Brave Loebas

Brave Loebas Gedragsadvies
Oplossen van gedragsproblemen
Oppas aan huis
Training op maat
Speel-o-theek
(2)

Vakantie!Van 1 tot en met 4 augustus neem ik even enkele dagen verlof. Tijdens deze periode zal ik dus geen mails of tel...
24/07/2024

Vakantie!

Van 1 tot en met 4 augustus neem ik even enkele dagen verlof. Tijdens deze periode zal ik dus geen mails of telefoontjes van nieuwe klanten beantwoorden. En ook het maken van een afspraak is voor na deze periode.
Voor klanten in begeleiding ben ik nog steeds bereikbaar, al kan mijn reactiesnelheid wat trager zijn.

Fijne vakantie iedereen!

Misschien had je het al zien aankomen maar achter de schermen wordt er weer druk gewerkt.Neem zeker eens een kijkje bij ...
02/07/2024

Misschien had je het al zien aankomen maar achter de schermen wordt er weer druk gewerkt.
Neem zeker eens een kijkje bij Roxy's dog training om te kijken wat hij jou kan bieden. Voor kleine puppyklasjes kan je hier ook terecht!

Sofie Vanwinckel Brave Loebas

Met veel plezier stel ik jullie voor aan Sofie van brave loebas :-).
samen slaan we de handen in elkaar zodat we jullie nog beter kunnen helpen en begeleiden bij de opvoeding van jouw lieve viervoeter. Neem zeker eens een bezoekje aan haar pagina zodat ook jij haar beter leert kennen!!!

Brave Loebas

Groetjes Sofie & Sven
Tot binnenkort!

Dag 5 staat in het teken van sociale interactiesWe weten al even dat konijnen sociale huisdieren zijn. En dit is niet zo...
28/06/2024

Dag 5 staat in het teken van sociale interacties

We weten al even dat konijnen sociale huisdieren zijn. En dit is niet zomaar. Het houden van minstens 2 konijnen heeft verschillende voordelen.

- Natuurlijk gedrag: Konijnen zijn sociale dieren en hebben baat bij het gezelschap van een soortgenoot. Dit helpt hen om natuurlijk gedrag te vertonen, zoals samen spelen, slapen en elkaar verzorgen. Ook spreken konijnen dezelfde taal met elkaar. Konijnen die samenleven met een soortgenoot vertonen gezonder gedrag. Ze zijn actiever, nieuwsgieriger en hebben meer energie om hun omgeving te verkennen.

- Mentale stimulatie: Interactie met een soortgenoot biedt mentale stimulatie en vermindert verveling, wat kan leiden tot gedragsproblemen zoals overmatig knagen of agressie.

- Emotioneel welzijn: Gezelschap van een soortgenoot vermindert stress en eenzaamheid, wat bijdraagt aan het emotionele welzijn van konijnen. Een gelukkig konijn is doorgaans actiever en vertoont minder tekenen van depressie.

- Lichaamsverzorging: Konijnen verzorgen elkaar, wat niet alleen hun hygiëne verbetert maar ook hun sociale band versterkt. Dit kan ook helpen om moeilijk bereikbare plekken schoon te houden en parasieten te verminderen.

Dag 4 staat in het teken van de leefomgeving van konijnenEen juiste leefomgeving, samen met een juist dieet kan veel pro...
27/06/2024

Dag 4 staat in het teken van de leefomgeving van konijnen

Een juiste leefomgeving, samen met een juist dieet kan veel problemen voorkomen. Hoe lees je hier onder:

- Voldoende ruimte: Zorg voor voldoende ruimte zodat konijnen kunnen bewegen en springen. Ideaal moeten de konijnen minstens 3 passen kunnen zetten, zich languit kunnen neerleggen maar ook op hun achterste poten kunnen staan zonder het dak te raken. Dit bedraagt dan ook nog maar enkel de afmeting van het nachthok. Daarbij hebben ze ook nog een ren nodig met voldoende ruimte. Een te kleine leefruimte kan leiden tot frustratie en gedragsproblemen. Maar ook minder beweging wat niet bevorderlijk is voor overgewicht en artrose.

- Een soortgenoot: Konijnen zijn sociale dieren, dus huisvesting met soortgenoten kan hun mentale welzijn verbeteren. Ook zien we meer natuurlijk gedrag en dat ze meer beweeglijker zijn.

- Voedselverrijking: Verstop voeding in de omgeving om natuurlijk foerageergedrag te stimuleren en verveling te voorkomen. Dit kan stress verminderen en het welzijn verbeteren. Ook op deze manier kunnen we aan de slag gaan tegen overgewicht.

