Dierenarts Evelien Holvoet

Dierenarts Evelien Holvoet Dierenarts gezelschapsdieren en paarden. Gelieve steeds een afspraak te maken. Voor spoedgevallen be
(2)

🤩
11/11/2021

🤩

Beste allen,

Dierenartsenpraktijk De Witte Raaf breidt uit, innoveert en bouwt!

Sinds deze week verwelkomen wij dierenarts Evelien Holvoet in ons team. Velen onder jullie zullen haar al hebben ontmoet doorheen de jaren. Wij zijn zeer blij dat zij de stap heeft willen nemen van haar eigen praktijk naar De Witte Raaf.

Wij blijven uiteraard ook innoveren op het vlak van kennis! Vanaf volgende week zal dierenarts Jacqueline weer een 10-daagse cursus volgen over interne geneeskunde. Ondertussen zet dierenarts Milou haar opleiding over acupunctuur voort in de weekends. En in december volgt Dr. Bart zijn 3de cursus specialisatie chirurgie van kleine huisdieren.

En last but not least: De Witte Raaf bouwt! Jullie hebben wellicht het bord aan de Grote Steenweg in Oordegem al zien staan of zelfs al gezien dat er werken zijn gestart… Inderdaad, er komt een nieuw praktijkgebouw! Om jullie allemaal, samen met jullie viervoeters, de allerbeste service te kunnen blijven bieden is een groter pand nodig. In de komende maanden zullen we jullie ook af en toe op de hoogte houden van de vorderingen. Wij hopen jullie vanaf eind volgend jaar (als alles goed gaat) allemaal te mogen ontvangen in de nieuwe praktijk aan de Wijde Wereld 2a.

Team De Witte Raaf

Beste vrienden, beste klanten,November wordt een maand vol veranderingen.Vanaf 8 november houdt de praktijk zoals jullie...
02/11/2021

Beste vrienden, beste klanten,

November wordt een maand vol veranderingen.
Vanaf 8 november houdt de praktijk zoals jullie deze nu kennen ermee op. Er zullen voor kleine huisdieren geen consultaties meer doorgaan.
Waarom? Wel vanaf 8 november 2021 vervoeg ik het team van Dierenartsenpraktijk De Witte Raaf. Ik ben ervan overtuigd dat ik jullie en jullie huisdieren vanuit dit team nog beter kan helpen.

Wat verandert er nu concreet? Voornamelijk de locatie. Vanaf 8 november 2021 kan je mij vinden op het volgende adres: Molenhoek 142, Smetlede.
Wil je viervoeter liefst bij mij op consultatie komen, dan kan je dit steeds vragen bij het maken van de afspraak. Ik blijf dus nog steeds jouw dierenarts. Wil je de rest van het team graag leren kennen, dan kan dit uiteraard ook. Het hele team staat steeds klaar om jullie viervoeter de beste zorgen te geven.

Voor afspraken bel je best naar het nummer 0475/53.35.44
Ik hoop jullie allen daar te mogen verwelkomen. Tot ziens lieve vrienden!

Wat de paarden betreft, blijft alles voorlopig bij het oude :) Kan je mij overdag niet bereiken mag je uiteraard ook het nummer van DAP De Witte Raaf bellen (0475/53.35.44)

Louis is een paar grammetjes lichter...
18/10/2021

Louis is een paar grammetjes lichter...

Beste klanten, vanaf vandaag vrijdag 15 oktober tot en met zondag 17 oktober ben ik een weekendje weg. Eventjes de batte...
15/10/2021

Beste klanten, vanaf vandaag vrijdag 15 oktober tot en met zondag 17 oktober ben ik een weekendje weg. Eventjes de batterijen terug opladen. Vanaf maandag 18 oktober ben ik terug te bereiken.

Bij spoedgevallen verwijs ik jullie graag door naar DAP De Witte Raaf, 0475/53.35.44

Werelddierendag ♡ leg jouw geliefde viervoeters vandaag nog dat tikkeltje extra in de watten ♡
04/10/2021

Werelddierendag ♡ leg jouw geliefde viervoeters vandaag nog dat tikkeltje extra in de watten ♡

04/09/2021

Het belang van vaccinaties.

Tetanus?

