KENNELHOEST bij de hond is een besmettelijke infectie/ontsteking van de voorste luchtwegen (neus, keel, luchtpijp). Kennelhoest kan worden veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën zoals het Parainfluenza-virus, adenovirussen maar ook door een bacterie, Bordetella Bronchisepta. Door verspreiding bij niezen en hoesten en door direct neus- en bekcontact kunnen honden besmet worden. Plekken met een verhoogde infectiedruk zijn hondenuitlaatveldjes, shows, kennels en pensions. Bij honden met een verminderde weerstand door ziekte of ouderdom is er meer kans op infectie.
Het woord kennelHOEST zegt het zelf. Het meest voorkomende symptoom is een harde droge hoest. verdere zijn er ook andere symptomen die voorkomen bij kennelhoest:
- Kokhalzen met slijm
- Niezen
- Ademhalingsproblemen
- Koorts
- Sloomheid
- Slecht eten
Voor een diagnose van kennelhoest zijn er geen bloedtesten of andere testen. Men gaat zich vooral baseren op het klinisch onderzoek en de symptomen. Vooral het hoesten van de hond wanneer op de luchtpijp gedrukt wordt is zeer suggestief. Voorts kijkt de dierenarts naar mogelijke andere oorzaken van hoesten zoals hartproblemen.
Wanneer de keel en luchtpijp geïrriteerd zijn, leidt dit tot hoesten. Het hoesten leidt vervolgens weer tot irritatie van de luchtpijp, wat er weer voor zorgt dat het hoesten niet stopt. Doorbreken van deze vicieuze cirkel is heel belangrijk, misschien wel het allerbelangrijkste, bij kennelhoest. Vermijd zo veel mogelijk hijgen. Hou de hond zeker rustig en doe geen lange wandelingen of hevige speelpartijen. Het is ook zeer belangrijk om uw hond uit te laten met een harnas. Hiermee kan er geen onnodige druk op de keel komen die kan zorgen voor meer irritatie.
Vaak wordt er ook gewerkt met medicijnen zoals antibiotica en hoestsiroop. Antibiotica kan een grote rol spelen wanneer er bacteriële infecties opgemerkt zijn. In sommige gevallen is antibiotica niet direct nodig. Een hoestsiroop daarentegen kan steeds helpen de ho
De tweede winnaar die werd gekozen door een onschuldige kinderhand is de foto van Mirko en Laika! 🥰
Binnenkort kunnen ook Mirko en Laika met hun baasje de welverdiende goodiebag komen ophalen in onze praktijk in Borsbeke! Alvast een dikke proficiat!🥳
Heel erg bedankt aan alle deelnemers om onze praktijk op de fleuren met jullie schattige viervoeters! ☺️ Wie wil kan de foto van zijn lieveling komen ophalen of meenemen na consult in onze praktijk in Borsbeke!
De aanpak van suikerziekte
Vandaag is het wereld diabetes dag!
Diabetes of suikerziekte is als ziekte bij mensen goed bekend. Maar wat niet iedereen weet is dat ook viervoeters het kunnen krijgen!🐕🐈
Suikerziekte is een hormonale ziekte: er is te weinig insuline of ze werkt niet voldoende. Deze insuline regelt het suikergehalte in het bloed.
Een hond of kat met diabetes zal meer drinken en plassen dan gewoonlijk.
Hij vermagert ook sterk ondanks het feit dat hij meer honger heeft: dat komt omdat het lichaam de glucose niet goed kan opnemen.
Vandaag kunnen we suikerziekte bij honden en katten succesvol ondersteunen en behandelen. Door hen de juiste aandacht te schenken en ze op te volgen, behouden honden en katten met suikerziekte dezelfde levenskwaliteit en levensverwachting als hun soortgenoten zonder diabetes.👍
Neem contact op met onze praktijk voor meer informatie of een eventuele afspraak. 🥰
Bekijk ook zeker onze website voor de diabetesgids voor uw hond of kat.
Kijk goed uit!
Het is weer zover, de eerste schapen beginnen reeds goed te verdikken. Hierdoor neemt de kans sterk toe op ‘rugliggers’, dit zijn schapen die op hun rug terecht komen en niet meer zelfstandig recht kunnen.
Let dus goed op tijdens jullie herfst- en winterwandelingen, want ieder van u kan het verschil maken tussen leven en dood!
-Verwittig steeds de eigenaar of ga zelf over tot actie (zie instructievideo )
SNEL en CORRECT handelen is steeds de boodschap!
-Draai een schaap NOOIT zijdelings, maar zet het over zijn rug recht!
De kans op strangulatie van het darmpakket kun je zo sterk verminderen.