- Veilige plekjes: Bied schuilplaatsen aan waar konijnen zich veilig kunnen terugtrekken. Dit vermindert angst en bevordert een gevoel van veiligheid. Ook zal dit ervoor zorgen dat wanneer jij eten in het hok of de ren legt, ze dit sneller durven opeten.

- Hygiënische leefomgeving: Zorg voor een schone omgeving met dagelijks vers water en voedsel. Een schone leefomgeving voorkomt ziektes en bevordert een gezonde levensstijl. Geef ook nooit beschimmelde groenten aan jouw konijnen!

- De juiste bodembedekking: Zorg voor een zachte, comfortabele ondergrond zoals grasmatten of stro om pootproblemen te voorkomen en een natuurlijke leefomgeving na te bootsen.

Dag 3 staat in het teken van konijnen en hun gedragJa hoor, een goed dieet heeft ook invloed op het gedrag dat jouw koni...
26/06/2024

Dag 3 staat in het teken van konijnen en hun gedrag

Ja hoor, een goed dieet heeft ook invloed op het gedrag dat jouw konijn vertoont. Hoe dan? Zoals gisteren beschreven kan voeding verschillende medische problemen veroorzaken. Maar deze hebben ook een impact op het gedrag van konijnen. Daarom is het altijd aangewezen dat wanneer een konijn zijn gedrag verandert, hij moet worden nagekeken door een konijnkundige dierenarts.

Hieronder som ik enkele afwijkingen op.

- Agressie: Dit wordt vaak veroorzaakt door pijn (of angst). Hierbij kan je denken aan haken op de tanden of artrose.

- Lusteloosheid: Een gebrek aan vers water of te weinig (of verkeerde) voeding kan leiden tot minder beweging omdat er minder energie is. Maar ook overgewicht en pijn kunnen bijdragen aan een konijn dat minder beweegt.

- Sloopgedrag: Dit heeft niet alleen te maken met de manier waarop we onze voeding aanbieden, maar kan wel mee bijdragen aan dit gedrag. Konijnen foerageren het grootste deel van de dag. Kort door de bocht zijn ze op zoek naar voeding. Door voeding niet steeds op een bordje aan te bieden maar rond te strooien in het hok kan je verveling vermijden. Ook hebben konijnen geen nood aan enkel eten ontvangen 2 keer per dag. Zij moeten een hele dag kunnen eten. Verder kan je ook voerpuzzels aanbieden om hun mentaal te stimuleren als nodig. Als bonus krijg je er ook nog eens een betere band met jouw konijnen bovenop!

- Verminderde sociale interactie: Obesitas kan leiden tot verminderde activiteit en sociale interactie. Maar ook door pijn gaan sommige konijnen zich afzonderen.

Dag 2 staat in het teken van een goede gezondheid De juiste voeding draagt mee aan een goede gezondheid van jouw konijne...
25/06/2024

Dag 2 staat in het teken van een goede gezondheid

De juiste voeding draagt mee aan een goede gezondheid van jouw konijnen. Maar wat als dit niet het geval is. Mede daarom is het belangrijk dat jouw konijnen regelmatig op bezoek gaat bij een konijnkundige dierenarts. Zij kunnen niet alleen tijdig problemen opsporen maar ook bijsturen waar nodig.

Hieronder zijn enkele problemen waar voeding een impact op heeft.

- **Tandproblemen**: Onvoldoende hooi kan leiden tot overgroeide tanden en haken. Deze zorgen ervoor dat konijnen moeilijk kunnen eten. Dit moet onmiddelijk behandeld worden door een dierenarts.
- **Obesitas**: Zien we vaker voorkomen door een dieet wat rijk is aan pellets, suikerhoudende snacks en teveel fruit. Dit samen kan leiden tot overgewicht, waardoor konijnen minder actief worden en vatbaarder zijn voor gewrichtsproblemen (arthrose). Ook hebben ze het moeilijker om zichzelf te wassen en kunnen er vachtproblemen optreden.
- **Spijsverteringsproblemen**: Een gebrek aan vezels kan leiden tot darmstasis, het stilvallen van de darmen. Dit moet onmiddelijk behandeld worden door een dierenarts.
- **Urinewegproblemen**: Onvoldoende wateropname en een ongebalanceerd dieet kunnen leiden tot blaasstenen en urinewegproblemen. Maar ook uitdroging bij konijnen is levensbedreigend.
- **Diarree**: Overmatige consumptie van groenten of plotselinge veranderingen in het dieet kunnen diarree veroorzaken, wat kan leiden tot uitdroging en verdere gezondheidscomplicaties. Ook kan dit mee zorgen voor plakp**p, een vuile p**p van het konijn. En hoewel dit niet ernstig klinkt mag men dit niet onderschatten. Dit is een ideale plaats voor vliegen en hun eitjes. Met maden als gevolg.

