EquiTrain

EquiTrain Horsemanship - Training - Coaching - Consultancy Paarden Training / Coaching / Consultancy / Sales
(3)

Als je zelf eerste ritje op je eigen paard kan maken! 🤩Natuurlijk alleen als het veilig is en het paard zelfcontrole hee...
12/11/2024

Als je zelf eerste ritje op je eigen paard kan maken! 🤩
Natuurlijk alleen als het veilig is en het paard zelfcontrole heeft!

THE ART OF CONTROL

Hier doen we het voor! :-)THE ART OF CONTROL
26/10/2024

Hier doen we het voor! :-)

THE ART OF CONTROL

Renovatiewerken in de JOKER plaatsMijn dank is niet uit te schreeuwen aan de 'die hards' verleden winter (en het waren e...
14/10/2024

Renovatiewerken in de JOKER plaats

Mijn dank is niet uit te schreeuwen aan de 'die hards' verleden winter (en het waren er veel!) Het was met momenten echt de koude verbijten!

Nu hard gewerkt en we zijn veel meer klaar voor de wintermaanden! De leskamer is zoveel beter (maar de lessen ook want we leren steeds meer bij!) :-)

Boek snel je les want spijtig genoeg gaan we weldra de prijzen moeten verhogen :-(
Maar EquiTrain blijft ook dan nog altijd de beste investering: je leert ook dan nog steeds meer voor minder :-)

Een ander niveau van 'The Art of Control' :-)Ik verwijs tijdens mijn lessen voortdurend naar hem. Daarom wilde ik hem  e...
13/09/2024

Een ander niveau van 'The Art of Control' :-)

Ik verwijs tijdens mijn lessen voortdurend naar hem. Daarom wilde ik hem even delen.
Ik vind trouwens dat elke ruiter dit ooit eens moet zien en ik hoop dat de ontroering even groot is als bij mij.
Het achterwaarts galopperen zag ik voor het eerst meer dan 30 jaar geleden door Bartabas in Zingaro (een paardenopera). Ongelooflijk! Ik wist toen niet wat ik zag. Hier kan je het desnoods in slowmotion terugspelen.

Njoy :-)

Travail d'un cheval par Nuno Oliveira

Eerst en vooral, ik wil me op geen enkele manier meten aan de expertise van de experten in het artikel vernoemd!Maar ik ...
28/07/2024

Eerst en vooral, ik wil me op geen enkele manier meten aan de expertise van de experten in het artikel vernoemd!

Maar ik was bijzonder aangenaam verrast bij het lezen van dit artikel dat mijn schuchtere pogingen om rijlessen, om zo te zeggen, holistisch te benaderen, veel actueler is dan ik had gedacht.

Ik ben enkel eeuwige student maar ik ben zeker dat veel van mijn lessers bij het lezen van dit artikel spontaan aan mijn lessen moeten denken. Bijvoorbeeld in volgende passage zitten enkele toch heel herkenbare verwijzingen: '...En dat creëerde dan weer een asymmetrische spanning, waardoor haar middenrif en schouders niet meer soepel bewogen. Vanuit die spiraalgedachte heeft chiropractor Jan Cnudde ook de invloed van haar afwijkende kaakpositie en het evenwichtsorgaan gekoppeld aan het mindere functioneren van Nina’s schouder en romp.'

It"s all connected! ;-)

Een avond tijdens het WK in Antwerpen, begin oktober 2023. Nina Derwael, die door een pas uitgevoerde schouderoperatie forfait moest geven, maakt een

14/04/2024

Moonshine 1st time lope in big arena and in bosal hackamore

Rocky Groundwork
14/04/2024

Rocky Groundwork

One of the first groundwork sessions and first introduction to plasic bag

Leren paardrijden… Je gaat schrikken wanneer we iets dieper ingaan op ‘leren’!Paardrijden is een complexe vaardigheid di...
01/04/2024

Leren paardrijden… Je gaat schrikken wanneer we iets dieper ingaan op ‘leren’!

Paardrijden is een complexe vaardigheid die iedereen moet leren dmv een leerproces. Iedereen gaat door gelijkaardige fases maar niet even snel of met hetzelfde resultaat.

Wat je doet tijdens het leerproces is allesbepalend: als je alles goed doet en dit genoeg herhaalt, dan komt het helemaal goed; als je niet alles goed doet, daarentegen, en dat gaat herhalen, dan gaat het fout!