Bestaat dat nog? Tetanus is een ziekte die nauwelijks meer voorkomt omdat de meeste paarden en pony’s wel eens gevaccineerd zijn.

De tetanusbacterie is Clostridium tetani. Deze bacterie en de sporen die deze bacterie vormt komen overal ter wereld in de grond voor, maar bevinden zich ook in de mest van allerlei dieren en dus ook van het paard. Paarden, maar ook mensen, kunnen tetanus krijgen wanneer er vuil met de bacterie, of de sporen van de bacterie, in een wond terecht komt. Vooral steekwonden zijn berucht omdat de bacterie/sporen daar direct in de diepte wordt gebracht waar weinig zuurstof is. Daar houdt de tetanusbacterie van, want het is een zogenaamde anaerobe bacterie (dat is een bacterie die groeit als er geen zuurstof aanwezig is). Bij paarden met tetanus zitten in de meeste gevallen de verwondingen, waardoor de bacterie of de sporen het lichaam zijn binnen gekomen, in de voet (nageltred) of in de onderbenen. Een enkele keer is het een verwonding elders op het lichaam of van binnen (baarmoeder). Soms is er helemaal geen verwonding te vinden. Dit komt waarschijnlijk omdat het steekwondje zo klein was dat het niet meer te zien is als het paard symptomen krijgt.
Na het binnendringen gaat de bacterie zich vermeerderen en gifstoffen produceren. Deze gifstoffen gaan naar de zenuw- uiteinden. Daarlangs kruipen de gifstoffen langzaam (7,5-25 cm per dag) naar het centrale zenuwstelsel. In het centrale zenuwstelsel hechten de gifstoffen zich vast en wordt de overdracht van allerlei stofjes geblokkeerd. Hierdoor worden heel veel spieren continu aangespannen en verstijven of treden er krampen op. De tijdsduur tussen het binnendringen van de bacterie en de symptomen kan variëren van één tot zestig dagen, maar is gemiddeld zeven tot tien dagen.
Vaak beginnen de symptomen met het zichtbaar worden van het derde ooglid, met name als het paard aan het hoofd wordt aangeraakt of ergens van schrikt. Vervolgens worden de spieren van hoofd en hals stijf en staat het paard of veulen met gestrekte hals en rechtop staande oren. De mond zit strak dicht. Daar komt de naam ‘klem’ voor tetanus vandaan. De paarden kunnen niet meer eten en met moeite nog water of slobber binnenkrijgen. In een later stadium worden ook de spieren van de benen, de romp en de staart stijf. Het paard gaat dan ook heel stijf lopen (‘stokkerig’). In die periode zal het paard bij een plotselinge prikkel door licht of geluid ook de zo kenmerkende krampen gaan vertonen. Als vervolgens ook de keel en de slokdarm worden aangetast, kan het paard niet meer eten of drinken. Het is meestal niet mogelijk ze te sonderen (met een slang via de neus water en slobber geven) omdat ze dan volledig verkrampen en omvallen en het sowieso meestal niet lukt om het paard de slang te laten inslikken. Als de paarden gaan liggen of omvallen, kunnen zij zonder hulp niet meer opstaan en vaak lukt dat ook met hulp niet meer. Doorgaans worden paarden in dat stadium geëuthanaseerd omdat het volgende stadium is dat zij stikken omdat ook de ademhalingsspieren verstijven.
Het behandelen van paarden met tetanus is voornamelijk de symptomen bestrijden, want er is geen echte therapie. Met antibiotica kunnen de bacteriën wel gedood worden, maar niet de toxinen onwerkzaam worden gemaakt. De toxinen kunnen wel, zolang ze nog niet vastzitten met tetanusserum dat antilichamen tegen de toxinen bevat, worden weggevangen. Verder is goede verpleging erg essentieel voor deze patiënten. Hoe sneller de symptomen van tetanus ontstaan, hoe slechter de kansen voor het paard.
Vaccineren? Voorkomen is altijd beter dan genezen. Er zijn echter momenteel eigenaren die bezuinigen op vaccinaties, vandaar dat ik deze post met jullie deel. Deze vaccinatie* is van levensbelang!

* in de meeste gevallen is de vaccinatie voor tetanus gecombineerd met de vaccinatie voor griep.