Dag 1 start met de juiste voedingEen uitgebalanceerd dieet is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van konijnen....
24/06/2024

Dag 1 start met de juiste voeding

Een uitgebalanceerd dieet is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van konijnen. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

- Hooi: Dit moet het grootste deel van hun dieet uitmaken. Het is essentieel voor een gezonde spijsvertering en het slijten van hun tanden. Ga steeds voor vers en stofvrij hooi.

- Vers water: Zorg altijd voor onbeperkt schoon, vers water. Kijk ook of je konijn dit liever in een flesje of drinkbak heeft.

- Groenten: Geef dagelijks een gevarieerde portie verse groenten. Start steeds met het aanbieden van kleine porties alvorens je een nieuwe soort introduceert.

- Pellets: Een kleine hoeveelheid pellets van hoge kwaliteit kan worden gegeven om extra voedingsstoffen te bieden. Gebruik geen musli-mixen.

- Vermijd suikers: let op met suikerhoudende snacks en fruit om gezondheidsproblemen zoals diabetes te voorkomen.

- Controleer regelmatig hun gezondheid: Let op tekenen van overgewicht of tandproblemen, en pas het dieet aan waar nodig.

Ozzy zijn eerste vriendjeJa hoor, na onze vorige post over hoe Ozzy geen fan is van andere reuen is het hem dan toch gel...
29/05/2024

Ozzy zijn eerste vriendje

Ja hoor, na onze vorige post over hoe Ozzy geen fan is van andere reuen is het hem dan toch gelukt. Een eerste mannelijk vriendje. Het is wel niet 100% wederzijds. Ozzy zijn lichaamstaal brengt heel veel conflict over. Daar waar hij bij Willow een boogje maakt (zoals het hoort), gaat hij bij de reu in een rechte lijn en dat wordt natuurlijk niet geapprecieerd.

Hoe het hem gelukt is?

In eerste instantie hebben we zoveel mogelijk interacties met andere honden vermeden. Zeker wanneer Willow ook aanwezig was. Daar bovenop hebben we hem niet alleen geleerd om ons te vertrouwen maar hem ook verschillende trucjes en technieken geleerd om te kunnen omgaan met het zien van honden in de verte. En dat hij niet hoeft een interactie te hebben wanneer hij niet wil.

Was het hier liefde op het eerste gezicht? Nee hoor! Maar deze reu is enorm rustig. Met Willow durfde hij natuurlijk wat meer en Ozzy zijn dramatisch gepiep zorgde ervoor dat hij ook een keer kwam kijken en zich voorstellen. Na de voorstelling en meerdere observaties van Ozzy, zonder interacties, besloot Ozzy dat deze hond wel ok was.

Je merkte wel aan Ozzy dat dit voor hem niet gemakkelijk was. Op deze dag was er toevallig een klein kindje aanwezig (waar Ozzy ook van houdt) en wanneer deze benaderd werd, was Ozzy meteen van de partij. Klaar voor als er iets moest gebeuren. Maar na enkele seconden ontspande hij weer. Je zag aan alles dat hij wel probeerde, maar een jarenlang patroon doorbreken is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Dus wat er hier die dag gebeurde is voor hem enorm groots!

Het mooiste van al? De communicatie van de andere hond naar Ozzy toe en Ozzy die dit aanvaarde.

Wil jij ook wat meer inzicht in wat jouw hond verteld? Of hulp met een gedragsprobleem of een ongemak? Neem gerust contact op!

Ozzy vs andere honden Tijdens ons gesprek naar de adoptie van Ozzy toe werd ons zeer snel verteld dat Ozzy geen reu’en a...
22/05/2024

Ozzy vs andere honden

Tijdens ons gesprek naar de adoptie van Ozzy toe werd ons zeer snel verteld dat Ozzy geen reu’en aanvaard of aangenaam beschouwd. Enkel teefjes hebben een kans om zijn hart te veroveren.

Waarom dan?

Helaas is er in het vorige gezin een bijtincident geweest met de toenmalige tweede hond in huis naar de eigenaar toe, net wanneer Ozzy het zag. En voor Ozzy was dit genoeg om elke andere reu te beschouwen als gevaarlijk.

Iets waar de Australische veedrijver voor gekend zijn, is dat ze loyaal en beschermend zijn naar hun baasje/roedel toe. Dit kan nuttig zijn, maar ook de nodige “problemen” met zich mee brengen.

