Hondenbegeleiding Marthe De Buck

Hondenbegeleiding Marthe De Buck Gediplomeerd hondengedragsbegeleider
(3)

Een blokje spier met een peperkoeken hart ❤️
11/03/2024

Een blokje spier met een peperkoeken hart ❤️

Kleine gelukjes •Een tijdje terug, in oktober, waren Zina en ik aan het wandelen. Langs achteren sprong er plots een los...
27/01/2024

Kleine gelukjes •

Een tijdje terug, in oktober, waren Zina en ik aan het wandelen. Langs achteren sprong er plots een loslopende hond op Zina. Ze schrok. Later op die wandeling viel Zina op haar b***t zelf uit naar een hondje...
Bijten deed ze niet, maar ze kwam kribbig en onvoorspelbaar uit de hoek.

De eeuwige goede ziel, was blijkbaar zelf even het vertrouwen kwijt in andere honden... Sindsdien heb ik haar geen contact meer laten maken met andere honden. In alle eerlijkheid, ik had er best wat stress voor gekregen. Wat als ze nu plots altijd zo kribbig reageert?

Maar toen dacht ik aan wat ik zelf altijd mensen probeer bij te brengen; "Geef jouw hond wat vertrouwen". En dat verdiende Zina ook wel, want veegt dat ene incidentje alle voorgaande 183628 mooie interacties zomaar uit?

Zo gezegd zo gedaan: een vriendin en ik spraken af wat bij te praten tijdens een boswandeling én intussen gaf ik Zina dat vertrouwen. We namen onze honden mee en het werd een zalige wandeling.

En zo beleefden we een klein gelukje ✨

22/02/2023

• Een leiband is een begrenzer, geen trektouw. •

Zina heeft de gewoonte heel graag naar de dierenarts te gaan. Daardoor wil ze telkens de straat over rennen. Gezien dit een erg drukke baan is, kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. ⚠️

Zoals je kan zien in de video probeert ze telkens over te steken. Dit wil ik niet. Maar in plaats van haar mee te trekken, begrens ik haar. Het fietspad is de grens, vanaf daar staat haar leiband gespannen. Om die spanning kwijt te geraken, moet ze zelf een stap achteruit zetten.

🐾 Door haar te begrenzen zorg ik voor veiligheid; voor haar, de fietsers en de automobilisten. Ook maak ik haar duidelijk dat die richting geen optie is.

🐾 Door de leiband niet te gebruiken als trektouw en haar hieraan mee te sleuren naar de juiste richting, geef ik haar de kans zelfstandig keuzes te maken. Ze maakt zélf de keuze om de focus op de dierenarts los te laten en me verder te volgen naar huis.
Wanneer ze deze keuze maakt, wordt ze beloond met een enthousiaste "flinke meid!".

👉 Kort samengevat: ongewenst gedrag negeren en gewenst gedrag versterken door beloning.

✨ Met deze methode boek je vooruitgang en behoud je jullie goede band.

Heb je vragen?
Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met me op.

💻 www.marthedebuck.be
📧 [email protected]
📱 Instagram: hondenbegeleiding_marthedebuck

6 leuke sessies. Heel mooie vooruitgang. Goed gedaan, Ussie !
13/02/2023

6 leuke sessies. Heel mooie vooruitgang. Goed gedaan, Ussie !

10/02/2023

👉Wat jouw hond wil, is niet altijd wat hij nodig heeft.👈

Heb je vragen?
Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met me op.

💻 www.marthedebuck.be
📧 [email protected]
📱 Instagram: hondenbegeleiding_marthedebuck

07/02/2023
De Mechelse Herder werd na een studie van de universiteit van Helsinki uitgeroepen tot slimste hond ter wereld. 🎓Zelf mo...
12/01/2023

De Mechelse Herder werd na een studie van de universiteit van Helsinki uitgeroepen tot slimste hond ter wereld. 🎓

Zelf mocht ik al met 2 Mechelse Herders samenleven. 2 prachtexemplaren. Ze zijn inderdaad erg slim, atletisch en trouw. Nala en Nono hebben er zeker en vast voor gezorgd dat ik een liefde heb ontwikkeld voor dit ras.