Last but not least ❤💕 a magic foal on its way 😍
26/08/2021

Last but not least ❤💕 a magic foal on its way 😍

Just another perfect Sunday! Van zodra het lentegevoel naar boven komt tot wanneer de zomer langzaam verdwijnt, voel ik ...
27/06/2021

Just another perfect Sunday!

Van zodra het lentegevoel naar boven komt tot wanneer de zomer langzaam verdwijnt, voel ik me in mijn nopjes. Mijn favoriete seizoen is aangebroken. Het veulen/fokseizoen 🥳

Hoewel dit seizoen ontzettend vermoeiend is en de grenzen tussen werk/ontspanning, werkdag/weekend, dag/nacht heel vaag zijn tijdens deze periode, is en blijft het mijn favoriete deel van de job!

En dit beeld, ach, daar doe je het toch voor. Terwijl seizoen 2021 volop bezig is, kan seizoen 2022 laden ...

🐴 dit is nu eens effectief mijn favoriete screenshot!Veulentjes maken, een van de mooiste kanten aan dierenarts zijn 🥰20...
22/06/2021

🐴 dit is nu eens effectief mijn favoriete screenshot!

Veulentjes maken, een van de mooiste kanten aan dierenarts zijn 🥰

2022 - ready or not, here they come ...

Door de drukte deze cutie nog niet kunnen posten!Welkom Q-time MG. Proficiat Maaike met deze knappe hengst!
06/06/2021

Door de drukte deze cutie nog niet kunnen posten!
Welkom Q-time MG.
Proficiat Maaike met deze knappe hengst!

Deze nacht opnieuw nieuw leven mogen verwelkomen. En wat voor één!Welkom Gilbert! Jouw eigenaars zijn nu al gek op jou.N...
28/05/2021

Deze nacht opnieuw nieuw leven mogen verwelkomen. En wat voor één!
Welkom Gilbert! Jouw eigenaars zijn nu al gek op jou.
Nogmaals proficiat!

Dit beeld 🥰😍Veulentjes in de maak ❤Blije eigenaars, blije dierenarts!
26/05/2021

Dit beeld 🥰😍
Veulentjes in de maak ❤
Blije eigenaars, blije dierenarts!

Sorry Max, maar vanaf nu zing jij een toontje lager... of is het een toontje hoger? Maar we zijn nog steeds dikke vriend...
26/05/2021

Sorry Max, maar vanaf nu zing jij een toontje lager... of is het een toontje hoger?
Maar we zijn nog steeds dikke vriendjes ❤

En zo hebben wij gisteren onze dag mogen afsluiten. Een echte black beauty! Proficiat 🥳
26/05/2021

En zo hebben wij gisteren onze dag mogen afsluiten.
Een echte black beauty!
Proficiat 🥳

Zo, dit was mijn weekend.Deze merrie besloot staand te veulenen.Gelukkig een sterke man in huis om het veulen letterlijk...
19/05/2021

Zo, dit was mijn weekend.
Deze merrie besloot staand te veulenen.
Gelukkig een sterke man in huis om het veulen letterlijk mee op te vangen!

😍🥰Vers van de pers, welkom Phantom Double D! Proficiat aan de fokkers en alvast een fijne moederdag aan alle mama's!
08/05/2021

😍🥰
Vers van de pers, welkom Phantom Double D!

Proficiat aan de fokkers
en alvast een fijne moederdag aan alle mama's!

Ik hou van mijn job, er zijn zoveel mooie dingen die je als dierenarts mag en kan doen.Maar dit, nieuw leven verwelkomen...
19/04/2021

Ik hou van mijn job, er zijn zoveel mooie dingen die je als dierenarts mag en kan doen.
Maar dit, nieuw leven verwelkomen, is het mooiste van allemaal ❤

11/04/2021

Nieuw leven 😍

🐴🍀 Een eerste keer voor alles!Eerste merrie van het seizoen drachtig! Eerste merrie die werd ingelegd.Eerste Fries (Frie...
02/04/2021

🐴🍀 Een eerste keer voor alles!

Eerste merrie van het seizoen drachtig!
Eerste merrie die werd ingelegd.
Eerste Fries (Friesjes zijn net dat tikkeltje specialer wat cyclus betreft)
1x sperma!
In principe eerste '2022' veulen voor volgend seizoen 😀

Blije eigenaars, blije dierenarts!