Wat enorm duidelijk is sinds we Ozzy hebben, is dat wij (mijn vriend, Willow en mezelf) belangrijk zijn voor hem. Samen op wandeling betekend ook dat hij alles in het vizier heeft om er zeker van te zijn dat er niets gebeurt. Natuurlijk kan hij snuffelen en zich ontspannen maar wanneer we met zen allen op pad zijn wordt het enorm duidelijk hoe snel Ozzy lichaamstaal van Willow op pikt.

Stel dat Willow iemand in het vizier heeft zal Ozzy meteen verstijven, zich groot maken, maar ook in de lijn hangen om voor Willow kunnen in te springen als nodig. Mooi maar net onhandig. Want zo 25kg die in de lijn gaat hangen, of een aanloopje neemt hou je ook niet zomaar vast. Daar moeten we eerlijk in zijn.

Wat in deze periode van belang is geweest is om met Ozzy apart te wandelen maar ook om te trainen op wandeling waar nodig. En daar bovenop zijn lichaamstaal te leren kennen, de subtiele signalen voor de uitval. Maar ook niet onbelangrijk, het vertrouwen naar elkaar toe. Dit wil niet zeggen dat ik moet laten zien dat ik de baas ben. Maar wel dat alles ok is en hij dus ook sneller zal kunnen herstellen van een ontmoeting.

En ja, dit heeft zijn ups en downs en na 1 jaar zijn we niet uitval vrij, maar zijn we wel al verder dan we ooit geweest zijn.

Dit resulteert in volgende scenario’s:
- het laten passeren van een paard in het bos op vrij korte afstand (lees wij in de beek en het paard op het pad)
- maar ook in Ozzy zijn allereerste mannelijk vriendje
- en het kunnen negeren van enkele andere honden op wandeling

Hoewel Ozzy nog een weg te gaan heeft kunnen we niet ontkennen welke vooruitgang er al is. Er is een basis gebouwd waarop we verder kunnen bouwen. En des te meer goede connecties Ozzy legt, des te meer vooruitgang we maken en zijn emoties kunnen omschakelen!

De 3 scenario’s die ik hier beschreef lijken maar klein in vele mensen hun ogen. Maar door deze positieve ervaring voor Ozzy maakt dit dat we de volgende keer een betere reactie hebben. Zelf minder stevig in onze schoenen moeten staan en Ozzy toch net wat minder op zijn hoede hoeft te zijn.

Wil je graag hulp bij het uitvalgedrag van jouw hond? Of iemand die voor jou mee supportert aan de zijlijn? Aarzel dan niet om contact op te nemen!

Kleine update met de aanvulling van de speelotheek!
12/05/2024

Kleine update met de aanvulling van de speelotheek!

Een speelotheek voor dieren is een plek waar huisdieren en hun eigenaren speelgoed kunnen lenen om te spelen. Het idee achter een speelotheek voor dieren is om eigenaren te helpen hun huisdieren te vermaken en te stimuleren, terwijl ze tegelijkertijd geld besparen op de kosten van speelgoed.

Feit of fabel: Een oude hond kan je niets leren.Iets wat ik de laatste tijd wel meer lijk te horen is de opmerking “een ...
28/04/2024

Feit of fabel: Een oude hond kan je niets leren.

Iets wat ik de laatste tijd wel meer lijk te horen is de opmerking “een oude hond kan je niets leren”. Bij een oude hond denk ik aan eentje van 8 jaar en ouder. Maar de honden waarbij het in de opmerking over ging zijn nog maar 2 jaar oud.

In mijn ogen is deze opmerking fout. Oude honden zijn zeker in staat om nieuwe dingen te leren. En nee 2 of 5 jaar is (in mijn ogen) niet oud. Maar ook moet ik er een kleine kanttekening bij maken. Een hond die al 10j zijn eigen ding doet, bv jagen achter de kat, gaat niet ineens deze gewoonte kunnen omgooien. Dit heeft tijd nodig. En veel geduld. En dat is vermoedelijk wat men initieel met deze stelling bedoelde. Maar om het ongelijk te bewijzen gebruik ik even de voorbeelden van Lassy (leeftijd 8-16) en Ozzy (net 5). En ja hoor, voor Ozzy krijg ik deze zin ook vaak te horen.

Lassy heeft nooit een sociale opvoeding gehad. Dit wil zeggen, geen hondenschool en niet verder geweest dan de buurt waarin ze woonde. Dus ook geen contact met andere honden.