Hoe meer het leerproces bemoeilijkt wordt, hoe groter de kans dat er automatismen groeien die heel hinderlijk kunnen zijn. De tendens om aan de teugels te trekken of met de benen te knijpen zijn daar goede voorbeelden van.

Je leerproces om te leren paardrijden is vooral afhankelijk van je paard, jezelf en je instructeur:
Je paard: als je eigen paard of manegepony nog groen of bang of scheef is, dan kan dat het leerproces stevig bemoeilijken of zelfs helemaal de verkeerde kant uitsturen…
Jezelf: uit jezelf leren lukt sommige mensen maar de meerderheid niet: meestal zorgen instincten van zelfbehoud voor foute reacties, denk bijvoorbeeld aan de foetus houding die intreedt wanneer je bang of onzeker bent, nl naar voor buigen, heupen sluiten en handen bij het lichaam trekken.
Ten slotte, de instructeur: die moet niet alleen heel veel kennis hebben over paarden, hoe ze bewegen en hoe ze moeten gereden worden, maar ook over de leerprocessen. Immers, zeggen hoe het moet wil niet zeggen dat de leerling dat ook goed begrijpt...

Veel rijlessen blijken tamelijk vergeefs te zijn. Ongeacht hoe sterk de motivatie om bij te leren of hoe goedbedoeld de correctie, de mechanische manier van willen veranderen (problemen zien en daar oplossingen voor zoeken) mist gewoon heel dikwijls zijn doel. Dat is omdat hinderlijke automatismen een deel van het ‘zelf’ geworden zijn en zich door het individu zo moeilijk laten vatten als 'fout'. ‘Zit recht!’ is in werkelijkheid een waardeloze instructie. Het automatisme van scheef te zitten neemt een soort binnendoor in de hersenen en is dus moeilijk te verschalken door bewuste motivatie (om dat niet te doen), dat veel langer duurt en dus steeds te laat komt.

Toch kan het! Er is zoiets als neuroplasticiteit. Het is alleen kwestie van te begrijpen hoe het zenuwstelsel zich aanpast: wanneer we motivatie en actie laten samenkomen in bewuste beweging (losgekoppeld van het automatisme) dan creëren we een leermoment. Je legt nieuwe zenuwbanen, net als toen je als kind leerde lopen. Dit is de meer organische manier van leren. Tegenover de hinderlijke automatismen leggen we zo een keuze als functioneel alternatief.

JOKER the horse simulator biedt hierbij een unieke opportuniteit: hij zit als een paard maar zijn rug is wiebelig zodat je wel moet balanceren. Hij laat toe volledig te focussen op het leerproces met zoveel herhalingen als nodig en met de juiste begeleiding (en enkel met de juiste begeleiding!) is hij de beste tool voor elke ruiter, beginner of gevorderd, om meer zelfbewust te worden en om betere functionaliteit als ruiter te leren, daarbij komaf makend met hinderlijke automatismen.

Niet zoals zoveel andere programma’s werken we hier bij EquiTrain dus niet aan de houding ‘an sich’, we spreken ook zo weinig mogelijk van corrigeren of van juist of fout. Immers voor de ruiter voelt wat hij doet ‘eigen’, dus helemaal niet ‘fout’. Wat we wel doen is werken aan het gevoel, de waarneming: pas wanneer we onszelf en de omgeving goed aanvoelen, dan pas kunnen we de kwaliteit van de beweging verbeteren.
‘Effortless vision’, als het ware.
We werken ook aan de aansturing, via beweging, goed van binnenuit ondersteund (core stability) en dus op basis van functionele waarneming.
‘Effortless effort’, als het ware.

Let op: dit kost de nodige tijd! Herhaling van de functionele bewegingspatronen is cruciaal om tot (goede) automatismen te verworden en het spreekt voor zich dat hinderlijke automatismen, die zich in het verleden hebben genesteld gedurende soms tientallen jaren, niet zomaar snel teniet kunnen gedaan worden.
Maar groot verschil, dat voel je wel onmiddellijk, dat is zeker!

EquiTrain heeft diepgaande kennis over posturale controle: denk hierbij aan uitlijning en balans van de ruiter.

EquiTrain heeft diepgaande kennis over paarden, hoe paarden leren en hoe paarden bewegen en hoe de ruiter een paard kan helpen in termen van richting, gang, tempo, houding, enz.

