Compilatie van de ooievaarskuikens tot de vrijlating
Weer veel inheemse dieren terug vrijgelaten.
Tussen de regenachtige dagen door konden we gisteren van de zonneschijn genieten om weer een bende inheemse dieren succesvol vrij te laten.
Onder de gelukkigen waren er in de eerste instantie een deel jonge huismussen, roodborstjes en mezen die als verweesde jongen waren opgevangen, en nu perfect voorbereid waren voor een zelfstandig leven in de natuur.
We tonen u de vrijlating van een haas die zijn ‘papflesjesperiode’ al lang achter de rug heeft.
Jonge Ooievaars uit Geel.
Wegens de honderden verzoeken naar bijkomende info over de gezondheidstoestand van de 2 ooievaarskuikens uit Geel, posten we dit beeld.
Het gaat momenteel dus goed met de jonge ooievaars.
Wilde eend bevrijd.
Tijdens de late namiddag kregen we vandaag een oproep van een vrijwilliger van Natuurpunt ‘Vrienden van het Schulensbroek’. Die meldde ons een wilde eend die op het ‘Schulensmeer’ ter water verstrikt was in een touw/lint.
De bewuste nylon linten met fijne metaaldraad waren in dit natuurgebied op palen in het water gemonteerd om ganzen te weren en zo de groei van rietkragen te bevorderen.
De wilde eend was op een ongelukkige manier in zo’n lint verstrikt.
Het diertje kon na de bevrijding onmiddellijk ter plaatse worden vrijgelaten.
Gerevalideerde waterral vrijgelaten.
Een ‘zeldzame’ waterral was ons te gast en revalideerde snel.
Kort na zijn opname kon dit vinnig diertje uit Beringen terug vrij.
Uiteraard werd ook deze vogel door de vrijwillige wetenschappelijke vogelringer Herman Berghmans voorzien van een unieke pootring.
Beeld: Paul Helsen.
Verzwakte steenuil terug vrij.
Enkele weken geleden vingen we een steenuil uit een kelder in Geetbets.
Dit dier sukkelde waarschijnlijk via een schouwschacht of een verluchtingspijp tot in de kelder waar het verzwakte door ontbering. Gelukkig merkten de bewoners deze steenuil tijdig op en konden wij dit dier redden en succesvol terug vrijlaten.
Knobbelzwanen zijn koppeltjes voor het leven.
Recent gingen we een knobbelzwaan afhalen in het recreatiedomein ‘De Halve Maan’ in Diest. We zijn daar wel meermaals te gast voor de afhaling van in nood verkerende wilde dieren. Dit keer hing er een heel stuk visdraad uit de bek van een knobbelzwaan.
Aan het uiteinde van die draad, in de hals van de zwaan dus, hing daar natuurlijk een vlijmscherpe vishaak aan!
In de dierenkliniek De Aak in Koersel werd deze haak met draad vakkundig verwijderd en kort daarna konden we deze zwaan terug vrijlaten.
Omdat zwanen trouwe koppeltjes zijn voor het leven brachten we deze zwaan terug naar de vijver in Diest.
Vrijlating verdwaalde das.
Op donderdag 22 februari kregen we van de noodcentrale 101 de opdracht om een verdwaalde das uit enkele aangrenzende tuinen te vangen in Borgloon. De vangst verliep vlot, maar het is ons geweten dat het terugplaatsen van dassen, zelfs binnen het zelfde territorium én op korte termijn, niet steeds naar wensen verloopt.
Daarom verzochten we het Agentschap voor Natuur & Bos (ANB) om professioneel advies voor deze case.
Dat advies van het ANB en het INBO mochten we de dag erop al ontvangen.
Deze das werd zaterdag in de late namiddag volgens de instructies op een geschikte plaats vrijgelaten.
Vrijlaten kokmeeuw.
Afgelopen week konden we een gerevalideerde kokmeeuw terug vrijlaten.
Het dier had een vleugelbreuk opgelopen en het was vlak in de buurt van een windmolen gevonden.
Eerste vrijlatingen van 2024.
De eerste vrijlating in 2024 betrof een mannelijke huismus. Het diertje vertrok zo snel dat de beeldopname onduidelijk is.
Gisteren probeerden we nog eens een filmpje te maken; dit keer van de vrijlating van een herstelde sperwer. Hoewel deze sperwer veel sneller dan een huismus reageert, zijn de opnames toch geslaagd en kunnen we u een beeld geven van een van de eerste succesvolle vrijlatingen in 2024.