- Op haar 8e leerde ze om met de auto mee te gaan en wandelen op verplaatsing: een drukke stad, een park of bos.
- Op haar 10e ging ze mee naar restaurants en brasseries. Hier heb ik ooit haar verlost van een losse tand. Met als gevolg dat ik de hele ruimte door moest om mijn handen te wassen. Mevrouw bleef hier mooi wachten zoals gevraagd, met enkel haar lijn aan de stoel gehangen.
- Op haar 12e leerde ze slapen bij ons op het appartement en ging ze mee naar een cursus massage en taping. De niet sociale hond zat ineens midden in een klas met 10 andere honden. En alles was ok zolang iedereen haar ruimte, de tafel, respecteerde. Ook leerde ze hier nieuwe trucjes om goed te kunnen stretchen.
- Op haar 15e veranderde haar routine opnieuw, nieuwe voeding en medicatie
- Op haar 16e leerde ze lasertherapie, hydrotherapie en acupunctuur kennen. Maar ook de praktijk waar ik werk en de hospitalisatie.

Dan gaan we verder naar Ozzy. Hoewel hij nog maar net 5 jaar is geworden, hoor ik nog steeds dat hij niet in staat is om te kunnen leren. Dus ook hieronder een opsomming van wat hij op 1 jaar tijd bij ons heeft geleerd.

- Zit en lig op commando. Hoewel hij het al kon, en dit gedrag zelf aanbood was dit meestal op momenten dat we het niet vroegen of bij het zien van een koekje.
- P**t, maar ook wacht. Beide een nieuw commando.
- Hier (recall). Hoewel hij wel dit commando geleerd heeft, wil dit niet zeggen dat hij automatisch elk woord hieraan zal linken. Ook is het best mogelijk dat wij andere woorden gebruiken in vergelijking met zijn vorige eigenaren.
- Los lopen (met een 10m sleeplijn). Een grote uitdaging met Ozzy. Hij gaat graag op verkenning. En dat hebben we in het begin ook snel gemerkt. Ozzy is als Cattle dog, maar ook met zijn karakter net wat zelfstandiger dan Willow.
- Ren/Bench/slapen: een routine welke elke dag hetzelfde is. Bij het openen van de doos met de avondsnack gaat hij al spontaan naar zijn slaapplek.
- Loslopen in de living zonder vernieling. Maar ook mijn fleece dekentjes laten leven, en zijn bed.
- Wandelen op verplaatsing.
- Functioneren op vreemde plaatsen met vreemde mensen.
- Mannen en mannelijke honden leuk vinden.

Wil jij graag hulp bij het aanleren van nieuwe dingen, of het doorbreken van een ongewenst patroon? Aarzel dan niet om contact op te nemen!

Ozzy en gedragsmedicatieJa hoor, je leest het goed. Iets wat nog veel te vaak taboe is in de hondenwereld is gedragsmedi...
21/04/2024

Ozzy en gedragsmedicatie

Ja hoor, je leest het goed. Iets wat nog veel te vaak taboe is in de hondenwereld is gedragsmedicatie. Waarom? Omdat vele mensen van mening zijn dat als jou hond op medicatie staat, jij iets mis doet. Je bent dan niet streng genoeg, je moet de alfa zijn, meer trainen, … Kortom de meningen blijven steeds verdeeld. Maar tijd om vandaag wat van deze taboe te doorbreken!

Ik gaf al eerder aan dat wanneer je hond door zijn initiële stress is van de verhuis, het best mogelijk is dat dan de kwaaltjes naar boven komen. Voor Ozzy zijn dit verschillende angsten. Voor hem houdt dit in dat hij angstig is naar een wapperend gordijn, een vliegendeur die los staat, maar ook mannen in huis. En dat laatste was geen klein probleem.

Hoewel het onmogelijk is voor ons om nu te zeggen waarom dit is, kunnen we enkel er vanuit gaan dat ooit in zijn leven, Ozzy een connectie maakte in zijn hersenen dat mannen beangstigend zijn. Helaas is dat niet echt handig wanneer je komt te wonen in een huis met een “onbekende” man.

In de meeste gevallen wanneer het gaat over een dier met angst starten we steeds met supplementen. Afhankelijk van hoe ernstig de angst is zal deze ervoor kunnen zorgen dat de stress verminderd en je hond weer in staat is om dingen te leren. Vaak zijn de supplementen net dat. Iets waarmee de scherpe rand verdwijnt en men weer in staat is om te leren.

Ozzy stond in deze periode al op angst supplementen. Dit om hem te ondersteunen tijdens en na de adoptie. Maar ze bleken voor hem helaas onvoldoende. Zelfs met 4 (!) verschillende soorten aan de hoogste dosis was het voor mijn vriend helaas onmogelijk om in huis te bewegen. Het werd zelfs zo erg dat wanneer mijn vriend voor mij thuis kwam en de deurklink aanraakte, Ozzy alles liet lopen van de angst. Geen pretje dus voor iedereen. Wat we hier zien is een hond die eigenlijk niet kan functioneren.