EquiTrain heeft zelfs academische kennis over de leerprocessen en neuroplasticiteit, zoals waarom blijven zo veel ruiters zo veel jaren tevergeefs aan dezelfde problemen werken; of daartegenover: hoe maken we een vaardigheid uiteindelijk tot een (goed) automatisme, zoals met de auto rijden, alsof op automatische piloot, terwijl telefoneren en toezien op de kinderen op de achterbank.

Dus wil je leren paardrijden of kom je eindelijk tot het besef dat je wordt gehinderd door een spijtige gewoonte of automatisme, denk hier dan goed over na en kies hier voor lessen die je effectief helpen.

Of ben je instructeur, kom je dan bijscholen over de uitdagingen die gepaard gaan met leren. Immers, iemand iets leren hangt niet alleen af van je kennis en kunde, maar vooral ook van je begrip van de leerprocessen. Op dit moment hebben al talloze instructeurs hun weg naar EquiTrain gevonden!

Contacteer EquiTrain!

Met JOKER helpt EquiTrain je sturend vermogen en optimale ontspanning, cruciaal voor elke ruiter, van elk niveau!

Gratis bonus: verbeterde balans en bewustzijn verbetert de kwaliteit van je hele leven!

Contacteer EquiTrain of lees meer op equitrain.be!

THE ART OF CONTROL

THE ART OF CONTROLTips tot beter begrip van paarden en de paardrijkunstTip 14.   DisciplinerenIs je paard bang van de zw...
05/03/2024

THE ART OF CONTROL
Tips tot beter begrip van paarden en de paardrijkunst

Tip 14. Disciplineren
Is je paard bang van de zweep? Dat kan gebeuren als de zweep enkel gebruikt wordt om te bestraffen of soms ook wel ‘disciplineren’ genoemd.
Maar als het paard niet weet wat te doen, is disciplineren gewoon waardeloos en zelfs gevaarlijk.

De basis van paardrijden is voortdurend in staat zijn om je paard te kunnen versnellen, vertragen, de voorhand te verplaatsen en de achterhand te verplaatsen (het 'abc' volgens Kyra Kirklund). Dat is een leerproces, net zoals de verfijning en de complexiteit, die later geleidelijk volgen. Zolang je paard weet wat te doen, kan je het eender wat vragen. Als het niet bij de les is, dan kan je even toucheren met de zweep of een sterker been geven. Disciplineren is in deze context het paard terug of beter aan de hulpen brengen.

Wanneer men zegt: ‘dit paard is lui’, dan is dat waarschijnlijk een 'go' probleem. Een harde mond is een ‘stop’ of vertragings-probleem. Het paard weet niet (meer) wat te doen en het haalt dus niet uit het paard daarvoor verantwoordelijk te stellen en hem daarvoor te disciplineren. Het moet daarentegen (terug) beter getraind worden.

Wanneer toch bijvoorbeeld met de zweep geslagen wordt of aan de teugels gerukt wordt, dan komt het paard mentaal in conflict en dat kan leiden tot (soms gevaarlijk) conflictgedrag.

Bestraffing is trouwens doorgaans een spijtige leertechniek omdat dat het paard frustreert, heel reactief maakt of zelfs in sommige gevallen, heel nijdig maakt.

Dus ‘disciplineren’ is niet meer dan het paard terug of beter aan de hulpen brengen (t.t.z. hulpen die het paard begrijpt!).

*** Best Wishes for 2024 ***If you allow us, EquiTrain can help you..."make the impossible possible,the possible easy,& ...
03/01/2024

*** Best Wishes for 2024 ***

If you allow us, EquiTrain can help you...

"make the impossible possible,
the possible easy,
& the easy elegant"
(Moshe Feldenkrais)

THE ART OF CONTROLTips tot beter begrip van paarden en de paardrijkunstTip 13. VerbindingEr lijkt een eerder strikte ben...
27/10/2023

THE ART OF CONTROL
Tips tot beter begrip van paarden en de paardrijkunst

Tip 13. Verbinding

Er lijkt een eerder strikte benadering van ‘Verbinding’ te zijn, nl als ‘aanleuning’ waarbij het paard je hand zoekt en fijn aan de hulpen komt. Er lijkt ook een meer romantische benadering waarbij het paard je vertrouwt, in je geïnteresseerd is en blij om met je samen te werken. Dus ook met grondwerk.