Ongetwijfeld volgt er dit jaar nog een hele resem vrijlatingen van herstelde inheemse dieren.
Vrijlating havik.
Afgelopen week hebben we een havik vrijgelaten die we een tijdje geleden vlak in de buurt, op nog geen 2 km, van het Opvangcentrum gingen afhalen.
Dit verkeersslachtoffer was geringd met een wetenschappelijke pootring.
Gelet op de vindplaats in de directe buurt van het Opvangcentrum waren we al snel in de veronderstelling dat deze vogel reeds eerder als hulpbehoevend dier bij ons te gast was geweest.
We informeerde bij onze wetenschappelijke vogelringer Herman Berghmans over de ringgegevens.
Het werd al snel duidelijk dat Herman deze havik ooit had geringd, maar dat was blijkbaar niet in het Opvangcentrum te Heusden – Zolder.
Hij ringde deze havik als nestjong op 19 mei 2000 in Tessenderlo.
Ongeveer 3,5 jaar later mocht Herman deze havik nog eens een prettig verder leven wensen.
Beeld: Paul Helsen.
Versufte knobbelzwaan weer vrij.
Op maandag 27 november haalden we een knobbelzwaan af in Diest.
Het dier was wegens een ongekende reden versuft aangetroffen en deze zwaan had duidelijk onze hulp nodig.
Vandaag was dat dier perfect hersteld en de knobbelzwaan werd dan ook succesvol vrijgelaten.
Beeld: Paul Helsen.
--
Vrijlating jonge blauwe reiger.
Beeld: Paul Helsen.
Ontsnapte paarden en een ree die maar niet kon ontsnappen …
Vanmorgen waren we omstreeks 6 u 30 al in de weer om 2 ontsnapte paarden te vangen in Beringen. Tijdens deze voormiddag kwam de bezorgde eigenaar zijn 2 jonge paarden al terug afhalen in het Opvangcentrum.
Toen was een andere ploeg medewerkers al druk doende om een ree te bevrijden uit een volledig afgesloten tuin. Het blijft voor ons en de bewoners een raadsel hoe dat deze ree in hun tuin verzeild geraakte. Maar ook deze interventie kende weer een goed einde en het ree werd even na onze vangst vrijgelaten in een geschikt biotoop in de buurt.
Druk met reeën.
Het eerste dier dat we vorige week opvingen was een aangereden ree die we maandag om 00.30 uur ’s nachts gingen afhalen in Diest. Na 3 dagen verzorging kon deze ree terug succesvol worden vrijgelaten (zie filmpje) met enkel een half stuk gewei (hoorntje) minder.
Gedurende vorige week werden er ons haast dagelijks in nood verkerende reeën gemeld en ook de laatste patiënt van vorige week betrof een ree. Dat dier vingen we afgelopen zondag/gisteren binnen een omheining in Koersel – Beringen en die ree konden we ter plaatse weer vrijlaten.
Vrijlating jonge torenvalken.
Door de drukte ontbreekt het ons aan tijd om regelmatig nieuws te posten op FB.
De vrijlating van 3 jonge verweesde torenvalken zijn slechts een greep uit al het goede nieuws dat wij u kunnen brengen. Vele, vooral jonge, dieren worden wekelijks in prima conditie terug toevertrouwd aan de natuur.
Wezel zoekt slechte verkoeling.
Vanmiddag zagen 2 sportvissers hoe dat een wezel op zoek ging naar verkoeling aan het Albertkanaal in Stokrooie. Het dorstige diertje belandde op een ongelukkige manier daarbij in het kanaal en het diertje kon wegens de gebetonneerde oevers er niet meer uit.
De vissers konden een tijd later de levenloze onderkoelde wezel zelf met een schepnet uit het kanaal ‘vissen’.
Een kwartiertje na hun oproep waren we al ter plaatse en we namen de goede zorgen van de vissers voor dit diertje over.
In de late namiddag was de wezel volledig gerecupereerd en konden we die op een geschikte plaats in de buurt terug vrijlaten.
Vrijlating hermelijn.
Deze jonge hermelijn is tijdens zijn vrijlating blijkbaar nog steeds gehecht aan zijn handdoekje dat hij in z’n kooi als veilige schuilplaats gebruikte.
Vrijlating ree.
De aangereden reebok die we vrijdagnacht in Beringen gingen ophalen, werd zondagmiddag succesvol terug vrijgelaten. De bezorgde melders van het dier werden hiervan reeds op de hoogte gesteld en ze waren enorm tevreden dat ze ons hadden gecontacteerd én natuurlijk vooral met het resultaat!