De keuze voor medicatie heb ik bewust even afgehouden omdat dit dan ook geen lichte beslissing is en niet mag gezien worden als “dit is de magische oplossing”. Vaak zoeken mensen een pilletje voor hun probleem maar vergeten ze de oorzaak aan te pakken. Net zoals bij honden moet de oorzaak worden aangepakt. Dit pilletje is dus onderdeel van een management en trainingsplan.

Kortom, het feit dat Ozzy niet meer kon functioneren was het teken dat er wat moest veranderen en dus kwam er gedragsmedicatie aan te pas. En hoewel Ozzy op 1 jaar tijd al een gigantische vooruitgang heeft gemaakt, is het niet altijd vanzelfsprekend geweest.

Ook nu zien we weer een kleine terugval met het slechte weer. Het waaien zorgt ervoor dat de angst van Ozzy weer wat versterkt wordt en in combinatie met de kleinste trigger (een onverwacht geluid), is dat al genoeg om de emmer bij hem te doen overlopen.

Door mijn verhaal over Ozzy te delen wil ik eigenlijk de taboe doorbreken. Het is best ok om hulp te vragen met je hond wanneer het niet goed gaat. En al helemaal om hem te ondersteunen met supplementen, of zelfs medicatie wanneer nodig. Sta er wel bij stil dat dit iets is wat je best niet op eigen houtje op start. Praat met een therapeut of zelfs gedragsdierenarts. Er zijn zoveel producten op de markt met elk hun eigen voor- en nadelen. En zoals gezegd lost dat ene pilletje het probleem niet op als je niet verder aan de slag gaat.

Wil je graag mijn hulp inschakelen? Neem dan zeker contact op! Dan kijken we samen wat er nodig is.

Foto: Ozzy die tussen mij en mijn vriend durft te genieten

Heb jij de vernieuwde website al gezien?! Nu kan je nog makkelijker al mijn diensten en de bijhorende uitleg vinden. Maa...
07/04/2024

Heb jij de vernieuwde website al gezien?!

Nu kan je nog makkelijker al mijn diensten en de bijhorende uitleg vinden. Maar ook de speelotheek heeft zijn eigen pagina!

Neem snel een kijkje op: www.braveloebas.be

Vernieuwing van de website

Na de toevoeging van de speelotheek werd het tijd om de website te updaten.
Op dit moment is het nu makkelijker om het overzicht van de spellen terug te vinden maar ook om te reserveren. Dit samen met de nodige uitleg.

Hoewel ik nog niet helemaal klaar ben, zitten we een stap dichter in de juiste richting!

Je kan alvast een kijkje nemen op: www.braveloebas.be

PasenHet is geen geheim dat ik in mijn hoofdberoep dierverpleegkundige ben. Dit maakt dat ik niet alleen het gedragsplaa...
30/03/2024

Pasen

Het is geen geheim dat ik in mijn hoofdberoep dierverpleegkundige ben. Dit maakt dat ik niet alleen het gedragsplaatje bekijk maar ook de medische zijde. En elk jaar hou ik dan ook steeds mijn hart vast (net zoals de meeste professionals) voor het volgende fenomeen: het kopen van een dier voor Pasen.

De lentekriebels komen op, het word mooi weer en uiteindelijk zien we verschillende mensen denken “misschien is het wel tijd voor een (vul het dier naar keuze in)”. En op zich is er niets mis met de gedachtegang zelf. Maar met de acties die volgen.

Hoe vaak hoor ik wel niet van ouders in de praktijk: “Sofietje (rond de 8 jaar) is al heel lang aan het zagen voor een hond/kat/konijn/hamster/kip en we dachten, dit is nu wel het ideale moment. Ze heeft ons beloofd dat ze er zelf voor ging zorgen en dat zal ze dus ook doen.” En dan hou ik mijn hart vast, wat dit kan meerdere kanten op.

Vaak wordt het dier in een bevlieging gekocht door de ouders en heeft Sofietje geen idee wat ze er mee moet aanvangen, maar ook de ouders weten niets over wat het dier nodig heeft en dan komen we terecht bij de dierenarts voor controle.

