Laatste inheems dier vrijgelaten op 31 december.
Na rijp beraad nam het Vogel- & Zoogdierenopvangcentrum maanden geleden het besluit om vanaf 1 januari 2025 geen inheemse dieren meer op te vangen en zich nog verder te specialiseren in de ruime werking qua opvang van in beslag genomen verwaarloosde dieren in Vlaanderen dat het Opvangcentrum uit Heusden – Zolder reeds jarenlang vervult.
Een bosuil, met een vleugel gespiesd in de pinnen van een toegangspoort, werd na revalidatie als laatste inheemse patiënt succesvol vrijgelaten.
Uiteraard werd deze bosuil weer van een wetenschappelijke ring voorzien door onze vogelringer Herman Berghmans die deze nobele taak gedurende tientallen jaren volledig belangeloos en met heel veel enthousiasme heeft uitgevoerd.
Onze welgemeende dank gaat dan ook uit naar Herman en zijn vaste medewerker Paul Helsen die ons al die tijd kosteloos prachtige foto’s van talloze vrijlatingen heeft bezorgd!
Vrijlating smelleken.
Afgelopen week konden we een hersteld smelleken vrijlaten.
Deze zeldzame roofvogel werd succesvol geopereerd in de dierenkliniek De Aak in Koersel/Beringen en kon na enkele weken revalidatie al weer terug vrijgelaten worden
Compilatie van de ooievaarskuikens tot de vrijlating
Weer veel inheemse dieren terug vrijgelaten.
Tussen de regenachtige dagen door konden we gisteren van de zonneschijn genieten om weer een bende inheemse dieren succesvol vrij te laten.
Onder de gelukkigen waren er in de eerste instantie een deel jonge huismussen, roodborstjes en mezen die als verweesde jongen waren opgevangen, en nu perfect voorbereid waren voor een zelfstandig leven in de natuur.
We tonen u de vrijlating van een haas die zijn ‘papflesjesperiode’ al lang achter de rug heeft.
Jonge Ooievaars uit Geel.
Wegens de honderden verzoeken naar bijkomende info over de gezondheidstoestand van de 2 ooievaarskuikens uit Geel, posten we dit beeld.
Het gaat momenteel dus goed met de jonge ooievaars.
Wilde eend bevrijd.
Tijdens de late namiddag kregen we vandaag een oproep van een vrijwilliger van Natuurpunt ‘Vrienden van het Schulensbroek’. Die meldde ons een wilde eend die op het ‘Schulensmeer’ ter water verstrikt was in een touw/lint.
De bewuste nylon linten met fijne metaaldraad waren in dit natuurgebied op palen in het water gemonteerd om ganzen te weren en zo de groei van rietkragen te bevorderen.
De wilde eend was op een ongelukkige manier in zo’n lint verstrikt.
Het diertje kon na de bevrijding onmiddellijk ter plaatse worden vrijgelaten.
Gerevalideerde waterral vrijgelaten.
Een ‘zeldzame’ waterral was ons te gast en revalideerde snel.
Kort na zijn opname kon dit vinnig diertje uit Beringen terug vrij.
Uiteraard werd ook deze vogel door de vrijwillige wetenschappelijke vogelringer Herman Berghmans voorzien van een unieke pootring.
Beeld: Paul Helsen.
Knobbelzwanen zijn koppeltjes voor het leven.
Recent gingen we een knobbelzwaan afhalen in het recreatiedomein ‘De Halve Maan’ in Diest. We zijn daar wel meermaals te gast voor de afhaling van in nood verkerende wilde dieren. Dit keer hing er een heel stuk visdraad uit de bek van een knobbelzwaan.
Aan het uiteinde van die draad, in de hals van de zwaan dus, hing daar natuurlijk een vlijmscherpe vishaak aan!
In de dierenkliniek De Aak in Koersel werd deze haak met draad vakkundig verwijderd en kort daarna konden we deze zwaan terug vrijlaten.
Omdat zwanen trouwe koppeltjes zijn voor het leven brachten we deze zwaan terug naar de vijver in Diest.
Vrijlating verdwaalde das.
Op donderdag 22 februari kregen we van de noodcentrale 101 de opdracht om een verdwaalde das uit enkele aangrenzende tuinen te vangen in Borgloon. De vangst verliep vlot, maar het is ons geweten dat het terugplaatsen van dassen, zelfs binnen het zelfde territorium én op korte termijn, niet steeds naar wensen verloopt.
Daarom verzochten we het Agentschap voor Natuur & Bos (ANB) om professioneel advies voor deze case.
Dat advies van het ANB en het INBO mochten we de dag erop al ontvangen.
Deze das werd zaterdag in de late namiddag volgens de instructies op een geschikte plaats vrijgelaten.