07/10/2024
Alle initiatieven om dierenwelzijn te verhogen zijn goed uiteraard. Maar ze moeten zinvol zijn, en goed uitgewerkt. Blij dat er aan gewerkt wordt!
“Baasjes van gevaarlijke rassen moeten verplicht naar de hondenschool.” Dit is een streven van het nieuw Vlaams regeerakkoord. Het is een reactie op de toename van bijtincidenten en de overvolle dierenasielen.
We juichen toe dat de regering actie wil ondernemen om dierenwelzijn te verhogen. 🙏🏻 We merken dat deze stelling toch wat vragen oproept bij onze leden.
Het idee vooronderstelt twee zaken:
👉🏻dat specifieke rassen het probleem veroorzaken
👉🏻dat hondenscholen dit probleem kunnen oplossen
We zien als dierengedragsprofessionals in de dagelijkse praktijk dat agressie ook voorkomt bij rassen die de stempel krijgen van ideale familiehond. Bij hen is het risico des te groter, want niemand verwacht het. Hierdoor wordt er soms te laat ingegrepen. Een onderscheid maken in ras lijkt ons ongunstig, het zou de illusie van ‘veilige hond’ nog kunnen versterken. Een basis opleiding in lichaamstaal en emotionele signalen van honden voor alle hondeneigenaren lijkt ons gegronder.
Daarnaast moeten we ons de vraag stellen of de reguliere hondenschool, die vooral focust op de hondensport, de beste oplossing biedt. Voor ons lijkt het belangrijker dat baasjes de noden en lichaamstaal van hun hond door en door kennen. Dit gaat vaak beter via privé of kleinschalige lessen.
✅Om eigenaars correcte info te verschaffen moet ook de kwaliteit van de verplichte lessen gecontroleerd worden. Als vereniging van diergedragsprofessionals weten we goed hoe sterk de kwaliteit van opleidingen kan verschillen, het beroep van gedragstherapeut of -coach is helaas nog onbeschermd.
We werken momenteel aan een wetenschappelijk onderbouwde brief aan het kabinet om dierenwelzijn mee een duwtje in de rug te geven. We volgen dit nauw op.