Hier proberen we steeds om bij te sturen waar nodig. Sommige ouders stellen vragen, andere helemaal niet. En dan komt het aan op Sofietje. Ook zij kan enorm geïnteresseerd zijn en veel vragen stellen, of net staan te wachten om haar nieuwe wurmende “pop” te knuffelen. Je ziet al waar ik naartoe ga. Een van deze dieren zal terecht komen in een gezin wat niet op de hoogte is van de basis, ze kunnen net geluk hebben en alles loopt zonder problemen. Maar het kan ook best dat het dier bepaalde dingen begint te vertonen die ze niet zo leuk vinden (vernielen, bijten,…). Sommige mensen willen er nog aan werken, andere mensen besluiten de handdoek in de ring te gooien en Fluffy mag zijn koffers pakken, want eigenlijk had hij nooit een schijn van kans. Of als laatste, Sofietje haar interesse is over en het is aan de ouders. Nemen zij de zorg niet op, dan opnieuw, gaat Fluffy weg.

Ik wil hiermee natuurlijk niet vertellen dat je een huisdier niet mag herplaatsen, maar dat je moet nadenken voor je begint.

Het zou ook niet eerlijk zijn moest ik alleen de negatieve kant neerschrijven. Maar er zijn ook echt wel ouders en Sofietjes die er wel lang over nadenken, onderzoek doen en afspraken maken. En vele draaien meestal ook bij na het eerste of tweede consult want ze willen het dan toch echt wel juist doen. En gelukkig komt hier ook veel besef bij kijken dat het niet even zo gemakkelijk was en al helemaal niet zo goedkoop.

Dus voordat jij besluit of je dan toch niet nog even snel een dier aankoopt voor Pasen, sta er even bij stil. Zoek op of dit dier echt wel bij jou past. Er bestaat geen goedkoop huisdier. Ook een hamster of kuiken kan geld kosten. En niet te vergeten, dit dier is een levend wezen, dat x aantal jaren leeft, en hier afhankelijk is een mens.

Wil je graag hulp bij je beslissing? Dan heb ik jou graag verder. Wil je graag hulp bij het dier dat je thuis al hebt? Dan help ik je ook met plezier!

Alvast een fijne Pasen!

Ozzy en zijn trackerDe meeste mensen hebben hem ondertussen als wel zien lopen met zijn tracker. En helaas hangt hier oo...
25/03/2024

Ozzy en zijn tracker

De meeste mensen hebben hem ondertussen als wel zien lopen met zijn tracker. En helaas hangt hier ook een verhaal aan waarom hij deze heeft ontvangen.

Hoewel Ozzy nog maar net 2 maanden bij ons was, deed hij het super. Om zijn energie wat kwijt te raken mocht hij regelmatig even los spelen met Willow op het veld achter en naast ons en konden we hierna weer naar binnen.

Gedurende de afgelopen periode merkten we op dat Ozzy een angst heeft voor kleine ruimtes en bewegende zaken zoals gordijnen of een vliegendeur. Natuurlijk hangt er aan onze achterdeur een vliegendeur. Wat maakt dat het voor hem de ene dag al beter gaat dan de andere dag om mee naar binnen te komen.

Op de dag in kwestie was het duidelijk dat hij enige hulp nodig had om door de deur te wandelen en liep ik snel naar binnen om een korte lijn te nemen. Het moment dat ik weer buitenkwam (max 30seconden), was Ozzy verdwenen.

Laten we eerlijk zijn, op deze plaats waren we omringt door grotendeels velden, zomaar even verdwijnen is best wel indrukwekkend.

Natuurlijk ontstond er een zoektocht naar Ozzy. Mijn vriend ging de ene kant uit, ik de andere en uiteindelijk namen we Willow mee in de hoop dat zij ons op het juiste pad kon brengen. We contacteerden zelfs vrienden waarbij we wisten dat Ozzy zich zou melden.

Helaas zonder resultaat. Na 1.5u zoeken in alle windrichtingen en zelden één enkele blaf van hem te horen gooide ik de handdoek in de ring. Tijd om het asiel te bellen. Gelukkig hadden zij een melding van een loslopende hond ontvangen van de politie en de beschrijving kwam overeen met Ozzy.

Uiteindelijk na contact op te nemen met de politie bleek dat hij enkele straten verder aangelijnd was bij iemand thuis en deze persoon de politie had gebeld. Eind goed al goed. En ik ben enorm blij dat deze persoon hem heeft kunnen aanlijnen. Maar ook enorm blij dat er niemand schade heeft geleden. Je weet natuurlijk nooit helemaal zeker wat hij in zulke situaties zou doen, zeker omdat we hem nog niet bij kippen hadden getest.

Het gevolg van deze situatie is dus dat er voor hem diezelfde avond nog een tracker werd besteld. En zijn training werd aangepast. Met Ozzy gingen we nu doelbewust aan de slag om hem te trainen in het los kunnen lopen zonder er vandoor te gaan.