Maar deze intelligentie kent ook een keerzijde. Ze zijn erg gevoelig en emotioneel kwetsbaar. Daarom baart het me zorgen wanneer ik zie dat de lat steeds zo hoog ligt voor hen. Ze moeten voldoen aan het ‘ideaalbeeld’ van politiehond. De hond die luistert als een geoliede machine. Volgens sommigen bereik je dit enkel door te tonen dat je de baas bent, door streng te zijn, door hen voortdurend te trainen.

Laat dat nu net zijn waar ik niet goed in ben. Ik vind het moeilijk mij bazig te gedragen tegenover een hond. Dit voelt gewoon niet goed. Ik leef er simpelweg mee samen. Elkaars kleine kantjes aanvaarden zonder deze te willen perfectioneren. En desalniettemin vormde ik met Nala en Nono een topteam.

Die volgzaamheid waar iedereen zo naar wil streven moet niet vanuit hiërarchie komen. Deze kan ook, zonder twijfel, voortkomen uit een warme en oprechte band.

Stel je even voor; je komt thuis van het werk en jouw hond heeft in huis geplast. Of hij speelde net een uurtje buiten e...
30/11/2022

Stel je even voor; je komt thuis van het werk en jouw hond heeft in huis geplast. Of hij speelde net een uurtje buiten en maakte een put...
Je bent gefrustreerd en je maakt je boos.😡Je gaat wellicht wat norser reageren en jouw lichaamsbewegingen zullen minder vloeiend zijn.
Op dit moment is de kans groot dat jouw hond schuldig naar je gaat kijken.🥺

Maar is dit wel degelijk omdat hij beseft dat hij iets gedaan heeft wat niet mag?
De kans dat je hond jouw berisping terugkoppelt aan iets wat hij een poosje eerder gedaan heeft is klein...
Maar waar komt die schuldige blik dan vandaan ⁉️

Deze blik is een zogenaamd 'kalmerend signaal'.
Het doel van zo een signaal is om een verdere escalatie van jouw negatieve gevoelens te vermijden en een conflict uit de weg te gaan. Ze laten stress afnemen bij zowel de zender als de ontvanger. 🧘‍♀️

Heb je vragen? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact op!
💻 www.marthedebuck.be
📧 [email protected]
📱 Instagram: hondenbegeleiding_marthedebuck

Een hond adopteren is geweldig! Maar het loopt niet altijd van een leien dakje… •Dat hebben we zelf kunnen ondervinden. ...
04/11/2022

Een hond adopteren is geweldig! Maar het loopt niet altijd van een leien dakje… •

Dat hebben we zelf kunnen ondervinden. Op de foto zie je Nono, de tweede hond die we adopteerden. In het asiel werd hij omschreven als zeer rustig en braaf. En dat was ook zo… de eerste 2-3 weken dan toch. Al snel werd de hele living vernield wanneer er niemand thuis was en werd het duidelijk dat we te maken hadden met een typische stressgevoelige Mechelse Herder. Of alles is goedgekomen? Jazeker, we hebben er een geweldige metgezel aan overgehouden.

Waarom vertel ik dit? Zeker niet om jullie bang te maken om te adopteren. Wel om jullie eraan te herinneren dat je een individu in huis haalt die mogelijks reeds een stevig rugzakje heeft. In het asiel is het ware karakter niet altijd zichtbaar. De honden bevinden zich dan ook in een dikwijls stressvolle omgeving. Sommigen gaan zich hierdoor afsluiten en de stempel ‘rustig’ ontvangen, terwijl anderen juist erg aanwezig zullen zijn en de stempel ‘hyperactief’ of zelfs ‘dominant’ zullen krijgen. Wanneer je een hond adopteert, mag je ervan uitgaan dat het 6 maanden duurt voordat de effecten van het asiel verdwenen zijn. Dit is uiteraard afhankelijk van de periode dat de hond daar verbleef, zijn vorige thuissituatie,…

Het is dan ook belangrijk goed voorbereid te zijn op de komst van een adoptant. Net zoals je je zou voorbereiden op een pup. Houd in je achterhoofd dat er mogelijks een portie geduld en inzet nodig zal zijn. Maar vergeet bovenal niet te genieten. Want de liefde en dankbaarheid die je ervoor in de plaats krijgt is absoluut uniek.

Heb je vragen, twijfel je nog om te adopteren, of loopt het niet van een leien dakje?
Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met me op!

