๐ฉธPlasma, het vloeibare goud!
Onze hypergeรฏmmuniseerde plasma paarden doneren regelmatig plasma. Middels plasmaferese wordt het waardevolle plasma gefilterd uit het bloed en opgevangen. Het plasma wordt hierna ingevroren en bewaard in onze plasmabank. Plasma bevat onder andere antistoffen, eiwitten en stollingsfactoren. Deze kunnen van levensbelang zijn voor paarden die deze stoffen tekortkomen.
Bij Equinox beschikken we over een ruime voorraad plasma om u steeds verder te kunnen helpen. ๐ฉบ #equinoxpaardenkliniek #plasmapherese #veterinary
De eigenaar van Enka merkte recentelijk op dat tijdens het plassen kleine hoeveelheden bloed in de urine aanwezig waren. Dankzij deze zorgvuldige waarneming konden we verder op zoek gaan naar de oorzaak. Al snel bleek dit een blaassteen te zijn. Om het probleem te verhelpen was een ingreep noodzakelijk. Graag nemen we jullie via deze video mee in de procedure.
We begonnen met een inwendige echo om de grootte van de blaassteen vast te stellen. Deze bleek maar liefst 3 cm te zijn. Met behulp van een endoscoop brachten we de blaassteen in beeld, waardoor onze chirurgen zo nauwkeurig mogelijk te werk konden gaan.
Voor deze procedure werd een epidurale anesthesie (ruggenprik) uitgevoerd. Door deze verdoving voelt het paard niets van de ingreep en kunnen de specialisten zorgvuldig te werk gaan.
Tijdens het verwijderen van de blaassteen werden de grotere stukken weggenomen met behulp van een lange laparoscopische tang. De kleinere delen spoelden we weg met suctie en werden uit de blaas verwijderd.
Dankzij deze minimaal invasieve aanpak kon Enka al snel terug naar huis om te genieten van de vele knuffels en wortels van haar ruiter! #equinox #horseclinic #equineveterinarian
It takes a team to save a life ๐ช๐ผ #colicsurgery #equineveterinarian #equinehospital
Operatie in beeld: een blik achter de schermen tijdens een arthroscopie bij een jong paard. In deze timelapse zien jullie onze ervaren chirurg, Stefan De Keersmaecker, aan het werk. Stefan heeft jarenlange ervaring met het arthroscopisch verwijderen van OCD fragmenten. Samen met ons toegewijde team voert hij wekelijks meerdere artroscopieรซn uit. Door deze ervaring en kennis verlopen deze operaties vlot en is de prognose voor een jong paard in vele gevallen erg gunstig. #veterinarymedicine
๐กBelangrijk: hoe correct de temperatuur van uw paard meten
๐กDe temperatuur kan u enkel betrouwbaar meten in het rectum. Dit gedeelte ligt achter de anus. Eerst brengt u wat glijmiddel/speeksel aan op de thermometer. Vervolgens brengt u de thermometer in. Voor een goede meting moet de thermometer ver genoeg ingebracht worden (zodat u hem nog net kunt vasthouden). Alsook moet de thermometer contact maken met de wand van het rectum, dus hou deze best schuin. Laat de thermometer nooit los, want dan kan deze wel eens verdwijnen in uw paard ๐.
๐กEen gezond paard heeft een temperatuur tussen de 37,0 en 38,3 graden Celsius. De temperatuur van een gezond paard kan bij inspanning of na transport verhoogd zijn zonder dat dit abnormaal is. Voor jonge veulens ligt de gemiddelde normale temperatuur hoger.
๐กThermometers voor grote huisdieren (zoals in de video) kan u bij ons aankopen.
Duodag @ Equinox
Donderdag is het zover:
Duoday @ Equinox Paardenkliniek
-----> DUOday 2019 <-----
Operatie met Kris Peeters @ Equinox Paardenkliniek
Voor wie het niet zag bij Gert Late Night: De operatie met Kris Peeters @ Equinox Paardenkliniek!
Biggenkruid kan hanentred veroorzaken
Nu de winter in aantocht is, groeit het gras op de weide minder en gaat de voedingswaarde achteruit. Hierdoor gaan paarden alternatieven opzoeken. Ze gaan eten van planten, kruiden, zaden en bomen waar ze normaal geen interesse in hebben. Eentje hiervan is Biggenkruid, door het hoge suikergehalte zijn sommige paarden hier verzot op en door de eigenaar wordt deze wel eens verward met de paardebloem. Het eten van deze plant is echter niet zonder gevaar, enkele maanden geleden ontvingen wij dit filmpje van een paard met hanentred na overmatige opname van Biggenkruid.
Een goed alternatief voor paarden die op de weide overwinteren, is het aanbieden van takken, naast hooi of voordroog als hoofdrantsoen. Dit zorgt voor de natuurlijke behoefte om te knabbelen en te knagen, en gaat ook de verveling tegen. Wilg, berk en linde zijn geschikt voor paarden.