Ik kan alleen niet beslissen wat ik van deze dag het gekste vond. Het feit dat hij enkele uren nadien werd geseind als losloper. Of dat hij is geseind bij een jager als wolf… :)

Maar goed, even deze eerlijke post om aan te tonen dat ook onze honden niet perfect zijn. Maar dat we zeker en vast wel snappen waar je als eigenaar mee te maken hebt. Dus wil je graag hulp om deze situaties te voorkomen? Dan zoek ik graag mee naar een gepaste oplossing voor jouw viervoeter!

20/03/2024
Ozzy: de eerste maand in huisDe eerste maand in huis, ofwel de overige 3 weken na mijn vorige post.In de vorige post bes...
18/03/2024

Ozzy: de eerste maand in huis
De eerste maand in huis, ofwel de overige 3 weken na mijn vorige post.

In de vorige post beschreef ik de regel voor herplaatsers en nu komen we aan de tweede stap. Namelijk de 3 weken voor je dier om te wennen aan de routines. Dit is ook de week dat de meeste kwaaltjes naar boven komen omdat de initiële stress en angst verlaagd is.

Het zal je ondertussen al wel opgevallen zijn maar Ozzy loopt in een blauw vestje op de meeste foto’s. En dit heeft niets te maken met een medische operatie maar een gedragsprobleem. Namelijk, Ozzy houdt/hield van negatieve aandacht.

Ik beschreef al eerder dat hij er bekend om stond om dingen te verscheuren, en hoewel dit 1 van zijn manieren is om negatieve aandacht te zoeken had hij er nog enkele. Een andere is piepen en blaffen voor reactie en aandacht. Niet zo een handige maar met een hoop geduld en oordoppen wel op te lossen.

Zijn derde manier om negatieve aandacht op te eisen was voor hem meer een laatste uitspatting alvorens hij begreep dat dit hem niets opleverde. We noemen dit ook vaak een extinction burst. Je dier gaat namelijk nog een laatste keer alles uit de kast halen omdat de methode die voorheen succes bracht ineens niet meer werkt. Bij Ozzy was deze laatste methode een plasje in huis doen. Je hoorde hem een keer tegen de ren duwen, wat blaffen, en als laatste hoorde je een plasje ontstaan.

Hierbij wil ik wel even een nuance maken. Honden kunnen plassen om verschillende redenen. Dit kan gaan omwille van een blaasontsteking, een algemeen kleine blaas, niet helemaal zindelijk zijn, markeergedrag, en zo voort. Wees er dus zeker van dat je duidelijk de reden waarom weet! En laat eerst de hond medisch nakijken.

Waarom was dit voor Ozzy een manier van aandacht? Omdat wij dan naar hem toe lopen, eventueel uit de ren laten of allesinds met hem bezig zijn, en dan het plasje opruimen. In zijn ogen: succes. Het was ook steeds een klein plasje zonder snuffelen vooraf en al helemaal zonder poothef tegen een object. De camera bracht voor ons in dit geval de duidelijkheid na enkele “ongelukjes”.

Terug naar het blauwe vestje. Hoewel dit niet de beste oplossing is, gaf dit vestje in combinatie met een plasband/pamper ons de mogelijkheid om ook dit gedrag te negeren. En dit uiteindelijk te laten vervagen.

Natuurlijk was de eerste maand niet helemaal negatief! Zo kwam spontaan zijn gehoor terug en begon hij steeds meer te luisteren, genoot hij samen met Willow van de wandelingen, en mocht hij zo nu en dan even met haar ravotten in de weide.

Ook mocht hij voor de eerste keer mee naar de werf en hier hebben we 2 dingen geleerd.

Ozzy wordt wagenziek als hij ontbeten heeft vlak voor vertrek. En meneer rolt graag in geurige zaken. Wat ook meteen resulteerde in een test met de do**he, en dit gelukkig vlot verliep!

In deze periode is het belangrijk om steeds de kleine overwinningen te vieren. Je viervoeter is zich vollop aan het aanpassen en moet nieuwe zaken leren om oude patronen te doorbreken. Soms moet je even vindingrijk zijn en meerdere oplossingen bedenken. Maar sta er bij stil dat de moeite nooit tevergeefs is en ga door!

Ben jij nog op zoek naar een cheerleader aan de zijlijn die helpt met jouw herplaatser? Dan help ik je graag verder en moedig ik je met evenveel enthousiasme verder!

Adres

Halensestraat 65
Halen
3545

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer Brave Loebas nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Contact

Stuur een bericht naar Brave Loebas:

Video's

Delen


Andere Halen dierenwinkels

Alles Zien

Dit vind je misschien ook leuk