💻 www.marthedebuck.be
📧 [email protected]
📱 Instagram: hondenbegeleiding_marthedebuck

Wie legt de lat zo hoog voor jou… jijzelf of jouw omgeving? • Vaak merk ik dat er een hele hoop verwachtingen zijn bij h...
22/10/2022

Wie legt de lat zo hoog voor jou… jijzelf of jouw omgeving? •
Vaak merk ik dat er een hele hoop verwachtingen zijn bij hondeneigenaren. Over de opvoeding, training, het gedrag, de activiteiten die ze met hun hond kunnen doen. Verwachtingen en dromen over jullie toekomst samen is uiteraard helemaal oké en zelfs nodig om ergens naartoe te kunnen werken.

De keerzijde hiervan is natuurlijk ook dat het stress en frustratie met zich kan meebrengen indien het niet loopt zoals verwacht. De hond wandelt niet mooi aan het been, blaft, durft niet in de auto. Mensen gaan oefenen, oefenen, oefenen… hele dagen door.
Als ik vervolgens vraag waarom ze er zoveel op oefenen krijg ik meestal het antwoord “Ze moeten het toch leren he?”.

En ik begrijp wel waar dat vandaan komt. Want wanneer je een hond in huis haalt, krijg je van iedereen adviezen. Deze beginnen vaak met “zorg dat hij…” of “wees er zeker van dat hij niet…”. Ze leggen een hele hoop verwachtingen op. Soms zelfs druk. Ze geven het, voor de maatschappij, ideaalbeeld van een hond weer.

Bij deze nodig ik jullie graag uit om jullie eigen struikelblokjes even voor de geest te halen. De puntjes waar je je zorgen om maakt omdat ze niet lopen zoals je verwacht. Vraag je af of dit voor jou, enkel voor jou, oprecht belangrijk is om aan te werken… of is het belangrijk voor jouw omgeving?

Heb je vragen?
Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met me op!

💻 www.marthedebuck.be
📧 [email protected]
📱 Instagram: hondenbegeleiding_marthedebuck

Een correct spel. Waaraan kan je dit herkennen? •Maar al te vaak zie ik op de hondenweide verkeerde interacties tussen t...
13/10/2022

Een correct spel. Waaraan kan je dit herkennen? •

Maar al te vaak zie ik op de hondenweide verkeerde interacties tussen twee of meerdere honden. Dit is op zich geen drama, maar het is wel belangrijk om dit te herkennen zodat je tijdig en correct kan bijsturen. Op deze manier voorkom je escalatie en geef je de honden de kans om te ontspannen.

❗Onthoud goed: het is niet omdat honden niet aan het vechten zijn, dat ze daarom aan het spelen zijn.

❗Maar onthoud ook: het is niet omdat het eruit ziet als een gevecht, dat het daarom een gevecht is.

Is iedereen nog bij de les? 😉

Hieronder staan alvast enkele puntjes waaraan je een correct spel tussen honden kan herkennen:
🐾 ze dagen elkaar uit tot spel
🐾 ‘bijten’ geb***t niet steeds op dezelfde plaats
🐾 brede kwispels
🐾 ontspannen en soepele lichamen
🐾 elkaar kort ‘omhelzen’ wanneer ze opspringen
🐾 de rollen draaien om! Wie de leiding heeft over het spel wisselt dus regelmatig af.
🐾 ze respecteren wanneer de ander even een time-out wil

Heb je vragen?
Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met me op!

💻 www.marthedebuck.be
📧 [email protected]
📱 Instagram: hondenbegeleiding_marthedebuck

Waarom nestbezoekjes zo belangrijk zijn •Tijdens gesprekken merk ik dat nestbezoekjes vaak onderschat worden door toekom...
05/10/2022

Waarom nestbezoekjes zo belangrijk zijn •

Tijdens gesprekken merk ik dat nestbezoekjes vaak onderschat worden door toekomstige puppy-eigenaren. Nochtans zijn dit belangrijke momenten tijdens de voorbereiding op de komst van je nieuwe viervoeter. Het is belangrijk dat de fokker deze mogelijkheid aanbiedt. Wees ook zeker niet verlegen om hier zelf naar te vragen, je hebt namelijk alle recht om te weten waar jouw pup vandaan komt.