Wat er ook van zij, bij Equitrain zien we toch enkele vaardigheden die cruciaal zijn, ongeacht welke definitie van ‘Verbinding’ je wil hanteren:

1. Body awareness, sensory awareness of zelfbewustzijn: we moeten ons lichaam leren ‘voelen’, opdat we op basis daarvan kwalitatief kunnen handelen: beter uitlijnen, balanceren, bewegen,... Misschien moeten we meer ontspannen (bijv. bewegingsspieren die aanklampen) of net meer opspannen (ondersteunende spieren).
Wat blijkt is dat we zonder hulp en training ons lichaam heel slecht weten te ‘lezen’. Misschien is daarbij het gevoel afwezig, of fout, of blijft de aansturing in gebreke. In ieder geval is het zo een grote hinder om ‘Verbinding’ tot stand te brengen.

2. Balans (-vermogen): dit is eigenlijk niet meer dan orde handhaven zonder onnodige spanning. Nochtans kan er ook evenwicht zijn door vasthouden of vastklampen. Alleen geeft dit spanning en spanning hindert bewegingsvermogen. Om te balanceren hebben we beweging nodig. We kunnen hierbij veel ‘body awareness’ gebruiken want we willen natuurlijk optimaal balansvermogen om als ruiter in ‘Verbinding’ te komen.

3. Spatial awareness, situational awareness of omgevingsbewustzijn: we moeten bewust zijn van onze omgeving en daarbij natuurlijk de staat van ons paard. Het mag eigenlijk niet gebeuren dat een paard plots en zonder duidelijke aanleiding hevig conflictgedrag toont: wanneer een paard ‘ontploft’, dan waren er bijna altijd vooraf conflictsignalen die spijtig genoeg niet werden waargenomen.
Onze moderne levensstijl, te veel binnen en dan nog met veel smartphone, hindert de ontplooiing van deze vaardigheid, maar nochtans is ze eigenlijk ‘levens’-belangrijk en onontbeerlijk om tot ‘Verbinding’ te komen met je paard.

Besluit: ‘Verbinding’ is essentieel voor performers met hun publiek, voor leraars met de klas, voor ruiters met hun paard.
Maar bijvoorbeeld ‘verbinding’ proberen te maken door aanwijzingen proberen te volgen rond been-zit-teugel-werking is een sisyfus opgave als je slecht bent uitgelijnd, als je aanklampt om in evenwicht te blijven, als je je hier eigenlijk niet van bewust bent en als je gespannen staart terwijl je je paard heel slecht weet te lezen en te voelen. Het is even onzinnig als een skispringer die telkens valt, opnieuw, of laat staan van een hogere schans, te laten springen…

Het goede nieuws is dat we bij EquiTrain iedereen kunnen trainen in deze cruciale vaardigheden. We hebben daarvoor JOKER, d.i. een simulatiepaard dat ideaal geschikt is voor deze opdracht. Het is dat JOKER zit zoals een paard en dat zijn rug wiebelig is, dat hem waarschijnlijk tot het meest geschikte simulatiepaard maakt om aan die onontbeerlijke vaardigheden te werken. Tenminste als de instructeur de nodige kennis heeft. En die hebben we in huis! En ervaring om die kennis over te brengen en om te zetten in kunde. En die hebben we ook!

De vraag is niet of je lessen rond deze vaardigheden nodig hebt, de vraag is wanneer je tot het besef komt dat je dringend aan deze vaardigheden moet werken, omdat ze cruciaal zijn voor je toekomst als ruiter.
Neem snel even contact met EquiTrain. Er gaat een wereld voor je open!

13/10/2023
10/09/2023

Nu bij EquiTain ook zitlessen aan de longe!

Ideaal leerplan:
1. Eerst de beste uitlijning, balans en bewegingspatronen inoefenen op JOKER, the horse simulator.
2. Vervolgens gecontroleerd aan de longe de feedback ervaren van een echt paard.
3. Dan pas onafhankelijk een paard aan de hulpen leren rijden.

Contacteer EquiTrain!
THE ART OF CONTROL

Nog ééntje voor de liefhebbers: Shiny is 2 en was oorspronkelijk heel onzeker tot explosief en vooral heel moeilijk op r...
27/08/2023

Nog ééntje voor de liefhebbers: Shiny is 2 en was oorspronkelijk heel onzeker tot explosief en vooral heel moeilijk op rechts. Zo ziet het er nu uit bij opzadelen en enkele basispatronen grondwerk.
Let op haar toegenomen balans en zelfvertrouwen nu!
Let ook op de groeiende 'carrying posture', onmisbaar om ooit een ruiter te gaan dragen.

