Dinsdag ben ik een hele namiddag bij het Blauwe Kruis in Brugge geweest. Naast de perfecte infrastructuur is het glashelder dat het bestuur, de vaste medewerkers en de vrijwilligers een groot hart voor dieren hebben. Het welzijn van de dieren gaat hen voor alles. Niet alleen in het asiel maar ook naar de toekomst van de dieren toe. Kandidaat adoptanten moeten aan strenge eisen voldoen zodat de geadopteerde hond zo veel mogelijk kans heeft op een verder gelukkig leven.
.
Na een eerdere vergadering vorige maand met het bestuur en de dierenarts van het asiel werd er besloten met ons samen te werken. Doorslag gaf de medisch correcte pasvorm van onze harnassen, de duurzame kwaliteit en het comfort dat de honden hiermee kunnen ervaren. Dit laatste in tegenstelling tot het gebruik van aversieve hulpmiddelen.
.
Er was ook interesse in de Connect2Walk® methode. Ik heb hiervan een kleine demo gegeven met de Mechelse herder Zeiko. Een geweldige hond, lief, slim maar wandelen was nog wat moeilijk voor hem. De basis van aandacht geven, beetje volgen en niet trekken was vrij snel gelegd. Ook was een prikkelvolle omgeving waar naast het terrein andere honden werden uitgelaten. We gaan dan ook samen nog bekijken hoe we hier verder mee aan de slag kunnen.
.
Geniet van wat sfeerbeelden en een paar korte video’s. Belangrijk voor ik commentaar krijg : Zeiko wordt NIET gelokt met beloningen, hij wordt beloond als hij doet wat ik wil dat hij doet!
Een impressie van het einde van een traject. Begonnen met Connect2Walk® en dan verder in combinatie met BAT®. Links zie je mij met Flow, rechts de klant en haar hond.
X is een jonge pup van 7 maanden. Is op 4 maanden vanuit Spanje naar zijn huidige eigenaars gekomen. Wat onzeker, kende niet veel enz. Heeft dan een les gevolgd bij een (specialist) DIERENBEUL !!! Gelukkig vonden de eigenaars dat verschrikkelijk. Vervolgens positieve lessen gevolgd in een hondenschool. Andere honden en wandelen bleef een probleem. X woont in onze buurt dus kwam hij even naar ons om te kijken wat er kon gebeuren. Dit weekend gestart met een les wandelen. (de eigenaars werden door mij getraind) Het onzeker zenuwachtig hondje veranderde plots in een vrolijk beestje. Zie volgend filmpje bij het eerder berichtje. Ter info : x moet werken alvorens hij een beloning krijgt want lokken met voedsel werkt niet !
X zijn kledij is aangepast. De "halve strop" is vervangen door een Perfect Fit Harnas. X heeft tijdens het voorbije uur geleerd dat SAMEN wandelen met de eigenaar interessanter is dan in het wilde weg trekken. Het harnas maakte hem binnen de minuut zichtbaar rustiger (volgens de eigenaars). Hij had geen vervelend gevoel meer in de hals en snapte eindelijk wat van hem verwacht werd.
HET IS ZOVEEL DUIDELIJKER EEN HOND TE LEREN WAT HIJ MOET DOEN IPV AF TE LEREN WAT HIJ NIET MAG DOEN.
Eerste fragment : X komt met zijn baasje op de eerste les Connect2Walk®. Hij heeft enkel interesse in de omgeving en is constant op zoek naar "monsters". Hij heeft geen benul dat er aan de andere kant van de lijn iemand is die graag SAMEN met hem wilt wandelen. X is een uitdaging. Belonen als hij even aandacht geeft ? Hij geeft gewoon geen aandacht. Even kijken in de toolbox van Connect2Walk® dan maar. Het resultaat na 70 minuten zie je in het tweede filmpje in het eerdere bericht hieronder.
Bijna het einde van de eerste les. X weet nu al dat hij niet alleen op wandel is. Hij begint aandacht te krijgen voor zijn baasje. En JA hij wordt beloond maar NEEN hij wordt NIET gelokt met beloningen. Hij wordt enkel beloond zodra hij doet wat we willen dat hij doet op dat moment in het traject. Het tempo van het traject wordt steeds aangepast aan wat de hond aankan, nooit meer.
Na de eerste les van 70 minuten snapt X wat hij het beste kan doen. Er zijn geen bevelen gegeven, er is NIET gelokt met een stuk vlees in de hand te houden of tegen het voorhoofd van de begeleider. Er wordt enkel op een bepaalde manier beloond als X doet wat we willen. X is nu rustiger en kan genieten van dit stukje wandeling in de prikkelarme omgeving. DIT IS DE EERSTE STAP. Natuurlijk is verdere oefening nodig volgens ons schema.
Bij de aanvang van de eerste les van X. Je ziet het "normale" gedrag dat hij vertoont tijdens elke wandeling. De les start in een prikkelarme omgeving zodat X in staat gaat zijn de info die hij krijgt te verwerken.