🐾 Je krijgt de kans om de omgeving waarin je pup opgroeit te bestuderen. Zo kan je inschatten of er voldoende tijd gespendeerd wordt aan de ontwikkeling van de pups.

🐾 Je kan kennismaken met de moederhond en te weten komen hoe zij reageert op bezoek en in verschillende situaties. Het karakter van de moederhond geeft waardevolle informatie.

🐾 Je creëert een band met de fokker.

🐾 Je doet kennis op over puppygedrag en hoe zij met elkaar omgaan.

🐾 De puppy is reeds vertrouwd met jouw geur en stem wanneer hij met jou mee gaat naar zijn nieuwe thuis.

Wil je goed voorbereid zijn op de komst van jouw puppy?
Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met me op!

💻 www.marthedebuck.be
📧 [email protected]
📱 Instagram: hondenbegeleiding_marthedebuck

Het goede doel steunen door koekskes te eten... hoe zalig is da?! 😋Steun VZW People4animals door op onderstaande link te...
04/10/2022

Het goede doel steunen door koekskes te eten... hoe zalig is da?! 😋
Steun VZW People4animals door op onderstaande link te klikken. 👇

Jules Destrooper schenkt je vereniging een mooie commissie per gekochte koekskesdoos.

Corrigerende leibanden… en hoe ze soms meer kwaad dan goed doen. •Ze zijn rijkelijk vertegenwoordigd in de winkels; de c...
02/10/2022

Corrigerende leibanden… en hoe ze soms meer kwaad dan goed doen. •

Ze zijn rijkelijk vertegenwoordigd in de winkels; de corrigerende leibanden. Stroptouw, slipketting, hoofdhalsband … noem maar op. Ze worden sterk aangeraden wanneer je een hond hebt die moeilijk wandelt of uitvalt. Is het echter wel verstandig deze te gebruiken?

Ten eerste moeten we erbij stilstaan dat we gaan corrigeren door druk/kracht uit te oefenen op de hoofd- en halsstreek. Wanneer de hond zelf gaat trekken of gecorrigeerd wordt dan kan er milde of zelfs grote schade toegebracht worden. Kwetsuren aan de halswervels door het bruusk omdraaien van het hoofd of kwetsuren aan de luchtpijp door het toesnoeren van een sliplijn zijn geen uitzonderingen.

Ten tweede gaan we met deze leibanden enkel en alleen fysiek gaan corrigeren. We gaan ervoor zorgen dat de hond gewoonweg niet/minder kán uitvallen of trekken. Zoals ik eerder beschreef in een vorige post zitten er achter uitvalgedrag emoties verscholen zoals angst of onzekerheid. Door de hond fysiek te gaan beperken in zijn natuurlijke communicatiemogelijkheden, werken we niet aan de oorzaak van het probleemgedrag. Op deze manier wordt de hond steeds opnieuw in een situatie gebracht waarin hij eigenlijk niet goed in zijn vel zit maar het niet aan de buitenwereld kan tonen.

Zullen we honden hier op termijn mee helpen of hen een groeiend gevoel van machteloosheid bezorgen?

Hulp nodig bij de wandelingen?
Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met me op!

💻 www.marthedebuck.be
📧 [email protected]
📱 Instagram: hondenbegeleiding_marthedebuck

Uitvalgedrag corrigeren of emoties veranderen❓•De wandelingen kunnen best vervelend zijn wanneer je hond telkens uitvalt...
05/09/2022

Uitvalgedrag corrigeren of emoties veranderen❓•

De wandelingen kunnen best vervelend zijn wanneer je hond telkens uitvalt naar honden, fietsers, joggers … Wellicht ben je zelf steeds op je hoede en voel je stress opkomen bij het zien van iets/iemand waarvan je weet dat je hond zal uitvallen.
Vaak krijgen we te horen dat de hond baas wil zijn, dat we strenger moeten zijn, dat we tijdig en stevig moeten corrigeren.

Maar wat als ik je zeg dat uitvallen een gevolg is van emoties? Dit kan angst zijn maar ook onzekerheid, enthousiasme of overprikkeling. Vooraleer je hond uitvalt, toont hij een hele reeks signalen om zowel jou als de tegenpartij aan te geven dat hij niet oké is met de situatie. Dat doet hij omdat hij van nature conflict vermijdend is en er dus alles aan wil doen om niet in een conflict terecht te komen. Helaas kan hij soms niet anders wanneer hij het gevoel heeft dat er niet naar hem geluisterd wordt...