THE ART OF CONTROL

Part of the groundwork: saddling and basic patterns on a 2yr .Mentoring the filly into how to manage herself!

08/08/2023

Should I be alfa?
Or a friend that she trusts

Is it respect I seek?
Or a 'yes I can' positive mood

Should I chase her around?
Or help her find good balance

Should I control her?
Or help her control herself

I guess this is at the very heart of what I would like to call:
'THE ART OF CONTROL'

P.S. This is a little filly with a bit of a reputation
2 weeks groundwork / first time cinch

Zijn JOKER zitlessen enkel voor beginners?Het antwoord zal iedereen choqueren want er is een belangrijk gegeven en dat g...
11/07/2023

Zijn JOKER zitlessen enkel voor beginners?
Het antwoord zal iedereen choqueren want er is een belangrijk gegeven en dat gegeven wordt danig onderschat...

'In de balans zijn' is optimale ontspanning. Verstijving maakt balanceren onmogelijk en we gaan onze armen en benen gebruiken om niet te vallen. Zo kan je ONMOGELIJK degelijk paardrijden. We moeten dus ABSOLUUT leren 'in de balans' te komen.

MAAR balanstraining is heel specifiek (1)!
Balanceren te paard is heel typisch wegens de ongewone specifieke zithouding. Er is dan ook geen enkele andere manier om hiervoor te oefenen dan op een bewegend paard. Ook de balansoefeningen op de zitbal blijken gewoon niet te helpen!

Oefenen we dan niet als we paardrijden? Ook al zou je willen, je paard leunt of is schichtig of wat dan ook en neemt zo teveel van je aandacht om komaf te maken met hinderende gewoontes, zoals spierspanning, klampen e.d.

Bovendien heb je eigenlijk geen benul! Je bent namelijk meestal niet bewust van die hinderende gewoontes of compensatiepatronen, die ondertussen tot 'muscle memory' zijn verworden. Ben je bijvoorbeeld zeker dat je zelfs niet met je adductoren (hogere dijspieren) knijpt?

Wat je dus nodig hebt, is een confrontatie om eindelijk te voelen wat je lichaam met je doet, zonder dat je dat weet of wil. Tegelijkertijd moet je kennis opdoen van hoe het dan wel moet voelen en natuurlijk de kans krijgen om dit in te oefenen en dan vervolgens liefst te herhalen tot dat tot 'muscle memory' verwordt.

Dat kan dus enkel te paard, tenminste als aan enkele voorwaarden wordt voldaan:
1. de lesgever heeft voldoende expertise
2. op een paardenrug (of simulatie) gezeten
3. die onstabiel (wiebelig) is zodat compensatiepatronen boven komen en balansvermogen kan groeien
4. met FOCUS (niet afgeleid maar geconcentreerd op het gevoel van eigen lichaam en op de kwaliteit van houding, balans, beweging enz.)

Eerste conclusie: er zijn maar 2 oplossingen voor balanstraining te paard:
1. op een voltige paard (beproefde methode in de Spaanse Rijschool)
2. op een simulatiepaard met onstabiele rug (zoals JOKER)

Tweede conclusie: JOKER is heel geschikt voor ruiters van ALLE niveaus. Tenminste als ze enigszins bezorgd zijn voor de absolute fundamenten van een goede ruiter, nl uitlijning en balansvermogen. We weten nu immers dat er bij de meeste ruiters hinderlijke gewoontes sluimeren, waar de ruiter doorgaans geen weet van heeft, maar die zijn rijvaardigheid altijd, maar soms zelfs ernstig, ondermijnen.

De expertise van EquiTrain behelst niet enkel uitgebreide kennis van de rijkunst, maar ook van anatomie, biomechanica en ook heel interessant, van methodes als Feldenkrais of Alexander Techniek om te helpen met 'body-awareness'.

Neem contact voor een les!

Er is veel vraag van mensen van verder weg: hier is de mogelijkheid om een clinic bij jouw te organiseren of om aan te sluiten bij een clinic in je buurt. Nog anderen delen een autorit en lessen hier gezamenlijk.
Neem contact!

(1) Giboin, L.-S.; Gruber, M.; Kramer, A. Task-specificity of balance training. Hum. Mov. Sci. 2015, 44, 22–31.