🌺 Het is lente! Dat betekent hopelijk binnenkort heel wat dartelende veulentjes in de weide EN het maken van "2022" veul...
21/03/2021

🌺 Het is lente! Dat betekent hopelijk binnenkort heel wat dartelende veulentjes in de weide EN het maken van "2022" veulens!

Nummer 1 van het seizoen maakte net voor middernacht zijn opwachting!
15/03/2021

Nummer 1 van het seizoen maakte net voor middernacht zijn opwachting!

🦷 Maart: de maand van de tandhygiëne 🦷Voor en na 🐶
04/03/2021

🦷 Maart: de maand van de tandhygiëne 🦷
Voor en na 🐶

Eigenaar gezocht! Wie kent dit katje? (Helaas niet gechipt)SCHILDEKENSSTRAAT, SMETLEDEZwarte kat gevonden langs de straa...
02/03/2021

Eigenaar gezocht! Wie kent dit katje? (Helaas niet gechipt)

SCHILDEKENSSTRAAT, SMETLEDE

Zwarte kat gevonden langs de straatkant, vermoedelijk aangereden. Het katje had zware verwondingen en heeft het niet gehaald.

Ik wil de eigenaars de kans geven afscheid te nemen van hun katje.

⚠️⚠️⚠️Naar aanleiding van de uitbraak van Rhinopneumonie in Europa even een korte uitleg:HET EQUINE HERPESVIRUSOOK WEL G...
01/03/2021

⚠️⚠️⚠️Naar aanleiding van de uitbraak van Rhinopneumonie in Europa even een korte uitleg:

HET EQUINE HERPESVIRUS
OOK WEL GEKEND ALS RHINOPNEUMONIE OF RHINO is een besmettelijke infectie, veroorzaakt door een virus van de familie van de herpesvirussen. 80 tot 90% van de paarden komt al in contact met het equine herpesvirus vóór de leeftijd van 2 jaar.1 Hoewel de term rhinopneumonie doelt op de luchtwegproblematiek, kan deze infectie 3 types van symptomen veroorzaken:
- luchtwegaandoeningen
- abortus
- zenuwstoornissen

Overdracht gebeurt door:
- direct contact met de neusvloei van een besmet paard
- indirect contact (via de mens, materiaal, lucht over korte afstand,…)
- In het geval van abortus: de foetus, het vruchtwater, de nageboorte en vaginale uitvloei. Goede hygiënemaatregelen zijn hier essentieel!
Bovendien zijn bijna alle paarden levenslange dragers. Ze kunnen het ‘slapende’ equine herpesvirus steeds opnieuw reactiveren, uitscheiden en zo een bron van besmetting worden voor andere paarden. Hierdoor kan EHV-geassocieerde ziekte zelfs in een gesloten groep paarden optreden zonder een voorafgaande blootstelling aan een externe besmettingsbron.

MIJN PAARD BESCHERMEN
STALMANAGEMENT
Een goed stalmanagement is de sleutel tot de controle van rhinopneumonie. In normale omstandigheden zullen volgende maatregelen helpen om het verspreiden van virus tegen te gaan:

- vermijden van stress
- verdelen van paarden in kleinere groepen
- isoleren van nieuwe paarden bij aankomst
trainings- of sportpaarden scheiden. Ze zijn gevoeliger om besmet te worden (circuleren veel en zijn vaak onderworpen aan de stress van transport en training) en kunnen het virus overdragen naar de andere paarden en drachtige merries met risico op abortus.

VACCINATIE
Vaccinatie speelt natuurlijk eveneens een essentiële rol. Door uw paarden regelmatig te vaccineren behouden ze een vrij goede weerstand tegen het virus. Zo zijn ze zelf beter beschermd tegen de ziekte, maar zullen ze ook minder virus uitscheiden naar andere paarden en de verspreiding van virus verminderen. Vaccinatie kan echter geen 100% bescherming geven en moet daarom gecombineerd worden met een goed management om een hoge infectiedruk te vermijden. Het vaccineren van de hele stal zorgt voor groepsimmuniteit met als gevolg een betere controle van het equine herpesvirus.