Wanneer je uitval gedrag wil afleren, dien je dus eerst en vooral omstandigheden te creëren waarin je hond positieve emoties ervaart. 🧘‍♀️

Wil je weten hoe je zelf deze omstandigheden kan creëren? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met me op!

💻 www.marthedebuck.be
📧 [email protected]
📱 Instagram: hondenbegeleiding_marthedebuck

De Perfecte wandeling…Hoewel dit geen populaire mening is, adviseer ik toch met volle overtuiging; laat je hond de leidi...
23/05/2022

De Perfecte wandeling…

Hoewel dit geen populaire mening is, adviseer ik toch met volle overtuiging; laat je hond de leiding nemen!
Hiermee bedoel ik uiteraard niet dat jouw hond onophoudelijk mag trekken of uitvallen naar voorbijgangers, dat is evident. Wel nodig ik jullie graag uit om te onderzoeken waar jouw hond écht van geniet. Hoe ziet zijn perfecte wandeling eruit?

Geef hem de keuze om de route en tempo te bepalen, afstand te nemen van situaties wanneer hij zich hier niet goed bij voelt, zijn tijd te nemen bij het snuffelen,... Op deze manier leer je hem grondig kennen en kan je op hem inspelen wanneer nodig.

Door zonder verwachtingen samen op pad te gaan en jouw hond keuzevrijheid te geven, stimuleer je natuurlijk gedrag waardoor stress en ongewenst gedrag gaan afnemen. Zo genieten jullie samen van de wandeling.

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact op!
💻 www.marthedebuck.be
📧 [email protected]
📱 Instagram: hondenbegeleiding_marthedebuck

Energieke honden • Hoe creëer je meer rust voor je hond (en jezelf)? Iedere hond heeft zo wel eens “zijn momentje” waari...
09/04/2022

Energieke honden • Hoe creëer je meer rust voor je hond (en jezelf)?

Iedere hond heeft zo wel eens “zijn momentje” waarin hij als een gek door het huis rent, over de zetels springt en voortdurend om aandacht vraagt. En dit is helemaal oké. Het wordt echter een probleem wanneer je het gevoel hebt dat dit een permanente situatie is waardoor je zelf ook niet meer kan ontspannen. Rust nemen is iets wat we honden kunnen aanleren. Sommigen honden doen dit snel en zelfstandig, anderen hebben dan weer wat meer begeleiding nodig. Hieronder som ik alvast enkele tips op die je kan toepassen om meer rust te creëren bij je viervoeter en zo ook bij jezelf.

🐾 Structuur en voorspelbaarheid.
Gebruik zoveel mogelijk vaste tijdstippen (om te eten, wandelen, spelen,...) en kondig een activiteit altijd aan, maar sluit deze ook telkens weer af. Eindig een trekspel dus met de woorden “genoeg” en berg het speeltje op.

🐾 Grenzen stellen
Dit zijn enkele basisregels die je opstelt. Je bepaalt of de hond in de zetel mag, in de keuken mag tijdens het eten,… zo schep je duidelijkheid.

🐾 Fysieke EN mentale uitdagingen
Je hond heeft meer nodig dan wandelingen. Ook mentale uitdagingen zijn belangrijk zodat hij zich voldaan kan voelen. Voorzie regelmatig een denk- of speurspel. Dit voorkomt verveling.

🐾 Kauwmateriaal
Geef je hond iets waarop hij lang en intensief kan kauwen. Kauwen is een soort kanalisering voor stress en overtollige energie. Geef dit op de momenten waarop je rust verwacht van je hond. Bijvoorbeeld bij het ontvangen van bezoek.

🐾 Lead by example!
Dit klinkt logisch maar wordt toch vaak onderschat. Wanneer je rust verwacht van je hond, dien je zelf ook rustig te zijn. Neem regelmatig de tijd om zelf ook te ontspannen.

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact op!
💻 www.marthedebuck.be
📧 [email protected]
📱 Instagram: hondenbegeleiding_marthedebuck

Adres

Evergem
9940

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer Hondenbegeleiding Marthe De Buck nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Contact

Stuur een bericht naar Hondenbegeleiding Marthe De Buck:

Video's

Delen


Andere Hondenschool in Evergem

Alles Zien