In de speelotheek worden de spellen aan een uitgebreide kwaliteitscontrole onderworpen.
Niet alleen kijkt Willow de moeilijkheidsgraad na om aan te geven wat wel en niet kan, maar test ze ook de stevigheid van de materialen. En als laatste kijken we ook na hoe makkelijk de producten te wassen zijn.
#dogsofinstagram #dierenspeelotheek #hondenspeelotheek #kattenspeelotheek #konijnenspeelotheek #knaagdierenspeelotheek #braveloebas #willowthebordercollie #bordercolliesofinstagram #bordercollie #pawzler #ninaottosson #ninaottossonpuzzle #challengeslider #dogcasino #enrichtmentfordogs #verrijking #verrijkingvoorhonden #verrijkingvoordieren
Ozzy aan het werk
De eerste week in huis met een nieuwe huisgenoot is altijd even aanpassen. Op veel websites vind je de “3 3 3 regel” terug. Deze regel is voornamelijk bij herplaatsers overal te lezen en komt neer op een visuele reminder dat je hond tijd nodig heeft.
De regel gaat als volgt: er zijn 3 dagen nodig om te kunnen ontspannen, 3 weken om te wennen aan alle routines, 3 maanden om zich thuis te voelen. En hoewel dat er staat “3 3 3 regel” is het vooral meer een richtlijn. Dit omdat niet elke hond hetzelfde is en ook anders zal reageren in elke situatie.
Ik zou hier voor Ozzy een stukje kunnen schrijven over zijn eerste 3 dagen bij ons. Maar het zou enorm kort zijn. Dus ik neem jullie al mee voor een hele week.
De eerste 3 dagen is inderdaad een periode van stress. Je bent weggeplukt uit je vertrouwde omgeving gevolgt door een lange autorit en hop hier ben je, met extra hond, in een totaal vreemde omgeving.
Ik verklapte al dat de eerste nacht niet veel soeps was. Weinig geslapen, de slaapplek van Ozzy was gewoon niet ideaal voor hem en werd in de volgende dag aangepast.
We weten namelijk ook dat stress tot wel 72u kan blijven hangen. Niet zo gek dus als we kijken naar de regel.
Onze eerste week met Ozzy was rustig. In die zin dat we steeds hetzelfde rondje deden in de straat, routine hielden in het geven van eten en uitlaten en bezoek bleef uit. Verder beperkte we de ruimte van de living en ook het contact met Willow. Je kan beter langzaamaan een goede band opbouwen dan elkaar tesamen gooien en hopen op het beste.
Ook hebben we gekeken naar zaken zoals zindelijkheid en alleen zijn. Een plotse verandering kan zeker en vast leiden tot andere gedragingen. En gelukkig voor ons had Ozzy hier weinig tot geen moeite mee.
Het belangrijkste voor mij was om Ozzy een mogelijkheid te geven om zich te ontstressen. Dit gebeurde door wandelingen met voldoende snuffelmomenten maar ook door hem speelgoed en kauwstaven aan te bieden waarmee hij kon doen wat hij wou. Stuk of
Dag 1: het begrijpen van cavia gedrag 🐹
Vandaag is de eerste dag van Guinea Pig Awareness Week !
Een van de eerste onderwerpen is het begrijpen van cavia gedrag. Cavia's zijn vocale dieren. Dit hoor je duidelijk aan hun piepen en wiepen. Maar ook zij gebruiken hoge en snelle tonen om gevaar aan te duiden. Geluiden van blijheid zijn ook zeker niet abnormaal.
Een andere manier van communiceren is door middel van lichaamstaal. Ook hun manier van lopen geeft enkele dingen weer. Een van de leukste zaken is het popcornen (bij konijnen binkies genoemd). Hieronder zie je een voorbeeld van een blije cavia met dank aan Cavy Opvang.
Wil je graag meer weten? Aarzel dan niet om contact op te nemen!
Wist je dat hamsters in het wild tot wel 8 of 9 km per nacht lopen? 🐾
Hoewel onze tamme hamsters nog steeds wat verschillen van de wilde hamsters wil dit niet zeggen dat ze absoluut geen beweging nodig hebben. Dit is waarom het toch belangrijk is om een loopwiel te geven aan jouw hamster. Let wel op dat je een wiel neemt welke volledig gesloten is aan het loopgedeelte zodat hun pootjes niet kunnen vast komen te zitten. En test ook een keer met verschillende materialen. Zo kan het zijn dat ze zelf een voorkeur van ondergrond hebben.
Verder rest de vraag of je dan niet beter je hamster onder toezicht wat meer vrij kan laten lopen. Want is dat lopen nu echt wel zo gezond?
Wat blijkt, ook onderzoekers hebben zich deze vraag al gesteld. In een studie waarbij men in het wild een loopwiel plaatste zien we dat verschillende dieren, waaronder muizen, vrijwillig in het wiel lopen. Dit (samen met nog andere studies) zou er op wijzen dat het lopen in een loopwiel, van dieren in gevangenschap, niet meteen behoord tot stereotyp gedrag. De waarom hierachter kunnen we beantwoorden met een andere studie. Hier zagen onderzoekers dat het lopen in een wiel net zoals bij ons een soort van ‘runners high’ geeft. De studie wijst ook uit dat door het lopen zij er mentaal ook een voordeel aan hebben. Het verminderd namelijk stress en geeft kalmte.
Snuffelparty bij warm weer!
Een andere manier om een zwembad te vullen wanneer je hond geen fan is van water!
#gedrag #snuffel #braveloebas #willow #diergedragstherapeut #gedragsbeïnvloeding
Snuffelplezier
Hersenwerk in de hitte.
Aangezien Willow niet houdt van een zwembad met water, en het buiten nog steeds veel te warm is hebben we vandaag voor een andere binnenactiviteit gekozen: een snuffel/ballenbad.
Het zwembad is gevuld met allerlei knuffels, ballen, kongs, doosjes met snoepjes, kauwbeentjes en de snuffelmat. Hierdoor werkt ze met een hoop verschillende structuren tezamen maar moet ze ook echt aan de slag met haar neus.
Er zijn ook verschillende moeilijkheidsgraden. Zo hebben we snoepjes in het bad gestrooid maar ook in doosjes gestoken, ook alle verschillende voerballen en voerpuzzels hebben eten of snoepjes. Zo kan ze steeds kiezen wat ze leuk vind. Natuurlijk houden we haar in de gaten moest er iets zijn dat haar frustreert, dan kunnen we haar helpen of dit weghalen.
Het gevolg?
Een hond die mentaal en fysiek voldaan is. En dit door een lange wandeling in het warme weer!
Wil je hier ook mee aan de slag?
Zorg ervoor dat je hond om kan met alle materialen. Veiligheid is hier belangrijk! Vind je hond bepaalde materialen spannend? Laat hem hier geleidelijk aan wennen.
Veel plezier!