houden en extra maatregelen nemen
- Ten alle tijden gaan we proberen om voldoende afstand te bewaren, en proberen wij alle lichamelijk contact te vermijden

Met deze maatregelen gaan we proberen om u nog steeds zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Parvovirose wordt nog regelmatig vastgesteld bij honden, voornamelijk puppy's. Het parvovirus heeft in de afgelopen 30 j...
06/01/2020

Parvovirose wordt nog regelmatig vastgesteld bij honden, voornamelijk puppy's. Het parvovirus heeft in de afgelopen 30 jaar geen mutaties ondergaan. De bestaande vaccinaties bieden dus nog steeds bescherming tegen het wilde virus. Voor een volledige bescherming moet de hond wel een correct vaccinatieprotocol doorlopen. Zo hebben puppy’s van een goed gevaccineerd moederdier hoge antistoffentiters die kunnen interfereren met de vaccinatie. Om deze reden is het aanbevolen puppy’s te vaccineren op 8, 12 én 16 weken, gevolgd door een eerste jaarlijkse booster.

31/12/2019

Wenst iedereen alvast een gelukkig nieuwjaar en een fijn jaar in 2020! 🐴🐰🐶😺

24/12/2019

Prettige feestdagen
toegewenst aan iedereen! 😺🐶🐮🐷🐰🐴

Bij het ouder worden, zien we vaak verschillende aandoeningen bij onze huiskatten ontstaan, waaronder osteoartrose.Men s...
17/12/2019

Bij het ouder worden, zien we vaak verschillende aandoeningen bij onze huiskatten ontstaan, waaronder osteoartrose.
Men spreekt van osteoartrose (OA) wanneer het evenwicht tussen onderhoud en herstel van het gewrichtskraakbeen is verstoord. Bij de kat kan men over het algemeen stellen dat destructie van het gewrichtskraakbeen kan ontstaan door normale mechanische belasting van verzwakt kraakbeen (bijvoorbeeld door veroudering). Dat verklaart waarom de prevalentie toeneemt met de leeftijd.
Geschat wordt dat 9 op 10 katten ouder dan 12 jaar lijden aan osteoartrose.

03/12/2019

Opgelet! Velen denken dat het vlooienseizoen misschien voorbij is, maar niets is minder waar.

Door de gezellige warmte in onze huizen blijven de vlooien verder leven, vooral in de vorm van eitjes, larven en cocons in de woning.

Daarom adviseren wij om ook in de winter attent te zijn en te zorgen dat vlooien geen probleem worden in huis

Chronisch nierfalen is één van de meest vastgestelde aandoeningen2 bij de kat : één op de drie katten ouder dan 12 jaar ...
21/11/2019

Chronisch nierfalen is één van de meest vastgestelde aandoeningen2 bij de kat : één op de drie katten ouder dan 12 jaar vertoont een of andere vorm van nierfalen.

Dankzij een nauwkeurige controle van het dier kan een diagnose vroeg gesteld worden. Daarom adviseert de International Society of Feline Medicine (ISFM) om 2 keer per jaar een preventieve niercontrole uit te voeren bij katten ouder dan 10 jaar. Hoe vroeger de ziekte aangetoond wordt, des te sneller de nieren beschermd kunnen worden!

12/11/2019

Kennelhoest bij de hond is een besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen (neus, keel, luchtpijp). De naam kennelhoest suggereert dat het alleen maar in kennels voorkomt, maar dat is niet juist. Elke hond die met andere honden in aanraking komt kan kennelhoest krijgen.
Wat kan je zien aan een hond met kennelhoest? Harde droge hoest, kokhalzen met slijm, koorts sloomheid en zelfs slecht eten kan voorkomen
In dit filmpje komen o.a. de risicofactoren, klinische symptomen en de verschillende vaccinatiemogelijkheden aan bod.
VACCINEER JE HOND OP TIJD!

22/10/2019
22/10/2019
In onze praktijk kan u altijd terecht met uw kleine huisdieren zoals uw hond, kat of konijn.Verder doen wij ook visites ...
22/10/2019

In onze praktijk kan u altijd terecht met uw kleine huisdieren zoals uw hond, kat of konijn.
Verder doen wij ook visites voor grote huisdieren zoals runderen, schapen/geiten, paarden en varkens.

Adres

Bornestraat 16
Bilzen
3742

Website

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer Dierenartsenpraktijk didden nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Contact

Stuur een bericht naar Dierenartsenpraktijk didden:

Delen


Andere Dierenartsen in Bilzen

Alles Zien