01/04/2024
Leren paardrijden… Je gaat schrikken wanneer we iets dieper ingaan op ‘leren’!
Paardrijden is een complexe vaardigheid die iedereen moet leren dmv een leerproces. Iedereen gaat door gelijkaardige fases maar niet even snel of met hetzelfde resultaat.
Wat je doet tijdens het leerproces is allesbepalend: als je alles goed doet en dit genoeg herhaalt, dan komt het helemaal goed; als je niet alles goed doet, daarentegen, en dat gaat herhalen, dan gaat het fout!
Hoe meer het leerproces bemoeilijkt wordt, hoe groter de kans dat er automatismen groeien die heel hinderlijk kunnen zijn. De tendens om aan de teugels te trekken of met de benen te knijpen zijn daar goede voorbeelden van.
Je leerproces om te leren paardrijden is vooral afhankelijk van je paard, jezelf en je instructeur:
Je paard: als je eigen paard of manegepony nog groen of bang of scheef is, dan kan dat het leerproces stevig bemoeilijken of zelfs helemaal de verkeerde kant uitsturen…
Jezelf: uit jezelf leren lukt sommige mensen maar de meerderheid niet: meestal zorgen instincten van zelfbehoud voor foute reacties, denk bijvoorbeeld aan de foetus houding die intreedt wanneer je bang of onzeker bent, nl naar voor buigen, heupen sluiten en handen bij het lichaam trekken.
Ten slotte, de instructeur: die moet niet alleen heel veel kennis hebben over paarden, hoe ze bewegen en hoe ze moeten gereden worden, maar ook over de leerprocessen. Immers, zeggen hoe het moet wil niet zeggen dat de leerling dat ook goed begrijpt...
Veel rijlessen blijken tamelijk vergeefs te zijn. Ongeacht hoe sterk de motivatie om bij te leren of hoe goedbedoeld de correctie, de mechanische manier van willen veranderen (problemen zien en daar oplossingen voor zoeken) mist gewoon heel dikwijls zijn doel. Dat is omdat hinderlijke automatismen een deel van het ‘zelf’ geworden zijn en zich door het individu zo moeilijk laten vatten als 'fout'. ‘Zit recht!’ is in werkelijkheid een waardeloze instructie. Het automatisme van scheef te zitten neemt een soort binnendoor in de hersenen en is dus moeilijk te verschalken door bewuste motivatie (om dat niet te doen), dat veel langer duurt en dus steeds te laat komt.
Toch kan het! Er is zoiets als neuroplasticiteit. Het is alleen kwestie van te begrijpen hoe het zenuwstelsel zich aanpast: wanneer we motivatie en actie laten samenkomen in bewuste beweging (losgekoppeld van het automatisme) dan creëren we een leermoment. Je legt nieuwe zenuwbanen, net als toen je als kind leerde lopen. Dit is de meer organische manier van leren. Tegenover de hinderlijke automatismen leggen we zo een keuze als functioneel alternatief.
JOKER the horse simulator biedt hierbij een unieke opportuniteit: hij zit als een paard maar zijn rug is wiebelig zodat je wel moet balanceren. Hij laat toe volledig te focussen op het leerproces met zoveel herhalingen als nodig en met de juiste begeleiding (en enkel met de juiste begeleiding!) is hij de beste tool voor elke ruiter, beginner of gevorderd, om meer zelfbewust te worden en om betere functionaliteit als ruiter te leren, daarbij komaf makend met hinderlijke automatismen.
Niet zoals zoveel andere programma’s werken we hier bij EquiTrain dus niet aan de houding ‘an sich’, we spreken ook zo weinig mogelijk van corrigeren of van juist of fout. Immers voor de ruiter voelt wat hij doet ‘eigen’, dus helemaal niet ‘fout’. Wat we wel doen is werken aan het gevoel, de waarneming: pas wanneer we onszelf en de omgeving goed aanvoelen, dan pas kunnen we de kwaliteit van de beweging verbeteren.
‘Effortless vision’, als het ware.
We werken ook aan de aansturing, via beweging, goed van binnenuit ondersteund (core stability) en dus op basis van functionele waarneming.
‘Effortless effort’, als het ware.
Let op: dit kost de nodige tijd! Herhaling van de functionele bewegingspatronen is cruciaal om tot (goede) automatismen te verworden en het spreekt voor zich dat hinderlijke automatismen, die zich in het verleden hebben genesteld gedurende soms tientallen jaren, niet zomaar snel teniet kunnen gedaan worden.
Maar groot verschil, dat voel je wel onmiddellijk, dat is zeker!
EquiTrain heeft diepgaande kennis over posturale controle: denk hierbij aan uitlijning en balans van de ruiter.
EquiTrain heeft diepgaande kennis over paarden, hoe paarden leren en hoe paarden bewegen en hoe de ruiter een paard kan helpen in termen van richting, gang, tempo, houding, enz.
EquiTrain heeft zelfs academische kennis over de leerprocessen en neuroplasticiteit, zoals waarom blijven zo veel ruiters zo veel jaren tevergeefs aan dezelfde problemen werken; of daartegenover: hoe maken we een vaardigheid uiteindelijk tot een (goed) automatisme, zoals met de auto rijden, alsof op automatische piloot, terwijl telefoneren en toezien op de kinderen op de achterbank.
Dus wil je leren paardrijden of kom je eindelijk tot het besef dat je wordt gehinderd door een spijtige gewoonte of automatisme, denk hier dan goed over na en kies hier voor lessen die je effectief helpen.
Of ben je instructeur, kom je dan bijscholen over de uitdagingen die gepaard gaan met leren. Immers, iemand iets leren hangt niet alleen af van je kennis en kunde, maar vooral ook van je begrip van de leerprocessen. Op dit moment hebben al talloze instructeurs hun weg naar EquiTrain gevonden!
Contacteer EquiTrain!
Met JOKER helpt EquiTrain je sturend vermogen en optimale ontspanning, cruciaal voor elke ruiter, van elk niveau!
Gratis bonus: verbeterde balans en bewustzijn verbetert de kwaliteit van je hele leven!
Contacteer EquiTrain of lees meer op equitrain.be!
THE ART OF CONTROL