VACCINEREN, DAT IS UW PAARD BESCHERMEN, MAAR OOK DE ANDEREN

🐴❄Heeft mijn paard het ook koud?❄🐴Als wij het koud vinden buiten, zitten paarden vaak nog in hun zogenaamde thermoneutra...
10/02/2021

🐴❄Heeft mijn paard het ook koud?❄🐴

Als wij het koud vinden buiten, zitten paarden vaak nog in hun zogenaamde thermoneutrale zone. Dit is het temperatuurgebied waarin een gezond paard prima in staat is om zichzelf op temperatuur te houden. Deze zone ligt voor paarden ongeveer tussen de -10⁰C en +25⁰C (optimaal tussen -5°C en 15°C)
Als de (gevoels)temperatuur verder daalt, heeft een paard extra energie nodig voor zijn onderhoudsbehoefte.

Veel mensen vinden het zielig als een paard buiten in de sneeuw staat en er een laagje sneeuw op de vacht ligt. Terwijl dat eigenlijk juist goed nieuws is! Wanneer de sneeuw op het paard blijft liggen, is dit namelijk het bewijs dat de lichaamswarmte niet via de haartjes ontsnapt om de sneeuw te laten smelten. Een goede wintervacht heeft een isolerende werking en zorgt ervoor dat gezonde paarden het bij ongeveer -8⁰C niet koud hebben.

Let op: oudere paarden en paarden met een dunne/ geschoren vacht hebben eerder maatregelen nodig bij extreme temperaturen!

30/01/2021

OESTROVUM
🐣
Een optimale ontwikkeling van het embryo in de baarmoeder dankzij suppletie van foliumzuur, vitamine B12, choline en betaïne aan de merrie is van essentieel belang om het genetisch potentieel van het veulen te optimaliseren in het latere leven. Dit is het principe van epigenetica.

An optimal development of the embryo in utero through the supplementation of folic acid, vitamin B12, choline and betaine to the mare is essential to optimise the foal's genetic potential in his adult life. This is the principle of epigenetics.


Un développement optimal de l'embryon in utero grâce à la supplémentation de la jument en acide folique, vitamine B12, choline et bétaïne est essentiel pour optimiser le potentiel génétique du poulain dans sa vie adulte. C'est le principe de l'épigénétique.

Wist je dat de belangrijkste (stille) oorzaak van onvruchtbaarheid bij merries "endometriose" is? 64% van klinisch gezon...
29/01/2021

Wist je dat de belangrijkste (stille) oorzaak van onvruchtbaarheid bij merries "endometriose" is? 64% van klinisch gezonde merries hebben toch een bepaalde graad van endometriose, die erger wordt met ouderdom.

De oorzaak is een overmatige lokale werking van het hormoon oestrogeen.

Dit supplement (met natuurlijke oorsprong) gaat de afbraak van oestrogeen stimuleren en de aanmaak moduleren.

Voor meer info, neem gerust contact op!

🐴Zalig, mijn favoriete seizoen staat voor de deur, veulentjes, fokken, inseminatie...Laat het seizoen beginnen! De eerst...
27/01/2021

🐴Zalig, mijn favoriete seizoen staat voor de deur, veulentjes, fokken, inseminatie...Laat het seizoen beginnen!

De eerste merries maken zich langzaamaan klaar, ze staan 24/7 onder camerabewaking en worden binnenkort dagelijks aan een algemene controle onderworpen!

Als dierenarts en dierenvriend draait mijn leven grotendeels rond dieren, dus wanneer ik eens even wat me-time neem, dee...
10/01/2021

Als dierenarts en dierenvriend draait mijn leven grotendeels rond dieren, dus wanneer ik eens even wat me-time neem, deel ik dat met plezier met mijn maatje 🐶 ♡

Eenmaal wakker zat Daisy liever op schoot dan opgesloten. Gelukkig toch wat administratief  werk, en zo'n assistentie is...
08/01/2021

Eenmaal wakker zat Daisy liever op schoot dan opgesloten. Gelukkig toch wat administratief werk, en zo'n assistentie is altijd plezant! 😍

Adres

Honegemstraat 72
Erpe
9420

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer Dierenarts Evelien Holvoet nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Video's

Delen


Andere Dierenartsen in Erpe

Alles Zien

Dit vind je misschien ook leuk