20/09/2024
๐ฉโ๐ซ ๐ข๐ฝ๐ป๐ช๐ฏ๐ฏ๐ฎ๐ท ๐ธ๐ฏ ๐ฌ๐ธ๐ป๐ป๐ฒ๐ฐ๐ฎ๐ป๐ฎ๐ท ๐ฒ๐ผ ๐ท๐ฒ๐ฎ๐ฝ ๐ญ๐ฎ ๐ธ๐น๐ต๐ธ๐ผ๐ผ๐ฒ๐ท๐ฐ! ๐ฉโ๐ซ
Laat ons eerst even kijken naar de definitie van straf en corrigeren zodat er geen verwarring ontstaat.
Straf: iets wat volgt na een gedrag, met als bedoeling de frequentie en intensiteit te verminderen.
Correctie: heeft als doel het vertoonde gedrag te stoppen of om te zetten naar gewenst gedrag.
Er zijn 2 belangrijke punten om rekening mee te houden:
1โฃ In geen van beide definities wordt er gesproken over het pijnigen, intimideren of domineren!
2โฃ Een straf/correctie hangt af van het individu. Wat voor de ene een straf kan zijn, is voor de andere een beloning. Schreeuwen is hier een perfect voorbeeld van. We denken dat we de ander hiermee straffen maar eigenlijk blaffen we mee.
Daarom gebruik ik de woorden straf en correctie niet maar zal je mij eerder horen spreken over het ombuigen van gedrag of het wegnemen van de beloning.
๐ Een hond moet ook grenzen kennen, structuur krijgen en duidelijkheid hebben zodat zijn omgeving voorspelbaar is. Soms zullen ze ook stress en frustratie ervaren (net zoals wij) en moeten we hen hiermee leren omgaan op de correcte manier.
๐ฃ Maar wat ik HEEL belangrijk vindt, is de manier hoe je die grenzen aangeeft!
Niet door te roepen op je hond, aan de riem te sleuren, een tik te geven of hem tegen de grond te pinnen. Je hond zal wel stoppen met het vertoonde gedrag maar eerder uit schrik en angst dan bewust wetend wat er van hem verwacht wordt. Als eigenaar moet je ALTIJD de veilige haven zijn van je hond!
Veel ongewenst gedrag voor ons is eigenlijk normaal gedrag voor je hond dus als je dit gaat bestraffen dan laat je je hond eigenlijk weten dat hij geen hond mag zijn...
Denk hier maar even over na!