THE ART OF CONTROLTips tot beter begrip van paarden en de paardrijkunstTip 11. BalanstrainingJe houding wordt bepaald do...
16/05/2023

THE ART OF CONTROL
Tips tot beter begrip van paarden en de paardrijkunst

Tip 11. Balanstraining
Je houding wordt bepaald door uitlijning en balansvermogen.
Goede uitlijning biedt het beste antwoord tegen de zwaartekracht.
Je bewegend centrum (heupen, be**en, wervelkolom) zorgt voor balansvermogen. Het werkt onbewust. Het is bewegend zoals het stuur van je fiets: voortdurend minuscule stuurbewegingen.

Angst om te vallen zorgt voor aanklampen, spierspanning tot zelfs compleet verstijven. Wanneer we niet mooi uitgelijnd komen en onszelf niet leren overgeven aan ons bewegend centrum, dan worden dat hardnekkige (compensatie-) patronen: klampen met de kuiten, knieën, dijen, stijve rug, opgetrokken schouders, noem maar op…

Balanstraining helpt het bewegend centrum in staat te stellen zijn rol op te nemen. Scheve ruiters her-kalibreren zich in betere uitlijning.

Maar opgelet: de wetenschap wijst uit dat balanstraining heel specifiek werkt: om je balans te paard te verbeteren ben je aangewezen op balanstraining te paard. Dit omdat je zithouding te paard heel typisch is met je 3-puntszit en je benen gedrapeerd rond het paard. Het helpt dus veel minder dan gedacht voor een ruiter om bijvoorbeeld balans op een zitbal te oefenen.

Om je volledige focus op balanstraining te richten, ben je eigenlijk aangewezen op een voltige paard maar eventueel ook op een geschikt simulatiepaard.
JOKER is geschikt omdat je balans traint in de typische ruiterhouding EN omdat zijn rug onstabiel is. Een vaste rug activeert je bewegend centrum niet.

Contacteer EquiTrain om je balansvermogen te trainen. Dat kan dan op JOKER maar ook op een voltige paard!

THE ART OF CONTROLTips tot beter begrip van paarden en de paardrijkunstEquiTrain Tip 10. BalansvermogenBij verlies van b...
15/05/2023

THE ART OF CONTROL
Tips tot beter begrip van paarden en de paardrijkunst

EquiTrain Tip 10. Balansvermogen
Bij verlies van balans dreigt omvallen en dat zorgt bij mens en dier voor een krachtige oerangst. Instinctief wordt alles in het werk gesteld om vallen te vermijden: aanklampen, spierspanning tot zelfs compleet verstijven. Evenwichtsproblemen maakt paard en ruiter onzeker, nerveus, zelfs angstig.

De meeste ruiters zijn gewoon slecht in balans. Ze kregen nooit degelijke balanstraining, die heel specifiek moet zijn voor een ruiter (met zijn 3-puntszit en gedrapeerde benen). Het komt misschien als een verrassing maar meer algemene oefeningen zoals op een zitbal helpen niet.

Dus zijn ze blijven compenseren, zoals het instinct dicteert, bijvoorbeeld klampen met de kuiten, knieën of dijen, steun zoeken op de teugels, stijve rug, opgetrokken schouders, open armen, noem maar op…. Het gebeurt onbewust dus weinig mensen weten van zichzelf dat ze dat doen en soms is het echt heel subtiel.

Omdat ruiters daarbij (bewegings-) spieren gebruiken die eigenlijk dienen voor hulpen (been-, teugel-, zithulpen) maakt dat die hulpen heel onduidelijk en inconsistent.
Dat zorgt voor verwarde en onzekere paarden. Onzekere paarden zijn geen betrouwbare paarden omdat hun gedrag heel emotioneel geladen is en soms heel onvoorspelbaar kan zijn.

Groeiend balansvermogen, daarentegen, zorgt voor meer emotionele ontspanning, doet het zelfvertrouwen groeien en de angst verdwijnen. Meer over balanstraining voor ruiters in volgende tip.

Adres

Mechelbaan 122
Heist-Op-Den-Berg
2220

Meldingen

Wees de eerste die het weet en laat ons u een e-mail sturen wanneer EquiTrain nieuws en promoties plaatst. Uw e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en u kunt zich op elk gewenst moment afmelden.

Contact

Stuur een bericht naar EquiTrain:

Video's

Delen


Andere Paardentrainer in Heist-Op-Den-Berg

Alles Zien